Senioren opgelet

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
27 juni 2019

Als je 70 jaar of ouder bent dan mag je in Thailand de eretitel ‘Senior’ dragen en dat kan zo nu en dan bepaalde voordeeltjes opleveren. Het begint al als je in Bangkok op Suvarnabhumi airport aankomt.

Ga bij immigration dan niet in de lange rij staan maar loop naar uiterst rechts waar je als Senior naast zwangere dames, mensen met hele jonge kinderen en rolstoel gebruikers via een speciale balie een voorkeursbehandeling krijgt en supersnel verder kunt om de koffer op te halen.

MRT

Als je gebruik maakt van de ondergrondse oftewel de MRT dan reis je zelfs al bij een leeftijd van 60 jaar voor de helft van de prijs. Je ticket wel aan het loket kopen en niet bij de automaat. Gewoon even aan de dame of de heer achter het loket met fiere stem vertellen dat je Senior bent. Helaas gaat dit (nog) niet op voor de skytrain. Dat recht is daar enkel en alleen voorbehouden voor Thaise senioren.

Bekeuring

Als Senior heb je officieel geen recht op een reductie voor het geval je onverhoopt een beuring aan je broek krijgt. Doch uit eigen ervaring weet ik dat een droevige meelijwekkende blik en de mededeling dat je een Super Senior bent een politiehart kan doen smelten. Uiteraard is het verstandiger om goed uit je doppen te kijken en verstand te gebruiken om een bekeuring te voorkomen.

Huiswaarts

Ook als je via Suvarnabhumi Airport weer huiswaarts keert levert het Seniorschap een voordeeltje op. Als je de bagage hebt ingecheckt moet je verder door de controle. Bij de roltrap, waar je de instapkaart moet tonen, hoef je als Senior niet naar boven want direct achter het begin van de roltrap is een speciale ingang voor onder andere de crew van de diverse vliegtuigmaatschappijen en lieden met een bepaalde status. Let op: ook als Senior heb je status, dus loop maar met de borst vooruit, kijk fier uit je ogen en vertel de dames bij de roltrap dat je Senior bent. Ze zullen je uiteraard -vanwege jouw jeugdige en vitale uitstraling- ongelovig aankijken, maar na een blik in het paspoort zal je met alle egards naar de ingang direct achter de roltrap worden verwezen. Daar ondergaat je handbagage een laatste check waarna je supersnel verder kunt.

Senioren ogen in Thailand vele jaren jonger en dat hebben heel wat Thaise dames je ongetwijfeld al eerder verteld. Helaas voor ons mannen hebben Nederlandse en Belgische dames op het inschatten van leeftijd een heel wat minder goede kijk en staan we meteen weer met beide benen op de grond.

35 reacties op “Senioren opgelet”

 1. Corretje zegt op

  Vraag het de maatschappij:
  Bij vele mijen mag je als eco.pasagier inchecken bij business.

 2. Wien zegt op

  Mijn vraag is, mag mijn vrouw 66 jaar dan mee doorlopen.

 3. John D. Kruse zegt op

  Grappig, dat zeker!

  En het is een opluchting als je op de luchthaven voordeeltjes hebt.

  Had het wel al gezien toe ik in februari naar Spanje vloog. Fijne gedachte
  voor de volgende keer, in de tweede helft van juni 2017!

  En ja natuurlijk ogen wij jonger, maar kijk niet té veel in de spiegel.

  John.

 4. Gerrit van den Hurk zegt op

  Mag mijn partner die 13 jaar jonger is ook met me mee naar de bagageafhandeling???

 5. Fernand zegt op

  Ik ben ondertussen 76 j geworden en weet nog maar 1 jaar dat ik de Premium line kan gebruiken.
  Echter wanneer ik incheck willen ze mij daar geen speciale kaart geven om snel in te checken…dus in de lange rij staan aanschuiven.
  Toch gemakkellijk.

 6. Chris Visser Sr. zegt op

  Leuk en leuk om te weten.

 7. l.lagemaat zegt op

  Een nadeeltje schijnt te zijn, dat je na je 70e geen fatsoenlijke reisverzekering meer kunt afsluiten!

  Tenzij iemand nog een maatschappij weet!

 8. chris zegt op

  Zolang ik gezond ben wil ik me niet laten voorstaan op mijn leeftijd. Ik heb er ook een hekel aan als mensen die rijk zijn voordelen krijgen. Ik vind ook dat ‘gezonde’ mensen in rolstoelen gewoon in de rij moeten aansluiten. Zij willen als normale mensen behandeld worden. Nou goed dan, dan ook in de rij wachten.

  Het is wat anders als een medewerker uit eigen beweging meer of betere service verleent.

  • Alex zegt op

   Wat is er mis met mensen die meer betalen, voor betere service?
   Daarom is er ook first class, business class en toeristen klasse! Je betaalt meer, en krijgt meer. Lijkt me redelijk!

   • chris zegt op

    Het gaat hier over ouderen, niet over business class……

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Gewone mensen in rolstoelen worden door luchthaven personeel voortgeduwd. Als deze samen met de rolstoeler telkens in de lange rijen moeten wachten, levert dit zowel financiele als logistieke problemen op. Daarbij is ook de veiligheidscheck van rolstoelers omslachtiger. Enne, wat is een “gezonde”” rolstoeler?

   • chris zegt op

    Ik snap er niks van dat dit financiele problemen oplevert. Die rolstoelgebruiker heeft toch gewoon betaald? Logistiek snap ik. Voorzover ik heb gezien tijdens mijn vliegtuigreizen worden rolstoelgebruikers verzocht het eerst aan boord te gaan. Kost namelijk wat tijd om ze op een stoel te zetten en de rolstoel op te bergen. Ook wordt hen verzocht te blijven zitten bij aankomst. Dan verlaten zij als laatste het vliegtuig. Ook logisch. Dan kunnen zij toch netjes achteraan in de rij aansluiten?
    De veiligheidscheck is alleen lastiger wanneer de passagier zijn armen niet in de lucht kan steken in de nieuwe ‘veiligheidskooi’. En dat kan ook met iemand gebeuren die een slijmbeursontsteking heeft of zijn arm heeft gebroken.
    Nogmaals. Als wij mensen met welke handicap dan ook gelijk willen behandelen als niet-gehandicapten (en dat wil ik) dan moeten wij ze ook niet negatief maar ook niet positief discrimeren op institutioneel niveau. Iets anders is of ik persoonlijk bepaalde mensen (met een handicap, ouderen, zwangeren, blinden) meer help of voor laat gaan. Dat is een kwestie van beschaving.

  • Ger zegt op

   Helemaal mee eens. En tenslotte blijkt dat we met z’n allen elk jaar weer een beetje ouder worden, langer meegaan. Dan mag de leeftijdsgrens ook wel weg worden gehaald. Iemand uit Malawi is met 50 jaar al bijna op en een Nederlander boven de 75 kan nog een tijdje mee. Kortom het is beter om te kijken naar de fysieke toestand van de lichaampjes en niet naar de leeftijd. Leeftijdsdiscriminatie is ook discriminatie dus geen mensen voortrekken die een denkbeeldige streep hebben overschreden.

  • rori zegt op

   Ik hoop dat jij niet in de situatie komt dat je in een rolstoel MOET zitten.
   In Subvarnabhumi kun je dat niet naar de douane want dan moet je de trap op.
   Trouwens het gaat over mensen van 70 en ook 60 plussers welke voordelen krijgen door hun leeftijd.
   Wat heeft dat met geld te maken en/of rijk zijn?

 9. Christiaan H zegt op

  Helaas werkt het op Suvarnabhumi Airport niet zo goed als in dit artikel wordt vermeld. Dat is mijn ervaring. Dat hangt af van het personeel ter plaatse.

  • Joseph Jongen zegt op

   Mijn ervaring is anders. Bij aankomst loop je zelf helmaal naar rechts en als je vertrekt moet je bij de roltrap. wel even kenbaar maken dat je Senior bent. Als je niets zegt laten ze je inderdaad gewoon naar boven gaan. Dus gewoon even mondje open doen.

 10. John Chiang rai zegt op

  Ook als je met een Thai gehuwd bent,kun je op Suvarnabhumi samen met je echtgenoot bij ,,Thaipassport only” aansluiten. Dit gaat vaak nog sneller,en is onafhankelijk van het feit of iemand nu Senior is of niet.

  • Frans Pattaya zegt op

   Nee, dat lukt niet meer.
   Tegenwoordig zijn er voor mensen met een thais paspoort onbemande poortjes met een paspoortscanner.
   Net zoals dat op Schiphol voor Nederlandse paspoorthouders het geval is.

 11. Theobkk zegt op

  Ook bij SF cinema kunt je vanaf 55 jaar voor 100 bath een seniorenkaart kopen die 1 jaar geldig is. Je betaald dan voor een film tussen de 100 en 120 bath voor een ticket op de achterste rijen. Wel even je paspoort of een kopie daarvan meenemen.

  • Theobkk zegt op

   Vergat te vermelden dat vaak in het weekend je de volle prijs moet betalen, maar als pensionado, heb je doordeweeks tijd zat, toch????

 12. Christina zegt op

  Hallo, Je vrouw mag ook door deze controle. Afgelopen december gebruik van gemaakt super snel.
  Overigens heb je dit privelege op meerdere luchthavens. Wist je dat je bij Mac Donald over de hele wereld 2 koffie voor de prijs van een krijgt ook in Nederland.

 13. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik kreeg laatst ook al zo een bejaarden behandeling aangeboden! Net zoiets als een bejaarden kortingkaart in Nederland. Het was eigenlijk het begin van mijn suïcidale neigingen.

  • Joseph zegt op

   Ga maar niet naar Bangkok want je loopt daar de kans dat een jongedame in de MRT voor je opstaat. Dan heb je niet meer de neiging maar staat je hart terstond stil.

  • ruud tam ruad zegt op

   bejaarden zijn gewone mensen en hebben geen suïcidale neigingen. Dat zie je tegenwoordig meer bij de jongeren

 14. Hans zegt op

  ik ben nog lang geen 70 of senior maar wel zo goed als doof en heb altijd een kaartje bij me waar dat op staat. overal krijg ik dan priority service vanaf inchecken tot en met de gate. behalve op schiphol natuurlijk

 15. Daniël M. zegt op

  Als alle Westerse senioren dat zouden weten en ook toepassen, dan vrees ik dat men dat gaat herbekijken…

 16. Christiaan zegt op

  4 jaar geleden werd ik door het personeel op het vliegveld Suvanabhumi attent gemaakt op de mogelijkheid bij vertrek en aankomst de speciale route te nemen. Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Op Schiphol kent men deze service niet, maar daar zijn de rijen meestal ook niet zo lang als in Thailand.

 17. Johan zegt op

  Verschillende malen is het me gelukt om van de premium line gebruik te maken.
  Ik ben van 1953 en verwijs naar het bordje senior.
  Meestal kijken ze schaapachtig maar kunnen niet snel terugrekenen dat ik 65 ben.
  Als ze mijn leeftijd vragen dan vertel ik eerlijk dat ik 65 ben en moet naar de lange rij.

 18. pjotr patong zegt op

  @femand, je krijgt geen kaart bij het inchecken, je kunt gewoon doorlopen naar de premium line. Er staat duidelijk aangegeven voor welke categorieën deze is bestemt en daar staat ook 70 + bij.

  @I.Iagemaat, ik ben 77 en heb nog steeds een doorlopende reisverzekering via de Nederlandse Skivereniging. Met wintersportdekking want daar doe ik ook nog aan.

 19. Marijke. zegt op

  Ook wij maken gebruik van de rolstoel zowel op schiphol als andere luchthavens.Wij zijn beiden in de 70 en hebben lichamelijke problemen met lopen en lang staan.Als de service er is waarom zal je er dan geen gebruik van maken.Je kan aan de buiten kant niet zien of je een gezonde rolstoel gebruiker bent.Wij laten ons door de lichamelijke beperkingen beperken om thuis te blijven.Maar als het hier winter is lekker naar thailand te gaan overwinteren.Ieder mdns kan morgen wel een rolstoel nodig hebben.Ik wens ieder veel gezondheid toe.

  • rori zegt op

   Beste Marijke
   Ook ik maak gebruik van de rolstoelservice.
   Mijn hartfunctie is 27 tot 32% van wat het moet zijn.
   Mijn hartslag is normaal een 36 tot 48, bij zware inspanning een 60 maximaal.
   ‘snachts daalt het soms tot rond de 28.

   Ik kan niet lang lopen dus daar waar de afstanden groot zijn en dat is vooral in subvanrnabhumi, dusseldorf, zuerich, moskou,kiev etc . het geval. Amsterdam mijdt ik zo wie zo al. Ik kan ook niet lang staan.
   Ik ben voor 92% afgekeurd en arbeidsongeschikt verklaard. Heb innederland zelfs thuis WMO ondersteuning dus waarom niet gebruiken waar ik voor in aanmerking kom.
   Heb vanaf mijn 14 thuis in het bedrijf gewerkt. Ben op mijn 21 jaar gaan werken tot mijn 62 jaar. Lijkt mij dat ik lang genoeg ben gebruikt.
   OOK in Thailand maken ik en mijn vrouw gebruik van de snelle route. Word daar altijd naar toe gebracht.

   We worden zelfs of naar de trein of busstation gebracht. Geven de rolstoel man altijd een fooi van een 50 bath. Mijn vrouw zegt meer is niet goed.
   In europa meestal een 5 euro.
   Wat is hier slecht aan?

   • Marijke. zegt op

    Ik kan net als jij niet lang staan en verre afstanden lopen.Net wat je zegt in bangkok ver lopen dat lukt mij echt niet.En inderddaad geef ik ook 50 bath.Ben al super blij met de jongens ze staan vaak al op je te wachten.Beter zo als thuis blijven.

  • Erik zegt op

   Bij boeking laat ik wchs toevoegen; wheelchair en no stairs betekent dat. Op alle luchthavens behalve op Schiphol komt zo’n ding aanrollen als ik incheck; overal waar ik aankom en gelukkig ook op Schiphol staat dat ding klaar in de slurf. Vertrekt het toestel vanaf een ‘buitenplaats’ brengt men me naar een ‘schaarwagen’ en die tilt me aan de andere kant van het toestel naar boven tot ik via de andere deur naar binnen kan. 5 Euro of 100 baht betaal ik aan de duwer.

   Vlieg ik in Thailand domestic dan is er geen schaarwagen en moet ik zelf trap af of op; een pijnlijke toestand waar ik de hele trap voor nodig heb. Maar wat er niet is, tja, dat is er dan niet……

 20. yuundai zegt op

  Ook in het Hua Hin Hospital krijg je voorrang op anderen die nog geen 70 zijn. In plaats van om 5.00 uur in de ochtend al in een wachtkamer met al reeds tientallen wachtenden je plek te vinden. Ik kom om 8.00 uur en meld mij met het feit dat ik de 70 gepaseerd ben en binnen 15 minuten is mijn bloed afgenomen en kan ik het vervolgtraject in. Dat vervolgtraject kan je ook nog doen op de 5e etage, tegen een vergoeding van 200 Bath, afijn ik met mijn medicijnen rond 10.30 uur weer buiten, goede service voor de “oudjes”.

 21. Theo zegt op

  Jammer genoeg geld dit niet voor de Thaise Immigratie als ik kom voor notify of Extension
  Ik ben 73 en moet gewoon achter in de rij met mijn nummertje en dat kan uren duren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website