Als u voor volgende week nog een leuk uitstapje wilt maken, dan is het jaarlijkse inwijdingsfeest van jonge mannen, die het klooster ingaan, in de provincie Surin wellicht een leuk idee. Het feest, dat drie dagen van 18 tot en met 20 mei duurt, gaat gepaard met een kleurrijke parade van de novice monniken die op de rug van olifanten worden vervoerd.

Baan Ta Klang

Het feest vindt plaats in het Kui dorp Baan Ta Klang, de thuisbasis van Thailand’s grootste mahout gemeenschap. Een dorp in de provincie Surin markeert de wijding van de jonge mannen met een parade op de rug van een olifant. De Kui, een Khmer-sprekende etnische groep, zijn beroemd voor het temmen en trainen van wilde olifanten. Dat deden ze al toen de olifanten door koningen en krijgsheren werden gebruikt. Tegenwoordig trainen ze de afstammelingen van de oorspronkelijke dieren voor het toerisme, maar het Boeddhistische ritueel om de novices per olifant naar de tempel te leiden voor de inwijding is een traditie, dat inmiddels ook een toeristische attractie is geworden.

Olifanten

De olifant heeft als symbool van mentale kracht al heel lang een belangrijke rol gespeeld in het Boeddhisme en wordt vaak afgebeeld in muurschilderingen en als standbeeld gebruikt bij de ingang van tempels. De dikhuiden hebben ook altijd in de toeristische sfeer gewerkt door toeristen op allerlei manieren te vermaken. Die praktijk is inmiddels aanzienlijk minder geworden, maar tijdens het ritueel in Surin kunt u de olifanten, verzorgd en geschilderd door de mahout van dichtbij bewonderen.

Voorbereiding

Het werk begint al enkele dagen voor de wijding, de dikhuiden staan geduldig als ze worden gewassen, geschilderd en verzorgd door hun liefdevolle mahouts. Fijn geborduurde fluwelen tapijten worden op hun hoofd en rug geplaatst, terwijl hun huid met kleurrijke motieven wordt beschilderd.

De jonge Kui novices kleden zich ook speciaal voor de gelegenheid. Zij zijn gekleed in traditionele karmozijnrode sarongs, wit overhemd en een felgekleurde mantel. Met kleurrijke kronen op hun hoofd en hun gezicht ook opgemaakt, lijken de jonge mannen meer op jonge prinsen dan op aanstaande monniken.

De wijding

Op wijdingdag lopen de 30 olifanten in een majestueuze parade vanuit Ta Klang langs het water van de rivier de Chi naar de tempel.

In vervlogen tijden, lang voordat er een kapel voor de wijding beschikbaar was, vond de inwijding plaats op de zandbanken en kleine eilandjes in de rivier, daarmee ook eer betonend aan ene prins Siddharta, die daar is overleden.

Als u gaat

Surin ligt 430 kilometer ten oosten van Bangkok, waar u per eigen vervoer een uur of vijf, zes voor nodig heeft. Bussen voor Surin vertrekken dagelijks vanuit Bangkok Noord-Terminal (Mor Chit).

AirAsia biedt directe vluchten van Bangkok naar Buriram. De Elephant Village ligt op ongeveer een uur rijden van de airport.

Bron: The Nation

1 reactie op “Kleurrijke inwijdingsceremonie in Surin”

  1. roja zegt op

    Op de rug van een olifant is een feest ? Voor wie ? Niet voor de olifant die op dat moment zeer veel pijn lijdt ! En mogelijk met zeer veel geweld heeft MOETEN leren luisteren ; het is daarom dat ik niet ga !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website