Zelfdoding in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
10 november 2016

Een aantal keren kunnen we in de media lezen dat een Farang van het balkon gevallen is met dodelijke afloop. Voordat het stoffelijk overschot vrijgegeven wordt, gaan de officiële instanties na of er een mogelijke oorzaak te vinden is. Gezocht wordt onder andere naar alcohol, drugs of medicijngebruik. Mogelijk een conflict, vechtpartij met dodelijke afloop.

Echter zelfdoding komt niet alleen bij de Farang voor. Naast kanker en verkeersongevallen komt zelfdoding op plaats nummer drie, als de belangrijkste oorzaak van overlijden. In vier jaar tijd een stijging van 500 personen tot 4000 mensen in 2015. Verschillende oorzaken liggen daaraan ten grondslag, zoals psychosociale problemen op het gebied van relaties, werkeloosheid, alcohol- en drugsverslavingen.

Uit studies blijkt dat het meestal mannen zijn, vooral in de leeftijdsgroep tussen 25 en 29 jaar. De meeste zelfdodingen vinden plaats door ophanging (70 procent), het drinken van pesticiden (20 procent) of het gebruik van een wapen (10 procent). De meeste zelfdodingen vinden plaats in Noord Thailand, waarbij HIV-infecties mede een oorzaak tot zelfdoding zijn. Daarbij worden met name Chiang Mai en Lamphun genoemd. In de Theravada-boeddhistische omgeving schijnt geen conflictverwerking te bestaan, zodat de opgekropte agressie tot een uitbarsting kan komen. Emoties worden vaak onderdrukt en niet naar buiten getoond.

Bij de Farang ligt het soms wat duidelijker. Vaak gaat het om ziekte, armoede, het verlies van een (Thaise) partner en bedrogen worden. Ook het gevoel, dat het leven in “Het land van de Glimlach”erg tegen valt en niet meer terug kunnen keren naar je vroegere thuisland. Geen geld en een stuk gezichtsverlies!

Voor, met name de Duitse Farang, bestaat de Exit-Gruppe in het Begegnungszentrum aan de Naklua Road, soi 11. Mensen, die in de problemen geraakt zijn, kunnen daar hun problemen bespreekbaar maken bij een team psychologisch geschoolde en begripsvolle mensen. Anderen kunnen daar ook een vriend of kennis met problemen aanmelden.

(E-Mail: [email protected])

5 reacties op “Zelfdoding in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Ergens kan ik me de zelfmoorden van de Farang wel voorstellen, als ze in Thailand niet verder kunnen.
  Vaak hebben ze alles opgegeven in hun geboorteland en hebben niets meer om naar terug te gaan.
  Als je in Thailand dan (financieel) niet meer verder kan, rest je dus alleen een reis naar huis, waar je als een zwerver aankomt.
  Ik kan me voorstellen, dat mensen, zeker als ze al wat ouder zijn, dan besluiten, dat ze daar geen zin meer in hebben.
  Een sprong van een balkon is dan makkelijker.

 2. ton zegt op

  Ik vind het een beetje dubieus om Theravada Boedhisme de noemen als oorzaak van een hoge zelfmoord score omdat er geen conflict verwerking zou bestaan. Het is mijns inziens veel meer de Aziatische basis cultuur (en echt niet alleen Thai) die gezichtsverlies als iets afschuwelijks ziet en minder erg dan de dood. Mijns inziens staat dat volkomen los van het Boedhisme en zeker het Theravada Boedhisme.

 3. paulusxxx zegt op

  Veel zelfdodingen zijn in Thailand gewoon moorden. Moorden waar de corrupte politie geen tijd in wilt steken. Zo hoorde ik van een Nederlander wiens keel was door gesneden met een kapot glas. In de kamer was een afdruk van het glas in het bloed te zien, zijn benen waren vastgehouden getuige de sporen. De politie concludeerde vrijwel direct ‘zelfmoord’ en begon bliksemsnel alle sporen uit te wissen.

  Een val van een balkon is helemaal een plakje cake voor de politie. Vrijwel geen sporen.

  • evie zegt op

   Ja ze willen geen negatieve berichten in de media,het toerisme is heilig.

 4. bang sue zegt op

  Sinds oktober 2015 is er een site online met gevallen van zelfdoding/ongelukken. Hierin wordt gedocumenteerd over de oorzaak, mogelijk de reden over het hoe en waarom. En met statistieken, land van herkomst etc.

  http://www.farang-deaths.com/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website