khao pad moo

Een eenvoudig maar smakelijk gerecht uit de Thaise keuken is Khao (rijst) Pad (gebakken) ‘geroerbakte rijst’. Het is een beetje vergelijkbaar met Nasi goreng uit de Indonesische keuken, alhoewel de smaak wel anders is.

Thaise gebakken rijst bevat meestal knoflook, ei, vissaus en lente-ui. Suiker, chili en limoensap brengen de smaken in balans: zoet, zout, zuur en pittig. Naast de vaste ingrediënten zijn er diverse varianten:

 • khao pad moo – met varkensvlees
 • khao pad kai – met kip
 • khao pad pu – met krab
 • khao pad goong – met garnalen
 • khao pad sapparot – met ananas

Het gerecht wordt ook wel geserveerd met een extra gebakken ei erbovenop. In Thailand is het op straat en in restaurants verkrijgbaar.

Je kan het ook zelf bereiden. Er staan op internet genoeg recepten. Belangrijk is wel dat je goede rijst gebruikt. Bijvoorbeeld gekookte jasmijnrijst van een dag eerder zodat deze wat steviger is. De rijst kan je dan roerbakken met een ei, knoflook, vissaus en wat suiker. Zorg dat de rijst goed warm is en het ei gestold. Dan wat lente-ui er doorheen en even meebakken. De rijst serveren met een partje limoen en plakjes komkommer.

Video: Thai fried rice with prawn – Khao pad Goong

Bekijk hier de video:

10 reacties op “Thaise gerechten: Khao Pad – gebakken rijst (video)”

 1. dirk zegt op

  Het is inderdaad een beetje te vergelijken met de Indische keuken en heeft een andere smaak. De Thaise nasi is flauwer en zoeter , vaak ook stukjes wortel toegevoegd. Neemt niet weg dat ik het wel eet.
  Echter de Indische nasi, heeft meer body, kruiden en is dus smaakvoller. Maar ja, over smaak valt niet te twisten.

  • Klaas zegt op

   Dag Dirk,

   Volgens mij zeg je het niet goed, over smaak kan men eindeloos twisten. 🙂

   Grt
   Klaas

 2. Paul schiphol zegt op

  Hoi Dirk, een tip voeg er aan tafel is enkele flinke scheppen prik nam pla (vissaus met kleine chillies en limoen) aan toe. De smaak wordt dieper, intens genieten. Eet smakelijk.
  Paul Schiphol

 3. Rob V. zegt op

  Voor een correcte* uitspraak op zijn Nederlands geschreven.

  ข้าวผัด – khâaw phat (dalende Khaaw, geaspireerde K en P)

  หมู – mǒe: (lange oe, stijgend)
  ไก่ – kài (lage toon, langer dan een ah, geen volle aa)
  ปู – poe: (lange oe)
  กุ้ง – kôenɡ (dalend)
  สับปะรด – sàp-pà-rót (laag, laag, hoog)

  Lijkt me wel zo handig bij het bestellen want als je de Engelse spelling op zijn Nederlands uitspreekt én de tonen laat zitten dan wordt het toch lastig om je order te plaatsen.

  *en zo niet dan komt Tino wel langsfietsen.

  • Tino Kuis zegt op

   ข้าวผัด khaaw phat inderdaad dalende toon en phat met lage toon

  • ronald schütte zegt op

   Belangrijk wat Rob zegt. Op de wijze uitgesproken zoals in het artikel geschreven zou bijvoorbeeld ข้าว (khâaw) uitgesproken worden als “khao” en kunnen betekenen: ‘wit’ of ‘nieuws’ of ‘hij/hij/berg’ of ‘knie’ of ‘binnen gaan’. Kortom meer dan 6 verschillende betekenissen!
   http://www.slapsystems.nl

  • ronald schütte zegt op

   Rob heeft erg gelijk.
   Door toonhoogte en lengte niet toe te passen, zijn alleen al bij het woord rijst als ‘khao’ geschreven al meer dan 6 betekenissen mogelijk.
   O.a.: ‘wit, ‘nieuws’, rijst’, ‘hij/zij/hen’, ‘knie’ en ‘binnen komen’
   Maar gezegd als “khâaw (dalend en lang) kan het alleen rijst of voedsel, eten zijn en in combinatie met phàt (geroerbakt) kan het alleen rijst zijn.
   http://www.slapsystems.nl

 4. Lessram zegt op

  Ik neem aan dat iedereen hier bekend is met de Highheel Gourmet site, voor als je echt origineel Thais wilt koken. Zonder westerse aanpassingen….

  https://highheelgourmet.com/

 5. andre van schaik zegt op

  In tegenstelling tot 50 jaar geleden is er nu een trend om overal veel suiker en ketschup in te doen. Dit is overgewaaid uit het Zuiden. Bij bestelling van Kao pad geef ik altijd aan dat ik dat niet erin wil hebben. Zoals altijd en overal maak je bij Thaifood het gerecht af op eigen smaak. De gerechten worden wat flauw geserveerd, Het bekende molentje met diverse smaakmakers staat op elke tafel. Zo ook de nam pla pik. En natuurlijk de pikphon, Die helpt je zeker van vermoeidheid af.

  • Klaas zegt op

   Andre,
   Dat vind ik ook, tegenwoordig is streetfood zo zoet, tom yam, tod man, khao pad, noem maar op.
   Zelfs al vraag je om niet, doen ze er toch suiker in. Jammer..
   Grt
   Klaas


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website