Rijdend van Chiang Rai via weg nummer 118 bereik je het hilltribe plaatsje Doi Chang (Olifanten berg), waar ongeveer dertig jaar geleden een begin werd gemaakt met de aanleg van een koffieplantage als zogenaamd Royal Project.

De diepere achtergrond hiervan was om de teelt van opium plaats te laten maken voor een ander genotmiddel: koffie. De betrekkelijk kleine plantages worden tegenwoordig door ongeveer 800 families gerund en als coöperatief geheel streeft men een uniforme kwaliteit na met daarbij ook oog voor het milieu.

Om een onderscheid te maken ten opzichte van andere in de streek gevestigde koffieplantages is het handelsmerk voor de geproduceerde 100% Arabica koffie; Doi Chaang, dus met 2 letters a. Een zekere Piko Sardoo is de initiatiefnemer geweest en Wichai Pramyong gaf de koffietelers meer internationale uitstraling. Hij ging een overeenkomst aan met John Darch die de exclusieve exportrechten kreeg voor de Doi Chaang organisch geteelde koffie in ruil voor een 50% belang in zijn in Ontario – Canada gevestigde handelsonderneming. In Thailand is Doi Chaan koffie verkrijgbaar in 400 koffieshops en via het Canadese samenwerkingsverband behalve in Canada ook in Engeland. De kleine koffietelers ontvangen de helft van de totale winst en Doi Chaan koffie mag daardoor het Fair Trade merk voeren.

Enkele kilometers na de afslag naar Doi Chang zie je een koffieshop met daarnaast gelegen opslag en verwerking van de gecertificeerde Fair Trade Doi Chaang koffie die bij kenners een grote reputatie heeft. Voor aroma, body, smaak en nadronk gaf een internationale jury alle onderdelen het cijfer 8. In de door de koffietelers gemeenschap geëxploiteerde fraaie koffieshop kunnen jouw smaakpapillen de cijfers vergelijken. Overigens is een uitstapje vanuit Chiangrai naar Doi Chang alleszins de moeite waard en beslist niet alleen vanwege een bakkie hilltribe troost.

Een open vraag

Toegegeven ik ben meer koffieleut dan koffiekenner maar voor mij blijft de prijs van de in Thailand verkrijgbare koffie een open vraag. Overigens gaat dat ook op voor thee. Dat wijn in Thailand aanmerkelijk duurder is dan in Europa kan ik gezien de hoge accijnsheffing verklaren. Maar dat een hoge belasting ook voor koffie en thee geldt kan ik me nauwelijks voorstellen. Om de toch niet bijster gefortuneerde hilltribes aan een bestaan te helpen zou je eerder een subsidie mogen verwachten. Vergelijk de prijs met eveneens in Europa hooggekwalificeerde koffie en niet met een goedkoop minder kwalitatief koffieboontje.

Wellicht kunnen meer deskundige lezers in deze materie daar een verklaring voor geven.

17 reacties op “Over Hilltribe koffie gesproken”

 1. Paul Schiphol zegt op

  Beste Joseph, zelf zijn wij daar ca. 2 jr. terug tijdens onze vakantie geweest. Ik herinner me geen prijzen meer, maar des te beter de geweldige smaak. Sindsdien kijk ik overal in Thailand uit naar een koffiebar met Doi Chaang maar helaas ze blijken dun gezaaid. Heb getracht Doi Chaang naar NL te importeren, maar met die Canadezen er tussen, heb ik mijn poging opgegeven. In iedergeval een aanrader voor elke Koffie drinker, dus niet uitsluitend de Koffie liefhebber. Gr. Paul

 2. Henny zegt op

  In het dorp Doi Chang is een leuk hotel (naast een supermarktje). Onder dat hotel bevindt zich een koffieshop (tevens receptie hotel en ontbijtruimte), met een enorme koffieroostermachine. De eigenaar is helemaal gek van koffie, hij heeft ook al diverse prijzen gewonnen en laat je graag allerlei smaken proeven. Niemand spreekt er Engels, het hotel staat ook nergens vermeld, maar het is een belevenis.

 3. Henny zegt op

  Het hotel in Doi Chang heet Akha Guesthouse.

  • jan scheys zegt op

   Akha is de naam van één van de vele bergstammen (volgens mij de mooiste klederen) en waarschijnlijk heeft de uitbater daar roots mee

 4. samee zegt op

  Ik neem vaak een paar zakken met Doi Chaang koffiebonen mee naar Nederland.
  IMHO de lekkerste koffie. Zou het zeker goed doen in Nederlandse koffieshops.

 5. NicoB zegt op

  Her merk weet ik niet, wel dat middle roasted organic koffiebonen roasted uit Noord Thailand per zak van 500 gr. verkocht worden in Rayong voor een prijs van 650 Bath, zeer smaakvolle koffie.
  Er zijn ook koffiebonen die het maag-darmkanaal van de tsjamot gepasseerd zijn en die hebben een prijsje van schrik niet 5.000 Bath per kilo, daar kun je kofffie mee zetten die de smaakpapillen extreem zouden strelen, nog niet geprobeerd.
  NicoB

  • Patrick zegt op

   Kopi loewak. Prijs kan oplopen tot zesduizend € voor 1 kilo

 6. Josse zegt op

  Sedert een goede maand is Doi Chang koffie te vinden in de foodmatket in Pattaya Jomtien bij de vertrekplaats bussen naar de luchthaven in Bangkok. Nu in promotie aan 165 bath voor 250gr, en lekker!

 7. niek zegt op

  Ik koop altijd Doi Saket koffiebonen bij een standje op de zondagmarkt in walking street in Chiangmai voor slechts 350 B. per kilo; heerlijke en geurige koffie.

 8. geert zegt op

  verschillende keren in Rayong bij Doi Chang koffie geweest
  ja verschil is te merken
  juffrouw achter de bar is verschillende keren op cursus geweest
  in het noorden
  als je ziet en hoort met hoeveel passie er over gesproken en
  hoe de koffie gezet wordt is het een genot
  krijg je de kans probeer het

 9. Maarten Vasbinder zegt op

  De website van Doi Chaang koffie is: https://doichaangcoffee.co.th/en/

  Hier kan men ook koffie bestellen, die dan binnen enkele dagen wordt thuis bezorgd.
  Bijvoorbeeld een half pond espresso kost 250 Baht. Daar komen verzendkosten en BTW bovenop.
  Rekening wel even controleren. Ook daar is het onderwijs niet zo goed.
  Inderdaad top koffie. Wel zelf malen. Lazada heeft daartoe goedkope machientjes
  Ze hebben tegenwoordig ook capsules die onder andere in een Nespresso apparaat passen.

 10. Cornelis zegt op

  Er zijn problemen (geweest) m.b.t. de betaling van de koffieboeren, die soms gedurende een lange periode geen geld van Doi Chaang Coffee hebben ontvangen, en daardoor in serieuze problemen zijn geraakt. In hoeverre dit inmiddels is opgelost is me niet bekend, maar het onderstaande artikel in de Chiang Rai Times is absoluut de moeite van het lezen waard:

  https://www.chiangraitimes.com/thailand-national-news/chiangrai-news/doi-chaang-coffee-vows-to-repay-debt-ridden-farmers/

 11. Adriaan zegt op

  De prijs van koffie in Thailand is hoog omdat de regering via import heffingen en beperkingen, de prijs in Thailand kunstmatig hoog houdt. Zouden ze dat niet doen, dan zou geen enkele Thaise koffieboer er zijn bakkie rijst mee kunnen verdienen, omdat het allemaal handwerk is.

 12. Ruud zegt op

  Toegegeven de Thaise koffie uit deze streek is prijzig maar de kwaliteit is echt geweldig!

  Overigens worden alle koffie boeren uit alle landen afgescheept met lage prijzen, het is overal hetzelfde de boer krijgt het minst van allen.
  En hand werk is het overal, het plukken van de koffiebes gebeurt overal ter wereld met de hand de bessen in de plant zijn nooit allemaal tegelijk rijp dus er kunnen geen machines ofzo worden gebruikt

  Het meest verdienen de grote jongens, in Thailand dus de corrupte regering ,jammer maar waar!

 13. khun moo zegt op

  Persoonlijk vindt ik de koffie in Thailand , de laatste jaren best goed.
  Ongeveer 15 jaar geleden was een goed kopje koffie niet te verkrijgen.

  Niet beter dan in Nederland , maar een kopje koffie smaakt nu eenmaal fantastisch wanneer je het niet op elke hoek van de straat kunt verkrijgen.
  Dat geldt wellicht voor elk product uit Nederland wat je na een tijdje gaat missen.
  Charmante bediening met een vriendelijke blik en mooie figuurtjes in de cappucino versterken het geheel.

  De beste koffie komt volgens kenners nog steeds uit Ethiopie.
  Helaas geen vakantie land en moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

  Ik hou het op braziliaanse en columbiaanse slow roast koffie bonen, vers gemalen in een voorverwarmd kopje.

  • JomtienTammy zegt op

   Hoi,
   Koffie uit Ethiopië is wél goed verkrijgbaar in NL!
   Kijk eens op koffiebranderij De Koepoort… koffie uit alle koffieproducerende delen vd wereld.

 14. JomtienTammy zegt op

  Zeer lekkere koffie!
  Ik laat altijd verschillende pakjes meebrengen naar België…
  Enkel jammer dat die Canadezen alle export ervan naar Europa tegenhouden!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website