Een monnik die gitaar speelt; dat kán niet door de beugel

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
14 januari 2013

Dokters mogen in Thailand geen whisky drinken. Hoezo? Drinken ze dan whisky terwijl ze een blindedarm eruit peuteren? Of hebben ze bij hun dagelijkse gang over de ziekenzalen een glas whisky in hun hand? Nee, de whiskyfles komt soms na werktijd op tafel terwijl ze de ziektegevallen van die dag bespreken.

Deze scène in de film Saeng Sattawat (Syndromes and a Century) van cineast Apichatpong Weerasethakul kon niet door de beugel van de filmcensuur. De scène suggereerde dat de medische professie in Thailand uit een stelletje dronkelappen bestaat. De film haalde nooit de bioscoop.

In zijn wekelijkse (veel te lange) column in Brunch, de zondagbijlage van Bangkok Post, noemt Australiër Andrew Biggs vier tv-series en films die in het verleden sneuvelden, omdat ze niet geschikt werden geacht voor de tere Thaise zieltjes. Waarom hij zijn column daaraan wijdt, laat zich raden, want een week geleden werd de soapserie Nua Mek 2 (Beyond the Cloud, of Beyond Comparison) van de buis gehaald. Dat leidde tot de nodige commotie, tot zelfs in het parlement. Volgens kanaal 3, dat de stekker eruit trok, bevatte de nog resterende afleveringen te veel geweld. Ja, je moet toch wat bedenken, als de werkelijke reden (vermoedelijk) politieke druk was.

Behalve scènes met dokters liggen ook scènes met monniken, stewardessen, agenten en politici gevoelig. We zetten ze op een rijtje:

1 In de soapserie Sarawat (The Police Inspector) komt een eerlijke agent voor die ontdekt dat enkele van zijn collega’s corrupt zijn. Hij weigert met hen mee te doen. Na zes afleveringen werd de serie van de buis gehaald.

2 Artsen in een landelijk ziekenhuis praten over de ziektegevallen van die dag onder het genot van een glaasje whisky (zie het begin).

3 In de tv-serie Songkhram Nang Fah (War of Angels) jagen stewardessen op piloten. Echte stewardessen protesteerden; ze zeiden wel iets anders te doen te hebben dan een mooie ongetrouwde captain het huwelijksbed in te lokken. Van de buis gehaald.

4 Een boeddhistische monnik speelt gitaar en een jonge monnik speelt met een radiografisch bestuurd modelvliegtuigje of –helicopter, dat weet ik niet. Foute boel! Ook hiervoor was Apichatpong van de whisky lurkende artsen verantwoordelijk. De scène moest geschrapt worden, maar Apichatpong weigerde. Dus geen witte doek voor de film.

5 Nua Mek 2, die op 14 december begon, volgde een minister-president, zijn misdadige vice-premier en een tovenaar die door middel van zwarte rituelen het politieke machtsspel beïnvloedde. Het verhaal ging over corrupte praktijken bij een satellietdeal en dat ligt gevoelig met Thaksin’s bedrijf dat destijds satellieten bezat.

Volgens Biggs is de rode draad in alle vijf gevallen dat iemand gezichtsverlies leed. Politieagent, monnik, arts, stewardess en politicus – het zijn vijf respectabele en waardige beroepen, schrijft hij. Om zo’n groep als geheel in het beklaagdenbankje te zetten, is iets wat in Thailand niet wordt gedaan. Alhoewel iedereen natuurlijk weet dat agenten soms cor…. Maar nu stop ik, anders word ik gecensureerd.

(Bron: Brunch, Bangkok Post, 13 januari 2013)

1 reactie op “Een monnik die gitaar speelt; dat kán niet door de beugel”

  1. J.Jordaan zegt op

    Moderator: Uw reactie staat gelijk aan chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website