De week van Edith Punt

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in De week van
Tags: ,
20 november 2013

Edith Punt (1957) woonde en werkte van 1984-1996 in Thailand. In 1999 startte ze haar adviesbureau in Amsterdam. Sinds 2002 is ze in Zwolle gevestigd. Edith’s deskundigheid ligt in internationale teambuilding en het verzorgen van crossculturele management programma’s. Ze is de huidige voorzitter van Netherlands-Thai Chamber of Commerce in Nederland. Ze bezoekt Thailand meerdere malen per jaar.

Maandag 11 november

Vanuit mijn rol als EIR (Entrepreneur in Residence) breng ik de vandaag de dag door op Hogeschool Windesheim. De dag start met een hogeschoolbreed college voor de eerstejaars van Windesheim over mijn eigen ondernemerschap. De studenten vinden vooral de start van mijn loopbaan binnen het bedrijf van mijn vader in Thailand boeiend.

Daarna woon ik een workshop bij over Search Engine Optimalization. Tijdens de lunch bespreek ik met een docent HRM de voorbereiding van een college international HRM dat ik over enkele weken geef. In de middag nogmaals het opleidingsbrede college.

’s Avonds rijd ik naar Nieuw Leusden om een eerste regionale bijeenkomst van het recent door Hans Biesheuvel opgerichte ONL (ONL voor ondernemers) bij te wonen. Hans Biesheuvel (voormalig voorzitter MKB Nederland) licht zijn agenda toe en gaat in debat met Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) en wethouder Rene de Heer (VVD) van de gemeente Zwolle. Ik ben aan het einde van de avond nog niet overtuigd van de meerwaarde van een lidmaatschap van ONL.

Dinsdag 12 november

Al vroeg telefonisch overleg met de directeur van het Zwolse Dierenasiel, waar ik een traject begeleid. Ik stuur Khun Chaturont Chaiyakam van de Thaise ambassade in Den Haag even een kort berichtje om ambassadeur Virachai Plasai te feliciteren met de uitspraak gisteren van het Internationale Hof.

Daarna drink ik een kopje koffie met Petra van der Veen, auteur van ‘Women at the Top’. Ze vertelt hoe ze werkt bij de Speakers Academy, waar zij als topspreker deel van uitmaakt. De middag vliegt om; ik schrijf twee rapporten.

’s Avonds maak ik een begin met een ingewikkeld voorstel voor een PvA dat nodig de deur uit moet. Als ik nog even Pauw&Witteman kijk, zie ik dat Lilian Ploumen te gast is vanwege de hulpverlening aan de Filipijnen. Ik hoop dat ze iets over haar op handen zijnde bezoek aan Azië zal zeggen, maar helaas komt Thailand niet aan de orde.

Woensdag 13 november

In de ochtend bekijk ik een voorstel van Ilse Kerling voor een gezamenlijke Azië training voor het WTC Enschede. Vandaag ontmoet ik Sieb Hoogstra die vanuit Brussel de Thaise Board of Investment (BoI) in de Benelux vertegenwoordigt. Het bestuur van NTCC Netherlands werkt regelmatig samen met Sieb en ook Khun Chanin Khaochan, de directer van BOI Frankfurt. Afgelopen jaar hebben we gezamenlijk twee succesvolle seminars in Groningen en Amsterdam verzorgd.

We bezoeken samen de Empack beurs in de IJsselhallen en weten Thailand onder de aandacht van een paar bedrijven te brengen. ’s Avonds dineren we samen in Zwolle om de activiteiten planning voor 2014 te bespreken.

Donderdag 14 november

Ik benut de ochtend om allerhande losse eindjes af te ronden en stap dan in de auto om het Nationale Export Event van Agentschap.NL in het WTC Rotterdam te bezoeken. We zullen er vijf man sterk vanuit het NTCC-bestuur aan deelnemen en na afloop dineren met Doris Voorbraak, de in augustus aangetreden Deputy  Chief of Mission van de Nederlandse Ambassade in Bangkok. Sieb Hoogstra is er in de ochtend al heen gegaan en belt me als hij terugrijdt naar Brussel met enthousiaste verhalen over zijn ontmoetingen en nieuwe mogelijkheden die hij ziet.

Marco de Jong, voormalig EVD/Agentschap adviseur, is de eerste die ik bij WTC tegen het lijf loop. Daarna spreek ik even met twee attachés van de ambassade in Hanoi en zoek dan Doris Voorbraak op. Doris is erg tevreden over het evenement en vertelt dat ze interessante ontmoetingen heeft gehad en nog een afspraak heeft.

Bij de Fenedex prijsuitreiking voor de Export Manager van het Jaar aan Tom Ambaum van Neptunus tref ik onze penningmeester Kees Mommers aan. Kees heeft jarenlang dezelfde rol voor NTCC Thailand vervuld. Bij de borrel voegen onze medebestuurders Niek Reichgelt (VNU Exhibitions) en Alexandre Klinkenberg (Type2Solutions) zich bij ons.

Tezamen verwelkomen we onze nieuw toegetreden  secretaris, Jolinde Segeren van CinevLab. De overige twee bestuursleden, Harry Betist (Aviareps, vertegenwoordiger van TAT in Benelux) en Ben Veldman (DoubleA Paper), kunnen er helaas vanwege hun buitenlandse reizen niet bij zijn.

Ik maak bij de afsluitende borrel van de gelegenheid gebruik om even aan Bas Pullens (NFIA) te vragen over de meer centrale aansturing van de regionale bureaus als BOM en Oost NV. Ik heb nog een NTCC Handbook over en geef dat aan Jeanette Baljeu, wethouder van Haven, Verkeer en Regionale Economie in Rotterdam. Jeanette en ik kennen elkaar vanuit LVN (Liberale Vrouwen Netwerk). Ze geeft aan na de gemeenteraadsverkiezingen graag eens af te spreken om meer te horen over NTCC.

Rond 7 uur is iedereen aangeschoven aan de tafel in brasserie Staal voor de kennismaking met Doris Voorbraak. Na een voorstelrondje ontstaat al snel een levendig gesprek over alle veranderingen binnen Agentschap en het Ministerie, Myanmar en het Topsectorenbeleid. Op een meer pragmatisch niveau praten we Doris bij over de activiteiten van NTCC in het afgelopen jaar, onze toekomstvisie en de uitdagingen die we zien.

Vrijdag 15 november

Vandaag werk ik op locatie in het Dierenasiel. Er staan zeven POP-gesprekken op de rol. Het is bijzonder om bij het Dierenasiel te werken; je zit middenin de dynamiek van blaffende honden, spelende kittens en enthousiaste vrijwilligers.

Het Dierenasiel telt zeven vaste medewerkers en wordt ondersteund door ruim veertig vrijwilligers. De uitdaging van dit traject is de vrijwilligers te binden en kwaliteit in de zorg te borgen en tegelijkertijd voldoende plaatsingen en een korte verblijfsduur van dieren te realiseren.

Om half drie ben ik klaar en ga even naar huis om vanachter de laptop rustig wat zaken te regelen. Tegen vijven stap ik in de auto om naar IQ Kunstuitleen te rijden. Eigenaar Ivo de Lange heeft de galerie beschikbaar gesteld voor de kick-off van de nieuw opgerichte Liberale Businessclub Zwolle (LBZ), waar ik in deze aanloopfase tijdelijk de rol van penningmeester van het bestuur vervul. Voormalig burgemeester en huidige voorzitter van de Eerste Kamer, Loek Hermans zal om 7 uur de aftrap geven.

De LBZ biedt ondernemers uit de regio een platform om rechtstreeks in contact te komen met de beleidsmakers in Den Haag. Zwolle doet het goed en staat regelmatig in de top van de Elsevierlijstjes.  Het regionale bestuurlijk economische convenant tussen zeventien gemeentes uit  vier provincies onderstreept voortdurend wat inmiddels bekend staat als ‘De Zwolse Kracht’.

Tineke Bakker, voormalig voorzitter van VNO-NCW Midden, leidt na de kick-off een panel discussie, waar naast Loek Hermans, ook burgemeester Meijer, wethouder De Heer (Economie) en Tweede Kamerlid Malik Azmani aan deelnemen.

Zaterdag 16 november

Heerlijk de hele morgen kranten en Elsevier gelezen. Rond het middaguur ga ik de binnenstad in en slenter even door ‘Waanders in de Broeren’, de prachtige boekenwinkel met brasserie in de Broerenkerk, en eet er een broodje. ’s Middags bereid ik het IBL (International Business and Languages) gastcollege voor maandagmorgen  voor.

Zondag 17 november

Hoog tijd voor wat beweging na een week van veel etentjes en borrels. Na een uurtje fitness speur ik internet af om wat meer te weten te komen over de panelleden voor het GEW debat (Global Entrepeneurs Week) dat ik morgenmiddag mag leiden. Rudie Beverwijk van Altrex hier uit Zwolle ken ik persoonlijk; de anderen zijn me minder bekend maar blijken indrukwekkende ervaring in Afrika, India, Rusland en Brazilie te hebben. Einde van de middag breng ik een privébezoekje aan Henk Boshove, partner van PwC in Zwolle. Hij gaat met zijn gezin op vakantie naar Thailand en wil wat tips.

Maandag 18 november

Zonder kleerscheuren het IBL college gegeven. Ik ontmoet Charlotte Extercatte voor de lunch. Dankzij haar heb ik recent het opleidingsprogramma Biomimicry 3.8 bij tapijtmakers Interface in Scherpenzeel mogen volgen. Charlotte is een scherpe consultant op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie; het is een plezier met haar te sparren. Interface is een bijzonder bedrijf dat ‘cradle to cradle’ tot een kunst verheven heeft. Hun Thaise HQ is in Sriracha gevestigd en ze hebben ook een productie faciliteit in Navanakorn.

Om 2 uur ontmoet ik de GEW (Global Entrpreneurs Week) panelleden voor een voorbespreking. Het zijn boeiende ondernemers met mooie verhalen en de paneldiscussie is dan ook levendig, al moeten lector Huub Ruel en ik wel even opkomen voor de NBSO om de positieve effecten van economische diplomatie tot hun recht te laten komen. ’s Avonds volg ik de landelijke Giro 555 actie voor de Filipijnen, als ik ga slapen is de stand 15,6 miljoen.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


2 reacties op “De week van Edith Punt”

  1. Erik zegt op

    Geweldig Edith wat jij allemaal organiseert en klaarspeelt. Hoop je binnenkort ook weer te ontmoeten in Bangkok en daar samen met je te onthaasten..

  2. Petra zegt op

    Wat ben je toch een inspirerende vrouw! Kijk uit naar het volgende kopje koffie!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website