Biergevecht: Chang versus Heineken

Het is oorlog tussen de rivalen Chang en Heineken.

De feiten op een rij: het tot de Heineken stal behorende in Azië populaire biermerk Tiger wordt sinds vele jaren gebrouwen door de in Singapore gevestigde brouwerij van Asia Pacific Breweries waarin Heineken een belang van 42 procent heeft. De andere grootaandeelhouder betreft het eveneens in Singapore gevestigde Fraser & Neave met een belang van 40 procent.

Asia Pacific Breweries (APB)

APB is geen kleine brouwerij en heeft vertegenwoordigingen in maar liefst zestig landen en bezit 30 brouwerijen in veertien verschillende landen waaronder behalve Singapore ook in China, Cambodja, Laos, Sri Lanka, Indonesië, Vietnam en Thailand. Men voert ongeveer veertig verschillende biermerken waaronder naast het hoofdmerk Tiger ook Foster’s, het Indonesische Bintam en het in Vietnam zo bekende Anchor. Kortom de brouwerij is een van de belangrijkste spelers op de Aziatische biermarkt.

Fraser & Neave (F & N)

Met de Food and Beverage onderneming F & N, de andere grootaandeelhouder in APB heeft Heineken sinds jaar en dag een goed samenwerkingsverband.

Inmiddels is Heineken min of meer door Thai Bev, de brouwer van Chang, voor het blok gezet en een bod van 53 Singapore dollar per aandeel gedaan op het F & N belang in APB. F & N heeft haar aandeelhouders het advies gegeven omgezien de continuïteit op dit bod in te gaan.

Thai Bev

Het drankenimperium Thai Bev van Charoen Sirivadhanabhakdi, de derde rijkste man van Thailand, waartoe naast een aantal whiskymerken ook Chang bier behoort, heeft op zijn beurt een belang genomen van 29 procent in F & N. Als donderslag bij heldere hemel heeft de schoonzoon van Charoen met zijn Kindest Place Group nu een bod op de aandelen APB gedaan van 56 Singapore dollar, dus 3 dollar boven het Heineken bod. Eerder gaf de Nederlandse brouwer aan dat haar bod een eindbod betrof waarmee een bedrag van 3.6 miljard euro is gemoeid. Of aandeelhouders het advies van F & N opvolgen of dat ze toch voor het geld kiezen moet worden afgewacht.

De winnaar is bekend

Hoe de affaire ook zal verlopen Thai Bev is in elk geval de winnaar. Mocht Heineken er in slagen het F & N aandeel in haar bezit te krijgen dan zal zij volgens de in Singapore geldende wetten de in het bezit van Thai Bev zijnde aandelen in APB moeten overnemen en dat zal de heer Charoen een aardige winst opleveren. Heineken zal wel moeten, want de Europese biermarkt krimpt en de Aziatische markt vertoont een stijging van acht procent. Het gaat spannen, reken daar maar vast op.

7 reacties op “Biergevecht: Chang versus Heineken”

 1. Harold Rolloos zegt op

  Anchor komt uit Cambodja en is dus vooral daar (en niet in Vietnam) erg populair.

 2. Fluminis zegt op

  Chang en Heineken zijn toch niet echt rivalen, Heineken an sich is tientallen malen groter (en zit echt wereldwijd) maar ze doen in dit geval beiden een bod op het zelfde.

  • Sir Charles zegt op

   Verschil is ook dat naar mijn persoonlijke voorkeur Chang vele malen minder smakelijk is dan Heineken.

   • Frank zegt op

    Nou daar is lang niet iedereen het mee eens…Mijn vriendenkring drinkt (in Thailand) liever Chang dan Heineken. Het lijkt wel of Heineken in Thailand (ZO Azie) flauwer smaakt dan in NL. Even afgezien van het idiote prijsverschil.

    Frank

    • Sir Charles zegt op

     Smaken en voorkeuren zullen altijd blijven verschillen en zo hoort het ook.

 3. thaitanicc zegt op

  Heineken is ongeveer drie keer zo groot als Thai Bev, dus uiteindelijk maken ze de beste kansen. Hoewel ze misschien wat dieper in de buidel zullen moeten tasten. Want in feite zit die schoonzoon gewoon de waarde van de aandelen van zijn schoonvader op te drijven, op kosten van Heinken…

 4. math zegt op

  Voor degene die geinteresseerd is. Op de site van de telegraaf.nl staat een video over deze overname. Heineken zou hem bijna binnen hebben. Aandeel steeg vandaag dan ook met 6.35%.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website