Het Chinese nieuwjaar in Thailand

Het Chinese nieuwjaar is sinds 8 februari 2016 een feit: het jaar van de “aap”. Het is voor de Chinezen het belangrijkste familiefeest van het jaar. Het feest wordt met veel bonte optochten en grote straatfeesten gevierd.

Op de laatste avond van het oude jaar (oudejaarsavond) komt de gehele familie bij elkaar voor een uitgebreid familie diner. De kinderen krijgen kleine rode enveloppen met geld. Door de vaak grote families kunnen de feestelijkheden nog wel eens duur uitvallen. Het huis moet voor het begin van het feest grondig schoongemaakt worden en versierd. Om middernacht volgt dan het vuurwerk, wat vooral hard en lawaaierig moet zijn. Toch wordt het overwegend binnen de familiekring gevierd of worden er familie uitstapjes georganiseerd naar vrienden.

Het Chinese nieuwjaarsfeest begint precies op de eerste dag van de tweede nieuwe maan na de winterwende. Nieuwjaar valt op de derde nieuwe maan wanneer er een elfde of twaalfde maand voor het nieuwe jaar valt. De eerste dag is het voorbereidingsfeest, de tweede dag is het familiefeest en de derde dag wordt het nieuwjaarsfeest gevierd. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.

De aap, het symbool van dit nieuwe jaar, lost de geit af en wordt over 12 maanden weer vervangen door de haan. Dan komen in vaste volgorde hond, varken, rat, buffel, tijger, haas, draak, slang, paard, geit en na een periode van 12 jaar komt weer de slang aan de beurt. Deze dieren staan levensgroot in een cirkel opgesteld in Baan Sukhawadee, het grote kleurrijke paleisachtige gebouw aan de Sukhumvit Road, voorbij Pattaya Bangkok Hospital.

Aan deze dierencyclus wordt in China een grote betekenis gehecht. Zij staan voor de beschrijvingen van karakters van mensen, hun wezenskenmerken, talenten en voorkeuren, maar eveneens worden fouten en zwakheden erkend. Het teken van de aap staat voor: vindingrijkheid, slagvaardigheid, nieuwsgierigheid, zelfbewust, sociaalbewust en gemotiveerdheid zijn.

In Pattaya waren op verschillende plekken de feestelijkheden te volgen zoals bij het King Taksin gedenkteken bij de Cityhall in Noord Pattaya en bij het gedenkteken van prins Krom Luang Chumphon bij het uitzichtspunt van de Pratamnak heuvel. En op een aantal plekken de leeuwen- en drakendans parade.

No votes yet.

1 gedachte op “Het Chinese nieuwjaar in Thailand

  1. Als je in Pattaya bent, hoef je niet op zoek te gaan naar zo’n leeuw en draak, ze gaan de hele stad af en dan met name de beer bars. Van de diepere betekenis van het ritueel weet ik niet veel, maar iedereen staat in de rij om geld in te leveren in ruil waarvoor men een veelal goudkleurig frutseltje ontvangt wat naar ik aanneem als een relikwie dient te worden gekoesterd. Het zal vast wel ergens goed voor zijn, wellicht zelfs voor je karma, want vrijwel alle bargirls trekken de portemonnee om vervolgens in een zwijm van gelukzaligheid te geraken.
    Voor de belangstellenden : Filmpje van het oponthoud bij een paar bars in Soi 7 vorig jaar.
    .
    https://youtu.be/qdYirAcWwJk

Reacties zijn gesloten.