Wie in Bangkok woont, maar ook in Chiang Mai in bepaalde maanden, heeft er mee te maken: sterk vervuilde lucht met fijnstof. Dit is vooral voor kinderen een probleem. Elke dag ademt 93 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar in de wereld lucht in die zo vervuild is, dat het hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

In het rapport onderzocht de WHO het effect van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen wereldwijd. Daaruit blijkt dat zo’n 1,8 miljard kinderen dagelijks zwaar vervuilde lucht inademen. De gevolgen kunnen dodelijk zijn. In 2016 zijn naar schatting bijna 600.000 kinderen onder de vijftien overleden aan acute infecties van de luchtwegen door vervuilde lucht. Het overgrote deel van hen is onder de vijf jaar.

Kinderen zijn kwetsbaar

Een van de redenen waarom jonge kinderen extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van luchtvervuiling is dat ze sneller ademen dan volwassenen, en dus meer vervuilende stoffen binnen krijgen, blijkt uit het rapport. Kinderen zijn ook kleiner en leven dichter bij de grond. Hier zijn sommige stoffen het sterkst geconcentreerd. Ook zijn de stoffen extra schadelijk omdat hun hersenen en lichaam zich nog volop ontwikkelen.

Volgens de WHO lopen kinderen die zijn blootgesteld aan ernstige vormen van luchtvervuiling later in hun leven een groter risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Ook kan de luchtvervuiling astma en kinderkanker veroorzaken.

Realtime inzicht

Wil je weten hoe het bij jou in de buurt is gesteld met de luchtkwaliteit? Bekijk dan deze interactieve kaar van Thailand met diverse meetstations: aqicn.org/map/thailand/

Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid

Vandaag is de start van de eerste Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid, die de WHO deze week in Genève houdt. De organisatie roept hierbij alle landen op om actie te ondernemen. Landen komen bij elkaar om nieuwe afspraken te maken over de wereldwijde aanpak van luchtvervuiling.

Bron: NOS.nl

7 reacties op “WHO slaat alarm: ’93 procent kinderen ademt dagelijks vervuilde lucht in’”

 1. bal bal zegt op

  Dat kan ook niet anders als je achter een Bus of Auto ben je gelijk zwart en ook veel brommers worden nooit na gekeken en niemand haalt ze van de weg .
  Zouden moeten beginnen iedereen zonder geldige papieren van de weg af halen want jaarlijkse beurt hebben zij nooit van gehoord en niemand maar dan ook niemand doet hier iets tegen.
  Dat zou al veel schelen met een schonere lucht .

 2. Marcel zegt op

  Laat ze dan ook meteen in de isaan wat aan de vuilverbranding doen.
  Of het rook wat ze maken in de koeienstal tegen de muggen iedere avond raak.

 3. Harry Romijn zegt op

  Sinds de Steentijd zijn we gewend de afvalstoffen van opwekking van energie met fossiele middelen zo in het milieu te dumpen. Als echter de Geigerteller van 3 naar 5 tikken gaat, slaat heel de anti-atoom maffia, met Greenpeace vooraan, op hol.
  Hoeveel mensen sterven er per jaar aan verklote longen doro de luchtverontreiniging en hoeveel aan stralingsziekten ? Om over het klimaateffect maar te zwijgen.

 4. John Chiang rai zegt op

  Hoewel verboden worden er ieder jaar om de zelfde tijd nog steeds velden afgebrand,zonder dat men hier werkelijk tegen voorgaat.
  Veel mensen op het platteland hebben geen,of weinig weet van de schadelijke gevolgen voor de gezondheid,laat staan dat ze überhaupt iets gelezen,of gehoord hebben over het diesel probleem dat o.a veroorzaakt werd door o.a. Volkswagen.
  Op haast ieder dorp zie je mensen op ieder moment van de dag hun afval verbranden,zonder dat men rekening houd met de medemens die in deze directe omgeving de lucht inademen moet.
  Toen verleden jaar in Bangkok de lucht kwaliteit dagenlang zo slecht was dat het uiterst bedenkelijk werd,werd zonder dat de werkelijke veroorzaker genoemd werd,een beroep gedaan op mensen, om bij een crematie geen kunsstof delen aan een sarg te gebruiken.
  De werkelijke veroorzaker,o.a de vele oude diesels,die haast of geen controle krijgen, bleven buiten schot en mochten onbeperkt de lucht verzieken en verder rijden.
  Ja zelfs in Europa waar ze met z.g.n.rijverboden reeds een heel stuk verder zijn,worden door de politiek, anders als in het veel strengere Amerika,luchtvervuilings normen nog steeds gebruik vriendelijk aangepast om aan een kant hun kiezers niet te verliezen,en aan de andere kant omdat ze conflicten met de machtige autoindustrie het liefste uit de weg gaan.

 5. Wim van Beveren zegt op

  Wat te denken van het maken van houtskool, komt ook aardig wat koolmonoxyde bij vrij, al mijn buren doen het.
  En omdat het vuil hier niet opgehaald wordt verbranden ze dat ook inclusief het plastic.

  • Hans Pronk zegt op

   Koolmonoxide is gelukkig tamelijk onschadelijk omdat het meestal zonder schade aangericht te hebben het lichaam weer verlaat. Maar bij langdurige blootstelling kan het natuurlijk wel fataal zijn. Overigens ontstaat het alleen bij gebrek aan zuurstof en omdat in Thailand de houtskoolvuurtjes vrijwel altijd buiten gestookt worden is de kans daarop niet zo groot.
   Vuilverbranding is veel erger maar wat is het alternatief als vuil niet opgehaald wordt? Er zijn meestal geen stortplaatsen aanwezig. Misschien is (illegaal) dumpen beter voor het milieu dan verbranden. Sommige soorten plastic worden zelfs sneller afgebroken dan papier en meestal komt er dan alleen water en onschadelijk CO2 vrij. De micro-organismen moeten zich dan wel eerst aanpassen aan het nieuwe aanbod aan verteerbaar materiaal.

   • TheoB zegt op

    Plastics gemaakt van aardolie zullen ALTIJD plastics zonder enige voedingswaarde blijven.
    Door met name UV-straling verdampen de weekmakers en valt het plastic niet uiteen in water en CO2, maar in microscopisch kleine plasticvezels.
    Die microvezels komen overal op aarde terecht en ook in de voedselketen. Er is in ieder geval al microplastic aangetroffen in flessenwater, bier, honing, zout. En er is al menig dier gestorven doordat de maag vol zat met grotere stukken plastic.
    Bij gebrek aan goede verwerking en hergebruik van plastics ben ik vooralsnog een voorstander van verbranden, maar ik weet ook dat daarbij tevens giftige dampen vrijkomen.
    Het (illegaal) dumpen van plastic afval vind ik een heel slecht idee, omdat het probleem van plasticvervuiling daarmee nog groter wordt.
    Er zijn al diverse pogingen gedaan om plastic-etende micro-organismen te maken. Tot nog toe zonder het gewenste resultaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website