(Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Int:                  Hallo, Khun Anupong. Het lijkt erg rustig op uw departement sinds er geen demonstraties meer zijn.   

Anupong:        Ja, ik mag gouverneur Chadchart daar wel dankbaar voor zijn. Hij heeft een meesterzet gepleegd door bepaalde gebieden in Bangkok aan te wijzen als ‘gecertificeerde’ demonstratieplekken. Weg van de bewoonde wereld, geen overlast en wegversperringen met op dit moment dure containers, eerst netjes aanmelden bij de autoriteiten,’s avonds allemaal netjes naar huis zodat de boel sa-aat kan worden gemaakt. Maar laten we wel wezen: het is geen oplosing voor de demonstraties buiten de hoofdstad maar die zijn er ook nauwelijks. Of de mob moet zijn strategie drastisch  herzien. Ik heb echter de stelllige indruk, geschraagd door de inlichtingendiensten, dat dat niet het geval is.

Int:                  Men blijft focussen op Bangkok?

Anupong:        Ja, en eigenlijk begrijp ik dat niet zo goed. In de rest van het land wonen toch veel meer medestanders van de protesters, er is meer ruimte, en minder politie en leger om in te grijpen. 300 of 400 bussen vol met rode aanhangers van Bangkok naar bijvoorbeeld Khon Kaen of UdonThani zou ook de busondernemingen op dit moment echt helpen. Maar ja, waarschijnlijk minder exposure in de nationale en internationale media. Men wil de regering er slecht uit laten zien en de kans dat dat lukt in Bangkok is natuurlijk groter.

Int:                  Maar de regering is eensgezind…?

Anupong:        Zeer zeker. Prayut, Prawit en ikzelf kunnen lezen en schrijven met elkaar, al jaren. Prayut is de nu geschorte premier, Prawit plv. premier en het hoofd van de PPRP (waarvan Prayut en ik gelukkig beiden geen lid zijn) en ik zit lekker in de luwte. Ik ben ook niet zo’n prater maar meer een doener. Toen ik nog aan het hoofd stond van het Thaise leger was het commando “Voorwaarts, Mars” al 1 woord te veel, vond ik. Heb dat toen ook laten vervangen door: ‘PAI”. Leuk om te vermelden is dat het hele volk dat heeft overgenomen.

Int:                  Met z’n drieën bent u, of was u, lid van de zogeheten Queens Guard. Wat is dat eigenlijk precies?

Anupong:        Dat is een elite-eenheid in het leger, commando’s zou je kunnen zeggen die als speciale taak hebben de koningin te allen tijde en tegen iedereen te beschermen, indien nodig met je eigen leven. Lid ben je dus voor het leven en het houdt niet op als je met pensioen gaat. Wij zijn sterke voorstanders van de monarchie en gekant tegen elke aanval erop. De mankracht is sinds enkele jaren verdubbeld omdat we nu twee koninginnen hebben. En er is ook een kleine nieuwe eenheid die intern MiaNoi Guard wordt genoemd. Stille krachten allemaal maar achter de schermen.

Int:                  U werkte in het verleden wel vaker achter de schermen, of niet?

Anupong:        Natuurlijk. Het werk van het leger is meestal niet zo zichtbaar, alleen als de nationale veiligheid in gevaar is. Maar doelt u op een specifieke gebeurtenis in het verleden?

Int:                  Ja. Bij de voorbereiding van dit interview stuitte ik op documenten die vertelden dat u wat te maken had met de totstandkoming van de regering Abhisit.

Anupong:        Dat is lang geleden. U weet wellicht dat de toenmalige rode regering eigenlijk geleid werd door top-kok Samak. Die Samak was voor geen satang te vertrouwen. In de bekende studentenprotesten op Thammasat in 1967 stond hij nog aan onze kant, die van het leger, en werkte hij voor een radiozender die alleen maar anti-communistische propaganda uitzond. En later werd hij premier voor dezelfde linkse kliek. Daar moest in het landsbelang een einde aan komen. Toen heb ik contact opgenomen met Khun Newin Chidchob en er bij hem in een aantal achterkamertjes gesprekken op aangedrongen om met zijn partij uit de coalitie te stappen en Abhisit te steunen. Dat was eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Dat is overigens dezelfde partij als de partij van zijn half-broer Anutin nu. Newin kreeg een fikse bijdrage om een voetbalclub te starten.

Int:                  U zat in dezelfde klas op de politie-academie als Thaksin, las ik.

Anupong:        Inderdaad. En daar start mijn kennis en ervaring. Thaksin had niks op met de politie, met orde en rust en met bestrijding van corruptie. Hij zat daar alleen maar voor zijn carriere en het opbouwen van netwerken die hij later zou kunnen exploiteren. Het was wel handig dat ons en met name Thaksin, precies verteld werd hoe je de boel kunt oplichten..

Int:                  Dat gold dan toch ook voor u ?

Anupong:        Ja, zeker. Maar weet u. As je vervolgens wordt toegelaten tot de Queens Guard, weet je dat dat alleen maar gebeurt omdat je betrouwbaar en onkreukbaar bent. En dat je dat aan jezelf te danken hebt.

Int:                  Echt waar?

Anupong:        Ja hoor. Ik kan een hele waslijst van namen ophoesten die eerst aan de ene kant van het politieke spectrum zaten en vervolgens zonder enige gène naar de andere kant overstapten. En daarvoor ook niet door de kiezers werden gestraft. Samak was niet de enige.  Een kleine ruzie over een fles wijn, een sexy gig of een paar verkeerde woorden met een slok op of bij het pokeren en hup….een nieuwe partij is geboren.

Int:                  Ik begrijp uit uw woorden dat het leger de enige constant en betrouwbare factor is in dit land.

Anupong:        Ja, maar er is volgens mij een uitzondering en die zal u verbazen uit mijn mond. Ik heb veel respect voor die jongens en meisjes van Move Forward. U weet wel. Thanathorn, Pita, Piyabutr.

Int:                  Echt waar? Waarom?

Anupong:        Ze hadden de vorige verkiezingen een goed programma. Ik dacht 30 pagina’s en ze hadden over een groot aantal zaken nagedacht. Je kunt ze er ook niet van verdenken dat ze de staatskas leeg zullen roven omdat ze gewoon niet weten hoe dat moet. Geen van hen zat op de politie-academie. Wat ik goed vond, was dat ze een oplossing voor de landbouw zochten zonder al die boeren in het Noord-Oosten zomaar geld te geven en hun rijst op te kopen. Daar waren ze zelfs tegen.

Int:                  Klinkt als reclame voor hen uit uw mond.

Anupong:        Ja, maar ze gingen voor mij geweldig in de fout met hun standpunten over de monarchie.  Dat hadden ze niet moeten doen. Ook al omdat de meerderheid van de bevolking niet zo gediend is van veranderingen en zeker niet van verregaande veranderingen. En volgens mij is er ook geen dringende noodzaak voor die veranderingen. Is de monarchie verantwoordelijk voor de falende economie, het slechte onderwijs, de overstromingen en droogten, de verkeersonveiligheid, de armoede, het aantal tienermoeders, Covid, de apenpokken, onbetrouwbare politici?

Int:                  Ja, er zijn genoeg andere problemen in het land. Das zeker.

Anupong:        Aan het werk dan maar…….

Int:                  Zo is dat. Ik ga naar kantoor om het interview uit te werken. Dank u wel voor uw tijd.   

8 reacties op “Column: ‘Interview met Khun Anupong Paochinda (Minister van Binnenlandse Zaken)’”

 1. Tino Kuis zegt op

  Chris de Boer is echt een uitstekende interviewer! Hij haalt echt het beste uit de geïnterviewden naar boven. Generaal Prayut, generaal Prawit en generaal Anupong, wat een aardige en vriendelijke mannen zijn het toch! Thailand mag blij zijn met zulke leiders! Dat bewijzen deze interviews weer eens!

  O wacht, nog even dit citaat:

  ‘In de bekende studentenprotesten op Thammasat in 1967 stond hij (meneer Samak) nog aan onze kant, die van het leger, en werkte hij voor een radiozender die alleen maar anti-communistische propaganda uitzond.’

  Dat was in 1976. Inderdaad, die radiozenders waren eigendom van het leger en riepen de hele dag ‘Kill the communists!’ En dat deden ze ook!

  • Chris zegt op

   Het ging Anupong natuurlijk niet over wat in 1976 gebeurd is maar om de onbetrouwbaarheid van Thaise politici en de klaarblijkelijke afwezigheid van screening van kandidaten.
   Hij vroeg zich openlijk af of een overstap van Wilders naar Groen LInks in 2023 denkbaar is alleen omdat Wilders dan wel premier zou kunnen worden.

   • Tino Kuis zegt op

    Niet alle politici zijn onbetrouwbaar maar Samak was dat inderdaad wel zeker en het gaat dan wel degelijk om wat er in 1976 gebeurt is. Die screening is er wel maar gaat niet over betrouwbaarheid of kundigheid maar alleen over loyaliteit aan de Leider. Dat geldt ook voor Prayut, Prawit en Anupong, en niet alleen voor Samak.
    Samak Sundaravej was een aanstichter van de moordpartij op de Thammasat Universiteit op 6 oktober 1976 wat hij later ontkende (‘Er was maar één dode’), en hij was kort premier in 2008.

    • Johnny BG zegt op

     En GL fractie voorzitter van de Eerste Kamer , Paul Rosenmöller was Pol Pot aanhanger. Mij een vraag waarom mensen foute mensen blijven eren. In het slimme NL is dat geen probleem maar zodra het over TH gaat wijzen er ineens vingertjes vanuit NL. Begin bij jezelf en je eigen land om een betere wereld te krijgen.

     • Chris zegt op

      Beste Johnny,
      Het voorbeeld van Rosemuller is volgens mij niet echt wat ik bedoelde.
      Je zou gelijk hebben als Rosemuller nu voor de PVV in de Eerste Kamer zou zitten.
      En zeg nou zelf: hebben we niet allemaal jeugdzonden? En waren we 50 tot 60 jaar geleden allemaal zo snel op de hoogte van misstanden als nu?
      In mijn jeugd was de fax al een immense verbetering van de communicatie. De jeugd van vandaag weet niet meer wat een fax is.

    • Chris zegt op

     Inderdaad zijn niet alle politici onbetrouwbaar net zoals niet alle politie- en legerfunctionarissen autoritaire communisten-jagers zijn.
     Overigens beschouw ik Prayut en Anupong niet als politici maar als ministers/oud-generaals. Zij hebben nooit het vak van politicus uitgeoefend en zijn zelfs geen lid van een politieke partij. Wie dus die Leider is in jouw reactie is mij een raadsel.
     Het komt in veel meer landen voor dat een man of vrouw minister, premier of president wordt zonder ooit politicus te zijn geweest.

     • William zegt op

      Uiteraard heb ik er helemaal geen verstand van of politicus een ‘vak’ is, maar naar bescheiden mening kan het ook geen ‘vak’ zijn.
      Meer een op het juiste moment op de juiste plaats staan met de juiste interesse en vrienden, collega al dan niet oprecht.
      Besluit voering door dit soort mensen die vaak, maar niet altijd in het persoonlijke belang zijn worden door de massa als positief of negatief gezien, ook in ‘minder vriendelijke landen’ maar net aan welke kant je van de streep staat.
      De geschiedenis leert [toevallig ‘onze’ P.m. zijn vak] vaak dat besluiten al dan niet in een opwelling of goed overdacht de wereld heeft gemaakt tot wat die is.
      Goed kans dat de ‘verkeerde’ mannen van nu over honderd jaar vereert worden en omgekeerd sommige veroordeelt gaan worden.
      Het kan verkeren.

 2. Rob V. zegt op

  Al die generaals maken me altijd zo blij, Anupong (อนุพงษ์, anoe=phong, letterlijk: kleine +…nog iets) natuurlijk ook. Samen met zijn wapenbroeders het land van de ondergang gered, en de titel van generaal dragen ze tot aan hun dood. Dat zijn de mensen die rust en orde brengen, soms met wat harde hand maar het is allemaal goed bedoeld niet waar? En wie netjes luistert heeft niets te vrezen. Hup in de pas.

  En laten we ook niet vergeten dat Thailand een heus netwerkland is, strijdkrachten die overal hun tenta… connecties hebben van grasmaaier tot benzinepomp, directie, raad van commissarissen of een pret paleis. Dan sta je dicht bij het plebs en weet je de juiste koers uit te stippelen. Al dat netwerken, en de heldhaftigheid,daar mag je dan ook de vruchten van plukken in de vorm van leuke horloges, bolides, optrekjes of andere geneugten niet waar? Corruptie is vooral iets voor meneer Meow, de sluwe vos. En voor de juiste visie en strategie moet je ook niet bij de oranje partij zijn, nee ’s lands toekomst is het beste af bij de stoere, krachtige, betrouwbare en kordate heren in groen, wit, bruin of anderkleurig uniform met veel strepen, sterren en medailles. Die posities bereik je natuurlijk niet voor niets!

  Chris heeft mij weer helemaal blij gemaakt vandaag en hoop voor de toekomst gegeven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website