Het gaat op Thailandblog meestal over eten maar ook voor smakelijke, niet-alcoholische drankjes kan je prima terecht aan de straatkant. Overal zie je kraampjes met vruchtensappen, koffie, shakes en meer. Probeer ze eens uit, je zult aangenaam verrast zijn!

In Thailand is het belangrijk om veel te drinken. Thailand behoort tot de warmste landen en Bangkok is zelfs de heetste stad ter wereld. Krijg je niet genoeg vocht binnen, dan kun je uitdrogen en ziek worden. Gelukkig kun je om de paar meter wel wat te drinken kopen. De beste plaatsen om dit te doen – en dit geldt voor elke Thaise stad – zijn de straatstalletjes. Bangkok heeft honderden tot duizenden kraampjes die limonade, smoothies en verse sappen verkopen. De drankjes zijn goedkoop, worden gemaakt waar je bij staat en smaken heerlijk. Maar wat wordt er precies verkocht en wat kun je het beste kopen?

Verse sinaasappelsap

Eén van de beste drankjes die je op straat kunt kopen is verse vruchtensap. Veel kraampjes verkopen uitsluitend sinaasappelsap. De sinaasappels worden vers geperst. De verkoper voegt vervolgens behalve suiker ook een klein beetje zout toe (geen slecht idee, want je lichaam verliest door de hitte veel zout doordat je zweet). Na het mixen wordt je drankje in een afsluitbaar plastic flesje gestopt en geserveerd met een rietje.

Andere vruchtensappen van straatstalletjes in Thailand

Vrijwel overal in Thailand kun je ook flesjes of kleine plastic tasjes met andere verse vruchtensappen krijgen. Bij de straatstalletjes in Bangkok vind je onder meer kokossap, avocadosap, ramboetan, ananassap, longan, lychee, en oneindig veel combinaties van deze verse fruitsoorten. Sommige kraampjes bieden de sapjes al gemixt aan, andere stalletjes mixen het fruit terwijl je wacht.

Zelf ga ik liever naar laatstgenoemde kraampjes, want je kunt dan aangeven dat je geen suiker in je drinken wilt. In het Thais zeg je dan ‘Mai Ow Nam Tgan’.

Fruitshakes

Stalletjes met fruitshakes en smoothies vindt je steeds meer in Thailand. Zelf neem ik meestal een fruitshake met banaan, ananas en watermeloen; overheerlijk! Elk stalletje heeft een keur aan vruchtensappen die je naar eigen smaak kunt mixen. Je kunt ook een geheel eigen mix laten maken. Ze mixen de shake met yoghurt of sojamelk, of alleen met fruitsap. In andere gevallen kun je kiezen wat je wilt.

Koffie en koffievariaties

Koffie wordt steeds populairder in Thailand. Je kunt in Bangkok (en andere plaatsen in Thailand) vrijwel overal een kopje koffie kopen. Straatstalletjes verkopen de lekkerste koffie. Je kan er terecht voor gewone koffie, maar ook voor Americano’s, en lattés met karamel, chocola, vanille en andere smaken. Je hebt altijd de keuze tussen warme koffie of ijskoffie. Er is ook Thaise koffie verkrijgbaar. Deze is meestal mierzoet, omdat er veel koffiemelk en suiker in zit, maar best wel lekker.

Thee en theevariaties in Thailand

In heel Azië, dus ook in Thailand, is groene thee populair. Bij de kraampjes kun je de normale groene thee, koude groene thee en ijsthee krijgen. Ook zijn er shakes en smoothies van groene thee en wordt er groene thee gemixt met ijs. Er zijn nog veel meer varianten met groene thee die je tegen kunt komen.

Thaise thee is ook een optie. Deze thee is, zij het wat zoet, wel heel erg lekker. Thaise thee heeft een aparte, oranje kleur – een mix tussen de kleur van thee en de kleur van sinaasappelsap. Aan de thee wordt ook nog suiker en koffiemelk toegevoegd, waardoor het voor sommige mensen te zoet zal zijn. Het smaakt wel goed op een hete dag. De prijzen van thee en theevariaties zijn gelijk aan die van koffie. Soms betaal je 5 Baht meer voor een bijzondere groene thee-mix.

Zoete limonade

Je zult ook kraampjes tegenkomen waar felgekleurde limonadesiroop wordt verkocht. Deze drankjes zijn populair bij Thaise kinderen. Je ziet ze in de kleuren felrood, felgeel of felgroen. Ze worden gemaakt van een (kunstmatige) fruitsiroop en worden vaak geserveerd in een plastic zakje met ijs en een rietje. Spotgoedkoop, maar vanwege de grote hoeveelheid suiker die erin zit kun je er beter niet teveel van nemen.

Kortom: als het om drinken gaat, is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden in Thailand. Ik koop regelmatig wat te drinken op straat en ben er nog nooit ziek van geworden. Probeer gewoon eens verschillende sapjes uit. In Thailand worden echt fantastische combinaties gemixt. Het is niet duur en het smaakt perfect!

1 reactie op “Straatkraampjes in Thailand: ook voor heerlijke drankjes!”

  1. Henk zegt op

    Ik ben net terug van 7 weken Thailand. Vanaf mijn balkon zie ik dan hotelpersoneel naar zo’n karretje gaan. Het eerste wat er in de beker gaat zijn +/- 3 eetlepels suiker, dus even opletten wat je koopt!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website