Bananen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: , ,
30 augustus 2023

Settawat Udom / Shutterstock.com

In het Thaise spraakgebruik bestaat de uitdrukking “een bananenzaak”, waarmee men wil zeggen, dat een kwestie of klusje gemakkelijk of heel gewoon is.

In de praktijk van het dagelijks leven in Thailand zijn er echter veel dingen, die met de banaan te maken hebben. Dat is niet alleen, omdat de banaan en alle delen daarvan worden gebruikt in traditionele ceremonies, maar ook vanwege de hoge voedingswaarde van de vrucht, waardoor het een eenvoudig huismiddeltje is om snel energie in het lichaam op te wekken.

Soorten

Bananen zijn in Thailand het hele jaar door verkrijgbaar in alle soorten van vormen, maten en kleuren. Natuurlijk is er de gewone kromme banaan, zoals wij die kennen, maar de Thaise banaan kan ook bolvormig zijn of de kleine “kluai khai tao” (schildpadei-banaan), de heerlijk geurige “kluai leb mue nang” en nog veel meer exotische soorten. De rassen, die je gewoonlijk op alle fruitmarkten ziet, zijn de tamelijk grote “kluai hom”, een lekkere banaan, die je hele dag kunt eten, de kleinere en dunne, goudgele “kluai khai” (ei banaan) en de kleverige en zoete, maar zeer voedzame “kluai nam”.

Oude gebruiken

Maar de banaan heeft veel meer nuttige functies in het dagelijkse leven van de Thai. Om te beginnen kunnen de meeste delen van de plant worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Vroeger bijvoorbeeld, als een moeder een kind ter wereld bracht, werd er een offer in de tempel gebracht voor een voorspoedig begin van het leven en de banaan was een vast onderdeel van deze offerande. Het eerste vaste voedsel, dat een Thaise baby te eten krijgt is ook de banaan vanwege de hoge voedingswaarde en goed voor de spijsvertering.

Gezoete en gefrituurde bananen als dessert

Handige toepassingen

Wat grotere kinderen kunnen van bepaalde delen van de bananen eenvoudig speelgoed maken. Een bananenblad wordt ook wel als tijdelijke dakbedekking gebruikt of om grond af te dekken ter voorkoming van het verdampen van vocht, men kan er voedsel in wikkelen of rollen. Bovendien wordt het blad veel gebruikt bij het maken van de krathongs, het traditionele offer tijdens Loy Krathong. Ook bij andere ceremonies is de banaan of delen daarvan altijd een belangrijk onderdeel.

Voedzaam en gezond

De banaan is een vrucht, dat bewezen voedzaam en gezond is voor mensen van alle leeftijden. We noemden al, dat het een belangrijk voedingsmiddel voor baby’s is, maar de banaan bevat ook verschillende soorten vitaminen en mineralen, goed ter voorkoming of terugdringing van bepaalde ziekten en aandoeningen.

Het heeft bijvoorbeeld een hoog kaliumgehalte, goed voor mensen met een laag eigen kaliumgehalte. Van kalium weten we, dat het goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Een hoog kaliumgehalte dus, maar een zeer laag zoutgehalte, wat weer goed is voor de bloeddruk. Het kan ook de hartslag normaliseren, het stuurt zuurstof naar de hersenen en reguleert de vochtbalans in het lichaam. Verder bevat de banaan tryptofaan, een stof, die verkoelend werkt op iemands emotionele en fysieke toestand. In veel culturen, ook in Thailand, wordt de banaan gezien als een “koele vrucht”, bijzonder aanbevolen voor aanstaande moeders.

Vezels en vitaminen

De banaan kan helpen bij het herstel van een normale stoelgang zonder de ongewenste effecten van een laxeermiddel, want het is rijk aan vezels. Bovendien wordt de banaan, met zijn zachte textuur en zachtheid van het vlees, gebruikt als een dieetvoeding bij darmklachten of bij chronische maagzweergevallen.

Bananen bevatten onder andere vitamine B, dat kan helpen om het zenuwstelsel te reguleren. Vitamine B6 speelt ook een belangrijke rol en wel bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, die gerelateerd is aan de gemoedsgesteldheid. Het kan ochtendmisselijkheid en een kater voorkomen. Er zijn nog veel meer vitamines en mineralen aanwezig, zoals vitamine B6, B12 en magnesium, waardoor de banaan ook gunstig is voor mensen, die met roken willen stoppen, het helpt de effecten van nicotine-ontwenning te herstellen.

Bananenschil

Het eten van een banaan is dus gezond, maar ook de schil wordt gebruikt voor bepaalde “medische” toepassingen. De binnenkant van de schil wordt gebruikt om zwelling en irritatie na een muggenbeet tegen te gaan, voordat men er een crème opsmeert. Ook zou het wratten doen verschrompelen door een stukje bananenschil op de wrat te plakken met een pleister.

Desserts

Men kan de banaan gewoon als fruit eten, maar in Thailand bestaan vele desserts, waarbij de banaan gebruikt wordt. Denk maar aan geglazuurde bananen, gebakken in beslag gedoopte bananen, “buet chi” bananen (bananen gekookt in kokosmelk), geroosterde bananen en gekonfijte bananen.

Tenslotte

Naarmate de tijd is verstreken is de rol van de banaan in praktische toepassingen teruggebracht o.a. door kunststoffen en andere gemakkelijk te vinden materialen. Als decoratie wordt het nog altijd gebruikt voor allerlei ceremonies, want het gebruik van de banaan is onderdeel van de traditionele Thaise volkswijsheid.

Om te eten, gewoon als fruit of in een gerecht, blijft de banaan altijd een belangrijke rol spelen.

Bron: Thaiways Magazine

41 reacties op “Bananen in Thailand”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Waarschuwing: Het nuttigen van bananen in de nabijheid van aapjes geschiedt in Thailand geheel op eigen risico! 😉

 2. F.Franssen zegt op

  Goed artikel Gringo, ik ga meer bananen eten. Ik dacht altijd dat je r alleen maar dik van werd maar alle positieve eigenschappen die ik nu lees maakt hem tot mijn dagelijkse stuk fruit.
  Wellicht volgen er nog meer artikelen met gezond fruit !

  Frank F

 3. Hua zegt op

  Wat ik ook veel zie in Thailand is; de stam van een bananenboom wordt in vliesdunne reepjes gesneden en aan varkens gevoerd.
  In Thailand wordt heel weinig weggegooid.

 4. chris zegt op

  Had bij tijd en wijlen last van kramp in mijn kuiten ’s nachts. Las op internet dat dat – op mijn leeftijd – te maken zou kunnen hebben met een (tijdelijk) gebrek aan magnesium. Oplossing: bananen eten. Doe ik nu dus DAGELIJKS en: geen kramp meer ’s nachts.

  • joeri zegt op

   Eet ik ook altijd bijna dagelijks tegen krampen, groeien in onze tuin, verser kunnen ze niet zijn.

  • Patrick zegt op

   Doe ik ook, en bij mij zijn ze ook in overvloed, maar helaas van die akelige soms zeer pijnlijke krampen ben ik toch niet voor de volle 100% gevrijwaard, helaas.
   En ook magnesium ben ik om die reden gaan slikken maar er zijn 2 soorten magnesium, als ik het zo mag uitdrukken als leek, de ene wordt beter opgenomen in het bloed dan de ander.

   • pete zegt op

    gebruik calcium magnesium pillen.

    na 18.00 geen alcohol en koffie drinken

    succes gegarandeert.

  • DJ zegt op

   Kramp in kuiten door uitdroging – dus minder alcohol en meer water drinken 😉

 5. Paul zegt op

  Leuk artikel inclusief de reacties.
  Maar is er ook iemand die me kan zeggen hoe je een tros bananen in dit Thaise klimaat het beste bewaard? In de koelkast zou niet mogen en erbuiten trekt het de gezellige fruitvliegjes aan. In beide gevallen wordt de schil van de bananen (die nog over zijn) na een paar dagen gitzwart. Niet uitdagend om nog te consumeren.

  • Henk zegt op

   Beste Paul. Als je de kant van de tros, waar hij is afgesneden, bedekt met zwart plastic, blijf hij veel langer goed.
   Groet, Henk.

  • LOUISE zegt op

   Paul,

   Als je bananen koopt, de helft van de rijp kopen en de andere helft groen.
   tegen de tijd dat je aan de tweede helft bent, zijn deze ook rijp.
   Wij dan dit al jaren.

   LOUISE

   • Bert zegt op

    Wij leggen ze als ze rijp zijn gewoon in de koelkast in een plastik zak. Schil wordt wel bruin, maar binnen rijpen ze niet verder.

    • joskeshake zegt op

     binnenin worden ze wel zwart dan, ik doe dit ook zo. met bananen gekocht alreeds verpakt in plastiek, in 7-11, handig per stuk.

  • Jasper zegt op

   Niet te grote tros kopen, snel door eten, delen met vrienden en buren….Als er dan toch wat zwart worden: bovenop de vuilnisbak buiten in plastic leggen. Wordt subiet meegenomen ter consumptie of voor de dieren.
   En voor 20 baht voor een flinke tros kun je er best frivool mee omgaan!

  • Hans zegt op

   De beste manier om bananen te bewaren ids door de top van de kam strak in aluminium folie te wikkelen

 6. smeets dirk zegt op

  Paul wij hangen de bananen aan een koord onder de afdak als ze nog groen zijn.Daarna zie je ze een voor een geel worden zodat je er elke dag wel een paar kunt afplukken om te eten.

 7. Sjaak S zegt op

  Goed artikel. Dit soort verhalen moesten meer hier op het blog komen. Ook misschien over andere vruchten die je hier in Thailand kunt krijgen?
  Ik houd van bananen, wanneer ze mooi geel zijn en al een beetje vlekken beginnen te vertonen. Dan zijn ze het zoetst.
  Toen ik nog werkte, hadden wij als bemanning van LH de mogelijkheid om “crew-fruit” mee te nemen op onze vluchten. Dit waren vaak o.a. yoghurt, chocolademelk, appels en bananen. De bananen waren echter vaak zo groen als gras. En dan zag ik mijn collega’s deze met smaak opeten. Ik kreeg er altijd koude rillingen van. Ze lieten de gele liever liggen!!!!!
  Ik kocht vroeger in de supermarkt vaak de afgeprijsde rijpe bananen. Wat een rare wereld.
  In onze tuin hebben we nu ook bananenbomen staan, die nog jong zijn. Ik verheug me al op de eerste vruchten.
  Wat ik ook erg lekker vind, zijn de gefrituurde bananenschijven. Heerlijk. Toen ik vroeger nog veel in Bangkok kwam, was ik soms echt lange tijd op zoek om deze te vinden. Maar dat kwam doordat ik vaak te laat ging kijken, weet ik nu. Ik laat dan ook de kruimeltjes mee inpakken – die zijn het lekkerst en gratis. Het is niet het meest gezonde eten, maar zo af en toe kan zo’n lekkere snack er wel in.

  • Sjaak S zegt op

   Inmiddels gebruik ik onze overrijpe bananen om bananenbrood te maken in diverse varianten… je gebruikt per brood (of cake) ca 300 gram bananen (er wordt vaak geschreven drie rijpe bananen, dat komt neer op deze 300 gram).
   Daarmee maak ik eenvoudig bananenbrood of ook muffins. Dan kun je ook variëren. Ik voeg soms rozijnen toe of chocolade chips (een kopje) en doe dan minder suiker in de cake.
   Zelfs een soort ontbijtkoek kun je ermee maken. Ik heb een recept voor de kruiden die erin moeten en het smaakt dan ook echt naar peperkoek.
   Een andere variant heb ik toevallig ontdekt toen ik een bananenbrood wilde maken, maar ik had niet genoeg banaan. Wel had ik sinaasappelpulp over. Beide samen: bananen en sinaasappelpulp (300 gram) en je krijgt ook een heerlijke, vochtige cake.
   Heb later ook eens de bananen door 100% sinaasappel pulp vervangen. Dat is ook heel lekker en door de vezels en vitamines ook nog eens voedzaam.

   En natuurlijk ook de diverse shakes. Mijn smoothies maak ik bijna altijd met banaan en andere vruchten. Twee rijpe bananen, mango, ijs en een beetje ijskoud water in de blender en je hebt een heerlijke smoothie. Of met ananas, of met rode drakenfruit of zelfs met de sinaasappelpulp.
   Banaan met watermeloen (iedere soor meloen) met de pitjes (die worden zo fijngemalen dat je ze niet eens meer ziet en ook vol met vitamines en balaststoffen).

   Ik heb het nog niet gemaakt, maar je kunt ook bananenijs maken…. bananen zijn in zoveel verschillende recepten te verwerken… een fantastische vrucht.

   De bananen die wij van onze bomen hebben (we hebben op het ogenblik vier groeiende trossen en een haalde mijn vrouw deze week uit de boom) zijn kort, dik en zoet. Heerlijk. Een tros bananen kunnen we nog goed verwerken, maar meer trossen… mijn vrouw kapt ze in stukken en kan ze bij een lokale handelaar in fruit verkopen die er dan weer haar winst mee maakt.

   Als ik ze niet meteen verwerk, dan snij ik de gepelde bananen in stukjes en maak dan zakjes met 300 gram banaan, die in de diepvries gaan. Wanneer ik dan weer eens een bananenbrood maak, kan ik ze na het ontdooien verwerken.

   • Leo Eggebeen zegt op

    Hoi Sjaak,
    Mijn naam is Leo Eggebeen. Ik woon de meeste tijd in het uiterste noorden van Thailand. Ik ben een vroegere collega van je van LH.
    Gaag wilde ik je het recept vragen van je bananenbrood.

    Gr. Leo Eggebeen.

 8. Leon zegt op

  Men vertelde mij dat een bananenboom maar een keer in zijn leven bananen geeft. Daarna kan de boom worden gekapt. Nu snap ik ook dat men met Loy Krathong schijven van bananenbomen gebruikt om een krathong te maken.
  Misschien is dit niet voor alle soorten bananen zo.

  • Sjaak S zegt op

   Leon, ik hoop dat je dit nog lezen kunt, het antwoord liet lang op zich wachten… pfff bijna acht jaar. Je zult het waarschijnlijk intussen al weten. Ja, je kapt de hele boom. De jonge scheuten groeien zo snel dat je binnen een paar weken weer een volledige boom hebt.

 9. ruud NK zegt op

  Als je de velen verschillende soorten en kleuren van bananen wil zien ga dan eens naar het tuinbouw gedeelte op het universiteits terrein van de KohnKean universiteit.
  Ook vanaf 1 december zul je ongetwijfelt veel verschillende soorten kunnen zien in UdonThani tijdens het muziek/markt festival dat 2 weken duurt. Naast eten en drinken treft je ook verschillende landbouwstands aan. O.A. met bananen en andere vruchten. Ook orgideeen zijn er in allerlei grote en kleuren te vinden.
  En houd je van muziek, dagelijks treden de bekenste bands op (Carabow,Mai thai, etc) voor rond de 100 bath intre.

  Onderstand nog een leuke site over bananen.

  http://www.banaangezond.nl/

 10. joy zegt op

  Hallo bananenliefhebbers,

  Zonder vervelend te willen doen, maar een bananenboom bestaat niet, het is een plant.
  Gek dat ik dat niet eerder in de reacties ben tegengekomen.

  Eet smakelijk en groet van Joy.

 11. Chris van het dorpje zegt op

  Je plant een zaad om de eerste bananenplant te krijgen .
  Die groeit in een jaar vol uit en geeft een stros bananen .
  Maar de een plant maakt een familie van 5 tot 10 planten .
  Die groeien in verschillende tijdelijke afstanden.
  Wij ( mijn vrouw en ik ) hebben nu zo om de 200 planten staan .
  Iedere plant mal 5 tot 10 geeft tussen 1000 en 2000 planten
  en wij kunnen iedere week 2 tot 3 trossen oogsten
  het hele jaar door.
  Maar iedere plant geeft ook weer een zaad.
  Wanneer je nu 10 zaaden plant ,
  krijg je uiteindelijk 50 tot 100 nieuwe zaaden…..
  Dat enige wat ze nodig hebben is water !

 12. Diana zegt op

  Olifanten vinden de bananenplanten ook heerlijk 🙂

 13. Henk zegt op

  Op de grote markt genaamd talad Thai kun je buiten de diversiteit aan bananen nagenoeg alle soorten groente en fruit zien.
  Het lijkt op een soort veiling waar grote partijen verkocht worden en verpakt voor wederverkoop.
  Het begint in de ochtend vroeg en stopt om en nabij 19.00 uur.
  Het is een enorm groot complex maar erg leuk om er een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Niets geen toeristisch gedoe, het echte Thailand.

  • TheoB zegt op

   Aangezien je aanraadt om een kijkje te nemen op en de sfeer te proeven van deze talad Thai, zou ’t wel handig geweest zijn als je het adres / de locatie van deze groothandelsmarkt bijgevoegd had. Met de zoekterm [talad Thai] of [ตลาดไทย] kan ik het namelijk niet vinden.

   • RonnyLatphrao zegt op

    Elke markt in Thailand is natuurlijk ook een ตลาดไทย of Thaise markt.

   • Henk zegt op

    Google op talad Thai en je krijgt echt de juiste info.
    Ook op de google map krijg je de route beschrijving

    • TheoB zegt op

     Inderdaad, je hebt gelijk Henk. Ik heb het alsnog gevonden.
     En het lijkt mij interessanter dan de Floating Market waar de toeristen naartoe gestuurd worden.
     Adres:
     ตลาดไท ถนนพหลโยธิน ตำบลคลองหนึ่ง อำเภอคลองหลวง จังหวัดปทุมธานี 12120
     Talaad Thai, Phahonyothin Road, Tambon Khlong Nueng, Amphoe Khlong Luang, Changwat Pathum Thani 12120

 14. nicole zegt op

  Ook wij hebben veel bananenbomen in de tuin. Onze medewerkster pelt ze en laat ze drogen in de zon. Daarna zijn ze lang houdbaar als snoep of snack

 15. Jacob zegt op

  Let wel dt de Thaise banaan, die ook wel gaat onder de naam kluai ling (of wel aap banaan) erg veel suiker inhoudt… niet zo goed voor degenen met een suiker probleem
  Onze banaan ofwel de kluai horm is prima en gezond, gezonde carbs..

 16. José Vermeiren zegt op

  Banen bewaren goed afzonderlijk in een wijndoos appart
  Van elkaar doen en in de doos,

  Groene bannen in dunne schijfjes snijden en tussen de voeding doen is enorm gezond,
  Om suikers in het bloed te verminderen, alle dagen 1 groene banaan doet wonderen.

  • José Vermeiren zegt op

   ik bedoel groene banaan met de schild in schijfjes snijden, gezond VOOR diabetes 2,

 17. Enrico zegt op

  Beste Hua, bananen groeien niet aan bomen, maar het zijn planten.

 18. Maarten Vasbinder zegt op

  In Thailand ben ik nog geen kookbananen tegen gekomen. In Zuid Amerika heten die plátanos. Even wennen, maar dan lekker.
  Grappig is het stukje over wratten. Dat kan kloppen. Als wratten geen lucht krijgen, schrompelen ze. Sommigen plakken er sellotape overheen. Na enkele dagen zijn ze dan weg. Het bewijs is empirisch. Dat wel.

 19. Hans Bos zegt op

  In Cuba eten ze de platanos gebakken. Heerlijk met een beetje zout.

 20. Nicky zegt op

  Kan iemand mij vertellen wat ik met een teveel aan bananen kan doen. Wij kregen 4 vruchten achter elkaar en er zijn dus nu 4 grote trossen aan het groeien. Zoveel kunnen we nooit op

 21. william-Korat zegt op

  * aan de buren geven.

  * aan familie geven.

  * Laten hangen eten de ‘kabouters’ het op.

  * Jezelf ‘klem’ eten met bananen.

  * in de vuilnisbak gooien wat je echt niet aan de straatstenen kwijt kan raken.

  Succes.

 22. Soi zegt op

  Bak er bananenbrood/-taart/-cake/-cupcakes van, en deel ze uit via tempels en scholen. https://dagelijksekost.vrt.be/gerechten/bananencake

 23. Arnolds zegt op

  Zelf ben ik een liefhebber van kookbananen,in NL worden zowel rijpe als groene bananen gegeten met zoete patat,aardappels,cassave ,napi en Bakkeljouw. Deze kookbananen kweek ik nu zelf in Thailand en komen uit Costa Rica. Liefhebbers kunnen mij mailen op : [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website