Voordat het uitkwam was het rapport al controversieel omdat het twee jaar heeft geduurd voordat het uitgebracht werd en nu het uitgebracht is, wordt de commissie overladen met kritiek. Door het rode kamp uiteraard; hoe geel erover denkt, vermeldt Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, niet.

Dat rapport heet ‘Examination for Policy Review on the UDD-led Demonstration 12 March-19 May 2010’, het telt 88 pagina’s en het werd op 8 augustus op de website van de National Human Rights Commission (NHRC) gepubliceerd. Geen persconferentie, zoals gebruikelijk, want ‘We hebben al te veel kritiek gehad en willen niet langer geërgerd worden’, zegt voorzitter Amara Pongsapich (foto).

Volgens Spectrum lijkt het rapport [let op het woordje ‘lijkt’] toenmalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep Thaugsuban vrij te pleiten van verantwoordelijkheid voor de dodelijke gevolgen van de protesten. Het wekt dan ook geen verwondering dat vorige week twee rode groepen naar het kantoor van de NHRC trokken om het ontslag van de commissarissen te eisen. De Students’ Federation of Thailand noemde het rapport hypocriet. De NHRC zou met twee maten meten door de militaire operatie te legitimeren met een verwijzing naar de mysterieuze ‘mannen in het zwart’, zwaar bewapende mannen die zich tussen de roodhemden bevonden.

Minder eenzijdig dan beweerd?

Het Spectrum-artikel gaat in detail in op de totstandkoming van het rapport en enkele willekeurige incidenten, wat het lastig maakt het hier samen te vatten. Bijvoorbeeld de gebeurtenissen op 10 april 2010 op twee lokaties op de Ratchadamnoen Avenue (890 gewonden, 27 doden). Het rapport zegt dat het UDD-protest in strijd was met de grondwet en de rechten van de bevolking en het werk van de autoriteiten belemmerde.

De mannen in het zwart ontketenden geweld en gebruikten oorlogswapens tegen de autoriteiten met als gevolg doden, gewonden en schade aan openbaar en particulier bezit. Het rapport meldt ook dat de roodhemden ‘indecently’ vrouwen en kinderen als menselijk schild inzetten en met lasermarkeringen op soldaten schuldig waren aan het beramen van moord.

Toch is mijn indruk dat het rapport minder eenzijdig is dan de tegenstanders beweren. Over de gebeurtenissen bijvoorbeeld op 22 april in Sala Daeng (100 gewonden, 1 dode) wordt gezegd dat de politie ‘te weinig deed en te laat in actie kwam om de incidenten te voorkomen, alhoewel ze voorkennis had van de gewelddadige bedoelingen van het UDD’.

De kern van het rapport, als ik het Spectrum-artikel goed lees, is de constatering dat de gevechten zoveel schade hebben veroorzaakt en slachtoffers hebben gemaakt vanwege gewapende mannen die zich tussen de demonstranten gevonden. De brandstichting in winkelcentra op 19 mei, onder andere CentralWorld, is volgens het rapport exemplarisch voor de roodhemd  beweging.

Volgens Kittisak Prokati, docent recht aan de Thammasat universiteit, gaat het rapport voorbij aan de kernvraag: gebruikte de overheid excessief geweld?

(Bron: Specrum, Bangkok Post, 18 augustus 2013)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Roodhemdprotesten 2010: Mannen in het zwart lokten geweld uit”

  1. Chang Noi zegt op

    Dit soort onderzoeken (zowel in in Thailand als in de gehele wereld) hebben vooral als doel NIET te onderzoeken waar het werkelijk om gaat. Operatie is dus geslaagd.

    Wil je wat meer weten wat er is gebeurd en door wie dan zou je je eens wat moet verdiepen in bepaalde militaire organisaties in Thailand die in het verleden al hebben aangetoond op soort gelijke wijze te werken. Deze groep heeft een naam en is zelfs trots op zijn daden in het verleden. Niemand lijkt echter te bedenken dat deze groep nog steeds bestaat en nog steeds actief is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website