Vraagsteller: Robert

Ik ben woonachtig in Thailand en mijn Belgisch pensioen wordt rechtstreeks maandelijks op mijn Thaise bankrekening gestort. Hiervoor heb ik de nodige bewijsstukken van de pensioenkas en de Thaise bank dat dit mijn inkomsten zijn en gebruik deze voor de verlenging van mijn retirement visum. Daarnaast schrijf ik regelmatig bedragen over van mijn Belgische naar mijn Thaise bankrekening die ik gebruik als spaargeld of om grote uitgaven te betalen zoals reizen in Zuidoost-Azië, aankoop auto of motor en andere.

Hoe beschouwt de Thaise fiscus deze overschrijvingen? Moet ik hiervan aangifte doen en/of bewijsstukken bijhouden?


Reactie Lung Addie

Ik kan uw vraag momenteel nog niet beantwoorden daar er nog steeds niets definitiefs omtrent dit beslist of verschenen is. Hou alleszins, dat doet iemand normaal gezien toch, alles zorgvuldig bij. Indien je het nodig zou hebben, dan heb je het tenminste.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Thailand – Belgie vraag: Ik schrijf bedragen over van mijn Belgische naar mijn Thaise bankrekening, hoe beschouwt de Thaise fiscus deze overschrijvingen?”

 1. niek zegt op

  Mijn ervaringen met de Thaise fiscus beperken zich tot Chiangmai, waar ze in niets geïnteresseerd zijn en zelfs niet in mijn internationale transfers van mijn Belgische naar Thaise bankrekening maar me toch een aanslag uit hun computer toveren met telkens als resultaat 0 baht aanslag.
  Uitleg is dat ik geen belasting hoef te betalen over niet in Thailand verdiende inkomsten.
  Ra,ra….het is echt waar!

  • Wim zegt op

   Klopt. Heb ik ook meegemaakt. In 2014 werd ik te Korat al heen gestuurd want niet interessant maar kreeg toch een belastingnummer mee. Verleden na verhuizing naar Chiangmai bij de Revenue Office hetzelfde. Ook weggestuurd toen ik er aankwam met mijn AOW en pensioen. Ik wilde zeker weten vanwege alle ophef in de media aangaande nieuwe belastingregels. De mevrouw aan de balie vulde enkele bedragen in op een aanslagformulier, constateerde dat er niets te betalen viel, zei tegen mijn vrouw dat het eigenlijk allemaal niet nodig was vanwege dat inkomsten uit Nederland afkomstig zijn.

  • Gerardus zegt op

   Niet alleen bij farang. Kennen een Thaise vrouw die kapsalon heeft. Kreeg weliswaar een nr. Maar hoefde niks te betalen. Was te veel werk zei de beamte

  • Roger zegt op

   Het gaat over een wet goedgekeurd in september 2023.
   Betreft ingevoerde gelden in 2024. Eerste aangifte in 2025.
   NIET over alle voorgaande jaren.

   • Herman zegt op

    Er is geen wet goedgekeurd in september verleden jaar betreffende het onderwerp. Er zijn aan de Thaise belastingdienst ge-upgrape-de directieven verstrekt zoals je zelf in je pdf aanhaalt. Een van die directieven is dat belastingverdragen leidend zijn: citeer- “Q&A12- There will be no double taxation. In the case where one is considered a tax resident of Thailand (staying in Thailand for at least 180 days), the tax paid abroad can be credited against the tax due in Thailand for the fiscal year the assessable income is brought into the country, according to the provisions of the double taxation treaty to which Thailand is a signatory with that country.”

 2. Roger zegt op

  Beste Lung Addie is een bericht van de ambassade dan niet duidelijk ?Zie ook hieronder de Engelse vertaling van FAQ. Vertaald in het Engels. Afkomstig van de Thaise taxatie dienst.
  https://www.flexmail.eu/dyn/tpl_attributes/user_documents/user_33980_documents/Q_amp_A_revenue_department.pdf

  • lung addie zegt op

   Ja Roger,
   dat bericht is duidelijk en ook dat er van Thaise Overheodswege nog NIETS definiefs beslist is. Of het ooit en hoe, het in de praktijk zal uitgevoerd worden. JIJ doet ermee wat je wil en, indien je nu al naar het taxoffice wil lopen, dat is UW volste recht.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Artikel 12 geeft het duidelijk aan: no double taxation.

    Helaas gaat men er daar van uit dat alle verdragen tax credit toestaan (zoals het verdrag BE-TH) maar in het verdrag NL-TH is tax credit slechts in een enkel geval mogelijk (art 23/7). In dat verdrag gelden vrijstellingen gecombineerd met progressievoorbehoud en reductie (art 23/5 en /6).

    Een goede link om te bewaren! Maar liever zag ik de verwachte mededeling van de Thaise overheid hoe men straks omgaat met de 60 belastingverdragen die Thailand heeft gesloten. Onduidelijkheid is nog steeds troef!

   • Roger zegt op

    De toekomst zal het uitwijzen wie gelijk heeft.
    Het besluit is genomen in september 2023 en gepubliceerd door het Thaise “staatsblad” in oktober 2023.

 3. Herman B. zegt op

  Als je langer dan 180 dagen in Thailand verblijft wordt je geacht aangifte te doen. Of er inderdaad belasting geheven wordt is een andere vraag. Thailand heeft met België een belastingverdrag die o.a. regelt dat geen dubbele belasting betaald hoeft te worden. De gewone gang van zaken vandaag en voorheen is dat op het totaal Thais belastbaar inkomen afgetrokken wordt dat bedrag dat je al in België betaald hebt. Veelal kom je op nul-komma-nul te betalen ThB uit. Vooralsnog is dat ook morgen nog van toepassing en zoals Lung Addie aangeeft ook nog wel overmorgen. Voor Nederlanders geldt dat er een nieuw belastingverdrag van kracht dient te gaan worden welke bepaalt dat Nederland als bronstaat enkel en alleen heffingen oplegt. Maar door politieke verwikkelingen in Nederland is de ondertekening aan het vertragen, en Thailand zal zo’n haast niet hebben want int niet meer. Ik meen dat België vandaag de dag al een dergelijk verdrag kent met Thailand, dus snap niet goed wat de strekking van het antwoord van Lung Addie is. Waar wacht hij op? Welke definitieve beslissing terzake de verhouding TH-BE verwacht hij nog? Het gaat de vraagsteller slechts om zijn pensioen, en niet om loon uit Thai werknemerschap of inkomen uit Thailand terwijl hij in België woonachtig is, en dergelijke.

  • Erik Kuijpers zegt op

   HermanB, vooreerst, de dageneis is 180 dagen of meer, niet: langer dan 180 dagen. Al staat dat verwarrend in de Thaise wetgeving.

   De maatregel heeft zoveel onrust veroorzaakt bij de belastingadviseurs dat de regering alle inkomen van voor 2024 heeft vrijgesteld als je dat in 2024 of later binnen boekt maar daar was de onrust niet mee voorbij. Als je de sites van hen leest dan zie je dat een extra uitleg wordt verwacht over de manier waarop met de 60 belastingverdragen zal worden omgegaan. Ik verwacht dat dit nog komt en er is nog ruim tijd. Ik steun de opvatting van Lung Addie dat we de berichten in de gaten moeten houden en dat er nog verrassingen kunnen komen, ten goede of ten kwade….

 4. pjotter zegt op

  Als dit allemaal (Thaise) ‘wet’ wordt, verandert er toch niet ZO veel voor ons ? Behalve natuurlijk de remittance regel. (vrijstelling (spaar)geld uit vorige jaren). (Dat je, als je 180 dagen of meer per jaar in Thailand verblijft in Thailand belasting plichtig bent, is altijd al geweest volgens mij)

  De remittance regel kan voor mensen die hier in de toekomst een huis of condo willen kopen, of huis laten bouwen, lastig worden. Maar als je dit doet VOORDAT je echt permanent (=>180 dagen) hier blijft wonen, zou dit dus geen probleem moeten zijn ?

  Maar voorlopig zoals al aangegeven hier blijft het ‘koffiedik kijken’.

  Ik betaal al jaren belasting in Thailand (PIT).
  Toegegeven, voornamelijk om het bekende RO22 document te krijgen om in Nederland vrijstelling van inkomsten belasting te krijgen.

  Mijn pensioen en AOW komen binnen bij mijn NL bank, van waaruit ik elke maand als “international transfer” leefgeld overmaak met Wise naar mijn Thaise bank.
  Als vrijstelling vuistregel in Thailand houd ik altijd 500,000฿ aan. Dit als >65 jarige alleenstaande.

  Opgebouwd als volgt: 100,000฿ aftrekbaar voor aangever, 60,000฿ per gezinslid (ben niet getrouwd of zo, dus alleen voor mijzelf), als 65-plusser 190,000฿ aftrek en tot slot de 0% belasting over de eerste schijf van 150,000฿. Dus, bij b.v. 650.000฿ per jaar vanuit NL overgemaakt naar Thailand, betaal je 5% belasting over de 2e schijf van 150,000฿ en is dus 7,500฿ per jaar.

  Hoe het eventueel aantonen (bewijs) met (bron)belasting gaat worden in het nieuwe verdrag NL/TH, of ook met de huidige belasting welke je hebt betaald in NL, als ‘aftrekpost’ bij de Thaise belasting, weet ik niets van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website