Zo bepaalt de IND wat liefde is

Door Rob V.
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
27 april 2019

Om een buitenlandse partner van buiten de EU naar Nederland te laten komen stelt Nederland een aantal eisen. Eén van die eisen is dat het (on)gehuwde stel aantoont dat er sprake is van een oprechte, werkelijke relatie. De Immigratiedienst (IND) vraagt dan ook aan te tonen dat er spraken is van een ‘duurzame en exclusieve relatie’. Maar wat is dat precies? Neem zelf plaats op de IND stoel.

NOSop3 laat je nu zelf even IND-er spelen, wat denk jij? Je kunt de test hier doen:
/app.nos.nl/op3/echteliefde/

Zoals de lezers van het immigratiedossier ‘Thaise partner naar Nederland halen’ misschien wel weten gaat het in werkelijkheid niet met een paar muisklikken. Zo vraagt de IND standaard een aantal vragen, zoals hoe en wanneer men elkaar heeft ontmoet. Naast nog een reeks vragen wil de IND ook bewijsstukken zien: samen op foto’s, bewijs van samen zijn op een vakantie hier of ginder, bewijs van contact over en weer. De IND wil toch checken of de vreemdeling en de referent de waarheid spreken en er echt een relatie ipv minder fraaie intenties (mensensmokkel of illegale arbeid om maar wat te noemen). Gelukkig worden er geen intieme vragen gesteld en is het afleveren van afdoende stukken bij de Toegangs en Verblijf (TEV) procedure doorgaans voldoende. Valt er toch een uitnodiging op de mat voor een interview bij de IND dan staan er al duidelijk seinen op rood.

De IND heeft dan duidelijk twijfels of vind bepaalde aspecten van de geclaimde relatie erg ongebruikelijk. Zoals de NOS ook aangeeft duurt zo’n dubbel interview met de IND (de partner doet gelijktijdig een interview op de ambassade) zo een paar uur. Dan volgen er nog veel meer vragen. Met een beetje boerenverstand weet je dat twee normale mensen in echte relatie ook heus niet alles van elkaar weten. Te weinig weten is een rode vlag, tegenstrijdige verklaringen van beiden zijn dat ook. Maar zo’n beetje alles van je partner weten (zeg de geboorte data van alle gezinsleden) is ook ongewoon, dat wijst op het instuderen van een soort toneelstukje. Dat kan allemaal wijzen op foute bedoelingen van een of beide betrokkenen.

Zelf ken ik niemand persoonlijk die zo’n simultaan interview heeft af moeten leggen. Wel kun je op enkele websites (forums) minder fijne ervaringen lezen van mensen die hier wel mee geconfronteerd werden. Zover ik daaruit concludeer blijven IND en ambassade correct en fatsoenlijk maar is de algehele ervaring toch onprettig. Alsof je een soort crimineel bent met snode plannen (dat is dan ook juist wat de IND wil uitsluiten). Heeft een van de lezers weleens een relatieverhoor moeten ondergaan? Wat zijn de ervaringen?

En wat vonden de lezers, mogen de fictieve Hassan en Awesi samen in Nederland wonen of niet?

Bronnen en commentaar van de NOS zie:
nos.nl/op3/artikel/2282115-zo-bepaalt-de-ind-wat-liefde-is.html
ind.nl/Formulieren/7125.pdf

26 reacties op “Zo bepaalt de IND wat liefde is”

 1. ruud zegt op

  Bij de IND werken lijkt me lastig.
  Laat je iedereen binnen is het niet goed, en stuur je iedereen weg is het ook niet goed.
  Vervolgens maak je dan ergens een persoonlijke inschatting, die voor iedere IND medewerker anders zal zijn en vervolgens valt iedereen over je heen, omdat hun persoonlijke inschatting ook weer ergens anders ligt dan de inschatting van de medewerker van de IND.
  Het is voor een groot deel nattevingerwerk, waarin fouten naar twee kanten worden gemaakt.

  Dit dan nog los van het feit, dat ook de mogelijkheid bestaat, dat slechts een van de partners te goeder trouw is.
  Bijvoorbeeld de man verliefd tot over zijn oren en de vrouw alleen maar uit op een uitkering. (Of omgekeerd, om politiek correct te blijven.)
  Ga dat als IND medewerker maar eens uitleggen aan die verliefde partner.

  • kato zegt op

   Mijn partner is nu tien jaar hier, nog nóóit één dag gewerkt. Meeliften op mijn aow. Wil niet terug naar eigen land.
   Waarom wordt mijn man niet verplicht te solliciteren zoals je bij een recht op uitkering wel verplicht bent. De ind is hierin ook fout. Eenmaal binnen is er geen haan meer die kraait.

   • Rob V. zegt op

    De IND fout? Zolang de immigrant geen Bijstand aanvraagd doet de IND niets. Waarom zou de overheid zich bemoeien over hoe een huishouden de financiën regeld zolang dat gezin de hand niet op houdt? Als je allebei met 1 inkomen kan en wilt rondkomen dan is dat prima. Verschilt jij of de partner van mening dat is het tijd voor een goed gesprek. Helpt dat niet, dan kun je nog op andere wijzen duidelijk maken dat de financiën niet eerlijk verdeeld zijn. En als ook dat beiden niet tot een overeenstemming brengt, dan is de uiterste optie de relatie te beëindigen. Indien de immigrant hier pas kort is moet deze dan vertrekken, woont hij/zij er al jaren dan gaan er meer zaken meespelen.

 2. Rudolf zegt op

  Duitslandroute werkt zonder al te veel problemen. Hebben de EU-regels toch ook eens iets positiefs voor de gewone man.

  • Rob zegt op

   Hoi Rudolf heb jij hier ervaring in .
   Want ik kan wel wat advies gebruiken.

   • Peter zegt op

    Hallo Rudolf,

    Ik ben Nederlander en woon 9 jaar in Duitsland. Ben ruim 8 jaar getrouwd met een Thaise en wij wonen hier nu 7 jaar samen met onze zoon van 7.

    Mocht je inlichtingen willen hebben kun je contact met mij opnemen.

    Om duidelijk te zijn is het niet een zgn. Duitslandroute. Het is een mogelijkheid in de Europese regelgeving welke voor elke Europeaan geldt. Als Europeaan die in een ander Europees land woont dan zijn eigen land heeft daar freedom of movement (vrijheid van vestiging) en zijn echtgenote ook.

    Kortgeleden hoorde ik over een arrest uit 2017 wat zou inhouden dat wanneer 1 partner de Nationaliteit van het land bezit en de kinderen ook, dat de andere partner zou mogen binnenkomen.

    • henk zegt op

     dus als ik het goed begrijp dan moet je eerst in duitsland gaan wonen en de Duitse nationaliteit aan nemen
     en dan daar je vriendin /vrouw uitnodigen ?
     hoe zit het dan met inburgering- testen en dergelijke
     en moet je voordat je je partner hier heen haalt in Thailand voor de wet trouwen of is dat niet noodzakelijk

     • Rob V. zegt op

      Nee, voor de EU route (Duitsland route, België route, …) moet je 3+ maanden daadwerkelijk in een ander EU land gaan wonen dan je eigen EU land. Een Nederlander kan dus in Duitsland gaan wonen en op die manier de partner onder EU recht binnen halen. Er zijn dan o.a. geen inburgering vereist. Heel kort komt het er op neer dat onder EU regels men alleen eist dat je als gezin de eigen broek opgehouden kan worden en je niet staatsgevaarlijk bent.

      Die EU regels zijn al jaren hetzelfde, uit de tijd dat een buitenlandse partner naar eigen land halen appeltje eitje was. Maar de regels voor burgers in eigen land met een buitenlandse partner zijn strenger en strenger geworden. Strenger dan de EU regels, waardoor de vreemde situatie is ontstaan dat je als burger in eigen land gediscrimineerd wordt ten opzichte van andere Europeanen die in jouw land wonen met een buitenlandse partner. Sommige zien de EU route dan ook als misbruik of sluiproute.

      Voor meer info zie o.a. buitenlandsepartner.nl en mixed-couples.nl forums of raadpleeg een advocaat. Zo was/is Prawo dé specialist op dit gebied maar helaas zie ik hem soms langere tijd niet actief. Maar er zijn uiteraard ook nog andere advocaten indien je niet zelf aan de slag wil via een forum met handleidingen.

      • Ger-Korat zegt op

       Dat het in het verleden een appeltje – eitje was om je partner naar Nederland te halen is afhankelijk over welk verleden je het hebt, je doelt dan waarschijnlijk over de jaren 70 van de vorige eeuw. Reeds in de jaren 80, bijna 40 jaar geleden, was er al veel aandacht in Nederland voor schijnhuwelijken en gedwongen prostitutie na het binnenhalen van een buitenlandse vrouw, met name uit Thailand. Zelf begin jaren 90 de procedures meegemaakt van het IND en ze waren streng en je diende echt alles te verklaren om in aanmerking te komen om je partner uit Thailand naar Nederland te laten gaan. Zelfs na toestemming kreeeg ik nog een gesprek met een ambassademedewerker om je persoonlijk te beoordelen alsmede een vragensessie, nadat het visum al was toegekend. Degene die in dezelfde periode met de procudures van IND te maken kregen weten hoe moeizaam en traag alles verliep in die tijd. Dus vergeet het appeltje -eitje van voor de EU-tijdperk wat betreft Nederland. Meer inhumaan zou ik zeggen voor degene met oprechte bedoelingen. Naast het feit dat in die tijd IND overbalast was en met bijvoorbeeld verblijfsverzoeken archiveerde in plaats vab te verwerken zodat velen de procedure van het aanvragen opniew moesten doorlopen, weer een half jaar verder dan want over die duur praatte je in de jaren negentig.

      • Peter zegt op

       De Nederlander kan in elk ander Europees land gaan wonen dan het land waarvan hij/zij de nationaliteit bezit. Dit geldt niet alleen voor Duitsland.

     • Peter zegt op

      Je mag in elk ander Europees land gaan wonen en je kunt gewoon Nederlander blijven

    • Peter zegt op

     Hallo Peter, ik zou graag meer willen weten over de EU route, hoe kan ik in contact komen?

     • Peter zegt op

      [email protected]

 3. ruud zegt op

  Het is door schijnhuwelijken zo lastig geworden.
  Tegen betaling trouwen met iemand die daarmee een verblijfsvergunning kreeg, en een tijdje later weer scheiden, en met de volgende trouwen.

 4. Thomas zegt op

  Ik heb de test gedaan en alles negatief beantwoord. Ik vraag me nu af: zou ik als fictieve IND-er mijn eigen aanvraag van een aantal jaar geleden hebben gehonoreerd? Waarschijnlijk niet. En toch was ik met de aanvraag ook oprecht en eerlijk. Ik loop toch met de nodige vooroordelen rond die ik niet op mezelf toepas blijkbaar. Het sluit een heleboel mogelijkheden snel uit. Tegelijk moet je wel testen en selecteren om misbruik uit te sluiten. Wat een verschrikkelijk karwei! Blij dat ik het niet zelf hoef te doen.

  • Rob V. zegt op

   Ik heb alleen op vraag 1 negatief geantwoord. De rest gwloofde ik wel, ik verwacht geen 100% scoren: zenuwen, dingen simpel vergeten of niet weten. Verkeerd herinneren kan ook, Google maar eens hoe vaak getuigenverklaringen van elkaar verschillen. Dingen onthouden gaat nogal eens mis. Ik zou juist opkijken als na 2 uur vragen stellen beide partners overal dezelfde antwoorden op hadden. Dat schept voor mij meer argwaan dan zusje/broertje verwisselen.

   Bij mij mochten ze dus samen in Nederland gaan wonen. Maar of dat goed is? Weten de partners zelf niet eens altijd, laat staan de IND.

 5. william zegt op

  Ik ga al vele malen naar Thailand, met name naar Phuket/Patong, ik bezoek daar ook een vriend van mij die in Patong woont, hij is vorig jaar 10 weken hier bij mij geweest, ik ken hem al een aantal jaren. Ik ga dit jaar weer naar Patong, om mijn vriend weer te bezoeken. We zouden graag willen trouwen, hij heeft vanuit Nederland, toen hij hier was, een inburgeringscusus meegenomen naar Thailand en is nederlands aan het leren. Hij zou graag naar Nederland willen komen, bij mij. Ik kan goed financieel voor hem zorgen, hij wil zijn goede baan in Thailand opzeggen om bij mij te komen wonen en hier trouwen. Ik weet ook niet wat de regels zijn, van hier in Nederland. Heb geconstateerd dat Nederland alles behoorlijk strak heeft aangetrokken wat betreft de regels om een partner over te laten komen. Wat moet ik verder nog doen. Mijn vriend zal, heb ik begrepen, examen moeten doen in Bangkok, voor zn inburgering om Nederland in te mogen kome.

  William L. van Scheijndel

  • Rob V. zegt op

   Beste William, zie het dossier in het menu hier links: ‘immigratie Thaise partner’. Daarnaast uiteraard de IND site enzo lezen maar overheidssites en heldere taal is nog wel eens een dingetje…

 6. Chris van het dorpje zegt op

  Tja , ben je Yussuf uit Syrie of Lumumba uit Somalie, dan kan je zo maar Nederland binnen en krijg je ook gelijk zakgeld , gratis eten en gratis wonen! Maar ben je al Jaren getrouwd met een Thaise en heb je ook twee kinderen met haar, dan mogen de kinderen wel komen maar de vrouw NIET!
  Dit is een kennis van mij gebeurt en is gewoon belachelijk.

  • Rob V. zegt op

   Als de IND Yusuf als echte asielzoeker ziet dan krijgt hij inderdaad geld (Bijstand, met zo’n inkomen is het meer overleven dan leven). Het idee is dat vluchtelingen niet altijd voorbereid met geld of baan garantie naar hier kwamen. Met geen cent te makken blijft niet iedereen eerlijk. Asielzoekers mogen niet werken, dus wat moet Yusuf als de IND een jaar de tijd neemt om te beslissen? Op straat bedelen? Eten en woonruimte moet hij zelf betalen, of hij moet nog in een asielzoekerscentrum zitten in afwachting van een IND besluit. Mag hij in Nederland blijven dan kan hij in veel gemeenten vooraang krijgen (urgentie) op een sociale huurwoning. Sommige gemeente doen er ook een koelkast enzo bij kado of gwld om zelf meubels te kopen. Wederom, het idee is dat een vluchteling geen tijd heeft gehad om netjes de migratie voor te bereiden en mogelijk plat zak op fe vlucht moest.

   Bij gewone migranten zoals een Nederlander met Thaise partner is het idee dat die wel de tijd kunnen nemen om de migratie goed te regelen (of dat de Nederlander in Thailand kan wonen, maar als Thailand ook zo redeneert zit je tussen wal en schip). Dankzij de PvdA (Job Cohen) zijn er rond de eeuwwisseling migratie eisen gekomen zodat even je vrouw/man invliegen er niet meer bij is. Daarna kwam er door de VVD met PVV in de nek vanaf 2004 het hele circus aan eisen zoals inburgeringsexamen op de ambassade bij. Strenger strenger strenger roept de burger al jaren. Dus daarom zijn er tussen 2004 en heden meer en meer beperkingen opgelegd met hogere en hogere kosten. De Thaise is dus ‘welkom’ mits de Nederlander genoeg verdient (100% minimumloon, was enige tijd 120%), de Thaise imburgering doet in Thailand (examen op ambassade) , nog wat eisen (relatie aantonen etc) en vervolgens in Nederland door nog wat hoepels springt (TBC test, inburgering, participatie verklaring etc). Een hele papierwinkel, vereisr veel koste en geld maar dat is blijkbaar de wil van het volk die nog steeds meent dat migratie appeltje eitje is. Zelf vermoed ik dat de meeste Nederlanders geen flauw benul hebben over de immigratie en integratie wetten maar het gevoel hebben dat iedereen hier maar binnen komt. Al die hoofddoekjes op straat enzo! Dat die meeste de (klein)kinderen zijn van gastarbeiders die door de VVD en CDA zijn binnengehaald in de jaren 60-70 vergeten ze denk ik dan.

   Maar misschien is de EU route een optie voor jouw vriend indien hij of zij het niet lukt om aan de Nederlandse eisen te voldoen.

   • Peter zegt op

    Yusuf blijft in een asielzoekerscentrum zolang hij geen status heeft, Wanneer hij een status heeft kan hij zelfstandig gaan wonen zover ik heb begrepen.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Die vrouw is een paar keer bij het examen ( Nederlands schrijven ) gezakt !
    Die man zit intussen met die 2 kinderen in Nederland ,moet geld verdienen
    en zich ook nog om de kinderen zorgen .
    Waarom kan zij dat examen niet in Nederland maken ,
    dan kan haar man haar ook nog helpen bij het leren !
    Maar ja , intussen is hij met die kinderen naar Spanje gegaan
    en daar mocht die vrouw dan ook naar toe .
    Dit slaagt doch nergens op .
    En Yussuf kan weer terug naar Syrie ,
    omdat de oorlog daar is afgelopen – maar gaat hij ook terug ?

  • Rob V. zegt op

   Overigens beste Chris, valt Yusuf in dit NOS voorbeeld onder de gewone migratie eisen. Hij moet aan dezelfde eisen voldoen als jouw kennis. Heb jij zijn Awesi toegelaten?

  • Peter zegt op

   Zoek even naar een arrest uit 2017, wanneer de ene partner de Nederlandse nationaliteit bezit en de kinderen ook, dan zou de andere partner zonder problemen Nederland mogem binnekomen.

 7. Peter zegt op

  Zoek even naar een arrest uit 2017, wanneer de ene partner de Nederlandse nationaliteit bezit en de kinderen ook, dan zou de andere partner zonder problemen Nederland mogen binnenkomen.

 8. Peter zegt op

  Omdat het een verdienmodel is geworden. Reken alles maar eens uit van het NL leren tot aan het verblijf.
  Eenmaal binnen doet stichting DUO de verdere opleiding. Als ze na 5 jaar nog geen NL spreekt kun je een boete verwachten van €5000,–.
  Wat mij steekt is dat er oeverloos mensen met rare taaltjes hier rondlopen, Isis figuren worden teruggehaald, en meer van dit soort ambtelijke onzin.
  En zij/ik moeten aan alle voorwaarden voldoen.
  Niet echt simpel…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website