Editorial credit: aquatarkus / Shutterstock.com 

Het Thaise Ministerie van Financiën heeft een aanschrijving gepubliceerd inhoudende dat na 1-1-2024 aanstaande in Thailand ingebracht inkomen uit voorgaande jaren NIET gaat vallen onder de ‘nieuwe’ uitleg van de Thaise belastingwetgeving.

Bijgaand de Engelse tekst:

Thailand’s Revenue Department has issued an order clarifying its recent order imposing personal income tax (PIT) on the offshore-sourced income of Thailand tax residents whenever it is brought into Thailand.

The clarifying order, which was issued on November 20, 2023, confirms that the new rule will not apply to offshore-sourced income earned before January 1, 2024, which is the date the order comes into effect. This means that offshore-sourced income earned before January 1, 2024, will not be subject to PIT if it is brought into Thailand after the year 2023.

This grandfather protection means that Thai tax residents will not have to pay PIT on offshore-sourced income earned before 2024 and brought into Thailand at any time after 2023. This is favorable to many who have earned income from offshore sources but may not have had sufficient time to revise their tax planning in response to the new rule.

Dit is goed nieuws; daarmee zijn de scherpste kantjes er wel af!

Overigens, als het nog komende nieuwe verdrag tussen Nederland en Thailand de bepalingen bevat die worden verwacht dan kan Thailand helemaal niet meer heffen over de bekende bronnen uit Nederland, op progressievoorbehoud na als je ook inkomen uit Thailand zelf hebt. Hoe progressievoorbehoud werkt, zie deze pdf van Lammert de Haan: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Heffing-soczekerheidsuitkeringenvervolg.pdf

Bronnen van de Engelse tekst:

Lexology 23-11, auteur Tilleke & Gibbins

Lexology 29-11, auteur Baker McKenzie

16 reacties op “Het laatste nieuws over Thaise belastingen”

 1. Fred zegt op

  wat gaat dit in de praktijk betekenen ?
  met name voor pensioenen en AOW.
  blijf je daar dan in Nerdeland belasting over betallen, wat ongetwijfeld meer is dan de eventuele belasting in Thailand.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Fred, ik denk dat je de discussie hebt gemist. Jouw Nederlands inkomen is in Thailand wel of niet belastbaar volgens het verdrag, nu volgens het huidige, straks volgens het nieuwe verdrag. Pensioenen zijn nu belast naar gelang het soort pensioen, AOW mag ook in Thailand worden meegenomen zoals in de pdf van Lammert de Haan uitgelegd.

   De nieuwe handelwijze van Thailand betreft het ‘binnenbrengen’ van in Thailand belast inkomen. Breng je een deel daarvan NA het verdienjaar in dan is dat nu niet belastbaar in Thailand. Dat gaat per 1-1 aanstaande veranderen. Maar er komt een overgangsregeling zoals in mijn artikel staat.

   • Daisy zegt op

    Beste Erik, ik ben nieuw op Thailandblog en heb dus de discussie ook gemist. Wat betekent jouw zin dat “wel of niet” inkomen belastbaar is? Over mijn inkomen heft Nederland automatisch belasting. Moet ik in Thailand nog eens een belastingaangifte doen? Graag een duidelijk antwoord want ik heb weinig tot geen verstand van dit soort zaken. Alvast dank.

 2. Kees 2 zegt op

  Ik begrijp uit de tekst dat dit dus alleen geldt voor 2023: inkomen verdiend in dat jaar en binnengebracht in 2024 wordt niet belast.

  En dat blijkt ook (correct me if I am wrong) uit deze zin: “This is favorable to many who have earned income from offshore sources but may not have had sufficient time to revise their tax planning in response to the new rule”.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Kees 2, lees het nog eens. Er staat nergens dat het alleen voor inkomen uit 2023 geldt.

   ‘This means that offshore-sourced income earned before January 1, 2024, will not be subject to PIT if it is brought into Thailand after the year 2023.’

   • Erik Kuijpers zegt op

    Kees 2, vers van de pers vandaag:

    https://shorturl.at/adpG6

    • Kees 2 zegt op

     Beste Erik,
     De website achter die link vraagt om een registratie.
     Deed ik. Daarna onving ik een email ter verificatie, maar vervolgens ging het mis: “We cannot validate your email address. Please request another verification email.”
     Dat deed ik, maar ook dat ging mis. Kun je svp die tekst hier publiceren? Dank je!

     Maar goed, stel dat in 2035 iemand een huis in Thailand gaat kopen voor 10 miljoen, dan moet die dus gaan bewijzen dat dit spaargeld (stel dat dit gespaard is in 2024 en daarna) is van inkomen waarover in NL al belasting betaald is. Kan hij/zij dat niet, moet er 3-4 mljoen belasting betaald worden…
     Een truc kan dan zijn in DAT jaar maximaal 179 dagen in Thailand te verblijven, dan ben je geen resident, dus niet belastingplichtig.

   • Kees 2 zegt op

    Eric, Je hebt volkomen gelijk, ik realiseerde mij dit naderhand ook:. Ik had moeten schrijven: inkomen verdiend in 2023 en eerder.

 3. Fred zegt op

  Wat gaat dit in de praktijk betekenen voor een Nederlands pensioen en AOW ?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Fred, zie mijn reactie aan een andere Fred boven.

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Daisy, of jouw pensioen nu in TH belast is hangt af van het soort pensioen. Bedrijfspensioen is voor heffing toegewezen aan TH, en ook pensioen opgebouwd in een onderneming van de overheid, zoals een gemeentelijk vervoerbedrijf. ‘Echt’ ambtenarenpensioen is alleen belast in NL. Je vindt deze verschillen in artikel 18, 19/1 en 19/2 van het huidige verdrag.

  Er komt een nieuw verdrag en naar verwachting worden onder meer alle pensioenen dan exclusief aan NL toegewezen voor heffing. Wanneer dat verdrag ingaat, en hoe het gaat luiden, is nu nog een vraag.

  Onder welke categorie jouw pensioen valt weet ik niet want dat geef je zelf ook niet aan. Of NL terecht heft kan ik zo niet beoordelen. Als je pensioen hebt waarover TH mag heffen dan moet je daar aangifte doen en in NL kun je dan vrijstelling vragen of je vraagt die loonbelasting na afloop van het jaar terug op aangifte.

  Ik adviseer je de adviezen ter zake in dit blog na te lezen; typ in het zoekveld linksboven Lammert de Haan en lees de vele adviezen van zijn hand.

 5. TonJ zegt op

  “This grandfather protection means that Thai tax residents will not have to pay PIT on offshore-sourced income”. Ofwel: – deze regel geldt m.i. alleen voor Thai tax residents.

  Bezoekers, die niet langer dan 183 dagen per jaar in Thailand verblijven en geen Thai tax resident zijn, hebben dus m.i. niets te vrezen over naar Thailand gezonden geld?? (voor gepensioneerden: AOW en bedrijfspensioenen).

  Zodra langer dan 183 dagen in Thailand, dan wel Thai tax resident? en dus een uitdaging?
  Ik dacht echter, dat AOW en bedrijfspensioenen binnenkort altijd uitsluitend in NL worden belast.
  Dus Thai resident of niet: als gepensioneerde Nederlander worden AOW + bedrijfspensioenen binnenkort gewoon in NL belast.

  Begrijp ik dat goed?

  • Erik Kuijpers zegt op

   TonJ, wat het aantal dagen betreft zegt artikel 1 van de PIT ‘meer dan 180 dagen’. Artikel 41a zegt ‘180 dagen en meer’. Het huidige verdrag zegt ‘183 dagen en meer’. Het lijkt wel ‘Wie van de drie’ dus stellig 183 dagen zeggen lijkt me niet juist.

   De tekst zegt ‘inkomen’ en niet ‘Inkomen uit Nederland’. Het gaat om geld uit ALLE elders opgespaarde bronnen van inkomen. Dat geld gespaard tot en met 2023 blijft in 2024 en daarna bij binnenbrengen in Thailand onbelast. Wat blijft is de bewijspositie; uit welke bron komt dat geld en hoe bewijs je dat? Want het staat vermoedelijk op dezelfde spaarrekening als spaargeld, verkoop huis in NL, erfenis, loterij etc.

   Dat het nieuwe verdrag ‘binnenkort’ in werking treedt is lang niet zeker. Daarover verschillen de meningen in dit blog. Ik denk dat het nog wel een jaartje zal duren want NL heeft nog lang geen nieuw kabinet. Ik verwijs je naar het artikel hier van Hans Bos, enkele weken geleden. Hij heeft info gevraagd op het Min van Fin in Den Haag.

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Kees 2, die link vraagt inderdaad om registratie maar scroll eens wat omlaag? Ik vind daar de tekst.

  Het jaar 2035 is ver van ons bed. Voorjaar 2025 gaan emigranten hun inkomen 2024 aangeven en dan horen we wel hoe de Thaise dienst omgaat met stortingen uit buitenlanden. Voor mensen met NL inkomen mag dat geen probleem zijn onder het nieuwe verdrag, straks, want -vermoedelijk- wordt alle inkomen uit NL exclusief aan NL ter heffing toegewezen. De tijd zal het leren. Eerlijk gezegd verwacht ik dat mensen met inkomen uit landen waar Thailand een ‘belastingverdrag’ mee heeft geen problemen gaan krijgen. Dat staat ook zo in de tweede aanschrijving van de Thaise overheid.

  Jouw idee om dan maar Thailand voor 190 dagen te verlaten steun ik niet tenzij je huis en haard in Thailand dan metterwoon verlaat. Wat wil je die 190 dagen gaan doen? Zes maanden een huisje aan de Algarve huren en een week Singapore? Op kamers bij familie en vrienden wonen? Verandert dan jouw fiscale woonplaats? Bestudeer eens het advies van Lammert de Haan in dit blog: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/van-welk-land-ben-jij-fiscaal-inwoner/

  Weet de Thaise belastingambtenaar dat? Grote kans op ‘ja’ en dan hang je. In de omgekeerde situatie zou je bij de NL fiscus daar echt niet mee wegkomen! Een lange vakantie verandert jouw fiscale woonplaats niet.

 7. Andrew van Schaik zegt op

  Dat Erik gezien zijn ambtelijke manier van uitleggen vroeger bij de belasting heeft gewerkt is me wel duidelijk.Dat dit miet begrepen wordt door een aantal reageerders begrijp ik eveneens.
  Ton J. stelt een duidelijke vraag: Is het nu zo dat als gepensioneerde Nederlander AOW en bedrijfspensioenen in de toekomst gewoon in Nederland worden belast?
  Dat dit in het verdrag staat en dat het verdrag altijd voor nationale wetgeving gaat?
  Als dat dan in Thailand wordt belast dan heeft het verdrag toch geen zin?
  En wat moet ik dan met de opmering van Lammert dat wij als gepensioneerden voor wat betreft de nieuwe regls in Thailand “niets te vrezen hebben”?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Andrew, grappig dat je mensen die wat formeler schrijven verwijt dat ze ambtenaar zijn; als jij daar een probleem mee hebt denk ik dat jij eerder iets aan jouw kennis van het Nederlands moet doen dan dat ik mijn schrijfstijl aan jou moet aanpassen. Wel eens iets van echte ambtenaren gelezen, of juridische stukken, of wetteksten?

   Je leest selectief; aan Kees 2 heb ik geschreven: ‘ Eerlijk gezegd verwacht ik dat mensen met inkomen uit landen waar Thailand een ‘belastingverdrag’ mee heeft geen problemen gaan krijgen. Dat staat ook zo in de tweede aanschrijving van de Thaise overheid.’ Of is dat ook te ‘ambtelijk’?

   Waar je overheen leest is dat niemand op vandaag precies weet hoe het nieuwe verdrag er uit gaat zien; Lammert niet, Hans Bos niet en die heeft nota bene de tekst opgevraagd, ik niet. Alleen de ambtenaren in Den Haag en Bangkok weten het, en -vast en zeker- die ene Nederlander in Thailand die naast een ’top-advocate’ woont. Jammer, de naam van die persoon schiet me niet te binnen…

   Jouw opmerkingen zouden iemand haast de zin ontnemen deze materie nog met dit blog te delen; het is sowieso al liefdewerk-oud-papier en ik kan dat, denk ik, jouw opmerkingen lezend, wellicht beter alleen delen met enkele collega-adviseurs zoals nu ook al gebeurt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website