Vraagsteller: Koen

Ik ben vorig jaar gehuwd in Thailand en sedert december woont mijn echtgenote ook bij me in België na aflevering van visum gezinshereniging met Belgische echtgenoot. In september vorig jaar vroeg ik het gemeentebestuur van mijn woonplaats om ons huwelijk over te schrijven in de Belgische registers van burgerlijke stand. Ik heb hiervoor alle vereiste documenten ingediend, vertaald, gelegaliseerd enz.

Tot vandaag heeft de gemeente hier nog steeds geen gevolg aangegeven, als ik naar de reden vraag krijg ik een nietszeggend antwoord als “we hebben nog niet alle adviezen van alle adviesorganen binnen”.

Het is me een compleet raadsel wat ze daarmee willen zeggen? Ik heb het onbehaaglijk gevoel dat ze ofwel geen raad weten met mijn simpele vraag of er geen gevolg aan willen geven.

Er zullen hier allicht Belgen zijn die ook hun huwelijk lieten overschrijven in hun Belgische gemeente? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?


Reactie Lung Addie

Het kan wel even duren al voor dit allemaal rond is. Jij bent trouwens niet de enige die een gezinshereniging aanvraagt. Is de politie (wijkagent) reeds langs geweest? Dat is de gemeente welke hiervoor verantwoordelijk is. Dan moet de aanvraag naar DVZ, dienst Vreemdelingenzaken. Daar liggen stapels aanvragen die verwerkt moeten worden.
Ik zou me geen zorgen maken. Trouwens is het van weinig belang of het nu heel snel gaat of niet. En, indien ze er ‘geen raad mee weten of geen gevolg aan ‘willen’
geven’, zoals jij denkt, dan had je reeds een weigering ontvangen.

Wacht rustig af.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Thailand – Belgie vraag: Lang wachten op inschrijving van mijn Thaise echtgenote in burgerlijke stand Belgie”

 1. Nesten zegt op

  Toen destijds in 2000 was dat huwelijk van in Thailand in België laten legaliseren nog in Brussel bij buitenlandse zakens en ik weet miij nog te herinneren dat ik maar 8 dagen had om dit te doen hadden ze mij ook niet gezegd op de ambassade in Bangkok vernomen via via indien ik te laat ging zijn was mijn huwelijk onwettig in België met alke nare gevolgen nadien Nu weet ik dat dit in uw gemeenthuis ook kan maar over de tijdspanne weet ik niets toch best goed laten informeren !!! Volgens mij doen ze er alles aan om zulke huwelijken af te raden of moedeloos te maken !

 2. Ronny Van Hoecke zegt op

  We hebben vorig jaar het zelfde meegemaakt ! Van begin november tot in mei heeft het geduurd , en had ik niet gezegd dat we in juni naar 1 andere gemeente verhuisden dan had ik mss nog 1 paar maanden mogen wachten .

 3. Jan De Grave zegt op

  Ik heb de Belgische nationaliteit aangevraagd voor mijn Thaise echtgenote. Wij zijn hier in België getrouwd bijna 6 jaar geleden. We hadden hiervoor gelukkig alle nodige documenten bij elkaar gevonden.
  De 1e aanvraag die ik heb ingediend voor aanvraag Belgische nationaliteit dateert van begin november 2022.
  Nu vrijdag, dus ca 1,5 jaar later mogen we eindelijk met ons dossier langs gaan.
  Het vergt dus ellendig veel geduld…

 4. Bart Petit zegt op

  in 2022 ben ik getrouwd in de Filipijnen. ik was 7 maanden uitgeschreven in Belgie om daar te huwen en wonen. na een race van vertalingen en actes … konden we huwen…. duurde 4 maanden voor ik mijn filipijnse document van de PSA ( gemeente huis ) kreeg.
  dan legaliseren vertalen… aangeven op de ambasade in maninila… ons gezinshereniging heeft van september 22 tot maart 23 geduurd.
  eindelijk kreeg ze haar visum D 6 maanden.
  bijn aankomst in Belgie heeft ze een aankomst document gekregen waar ze woont.. tot we haar konden inschrijven.
  de eerste afspraak op stadshuis liep niet goed. ze twijfelde aan de handtekening van de beedigde vertaler via ambassade manila???? terwijl dat document door de ambasade was gelegaliseerd en een zegel van 25 euro die ik betaalde.
  ambasade heeft de erkening doorgestuurd van de vertaler met de beedigde handtekening. toen kon ik haar inschrijven en 3 weken later had ze haar ID kaar F gezinshereneging.

 5. Koen zegt op

  Even verduidelijken :

  Mijn echtgenote woont hier al sinds eind vorig jaar en is uit Thailand toegekomen met een Visum D gezinshereniging met een belgische echtgenoot.
  Ze is hier ook ingeschreven in de gemeente na een positieve woonstcontrole door de politie en heeft ook haar verblijfskaart met een geldigheid van 5 jaar op zak waardoor ze ook onbeperkt toegang heeft tot de arbeidsmarkt.

  Dus eigenlijk is gans de procedure al achter de rug, er is geen tussenkomst meer nodig van DVZ of wie dan ook.
  Het enige wat de gemeente nog moet doen is mijn huwelijk uit Thailand over te schrijven naar het belgische register, ook daarvoor zijn alle documenten perfect in orde ingediend, vertaald, gelegaliseerd door Thaise Ministerie, Belgische ambassade Bangkok, …

  Die registratie is wel degelijk van groot belang, doordat wij voor belgie niet als “gehuwd” gekend zijn kan ik haar ook niet aansluiten op mijn polis hospitalisatie, polis ambulante ziektekosten, reisbijstand, ….
  Maar het allerbelangrijkste : voor de fiscus zijn wij niet gehuwd, dus het huwelijkscoëfficient zal niet toegepast worden bij het berekenen van mijn aanslag.
  En dat gaat mij ettelijke duizenden euro’s kosten, vandaar het groot belang van registratie huwelijk. Eens men overgaat tot registratie dan is dat wel met terugwerkende kracht tot huwelijksdatum, maar dan moet dit wel zeker in 2024 gebeuren.
  Ik blijf er bij dat men hier geen weg weet met mijn vraag, dit duurt nu al meer dan 5 maand.

  Vandaar dat ik even wou polsen hoe lang dit duurde bij mensen die dit ook vroegen bij hun gemeente.

 6. Walter Borgmans zegt op

  Toen ik wou huwen volgens Belgische recht , zei ambassadeur dat we mekaar niet lang genoeg kenden , ondertussen 5 maand samen , ik vroeg hem hoelang moet ge mekaar kennen om te kunnen trouwen , minstens 2 jaar zei hij , dus op liefde staat een termijn zei ik hem , en weigerde ze mij een attest te geven om aan het gemeentehuis in Thailand om te kunnen huwen . Dit was met een huwelijksburau uit Thailand die alle nodige documenten hadden klaar gemaakt, heeft ook genoeg gekost .dus heb mij hierbij neergelegd .. na verschillende verhalen gehoord te hebben dat er koppels waren die na 5 jaar en 7 jaar niet konden huwen volgens Belgische rechtssysteem . Heb ik na bijna, na 2 jaar samen te zijn een afspraak gemaakt in ambassade bangkok om te huwen volgens Thaise recht, dat niet erkend word door België .met al de nodige documenten naar ambassade , document gekregen om te kunnen huwen in Thailand . Deze heb heb ik allemaal vertaald en laten legaliserenvolgens Belgisch recht in bangkok. . Na 3 maand ging ik terug naar België , en naar Turnhoutse immigratie geweest waar mijn adres nog stond ingeschreven , om mijn huwelijk te laten legaliseren en erkennen van Belgisch recht . De vertaalde documenten en legalisatie , werden destijds allemaal online verzonden , met QR code en stempels , omdat wegens Corona gedoe , niemand naar ambassade kon . Ik had dus copie laten maken en naar gemeentehuis Turnhout., die weigerde copies . Een heel gedoe met immigratie, tenslotte moest ze nog maar 3 documenten origineel hebben . Ik communiceerde via email, verder met immigratie dat er geen originele documenten zijn in coronatijd was dit rechtsgeldig gemaakt . Volgens Belgische Ambassade in Bangkok is dit wettelijk. Na verschillende mails met immigratie , vroeg ze enkel nog het huwelijks document origineel afgestempeld met originele handtekening, want het handtekening is belangrijk. Nogmaals na enkele discussie per email , ging ik naar gemeentehuis Turnhout smorgens vroeg , ik was de enige daar ,toen ik aan balie kwam waar dat 3 beambtes waren , en vroeg of ik mevrouw dienst immigratie kon spreken , ik moest eerst een afspraak maken kreeg ik te horen vanachter de balie. Ik zeg mevrouw . Ik ben nu hier en wil nu een dienst immigratie spreken, hier is niemand anders hier , en tenslotte word gij van mijn belastinggeld betaald om hier niks te doen , dus ga boven immigratie halen ,nu onmiddellijk, mevrouw verschoot dat ik zo uitvloog tegen haar , en snikkend ging ze immigratie halen . Uiteindelijk kwam immigratie naar mij en bleef op haar standpunt , dat het huwelijksdocument origineel moest zijn met originele handtekening. Ik zei dat ze dit in orde moest maken zoals eerder werd aangehaald , zolang het huwelijk niet in België is erkend , krijgt ge ook geen geld als samenwonend .
  En heb dit uitgelegd aan immigratie, maar weigerde dit te erkennen. Ondertussen al enkele maanden verder . Ik dacht fucking teringwijf ik wacht nog enkele weken , dan ga ik terug naar Thailand, waar ik ook mijn domicilie ging plaatsen om bij mijn vrouw in Thailand te gaan wonen , en weg van het zeer dure België . Wegens corona tijd moest ik 14 dagen op hotel in carrantine, in Bangkok , waar dat ik na carrantine vanuit hotel naar ambassade kon gaan met mijn vrouw die mij oppikte . Omdat ik ook mijn domicilie daar moest aangeven , omdat ik daar kwam wonen . Ik zei op ambassade daar tegen zeer vriendelijke vrouw , ik heb in België mijn huwelijk willen laten registreren maar ze weigerde , omwille het document online was verzonden en niet origineel. Wacht zei deze lieve vrouw terwijl ze achter PC mijn Rijksregister nummer opvroeg , na 3 minuten zei ze , u bent nu wettelijk geregistreerd in België als gehuwd . En gaf me een copie hiervan , zo snel kan dat gaan . U ziet nu hoe machtsmisbruik in België word gehanteerd, door staatsbeambtes , die tenslotte door het geld van de werkende mens worden betaald.
  Heb tot 3 maanden met terugwerkende kracht geld terug gekregen als gehuwden . In totaal heb ik 9 maanden gewacht om het huwelijk te erkennen in België . Heb 6 maanden geld verloren als niet gehuwde. U ziet dat het niet beter is dan in rusland. En dat ik mensen met Thaise vrouw wil aanmoedigen om in Thailand, het vrije land van de smile, om hier te komen wonen . Ik woon in sikhiu onder de bergen . Ik mis België geen seconde


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website