Thanatorn: geduld is een schone zaak (een interview)

kan Sangtong / Shutterstock.com

Int: Hallo Kuhn Thanatorn. Het zijn wel heftige tijden sinds de oprichting van de FFP, of niet?

Than: Ja, dat kun je wel zeggen ja. ‘Never a dull moment’, zeggen de Engelsen dan.

Int: Ik ben dan ook erg blij dat u tijd hebt kunnen vrijmaken voor dit interview voor een groot aantal Belgische en Nederlandse expats die in u en in de FFP geïnteresseerd zijn. Ik hoop dat u het mij niet kwalijk neemt dat ik een aantal directe vragen stel. Dat zijn we in Europa zo gewend.

Than: Steek maar van wal. Ben in de afgelopen jaren wel wat gewend geraakt aan directe vragen, van journalisten maar ook van Thaise rechters.

Int: Als ik het goed gelezen heb, hebt u bezittingen ter waarde van ettelijke miljarden Bahts. Wat doet een 41-jarige miljardair nu zo elke dag: cappuccino drinken, naar de golfbaan, twee keer per dag uit eten, flesje wijn erbij, elk uur kijken naar de aandelenkoersen, telefonisch vergaderen?

Than: Hahahahahahah. Het zal u verbazen. Ik probeer zoveel mogelijk met mijn vrouw en kinderen te ontbijten, en dan ga ik naar kantoor. Mijn vrouw brengt de kinderen naar school in een geblindeerd busje. Heb wel veel business lunches en eetafspraken. Maar geen alcohol door de week.

Int: Een Thaise of een internationale school?

Than: Een internationale school; ik zou bijna zeggen natuurlijk. Ik stuur mijn kinderen naar een goede school. Dat geluk en het geld hebben niet alle Thaise burgers. Helaas. En het zal ook nog wel een aantal jaren duren voordat het onderwijs in Thailand veel beter is dan het nu is.

Int: Maar waarom is dat? U heeft toch eigenlijk geld genoeg om zelf een aantal basisscholen nieuwe stijl te financieren zoals Kuhn Meechai met zijn PDA organisatie doet? Veel ondernemers verdienen veel geld over de hoofden van ongeschoolde en goedkope arbeiders, klagen vervolgens over de kwaliteit van het onderwijs, vinden dat de overheid daar wat aan moet doen en ondernemen met al hun geld zelf niks. Of ben ik nu te negatief?

Than: Nee hoor, maar er zijn belangrijkere zaken te regelen in dit land zoals een herziening van de Grondwet en het terugdringen van de macht en de kracht van het leger.

Int: Meent u dat nu werkelijk? Wordt de ‘Kuhn in de soi’ daar echt beter van? U bent zelf ondernemer. Is niet een van de echte problemen van dit land dat vele jongeren (die toch in grote getale op u hebben gestemd) absoluut niet voorbereid zijn op de toekomst in de zin van kritisch denken, creativiteit, een open houding, werklust en talen- en mensenkennis?

Than: Daar hebt u een punt. En daarom moeten we meer vrijheid van meningsuiting hebben en minder controle door machthebbers, van welke signatuur dan ook.

Int: Dat klinkt allemaal wel leuk maar wat heb je aan vrijheid van meningsuiting als de burgers niet goed opgeleid zijn en populaire politici kritiekloos volgen? Daar hebben we toch genoeg voorbeelden van uit de recente Thaise geschiedenis, of niet?

Than: Ja, en sommigen zitten ook weer in het huidige parlement.

Int: Dat bedoel ik maar. Ze zijn democratisch gekozen. Sommigen zelfs overgelopen naar het politiek vijandige kamp zonder enige repercussie. In landen waar kiezers nadenken betekent dit politieke zelfmoord.

Than: Ja, zover zijn we hier in Thailand nog lang niet. Wij houden meer van politieke ‘moorden”.

Int: Daar zegt u zowat. Moeten we in Thailand niet af van dat alsmaar de politieke tegenstander onderuit proberen te halen? Ik geloof niet dat er een land in de wereld is met meer smaad-klachten tegen politieke tegenstanders dan hier. En uw partij doet daar nu ook aan mee. Leden van andere partijen aanklagen voor het hebben van aandelen in een potentieel media-bedrijf (lijkt op natrappen) of het zich toe-eigenen van land dat waarschijnklijk voor arme boeren is bedoeld. Dat is toch eigenlijk geen werk voor serieuze politici die er op hameren dat het in dit land anders moet.

Than: Daar hebt u wel een beetje gelijk in. Maar zeg nou zelf: tegenstanders van de heersende economische en politieke elite, de happy few, proberen kost wat kost hun belangen te verdedigen; en tegenstanders te intimideren. U volgt toch wel een beetje wat mij de laatste jaren en weken is overkomen?

Int: Natuurlijk.

Than: Nou, dan hoef ik niet veel uit te leggen.

Int: Ik heb daar toch wel een vraag over. U hebt op de Triam Udom Suksa middelbare school gezeten, net als 3 leden van de huidige privy council en de economische tsaar Kuhn Somkid. U behoort toch eigenlijk ook tot de elite van dit land, of niet? U bent, oh nee, was het rijkste parlementslid. En uw oom Suriya is een van de grootste fans van Prayut. Niet echt het profiel van een sociaal-democratische, doorgewinterde voorvechter van de belangen van minderbedeelden in dit land. U heeft charisma, zeker, maar bent u ook geloofwaardig?

Than: Ja, elke familie heeft zijn zwarte schapen. Hahahahah. Nee, zo denken wij in onze familie niet. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Ook als dat volgens mij de verkeerde mening is. Hahahah.

Int: Dat is mooi natuurlijk. Maar vreemd genoeg, klinkt het niet zo geloofwaardig. Enige leden van uw eigen partij, de FFP, stemden laatst mee met de regeringspartijen ter goedkeuring van het onder direct bevel van het staatshoofd stellen van een aantal legereenheden. En toen was intern het hek van de dam.

Tha: Natuurlijk. We kunnen in het parlement niks voor elkaar krijgen als sommigen met de regering gaan meestemmen. We moeten als parlementsleden van de FFP wel één lijn trekken, ook op onderwerpen die niet in ons verkiezingsprogramma staan.

Int: Dus u vindt een kadaver-stemdiscipline binnen de FFP wel aanvaardbaar? In Nederland had in het verre verleden alleen de Communistische Partij Nederland zoiets. Heeft generaal Apirat dan toch gelijk? En was u niet blij dan toen een paar democratische parlementsleden naar uw kamp overliepen in de stemming over een onderzoek naar de artikel 44 beslissingen van de junta? Dat heet vrijheid van meningsuiting, volgens mij.

Than: Ik kan me wel voorstellen dat sommige kiezers mij met mijn 3 MBA’s (waarvan 1 in Zwitserland en 1 in de USA) en mijn vermogen wellicht niet zo geloofwaardig vinden als het gaat om het verdedigen van de belangen van de massa. En ook dat de elite waar ik eigenlijk deel van uitmaak mij een beetje een verrader vinden en vergelijken met Thaksin. Hij en zijn familie hier behoorde en behoort nog steeds tot de rijke Thaise elite natuurlijk. Ik wil niet met hem vergeleken worden want hij heeft een boel dingen niet gedaan en fout gedaan. Hij was meer uit op langdurige populariteit zodat hij het land meer naar zijn hand kon zetten. Hij was ook de jongste niet meer. En hij vergat natuurlijk zijn eigen belangen niet. Maar ik ben een realist. De FFP moet in het parlement wel met de Thaksin-partij samenwerken.

Int: Als ik goed ben geïnformeerd hebt u in 2005 een deal gesloten met Elon Musk van Tesla (ook niet echt een van de minderbedeelden op deze aardbol, en niet zo’n aardige man naar het schijnt) voor 7,9 miljard Baht en daar 5,9 miljard winst mee gemaakt. Dat klinkt als woekerwinst. U lijkt ook ongewoon rijk zoals de generaals die u daarvoor wilt laten onderzoeken. En die winst hebt u vervolgens niet echt hebt gedeeld met uw medewerkers door ze bijvoorbeeld met een eindejaarsbonus van 50.000 Baht te geven. De aandeelhouders zijn er beter van geworden en dat wil zeggen u en uw familie. Klinkt allemaal wat Thaksin-achtig.

Than: Misschien wel een beetje dom, ja. Thais gaan nog steeds veel af op de persoon en minder op het gedachtengoed. Dat geldt wellicht in toenemende mate ook voor andere landen, ook in het westen.

Int: Waarschijnlijk ja. In mijn vaderland hebben we een nieuwe politieke partij die snel in populariteit stijgt; meer door de persoon van de leider dan door zijn ideeen. Maar hij roept ook weerstanden op met zijn elitaire praatjes en gedrag. En zo’n partij is natuurlijk een platform, een forum voor charlatans (de partij heet ook ‘Forum voor Democratie’) die snel rijk en beroemd denken te kunnen worden. Heeft u daar geen last van?

Than: Nou. U heeft wel gezien dat een aantal kaderleden van de FFP die niet de verkiezingen in hun district hebben gewonnen protesteerden op het hoofdkantoor omdat hen in dat geval baantjes waren beloofd. En die belofte konden we niet altijd waarmaken.

Int: Was zo’n belofte dan nodig?

Than: Helaas wel. We hebben te maken met een overgangsperiode in politiek denken. Ik ben een beetje de doordouwer in de partij, Piyabutr de intellectueel. Wij waren een sterk koppel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij niet altijd goed begrepen wordt. Tja, het geringe opleidingsniveau wreekt zich ook hier. Gelukkig vergoedt menigeen dat met een tomeloze energie en strijdlust.

Int: De strijdlust richt zich wel wat eenzijdig op het oude regiem en het leger: afschaffing van de diestplicht, onderzoek naar de rijkdom van de generaals, transparantie in de gelden die buiten het budget om besteed worden door het leger. Ik zeg niet dat u ongelijk hebt maar het is een beetje gemakkelijk scoren in de publieke opinie terwijl u volgens mij de steun voor Prayut en de zijnen onderschat. U roept ook alleen weerstanden op bij uw tegenstanders. Een van de oude overlopers, Tsaar Somkid heeft de oppositie nu uitgenodigd om met de regering te overleggen hoe we de economie weer vlot kunnen trekken. Het lijkt me dat de FFP daar zou kunnen scoren als men met social-democratische, niet-kapitalistische oplossingen komt.

Than: Waar denkt u dan aan?

Int: Het introduceren van de commons economie, de introductie in Isaan van een eigen munt die alleen in de Isaan kan worden gebruikt en die niet afhankelijk is van de koers van de Baht, het stimuleren van directe betrokkenheid van consumenten bij producenten van voedsel (niet alleen verkoop maar ook voor-financiering), het slechten van alle drempels voor buitenlanders om hier te wonen en werken, het mogelijk maken dat buitenlanders hun eigen bedrijf kunnen starten en eigen onroerend goed kunnen bezitten. Wilt u nog meer ideen?

Than: Nee, dat lijkt me voorlopig wel voldoende. Ik zal ze zo snel mogelijk aan Piyabutr doorspelen. Hij is de denker in de partij. Ik trek me voor een paar jaar terug achter de schermen en bereid mijn terugkeer naar Bangkok voor op het platteland. Ik ben nu 41, Prayut 65. Ze moeten me wel heel lang uitsluiten wil ik niet ooit in de toekomst aan de macht komen. Mijn tijd komt nog wel. Geduld is een schone zaak.

Int: Hartelijk dank voor uw tijd. En veel succes in de toekomst.

No votes yet.

17 gedachten over “Thanatorn: geduld is een schone zaak (een interview)

 1. Speerpunt is nu het breken van de oude ketenen. Demilitarisatie, decentraliseren en eindelijk eens democratie. Misschien daarna de 3 O’s voorstellen? Onderwijs, oudjes, onroerend goed? Of nee, ik kan nog wel een andere O bedenken, voorafgegaan van Sia.

  Daarna dan de 3 B’s? Nee, geen bejaarden want die Oudjes hebben we al gehad . Maar misschien belastingen, Thaise babes en bier.

  • Ik ben benieuwd hoe jij de belastingen wil gaan doorbreken.

   Belastingen verhogen op inkomen en/ of goederen of juist verlagen op importgoederen?

  • Je moet wel politiek erg naief zijn om te denken dat je Thailand zo 1-2-drie kan demilitariseren zonder zelfs een parlementaire meerderheid te hebben.
   Het Thaise leger is in heel de Thaise samenleving verweven, wekt afschrikking op maar is ook een grote werkgever, besteder en zelfs ondernemer. Neem de 100.000 dienstplichtigen per jaar. Natuurlijk kunnen we discussieren over wat een dienstpichtige hoort en niet hoort te doen maar wat gaan die 100.000 dienstplichtigen doen als de dienstplicht wordt afgeschaft? Voor wat ze ook doen (schieten of onkruid wieden), krijgen ze 10.000 Baht per maand en vele kunnen dat buiten de kazerne niet verdienen. Een van de redenen waarom een groot aantal jongeren in het leger wil.

   • 1-2-3 Chris? Thanathorn zelf zegt dat het tientallen jaren gaat duren om de demilitariseren en een gezonde democratie en rechtsstaat op poten te zetten. Hieronder zegt Thanathorn, nadat hij het over de democratisering, de grondwetswijziging en afschaffen van de dienstplicht heeft gehad ”it would take years to deliver these changes, it would take decades to make our policy a realisation”

    vanaf ongeveer 17.00 t/m 19.15:
    https://youtu.be/OigV2Zp5JeM?t=1020

    Als zo veel jongeren het leger in willen, dan kunnen ze toch vrijwillig het leger in? Als professioneel soldaat. Kunnen ze er voor enkele jaren of tot hun pensioen werken. Maar als de partij haar andere agendapunten ook tot waarheid kan maken dan zal het op gebied als onderwijs en arbeidsmarkt ook beter worden dan nu het geval is. Kunnen ze ook andere keuzes maken dan het leger in gaan om voldoende rijst op de plank te krijgen.

    https://en.futureforwardparty.org/about-fwp/our-policies/welfare-and-labor-policy

 2. Mooi interview! Ik vond het wel interessant dat de interviewer de helft meer praat dan de geïnterviewde, Thanathorn. Nooit eerder meegemaakt. Fijn dat we nu meer weten wat de interviewer denkt!

  • Ik denk dat de interviewer gewoon zijn werk goed had gedaan en zich goed had voorbereid met als doel ook dit keer kritische vragen te kunnen stellen.

   • Beste Chris,

    ik vind het een erg slecht interview, i.p.v. kritisch is het interview negatief ingezet.

    Verder laat de interviewer zijn eigen mening te vaak horen.
    voorbeeld?
    In onderstaand stukje 3x in 1 alinea

    “meer door de persoon van de leider dan door zijn ideeen. Maar hij roept ook weerstanden op met zijn elitaire praatjes en gedrag. En zo’n partij is natuurlijk een platform, een forum voor charlatans (de partij heet ook ‘Forum voor Democratie’) die snel rijk en beroemd denken te kunnen worden.

  • Het was natuurlijk een luchtig interview Tino, dus dat tussen de regels door de interviewer de heer Thanathorn als een soort Thaksin de Tweede benaderd moet je los laten. Wel een gemiste kans van de interviewer om Than’s activistische verleden niet wat meer ruimte te geven. Of wordt verondersteld dat wij allen bekend zijn met de foto’s en verhalen van Than waarin hij al vanaf zijn studententijd samen met gewone Thai strijd voor humanistische, sociale, democratische waarden?

   https://youtu.be/nZmlFs1YzRY?t=3076

   • Strijd uit het verleden is geen garantie voor echte geloofwaardigheid in de toekomst.

    Kijk naar de vele PvdA’ers en GRoen-Linksers die na hun politieke carriere het grootkapitaal zijn gaan dienen.

 3. Met zo’n afkomst is het betreden van de politieke arena sowieso verdacht. Hetgeen niet wegneemt dat er een soort van beschaafder tegengeluid komt en dat is al heel wat.

  In mijn werk zie ook ook steeds meer weerstand van de dertigers tegen de belangengroepjes die steevast door de oudere garde 60 plussers worden weggekaapt op basis van leeftijd en afkomst.
  Met de komst van sociale media onstaan er nu andere belangengroepjes waarbij die ouderen ineens ook moeten luisteren en er niet eens aan (willen) deelnemen.

  De FFP is een begin in het proces en het zal nog zeker 20 jaar duren eer er echt een andere wind zal waaien.
  In die tussentijd is het wachten op het heengaan van de hardliners en die plaatsen worden vanzelf opgevuld door wereldwijzere zonen en dochters.

 4. Betreffende Meechai en zijn PDA stichting.
  Er zijn er meerdere die oog hebben voor de jongere jeugd zoals de school op Sukhumvit 8. De eigenaresse is al op leeftijd en voor een klein bedrag kunnen kinderen daar les krijgen en voor wat ik heb gehoord ook nog een redelijk niveau.
  Mijn zoontje zit ook op een school opgezet door een groep bemiddelde ondernemers. 3x duurder dan een overheidsschool, maar waarbij de voorwaarde is dat als je minder dan 50% van de scores haalt je niet meer welkom bent.
  Er zullen mensen zeggen dat dit niet eerlijk is en anderen waaronder ik denken dat het nooit te vroeg is om in deze boze wereld het presteren tot een gewoonte te maken. Ik kom uit een zesjes cultuur en dat zal ik niemand aanraden al was het wel een leuke tijd, dat dan weer wel.

 5. Aangezien overal op de wereld de staat steeds meer controle op de burger uit begint te oefenen, zie de toekomst voor de democratie somber in.

  China heeft een volledige controle over de burgers.

  In Rusland moeten alle smartphones van Russische software worden voorzien (ongetwijfeld spionage software)

  In Amerika zijn er de enorme databestanden van de asociale media, waarvan je je kunt afvragen hoeveel toegang de overheid daar in heeft.

  In diverse Europese landen morrelen de overheden aan de rechten van mensen.

  De EU wil steeds meer macht naar zich toetrekken.

  Ik verwacht niet, dat Thailand zich aan die algemene tend zal onttrekken.

 6. Citaat van de interviewer over Thanathorn:

  ‘( U, Thanathorn, bent) niet echt het profiel van een sociaal-democratische, doorgewinterde voorvechter van de belangen van minderbedeelden in dit land.’

  Helaas geeft Thanathorn daar geen duidelijk antwoord op want dat was hij dus wel. Dat doe ik dan maar. Thanathorn was echt al vanaf zijn vroege jeugd een voorvechter voor sociaal-democratische waarden en recht, ook in de praktijk. Dit is wat Thanathorn deed:

  Throughout his studies, Thanathorn was involved with various charities and NGOs calling for social and economic reforms in Thailand, including Friends of the People and the Assembly of the Poor. During this time, Thanathorn campaigned for the land and compensation rights of villagers affected by the Pak Mun Dam in Ubon Ratchathani Province.

  Waarvan akte.

 7. Misschien dat de moderator, die uitstekend werkt levert, mij toestaat nog één vraag en antwoord te schrijven

  Int. Bent U wel eens bedreigd?

  Than. Zeker, de ‘powers that be’ zien mij als een bedreiging. Vorig jaar bedreigde iemand mij met de dood. Er lopen 28 aanklachten tegen mij en de partij. Wij worden beschuldigd van ‘ชัง ชาติ’ chang chaat. Chang is ‘haten’, niet zoals iemand stamppot boerenkool haat maar zoals iemand muggen haat die gevaarlijk zijn en uitgeroeid moeten worden. En chaat is ‘natie, vaderland’. Wij zouden Thailand haten. We worden vaak ervan beschuldigd de monarchie omver te willen werpen en de Thaise waarden, inclusief het boeddhisme, te verwerpen. Ik ben niet zo bang voor mezelf maar wel voor mijn vrouw en drie kinderen. Misschien dat ik in de gevangenis kom maar ik zet toch door.

  • Thailand: ouders slaan hun kinderen, meesters en juffen slaan schoolkinderen, docenten slaan studenten, mannen slaan hun vrouwen, volwassen slaan hun ouders. Thais groeien op met geweld en het idee dat geweld werkt. Ik ben zelf door mijn ex -vriendin met een groot keukenmes bedreigd en met het gooien van molotov-cocktails, alleen omdat ik het uitmaakte. Hiso’s verplaatsen zich in geblindeerde auto’s en parlementsleden en alle ministers hebben bodyguards.
   Zolang Thais elkaar bedreigen en met geweld bejegenen gaat de rol en het imago van het leger niet veranderen. Helaas. Maar al te graag ziet het leger weer protesten en gewelddadigheden in de straat. Waarschijnlijk lokken hun handlangers dat geweld ook uit om er hun voordeel mee te doen.

   • Absoluut waar, Chris. Aan het rijtje gewelddadigheden kunnen we nog toevoegen:

    Dienstplichtigen worden in elkaar geslagen, en soms doodgeslagen, demonstranten worden door het leger afgeschoten. (‘Free Firing Zone’ stond op een bord bij de Rachaprasong in 2010). Het Thaise leger heeft sinds 1945 meer Thaise burgers gedood dan buitenlandse vijanden.

    • Absoluut waar, Tino.
     De Thaise politie rapporteerde in 2016 ruim 2000 moorden en 2786 pogingen tot moord. Cijfers zijn wellicht aan de lage kant en dodoen op de weg zijn niet meegerekend. Ik zou doden door rijden onder invloed willen scharen onder dood door schuld. Dat is ongeveer 90 per week.
     Als het om je eigen leven gaat, doet de Thai er statistisch gezien veel beter aan om op andere landgenoten te letten en over je schouder te kijken dan naar een geuniformeerd leger-officier. Die zijn veel minder gevaarlijk.
     De Thaise burgers hebben sinds 1945 zelf veel meer landgenoten gedood dan het Thaise leger.

Reacties zijn gesloten.