Supermaan in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
16 november 2016

Voor astronomen en andere liefhebbers van sterrenkunde was het afgelopen maandag een bijzonder dag. De maan zou het dichtst bij de aarde zijn sinds 1948, de wetenschap noemde dat geen volle maan, maar een supermaan. U heeft daar alles over kunnen lezen in de media en via internet.

Bij een heldere nacht zou die supermaan goed te zien zijn en voor fotografen een unieke gelegenheid bieden om mooie foto’s te maken. Uit de Nederlandse pers begreep ik, dat die supermaan door bewolking niet echt mooi te zien was, maar gelukkig in Thailand wel. Ook in Thailand was het de laatste tijd nogal bewolkt (met veel regen), maar maandagavond schitterde de supermaan in volle glorie.

Het kon niet op een beter moment gebeuren, want maandag werd door heel Thailand ook het jaarlijkse Loy Krathong Festival gevierd. Om het verschijnsel nog beter te zien, had het planetarium in Bangkok de telescopen beschikbaar gesteld voor het publiek en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

De supermaan leverde prachtige plaatjes op, waarvan hieronder enkele getoond worden. Meer schitterende foto’s vindt u op de websites van Thaise media, zoals op deze link: bangkok.coconuts.co/2016/11/15/photos-spectacular-sights-supermoon-across-thailand

6 reacties op “Supermaan in Thailand”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik was die maandagavond in Amphawa.
  Maan was vooral helderder en ja, misschien ietjes groter.
  Een reuze maan zoals op de foto heb ik toch niet gezien.

  Misschien staat hier de verklaring 😉

  http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2977343/2016/11/13/Morgenochtend-is-de-grootste-supermaan-sinds-1948-te-zien-al-blijkt-dat-vooral-psychologie.dhtml

 2. Fransamsterdam zegt op

  Jammer dat ik niet op de maan ben, daar moet de eerstkomende Volle Aarde een Superaarde zijn. Maar we hebben nog even, want als het op aarde Volle Maan is, is het op de maan natuurlijk Nieuwe Aarde.
  De diameter van de aarde is ruim 3,5 keer zo groot als die van de maan, dus vanaf de maan moet de aarde sowieso al een spectaculair gezicht zijn.
  Het zou interessant zijn om aan voormalige astronauten eens te vragen of de aarde vanaf de maan ook groter lijkt als zij dichtbij de horizon staat, de zogenaamde Maanillusie, in dit geval dus Aarde-illusie. Dit onbegrepen fenomeen wordt meestal in verband gebracht met het feit dat we de grootte van de maan als hij dichtbij de horizon staat kunnen vergelijken met objecten waarvan de de grootte kennen, bijvoorbeeld huizen, bomen en dergelijke. Dat soort objecten zie je op de maan natuurlijk niet.
  Ik denk dat die vergelijking met andere objecten er niets mee te maken heeft, en dat je op de maan dus ook een Aarde-illusie zult ervaren.
  .
  https://goo.gl/EfLDeF

  • Sjaak S zegt op

   Mijn vrouw riep me toen de maan net boven de horizon stond… we wonen midden in de ananasvelden bij Pranburi… er stond een boom naast en ik had zo een heel mooi frame voor de maan. Maakte zo’n twintig foto’s met allerlei belichtingen. Natuurlijk op statief en om de foto echt scherp te krijgen, werkte ik ook met de zelfontspanner.
   Wat was mijn teleurstelling groot, toen ik de foto’s op de pc wilde bekijken. Een storing maakte de Flashcard van mijn toestel onleesbaar….
   Jammer geen maneschijn op mijn pc… Maar toch heb ik van die ogenblikken genoten. De herinnering is ook veel waard.

   Zo te zien, Fransamsterdam ben je geen aanhanger van die (idiote) platte aarde aanhangers. Die zeggen dat wij nog nooit naar de maan geweest zijn en dat dit alles door onze regeringen en Nasa gelogen is. Hoe zouden zij nu die grote maan verklaren?

 3. Marcel zegt op

  Misscien is de juiste tijd ook belangrijk geweest
  Om 20:00 op het loy ktathong feest in sisaket was de maan ook niet bijzonder groot.
  Inderdaad wel heel helder door een heldere hemel.
  Maar als er niets gemeld was van een supermaan had ik ook niets gemerkt.

  • Fransamsterdam zegt op

   De tijd maakt nauwelijks iets uit. Ongeveer 1x per maand beschrijft de maan een elliptisch rondje om de aarde. In die pakweg 30 dagen varieert de afstand van ‘dichtst bij’ (±360.000 km) tot ‘verst af’ (±405.000 km) en weer terug naar dichtst bij. De afstand verandert dus met 45.000 km x 2 = 90.000 km per 30 dagen, = 3000 km per dag, is gemiddeld ruim 100 km per uur, en aangezien het een golfbeweging is bij de grenswaarden aanzienlijk minder snel. Een paar uurtjes eerder of later scheelt dus ook maar een paarhonderd kilometer en dat verschil is op die afstand niet te zien.
   Zie deze pagina op Wikipedia, met verhelderende plaatjes en ook eentje waarop de maan op z’n grootst en op z’n kleinst naast elkaar is afgebeeld.
   .
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_distance_(astronomy)

 4. Peter V. zegt op

  De term ‘supermaan’ komt niet uit de wetenschap, maar uit de pseudowetenschap (astrologie).
  Wij hebben ‘m gezien van grote hoogte, vanuit het vliegtuig richting Bangkok.
  Een mooi gezicht, maar volgens mij niet veel groter dan andere keren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website