Niet zo heel lang geleden was er hier op Thailandblog een aankondiging dat de kersverse ambassadeur van Nederland in Thailand, de heer Kees Rade, een maandelijkse blog zou schrijven. Die mededeling bracht me op een aantal gedachten. Voor wat het waard is maar hopelijk leest de ambassade mee.

Deze posting gaat NIET over consulaire diensten als het uitgeven van paspoorten of certificeren van verklaringen t.b.v. huwelijken, DIGID-codes, pensioenuitkeringen, geboortecertificaten e.d. Hij gaat ook NIET over hulp aan gestrande toeristen of hulp bij calamiteiten met Nederlandse toeristen of expats. Hij gaat ook NIET over hulp aan expats voor zaken die men in Nederland moet regelen zoals bijvoorbeeld belastingzaken, AOW-kortingen, pensioenregelingen, bankoverschrijvingen, inkomensverklaringen e.d. Daarvoor zijn er in Nederland (en in Thailand indien nodig) instituties, politici en advocatenkantoren.

Andere taken van de ambassade

Waar ik het over wil hebben zijn de ‘andere’ taken van de ambassade. En laat ik maar meteen met de conclusie in huis vallen. De focus van de ambassade is naar mijn mening veel te veel gericht op de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven en nagenoeg niet op de belangen van huidige en toekomstige expats in Thailand. Ik zal dat toelichten.

Nederlandse bedrijven worden in allerlei opzichten geholpen met hun activiteiten in Thailand. Die hulp varieert van sector-rapporten tot hulp bij starten van een bedrijf, samenwerken met een Thaise instelling en het slechten van allerlei mogelijke barrières. Een paar citaten van websites in dat verband:

“De Nederlandse overheid zet zich actief in voor de belangen van bedrijven en organisaties in het buitenland. Door het positioneren van bedrijven, kennisinstellingen en sectoren of het verminderen van handelsbarrières. Ook voor hulp bij zakelijke problemen of lokale procedures kunt u terecht”

“Thailand is de tweede economie van Zuidoost-Azië en ontwikkelt zich met zijn strategische ligging tot toegangspoort tot de regio. Naast een aantrekkelijke productielocatie, biedt het land met zijn 68 miljoen inwoners een interessante consumentenmarkt. Nederland is een van Thailand’s grootste EU-investeerders en EU handelspartners met een uitstekende reputatie. Belangrijke sectoren voor Nederlandse bedrijven in Thailand zijn agri & food, tuinbouw, water (inclusief de maritieme industrie), energie, life sciences & health, de creatieve industrie, transport & logistiek, toerisme en high tech. Meer informatie over deze sectoren treft u aan in het overzicht van onze prioriteitssectoren. “

De Nederlandse overheid, in casu de ambassade, doet dat niet alleen maar weet zich gesteund door organisaties als de Nederlands-Thaise Kamer van Koophandel (waarvan zowel Nederlandse als Thaise bedrijven lid zijn) en een organisatie voor het MKB. Het gaat niet alleen om export van Nederlandse producten, diensten en kennis naar Thailand maar ook omgekeerd. Maar hoewel deze activiteiten ongetwijfeld van belang zijn voor de Thaise samenleving wordt het verdien-aspect niet uit het oog verloren. Op zichzelf niks mis mee want de continuïteit van deze activiteiten vergt de nodige investeringen.

Voor huidige en toekomstige expats in Thailand wordt eigenlijk niks gedaan dat vergelijkbaar is met de zorg voor het Nederlandse bedrijfsleven.  Ja, natuurlijk zijn er een aantal Nederlandse verenigingen maar die hebben vooral het karakter van gezelligheid en het in standhouden van een “stukje Nederlandse cultuur in den vreemde” met reguliere borrel-, theater- en koffiebijeenkomsten, het Nederlandse dictee en Sinterklaas en Pasen. Niks mis mee, maar er is meer, veel meer.

 

Waarom en wat

De vraag is waarom de ambassade zich zou moeten inspannen voor Nederlanders die gekozen hebben om niet meer in het vaderland te wonen, in dit geval in Thailand. Daar zijn naar mijn mening een aantal hele goede redenen voor:

 1. Net zoals in Thailand actieve Nederlandse bedrijven goed zijn voor de Thaise economie, geldt dat ook voor de expats, en natuurlijk niet alleen de Nederlanders. Ik kan het niet onmiddellijk met cijfers staven maar als alle expats (werkend en gepensioneerd) hun maandelijks inkomen besteden in dit land gaat het om zeer grote bedragen die wel eens groter zouden kunnen zijn dan het economische effect van het Nederlandse bedrijfsleven. 5.000 expats die per maand 40.000 Baht besteden zijn per jaar goed voor een economische impuls van 2,4 miljard Baht per jaar, veelal ook nog eens in armere regio’s. En dan heb ik het nog maar niet over de eenmalige impuls middels de aankoop van onroerend goed (condo, huis), al dan niet via de Thaise echtgenote of een Thaise vriend;
 2. Naast de hoogte van het bedrag moeten we ook eens kijken naar de besteding van de bedragen. Ik ben er eigenlijk vrij zeker van dat het geld deels wordt besteed aan de primaire levensbehoeften maar daarnaast aan zaken die voor de toekomst van de expat en/of zijn (stief)kinderen van groot belang zijn. Tientallen, zo niet honderden kinderen krijgen nu de kans om naar een middelbare school te gaan of naar de universiteit;
 3. Naast direct besteedbaar geld gaat het ook om financiële zekerheid voor de toekomst hetgeen ook emotioneel van groot belang is. De Thaise vrouwen die met een expat getrouwd zijn hoeven zich over het algemeen niet zoveel zorgen meer te maken over hun eigen toekomst, die van hun kinderen maar ook van hun familie;
 4. Veel expats zijn naar mijn idee getrouwd met een Thaise vrouw die in de Thaise huwelijksmarkt weinig tot geen kans meer maakte om een aardige Thaise man te vinden. Dat betekent dat de expats niet alleen geld in het laatje brengen maar ook voor heel veel levensgeluk zorgen. Natuurlijk is dat ook wederzijds en dus een win-win situatie. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, onder de Thaise vrouwen maar ook onder de expats;
 5. Het aantal gepensioneerde expats zal in de komende decennia stijgen. Thailand behoort tot een van de meest favoriete landen voor oudere expats, wereldwijd. Daarnaast zal ook het fenomeen van de ‘digital nomads’ zeker toenemen. Er is dan ook alle reden om voor de belangen van expats in de richting van de overheid in het ‘beloofde land’ op te komen, in het belang van de expat en zeker ook in het belang van de lokale bevolking.

Wat zou de Nederlandse ambassade (al dan niet in samenspraak met ambassades van andere landen, bijvoorbeeld de Europese landen, die expats leveren) KUNNEN doen? Laat ik een paar ideeën spuien en ik ben er zeker van dat u mijn lijstje kunt uitbreiden:

 1. Het verstrekken van standaard Thaise vertalingen van allerlei formulieren die expats hier moeten invullen voor de Thaise overheid om zaken in Nederland te regelen;
 2. De Thaise overheid verzoeken om allerlei regelingen met betrekking tot visa te versimpelen en erop toe te zien dat de regels overal in het land op dezelfde manier worden toegepast. Bijvoorbeeld waarom eisen dat een expat op een retirement- visum niet meer mag werken in dit land. Menige expat van 65 is niet hulpbehoevend of ziek en kan nog een hoop betekenen voor zijn familie, zijn directe omgeving en voor dit land, ook via vrijwilligerswerk. Daarnaast een (digitaal) loket (en niet een blog als dit) waar men afwijkingen van het toepassen van de regels kan melden en waar daadwerkelijk wordt ingegrepen en terug gerapporteerd;
 3. Het zoveel mogelijk digitaliseren van procedures waaraan expats in Thailand moeten voldoen en het tot een minimum-beperken van feitelijk face-to-face contact op allerlei kantoren. Indien dan al sprake is van face-to-face contact, dat dan regelen via een afspraken systeem en dus geen eindeloze rijen wachtenden meer;
 4. Het ter discussie stellen van regelingen die achterhaald zijn en/of niet in het belang zijn van de expat EN van Thailand zelf. Een voorbeeld: waarom eisen dat expats die hier verblijven op een huwelijks-visum een bepaald bedrag op de bank moeten hebben waar zij 3 maanden niet aan mogen komen i.p.v. een regel dat de expat werkelijk een bepaald percentage van zijn salaris/pensioen per maand in Thailand besteedt?
 5. Het informeren van alle expats (in het Nederlands, Engels en Thais) dat regelingen van de Thaise overheid (bijvoorbeeld met betrekking tot visa-vereisten) zijn veranderd. Dat zou een heleboel discussie op blogs schelen en ook discussies, teleurstelling en frustratie op allerlei Thaise burelen voorkomen.

21 reacties op “Belangen van Nederlandse bedrijven en Nederlandse expats in Thailand”

 1. Bert zegt op

  Zouden er over een aantal jaar nog veel westerse expats deze kant opkomen.
  In bijna heel Europa wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot boven de 65.
  Uitkeringsgerechtigden hebben vaak de verplichting tot solliciteren/beschikbaar zijn om werk te aanvaarden etc. Ik heb op 50 jarige leeftijd gebruik kunnen maken van een (voor mij goede regeling) en een flinke spaarpot omdat we beide ruim meer dan 40 uur per week werkte en ons huis nog in de goede jaren hebben kunnen kopen en nu (2012) met een behoorlijke overwaarde kunnen verkopen.
  Als ik tot mijn 67 had moeten doorwerken zou ik hoogstwaarschijnlijk die stap niet meer zetten, maar eerder 2 of 3 keer per jaar een lange vakantie in Thailand vieren.

  • chris zegt op

   Een paar trends dan maar:
   – het aantal ouderen groeit in bijna alle landen van de wereld, enerzijds vanwege de baby-boom generatie (geboren tussen 1945 en 1960) en omdat we door een betere gezondheid(-szorg) allemaal gemiddeld langer leven;
   – door internet is het veel gemakkelijker om frequent contact te houden met het thuisfront (kinderen en kleinkinderen);
   – de prijzen van vliegtickets dalen alleen maar zodat reizen goedkoop blijft
   – de gepensioneerden van de nabije toekomst zijn gemiddeld rijker dan de huidige generatie.

 2. Koos zegt op

  Punt 4
  Ben ik het niet mee eens te kort door de bocht. ik heb geen salaris,uitkering of pensioen.
  Dus blijft voor mij alleen de keuze geld op de thaise bank over.
  Wij genieten op ons land van het boerenleven maar dat is niet genoeg voor een visum.

  • Bert zegt op

   Dat is bij mij ook het geval, ik moet aantonen dat ik een inkomen heb van Thb 40.000 per maand. Kan dat wel, maar heb dat niet maandelijks nodig. Moet er wel eerlijk bij vertellen dat het huis en auto schuldenvrij is en de vakantietickets naar NL worden betaald vanuit de NL rekening.
   Dus sparen we nu gedwongen maar iedere maand voor een nieuwe auto, die wat mij betreft er niet komt de eerste 10 jaar. Als je “gewoon” leeft zonder extreme uitspattingen kun je makkelijk van dat bedrag rondkomen.

 3. Joop zegt op

  Naar mijn mening een voortreffelijk stuk van Chris de Boer. Twee opmerkingen.
  1. Het belangrijkste is naar mijn mening dat de visa-aanvraagregeling wordt vereenvoudigd. Daarbij een retirement visa verstrekken voor een periode van (minimaal) 5 jaar i.p.v. slechts een jaar. Afschaffen van de 3 maanden-melding bij Immigration: wat is het nut daarvan? en anders regelen dat die melding op simpele wijze digitaal kan worden gedaan.
  2. Het aanhouden van een banksaldo heeft volgens mij de functie dat er een buffer is bij calamiteiten, zodat de Thaise overheid niet hoeft op te draaien voor kosten van de expat, maar die buffer zou n.m.m. veel lager kunnen zijn dan de vereiste 800.000 baht. Een kwart daarvan zou kunnen volstaan.

 4. Leo Bosch zegt op

  Chris de Boer, Uw artikel is mij uit het hart gegrepen.
  Citaat: ” hopelijk leest de ambassade mee.”
  Waarom dit artikel ook niet regelrecht naar de ambassade gestuurd?

  • De ambassadeur leest Thailandblog en de andere medewerkers op de ambassade ook.

 5. tom bang zegt op

  Ik ga 4 1/2 maand per jaar in Nederland werken en heb dus wel het geld op de bank voor het thai wife visum , dat blijft gewoon staan en van het loon leef ik de rest van het jaar.
  Mijn vrouw heeft een goeie baan ( salaris ) en we kunnen goed rondkomen.
  Het is inderdaad vervelend dat er een hele dag verloren gaat bij immigratie alleen om een nieuw jaarvisum te krijgen maar ik vraag me af wat voor belang (en daar draait alles om bij de overheid ) de ambassade heeft om hier voor ons in de bres te springen, ze verdienen hier niks aan en daar gaat het in deze wereld tegenwoordig alleen nog om.
  Kijk maar eens naar wat er in de toekomst met ons AOW gebeurt, altijd gewerkt en als je dan besluit ergens anders verder te gaan leven je het ook nog voor een deel afnemen. ( diefstal ).

 6. Marc zegt op

  Nou ik heb bijzonder veel moeite met het geschreven verhaal. Hier en daar onzinnig. Ik ga niet in op alle punten, omdat ik voor dit soort onzin de tijd niet wil nemen. Wel kan ik mijn sublieme ervaringen met de NL ambassade in Bangkok delen met de lezers, daarbij zeker wetende dat menigeen mijn ervaringen kan bevestigen. Uiteraard is de consulaire hulp misschien logisch (o.a. paspoort vernieuwen, woonplaatsverklaring, tekenen van diverse documenten zoals bewijzen van leven, etc), maar deze hulp is wel van een zeer hoge kwaliteit.
  En dan deze recente ervaring: Mijn Nederlandse buurman is onlangs overleden en grote paniek natuurlijk. Na het verwittigen van de directe familie (moeder, zus) ook de ambassade ingelicht, met de vraag: wat nu? Wel, de antwoorden op mijn vragen waren recht in de roos en de hulp van de ambassade was van ongekende waarde voor de (Thaise) vriendin, de directe familie en voor ons als buren. Wanneer je de ambassade nodig hebt, is de ambassade present.
  Ik heb ook te maken gehad met de Nederlandse ambassades/consulaten in andere woonplaatsen, zoals Beijing en Kuala Lumpur en behoudens de reguliere bijeenkomsten, zoals genoemd in het artikel en met name Koningsdag (tegenwoordig) en mogelijk Sinterklaas (met een echte ouderwetse Piet graag) heb ik absoluut geen behoefte aan meer. Gewoon er zijn, wanneer je de Ambassade nodig hebt. Ambassade, voor mij zijn jullie top. Ik denk niet dat veel andere landen aan de NL ambassade kunnen tippen.

  • Sir Charles zegt op

   Wil om persoonlijke redenen niet in details treden maar mijn ervaringen m.b.t consulaire steun gegeven door de Nederlandse ambassade zijn ook zeer goed te noemen, kortom hulpvaardig, besluitvaardig, weloverwogen en niet in de laatste plaats uiterst vriendelijk!

  • chris zegt op

   Ik heb ook uitstekende ervaringen met de ambassade over consulaire hulp en andere diensten. Maar daar gaat deze posting niet over.

 7. janbeute zegt op

  Ik vind dat je Chris , met deze posting zeker de spijker op de kop hebt weten te slagen .
  Ik zelf woon hier nu al weer 14 jaar permanent en heb veel geinvesteerd zeg maar huisje boompje beestje en dat door de Jaren heen .
  En als ik om mij heen kijk in mijn direkte omgeving , een bij velen onbekende gemeente genaamd Pasang niet ver van Chiangmai wonen hier vele buitenlanders waaronder ook enkele Nederlanders permanent .
  Ik zou wel eens willen weten wat het daadwerkelijke aantal Nederlanders is dat hier in geheel Thailand permanent woont , en dan het gehele jaar door .
  Ik vermoed dat het aantal wel eens meer kan bedragen dan menige gemeente in Nederland aan inwoners aantal telt .
  En het aantal Nederlanders dat hier komt wonen groeit .
  Afgelopen maand op het plaatselijke postkantoor kwam ik in gesprek met een buitenlander , bleek ook een Nederlander te zijn , woonde hier zelfs al weer 3 jaar .
  Woont zelfs nog geen 6 km van mij af .
  Ook hij investeerd hier , en bij bezoek aan zijn huis kwam ik een bijna hele overgebrachte Hollandse inboedel tegen .
  Daarom denk ik net als jij dat het jaarlijkse geinvesteerde bedrag door alle Hollanders die hier permanent wonen wel eens vele en vele miljarden baths kunnen bedragen .
  Daar komt ook nog bij een grote groep overwinteraars als is het maar voor 3 maanden jaarlijks ook een behoorlijk bedrag wegzetten in de Thaise economie .
  Maar voor de ambassade en buitenlandse zaken zijn wij niet zo ener belangrijke groep , zij zijn kennelijk meer geintereseerd in het bedrijfsleven en dan vooral de grote bedrijven .

  Jan Beute .

 8. Roel zegt op

  Ik vind ook dat de Ambassade goed werk doet, consulaire bijstand daar waar nodig is. Ook bij overlijden van een vriend of kennis, wanneer je dat allemaal goed doorgeeft per e-mail, zoals overlijdensakte die je eerst verkrijgt alsmede kopie paspoort, dan liggen de papieren klaar om op te halen als je daar komt en verlies je geen tijd. Heb dat menig keer gedaan en altijd zeer goed contact daarover.

  Visa aanvragen in Thailand, woon al 14 jaar hier, nooit 1 probleem mee gehad, nagenoeg altijd weer binnen 1 uur weer buiten. Uiteraard de volgende dag weer terug om je paspoort ophalen. Ook de plichten waar je aan moet voldoen zoals inkomen etc. heb ik geen enkele moeite mee, vind het zelfs rechtvaardig te noemen. Dat je je moet melden na iedere 90 dagen is ook begrijpelijk, kijk eens hoeveel criminelen hier binnen komen en juist daarvoor doen ze het, ze willen in Thailand zoveel mogelijke controle over dat soort mensen hebben, dat is goed voor de goedwillende expats, beschermd feitelijk ook jezelf. Zelfs pleit ik ervoor om eenzelfde regeling ook in Nederland te maken, want juist daar gaat ons mooie Nederland aan kapot, te mooie regels, de deur staat voor ieder open, 43 weken wachten voordat je aanvraag wordt behandeld in Nederland, dan is Thailand toch behoorlijk snel.
  Wel heb ik enige moeite met de re-entry visa op een jaar visa, natuurlijk kan je voor multi kiezen als je nieuwe visa aanvraag doet, maar dan zijn de kosten behoorlijk hoger en zelfs nadelig als je maar 1 of 2 keer Thailand verlaat. Daar kan echt wat aan gedaan worden.

  Ja digitalisering is wat voor te zeggen en ook dat de regels voor visa over gelijk zijn in Thailand. Maar zoals nu, het is mensenwerk en de regels kunnen anders geïnterpreteerd worden door de Thai, niet goed maar kijk ook eens wat de expat inlevert voor documenten en dat is vaak ook niet goed en dan krijg je dus discussie en wordt er anders tegen jouw aangezien voor de aanvraag visa. Kijk vooraf ook naar de site van immigratie, alle documenten die je nodig bent staat daarop. heb je alles en is het dan nog niet goed kan je immigratie daarnaar verwijzen.

  Reken er maar niet op dat Mark Rutte en zijn kabinet voor dit idee extra geld uittrekt, Rutte heeft zelfs gezegd dat dit kabinet er is voor iedere normale werkende Nederlander, expats die hier leven voor 1 jaar werken niet meer, althans niet in Nederland. Dit kabinet heeft juist een beleid om de expats zoveel mogelijk te pakken in hun portemonnee, zelfs zover dat expats terug moeten keren naar eigen land, zie de Engelsen welke al weg zijn, wij komen ook aan de beurt en sommigen zijn al gegaan, het wordt nog veel gekker, in het vorige kabinet is vastgelegd dat sociale premies omlaag gaan en de belastingdruk omhoog naar ruim 18%, dat wordt volgend jaar al 9%. Daar zij ze al jaren mee bezig, 6 of 8 jaar geleden was de belastingdruk maar 1,9% en sociale premiedruk veel hoger. Maar omdat gemigreerden vrijstelling kunnen krijgen op de sociale premies gaat dus nu de belastingdruk omhoog, vooral nu is besloten per 1-1-2015 om de heffingskorting af te schaffen voor personen buiten de EU. Over ca 10 jaar ga je dus ca 18% belasting betalen over je AOW inkomsten. Dus heel veel AOW ers gaan in de toekomst terug die niet veel pensioen hebben.

  Geld op de bank moeten hebben ook als je getrouwd bent met een Thai, een heleboel expats hebben geen ziektekosten verzekering, moet de Thaise staat dan voor jouw ziektekosten opdraaien, in Nederland zijn ze zo gek om dat te doen, zelfs asielzoekers hebben een goedkopere ziektekosten verzekering dan Nederlanders en geen eigen bijdrage of eigen risico, dat vinden wij toch ook niet goed. Ik vind zelfs dat de Thaise staat iedere expat moet verplichten om een ziektekosten verzekering te hebben, daar zijn ze ook mee bezig en dat is alleen maar goed te noemen, wellicht dat dan de verplichte som geld op de bank eraf kan. Nederland eist wel een reisverzekering met gedekte ziekte kosten van 1.5 miljoen bath voor de mensen die een toerist visa willen hebben, Nederland heeft daarin gelijk, maar aan andere kant discriminerend voor de mensen die zo zonder visa naar ons land komen.

  Wij zijn zelf uit ons vaderland vertrokken, kunnen terug keren wanneer wij willen. Door ons vertrek zijn wij zelf ook verantwoordelijk om je aan de regels te houden die in dat woonland geld. Natuurlijk is er overal bureaucratie, in Nederland niet anders, ja daar moet je even doorheen prikken.
  Geniet van het leven, waar dat dit ook is.

  Groet, Roel

 9. Harry Kwant zegt op

  Er wordt alleen gesproken over expats of gepensioneerden in Thai. Het zou echter ook prettig zijn de visa voor de Schengen landen voor Thaise echtgenotes te versoepelen of een mogelijkheid tot een geldigheid van5 jaar voor een MEV.

  • Roel zegt op

   Harry Kwant,

   Wij hebben op 25 oktober een toeristen visa voor mijn Thaise vriendin aangevraagd en op 31 oktober hadden wij paspoort terug per post van Ambassade met visa erin voor totaal 3 jaar. Einddatum paspoort.
   Hierbij wil ik wel vermelden dat mijn vriendin al zeer vaak naar Nederland is geweest en ook steeds binnen de termijn terug.

   Je mag op een toerist visa maximaal 90 dagen in de Schengen landen verblijven, na die 90 dagen moet je dus Europa hebben verlaten.

   • Rob V. zegt op

    Inderdaad Roel. Schengenvisums kunnen dan ook worden afgegeven als MEV met een geldigheid van maximaal 5 jaar. Nederland geeft standaard MEV af en stapsgewijs (en naar noodzaak etc) zal elk nieuw visum langer geldig zijn. Een bonafide Thaise vreemdeling die frequent voor kort verblijf komt kan dan ook een MEV van 5 jaar bekomen. Uiteraard mag men nooit langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen blijven.

    En ook het soepele visum voor echtgenoten/s is gewoon EU wetgeving. Ga als (gehuwd) stel als hoofdverblijf naar een ander EU/EER land dan het eigen en het Schengenvisum is GRATIS en met nauwelijks eisen. Geen toetsing op vestigingsgevaar, geen financiële middelen eis, geen accommodatie nodig, geen vliegticket reservering of verzekering. Huwelijkspapiertjes + ID bewijzen van beiden + verklaring EU onderdaan dat de Thaise vreemdeling mee komt volstaat.

    Dit staat ook beschreven in mijn Schengendossier en jaarlijkse Schengen analyses. Waar Harry op vraagt is dus al lang beleid in o.a. Nederland. België is dan weer flink wat terughoudender. Zie mijn analyse ‘schengenvisum onder de loep’ van vorig weekend voor details.

  • chris zegt op

   Ja, ik schrijf alleen over expats en gepensioneerden omdat ik ALLEEN ter discusie wilde stellen dat – naar mijn bescheiden mening – de ambassade meer zou moeten doen om deze categorieien landgenoten van dienst te zijn in relatie tot de Thaise overheid. (90-dagen, lange wachtrijen voor het verlenen van je visum en werkvergunning, laten tekenen van verklaringen die alleen in het Engels zijn opgesteld en derhalve NIET door de Thaise autoriteiten worden getekend, opzadelen van expats en gepensioneerden met onnodige extra kosten van standaard geautoriseerde verklaringen in het Thais (en dus noodgedwongen meewerken aan vormen van scams en/of corruptie), standaard procedures die toch op elke kantoor anders worden geinterpreteerd (als je daar van wat zegt: de website is niet up-to-date), lage niveau van digitalisering.
   Al deze zaken zijn niet van toepassing op vrouwen van expats en gepensioneerden.

 10. Facttester zegt op

  @Chris, Ik vind je posting in alle opzichten uitmuntend! Heel duidelijk, heel creatief, heel concreet, heel beschaafd en bescheiden. Ik sta helemaal achter je suggesties aan de ambassade: niet minder aandacht voor het bedrijfsleven, maar meer aandacht voor de expats.

  Overigens terzijde: ik heb een beetje problemen met die term, omdat een expat doorgaans eigenlijk een arbeidsrelatie heeft. Ik heb die niet, dus ik ben gewoon een pensionado. Ik zou eigenlijk “Immigrant” willen heten omdat ik uitgeschreven ben uit NL en hier in Thailand permanent woon, c.q. verblijf, maar helaas staat in mijn retirement visa “Non-Immigrant”. De Thaise overheid benadrukt dus dat we (Hollandse en andere pensionado’s) goed moeten beseffen, dat we hier NIET immigreren! Niet permanent vestigen, alleen tijdelijk mogen verblijven als we kunnen bewijzen dat we minstens 1650,- Euro per maand aan inkomsten hebben. Die economische impuls zou je misschien beter kunnen ophogen tot 15.000 expats en pensionado’s die 65.000 Baht per maand investeren! Dat is 11,7 miljard Baht per jaar!
  Maar een expat ben ik zeker niet, net zoals de meeste pensionado’s hier. Een expat heeft doorgaans, in tegenstelling tot de pensionado, de intentie om na enkele jaren weer terug te keren dan wel aan nieuwe uitzending te beginnen.
  Maar dit doet verder in het geheel niets af aan jouw excellente posting! Hulde.

 11. Jos smeets zegt op

  In kan alleen spreken uit eigen ervaring.
  Per mail om een afspraak op de ambassade in Bangkok gevraagd. De vraag ingelost rekening houdend met de door mij aangegeven mogelijkheden voor bezoek. Vriendelijk ontvangen en zeer goed voor gelicht door de betreffende ambtenaar. Niets dan lof!!!!

 12. Jacob zegt op

  Citaat;
  Ik kan het niet onmiddellijk met cijfers staven maar als alle expats (werkend en gepensioneerd) hun maandelijks inkomen besteden in dit land gaat het om zeer grote bedragen die wel eens groter zouden kunnen zijn dan het economische effect van het Nederlandse bedrijfsleven.

  Werkelijk??

  Dus bij alle NL bedrijven gevestigd in Thailand werken niet meer als 5.000 of 10,000 werknemers die een vergelijkbare besteding doen in Thailand???
  Duidelijk niet over nagedacht en dan vergeten we nog even de investeringen en services, goederen e.d. die in Thailand worden gekocht en verbruikt waar ook werkers met salarissen aan vast hangen..

  • chris zegt op

   De Nederlandse bedrijven die in Thailand actief zijn hebben vooral Thaise werknemers en zijn veelal actief in het produceren van goederen (agrarische sector, textiel, transportmiddelen). Die verdienen gemiddeld geen 40,000 Baht per maand.
   Expats investeren ook naast hun maandelijkse besteding: auto/motor/boot, huis/condo, allerlei luxe goederen (goud, telefoon, juwelen) en vakanties In Thailand.
   De winst die de Nederlandse bedrijven maken blijft bijna zeker niet allemaal in Thailand hangen maar wordt teruggesluisd naar het vaderland.
   Dus: wel degelijk over nagedacht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website