Ban Huai Makok is een Sgaw karen gemeenschap in de provincie Mae Hong Son, ten westen van Chiang Mai. De bevolking is in de ban van het plan tot bouw van een fluorietmijn in het district Mae La Noi. Dat plan is thans in het stadium van een Milieu Effect Rapportage.

De gemeenschappen in die regio zijn eerder al getroffen door gemeenschaps- en milieuschade door eerdere mijnbouwactiviteiten in de provincie. Nieuwe mijnbouw gaat de allochtone bevolking, minderheden in Thailand, dwingen mee te doen aan mijnbouw die milieuschade bevordert en verlies van natuurlijke bronnen die onmisbaar zijn voor de lokale gemeenschap.

Om deze ernstige gevolgen te voorkomen, en om natuur en levensbronnen van de gemeenschappen te beschermen, protesteren zij tegen de mijnindustrie in dit maagdelijke gebied.

Over hun recht op leefruimte…

Het gaat om het recht op leefruimte en het recht de stem te laten horen over klimaatverandering, ook door etnische minderheden. De organisatie R2S (zie slot) onderzoekt de grote uitdagingen waar de minderheden voor staan in de klimaatcrisis; verwoestende projecten, wetgeving en beleid die langdurig invloed hebben en een grove schending betekenen van de rechten van etnische minderheden.

De negatieve gevolgen van de klimaatcrisis en verwant beleid beïnvloeden belangrijke terreinen als landbouw, voedsel- en bodemveiligheid, natuurlijke bronnen, de biodiversiteit van het ecosysteem, bossen en de middelen van bestaan van etnische groeperingen.

Deze groeperingen waren altijd onafhankelijk van anderen, geleid door kennis en cultuur van hun voorvaderen; zij maakten altijd beperkt gebruik van de overvloedige natuurlijke bronnen. Maar omdat zij afkomstig zijn uit minderheden hebben ze niet genoeg stemmen en invloed om hun uitdagingen uit te dragen in voor het grote publiek toegankelijke media.

Het R2S project wil de rechten van de autochtone bevolking beschermen en een podium creëren om mensen bewust te maken van de invloed van klimaatverandering, en aansprakelijkheid bepleiten voor het gebruik van natuurlijke bronnen door andere spelers. Onze huidige aanpak bij het gebruik van natuurlijke bronnen, en van onze manier van milieubehoud, heeft diep impact op onze planeet. Willen wij de klimaatcrisis aanpakken dan is nú actie nodig. 

‘Wij, R2S, bepleiten eerlijk beleid, recht doen aan ons klimaat, in de hele wereld beslissingen op basis van gelijkheid en wetten, en bewust en weloverwogen gebruik van natuurlijke bronnen. Plus gebruikmaken van de mogelijkheden van hernieuwbare energie voor een veiliger toekomst voor de planeet en voor komende generaties.’

Bron met tien foto’s https://you-me-we-us.com/story/fluorite-mining

Bewerking door Erik Kuijpers. Auteur: Indigenous Voices and Movement on Climate Change (R2S). Dit is een onafhankelijk rapport op verzoek van de V.N., tot stand gekomen met geld van de E.U.

De Sgaw Karen (Thais ปกาเกอะญอ, ook กะเหรี่ยงขาว , ‘witte Karen’) zijn een minderheidsgroep en leven in het noordwestelijk grensgebied van Thailand. Over het verzet in heel Noord-Thailand door vooral minderheidsgroepen die hun leefwereld vernield zien worden; deze link: rb.gy/xnx1fe

10 reacties op “You-Me-We-Us: De fluorietmijn (vloeispaat) in Baan Huai Makok, Mae Hong Son provincie”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Zie tot mijn verdriet dat de foto’s van de hoofdsite af zijn gehaald. Ze hebben er op gestaan vanaf zomer vorig jaar; jammer dan. Er zal een reden voor zijn….

  • frank h vlasman zegt op

   maar, waarom dan ? HG.

 2. khun moo zegt op

  fluoriet is een edelsteen.en van grote handelswaarde

  Zou het kunnen zijn dat de opbrengst van de mijn ook een positief effect op de locale gemeenschap heeft
  Zijn hier geen afspraken voor gemaakt.
  Ik neem aan dat de karen gemeenschap best een financiele injectie kunnen gebruiken.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Khun Moo, dat lees ik niet in het artikel. Mogelijk werken er lokale mensen in de mijn en hebben ze salaris maar of een deel van de winst er ook heen gaat, ik heb toch mijn twijfels….

   • khun moo zegt op

    Ik lees dat het in de provinci mae hong son is.
    Het zou best eens een project kunnen zijn, om de locale bevolking uit de handel van verdovende middelen te halen.
    De regering zet wel vaker projecten op om minderheden een toekomst te bieden door alternatieven te bieden.
    In het verleden (1984) ben ik er ooit samen met mijn Thaise vrouw geweest, toen het nog het centrum van de handel in verdovende middelen was.
    We waren njiet echt welkom.
    Ik heb begrepen dat het tegenwoordig best een toeristische bestemming is.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Khun Moo, nee, zo is het daar niet gegaan. De boosheid van de bewoners was er anders niet geweest.

     Hier hebben hotemetoten bewust stiekem gehandeld om de bewoners voor een voldongen feit te plaatsen zoals zo vaak is gebeurd in Thailand. Geld regeert. Tegenstanders krijgen intimidatie, mishandeling, kogels naar het hoofd of verdwijnen de bak in, of verdwijnen geheel spontaan totaal, omdat het geld geen tegenspraak duldt.

     Aan het slot van mijn artikel staat een link. Daar word je niet vrolijk van!

     • khun moo zegt op

      Erik,

      ik heb de link gezien. en gelezen.
      In principe vindt ik ook dat de omgeving zelf moeten beslissen wat er met hun leefgebied gebeurt.
      Geld regeert zo wie zo in Thailand en tegenstand bieden tegen grote ondernemingen loopt vaak niet zo goed af.

      • Chris zegt op

       Als dat voor iedereen zou gelden (mensen moeten zelf beslissen over hun leefgebied) zouden er nooit meer wegen, spoorwegen, flats, industrieterreinen, boerderijen, elektriciteitscentrales, windmolenparken, asielzoekerscentra, gevangenissen enz enz tot stand komen.
       Er zijn belangen die groter zijn dan de individuele belangen van de bewoners van een gebied. Er met echter wel een correct afweging plaatsvinden, en mensen moeten worden gecompenseerd als zij schade lijden.

 3. Soi zegt op

  Fluoriet is geen edelsteen maar een mineraal dat in de staalindustrie wordt gebruikt om ertsen te scheiden. Het is vergeleken met andere mineralen een zacht materiaal. In de quasi-esoterische spiritistische wereld waar het gewone zaak is aan mineralen een helende werking toe te schrijven heeft fluoriet de naam beide hersenhelften met elkaar te verbinden. Voor velen niet verkeerd. https://elohim-edelstenen.nl/fluoriet#

  • khun moo zegt op

   Soi, ja klopt.
   ik was even op het verkeerde pad doordat het steeds als edelsteen benoemd wordt.

   Ook in de link die je geeft.
   https://elohim-edelstenen.nl/fluoriet#

   Wat de zogenaamde helende werking betreft , helemaal met je eens.
   Maar afgezien van de quasi-esoterische spiritistische onzin brengt het wel veel geld op, wat indien goed geregeld een financiele goudmijn voor de gehele gemeenschap kan zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website