In het hart van Bangkok, ver verwijderd van de sneeuwbedekte landschappen die vaak geassocieerd worden met Kerstmis, bereidt een kleine gemeenschap zich voor op een feestelijke viering. Het is een smeltkroes van culturen, een plek waar de essentie van Kerstmis – een tijd van samenzijn, vrede en vreugde – universeel is, ondanks de veelzijdige achtergronden van de inwoners.

Het verhaal begint bij Somchai, een Thaise man die al vele jaren in Bangkok woont. Hij is gefascineerd door de rijke geschiedenis van Kerstmis en deelt zijn kennis graag met zijn buurtgenoten. Op een warme decemberavond, terwijl de stad baadt in het licht van kleurrijke lantaarns, verzamelt een kleine groep mensen zich rond Somchai. Ze luisteren aandachtig terwijl hij vertelt over de oorsprong van Kerstmis, een feest dat ver teruggaat in de tijd, ver voorbij zijn christelijke wortels.

“Kerstmis is niet altijd een puur christelijk feest geweest,” begint Somchai. “Het heeft raakvlakken met het Joelfeest van de Germanen, gevierd rond de kortste dag van het jaar. Ze vereerden de terugkeer van het licht en de hoop op een vruchtbare toekomst.” De luisteraars knikken, sommigen onder de indruk van de parallellen met hun eigen Thaise festivals, die ook vaak het licht en de hoop vieren.

Somchai gaat verder met het verhaal over de Saturnaliën van de Romeinen, een feest van vrijheid en vreugde, en trekt parallellen met het moderne Kerstmis. “Deze oude tradities echoën in onze hedendaagse vieringen,” legt hij uit, terwijl hij wijst naar de versierde straten en huizen.

Als de groep luistert, brengt Somchai hen naar het verhaal van Jezus’ geboorte, een verhaal van nederigheid en liefde. Hij deelt de verschillende theorieën over Jezus’ werkelijke geboortedatum, wat leidt tot gefascineerde gesprekken over de mysteries van de geschiedenis.

De discussie wendt zich vervolgens naar de betekenis van de tweede kerstdag. Somchai vertelt over de evolutie van deze dag, van een periode met meerdere kerstdagen in Nederland tot de moderne Boxing Day in het Verenigd Koninkrijk. “Het is interessant hoe een dag die ooit in het teken stond van liefdadigheid, nu vaak geassocieerd wordt met winkelen en sport,” merkt hij op.

Naarmate de avond vordert, wisselen de aanwezigen verhalen uit over hun eigen tradities en hoe deze samenvloeien met het kerstfeest. Sommigen delen verhalen over Sinterklaas en de Kerstman, anderen over de lichtfestivals in Thailand.

Dit unieke samenzijn in Bangkok, waar mensen van verschillende achtergronden samenkomen om te delen, te leren en te vieren, belichaamt de ware geest van Kerstmis. Het is een tijd waarin culturen samensmelten, verhalen gedeeld worden, en de universele boodschap van hoop en vreugde over culturele grenzen heen wordt gevoeld.

1 reactie op “Kerstmis in Bangkok: Een verhaal van licht, liefde en multiculturele tradities”

 1. Arno zegt op

  Het is maar net wat je gewend en in opgegroeid ben, de Australiër is gewend aan 21 december de langste dag en hoog zomer, kerst is BBQ-en op/aan het strand, wij “noorderlingen” , vroeg donker, korte dagen, binnen bij de kachel, dreaming of a white christmas.
  De eerste keer dat ik de kerstdagen in Thailand was ervaarde ik dit als erg vreemd, KERST en buiten lopen gekleed in korte broek, T shirt, sandalen en zweten, bizar vreemd.
  En dan kerstversiering zien bij een volk welke Bhoedistisch is en amper of niet eens weet wat Kerstmis betekend of inhoud.
  Allemaal tegenstellingen waaraan ik als Hollander mee om moest leren gaan en een plaatsje geven

  Gr. Arno


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website