(Redactionele bronvermelding: Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Hij dankte zijn rijkdom aan het uitbuiten van sekswerkers waarvan hij nu spijt heeft. Hij kwam zelf in aanraking met de politie en verbleef enige tijd in de gevangenis. Hij ging zonder veel succes in de politiek en werd een klokkenluider, vooral voor corruptie bij de politie, ambtenaren en politici. De meeste Thais kennen hem, maar oordelen verschillend over zijn reputatie. Hij heeft stadium 3 leverkanker en zal niet lang meer leven.

Dit is zijn verhaal zoals verteld in de New York Times.

Een stervende kruisvaarder tegen corruptie denkt na over de wandaden in zijn leven

Zijn kruistocht tegen corruptie heeft hem tot een begrip gemaakt in Thailand, maar Chuwit Kamolvisit zou de eerste zijn om je te vertellen dat zijn eigen leven niet bewonderenswaardig is geweest en ook niet door anderen zou moeten worden nagevolgd.

De 62-jarige Chuwit, een zelfverklaarde ‘superpooier’ – en bij anderen bekend als ‘de peetvader van seks’ – bezat ooit zes massagesalons in Bangkok waar 2.000 vrouwen voor hem werkten. En hij begon zo’n twee decennia geleden als klokkenluider door te vertrouwen op zijn voorkennis van omkoping.

Prostitutie is illegaal in Thailand, en om de autoriteiten de andere kant op te laten kijken, zegt hij dat hij politieagenten contant geld heeft gegeven in zwarte tassen afgeleverd, evenals Rolex-horloges en gratis diensten in zijn etablissementen.

Die afspraken hielden hem al jaren uit de gevangenis. Maar toen hij in 2003 werd gearresteerd op beschuldiging van het inhuren van honderden mannen om tientallen bars en andere bedrijven in het centrum van Bangkok met de grond gelijk te maken, was zijn detentie een duidelijk signaal dat hij zijn politiebescherming had verloren. Dus besloot hij zich uit te spreken. Hij hield een persconferentie waar hij onthulde dat hij een lijst had met meer dan 1.000 namen van agenten die hij in de loop der jaren had omgekocht.

In een conflictmijdende samenleving, die bijna geen cultuur van klokkenluiders kent, trokken de sensationele beschrijvingen van de heer Chuwit van officiële misdrijven de aandacht van het land, en sindsdien heeft hij die grotendeels vastgehouden.

“Als iedereen stil is, fluister je gewoon en kan iedereen je horen”, zei hij.

(Redactionele bronvermelding: 1000 Words / Shutterstock.com)

Chuwit heeft de neiging om niet te fluisteren – hij gromt luid, en slaat dingen kapot, letterlijk. De heer Chuwit, een magere man met achterover gekamd wit haar en een zonnebril die hij nooit heeft afgezet tijdens een twee uur durend interview, heeft het Thaise publiek jarenlang geboeid met de litanie van bewijzen die hij heeft gepresenteerd tegen corrupte politieagenten en overheidsfunctionarissen.

Zijn onthullingen hadden zo’n aantrekkingskracht dat twee televisiezenders hem in 2017 elk zijn eigen praatprogramma gaven, waaronder één, “Chuwit Smacks You In The Face”, waarop hij alle manieren zou opsommen waarop de politie corrupt was. De andere show, “Chuwit’s Got Stories To Tell”, liep acht maanden lang op het populairste nieuwsprogramma van Thailand. Zijn 20 minuten durende segment opende met hem die in een megafoon schreeuwde: “Waar er ook een probleem is, welk probleem je ook hebt, ik zal er zijn. Chuwit heeft verhalen te vertellen!”

Maar nu komt er een einde aan zijn carrière van het aan de kaak stellen van machtsmisbruik. Niet omdat hij denkt dat hij Thailand heeft geholpen om de wijdverbreide corruptie uit te roeien. Maar omdat hij stervende is. Toen hij in juli werd gediagnosticeerd met stadium 3 leverkanker kreeg hij nog acht maanden te leven, hoewel patiënten langer kunnen leven.

Hij brengt zijn laatste dagen door met terugkijken op zijn verleden met enige spijt en zelfverwijt, waarvan een groot deel verband houdt met zijn rol in de sekshandel, die hem rijk heeft gemaakt, maar ten koste van menselijk leed.

“De manier waarop ze zo wanhopig tegen me hebben gepraat, het is alsof ze allemaal met hun rug tegen de muur stonden,” zei hij, terwijl zijn stem afzwakte toen hij zich de sekswerkers herinnerde.

“Hij profiteerde van sekswerkers”, zegt Siri Ninlapruek, een transgender lgbtq-activist die campagne voert voor het welzijn van Thaise prostituees. “Ze verdienden veel geld voor hem, zodat hij veel steekpenningen kon betalen.”

Maar het was niet de pijn van een schuldig geweten die hem ertoe bracht zijn beweringen over omkoping openbaar te maken. In plaats daarvan was het de woede over hoe hijzelf slecht werd behandeld. Vanaf het begin van de jaren negentig, zei hij, betaalde hij wetshandhavers ongeveer $ 17 miljoen aan steekpenningen gedurende een decennium om zijn massagesalonbedrijven draaiende te houden.

Toen, in 2003, werd een complex van bars en winkels op een stuk grond in het centrum van Bangkok op een vroege ochtend door honderden mannen gesloopt. De heer Chuwit werd de hoofdverdachte nadat bleek dat hij de grond een paar weken eerder had gekocht en een aanvraag had ingediend om er een luxe hotel op te mogen bouwen.

Hij werd gearresteerd en hoewel hij al snel op borgtocht vrij kwam, wist hij dat hij zijn door steekpenningen gekochte immuniteit had verloren. Hij werd ook beschuldigd van het inhuren van minderjarige meisjes om in zijn massagesalons te werken, hoewel hij later werd vrijgesproken van die aanklachten.

Toen hij 20 jaar later klaagde over de politie die zich tegen hem keerde, vergeleek hij zijn situatie ongunstig met de drugsbaronnen die werden afgebeeld in “Narcos: Mexico”, de Netflix-serie: “Toen ze het geld betaalden, waren ze de baas, ze konden alles doen!”

In het jaar na zijn arrestatie richtte de heer Chuwit zijn eigen politieke partij op en deed hij een mislukte poging om gouverneur van Bangkok te worden. In 2005 werd hij parlementslid. In 2008 stelde hij zich opnieuw kandidaat voor het gouverneurschap, maar verloor nadat hij een verslaggever in het gezicht had geslagen omdat hij hem had “vernederd”. In 2011 richtte de heer Chuwit een andere politieke partij op, Love Thailand, die campagne voerde op een anticorruptieplatform.

In 2015, na jarenlang te hebben ontkend dat hij het brein was achter de verwoesting in 2003, noemde de heer Chuwit zich schuldig en vertelde verslaggevers: “Het was een enorme opluchting om de waarheid te vertellen.” Hij zei dat hij de gebouwen had vernield omdat hij te maken had met huurders die niet weg wilden. In januari 2016 werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij werd in december van dat jaar vrijgelaten onder een koninklijk pardon, maar de opsluiting schokte hem. “Je bent als een hond in een kooi”, zei hij. “Het is niet zoals in een Hollywoodfilm – één cel kamer met twee personen. Nee, nee, nee, dit is Thailand. Je moet met 100 slapen, allemaal bij elkaar.”

Hoewel zijn bewijs van officieel wangedrag aanvankelijk werd verzameld dankzij zijn eigen medeplichtigheid, zegt hij nu dat hij informatie krijgt toegestuurd op Facebook, waar hij meer dan 2 miljoen volgers heeft.

Vorig jaar prees de Thaise minister van Justitie de heer Chuwit voor het verstrekken van informatie aan de regering over de bedrijven die worden gerund door Chinese criminele organisaties in Thailand.

In januari zei hij dat hij videobewijs had van politieagenten die een Taiwanese actrice afpersten, wat resulteerde in vier politieagenten die tot vijf jaar gevangenisstraf werden veroordeeld. In februari zorgden zijn onthullingen ervoor dat zes senior agenten werden ontslagen vanwege hun betrokkenheid bij online gokken.

Ondanks deze successen is de heer Chuwit pessimistisch dat zijn inspanningen een deuk slaan in de corruptie in Thailand. “Wat ik doe voor dit land, voor de mensen, is nutteloos”, zei hij. “Om dit land te veranderen, heb je er meer dan één nodig.”

Zijn tegenstanders rollen met hun ogen bij deze uitspraken. Ze zien hem als een aandachtszoeker, in het voor zijn eigen politieke en financiële eigenbelang.

“Er is bezorgdheid over de vraag of hij het doet voor zijn persoonlijke ambities”, zegt Cod Satrusayang, de hoofdredacteur van Thai Enquirer, een nieuwswebsite. “Ik zou graag geloven dat het onbaatzuchtig is, maar gezien zijn verleden zijn er niet zoveel Thais die hem het voordeel van de twijfel willen geven.”

De heer Chuwit groeide op in Chinatown in Bangkok, als 13e van 15 kinderen van een Thais-Chinese zakenman die een warenhuis bezat. Ongeveer 40 jaar geleden schreef hij zich in aan de Campbell University in North Carolina om bedrijfskunde te studeren, maar uiteindelijk stopte hij met werken en deed hij klusjes. Op 21-jarige leeftijd ontmoette hij een 19-jarige Amerikaanse vrouw, trouwde met haar en kreeg twee kinderen.

Toen zijn vader hem vroeg om terug te keren naar Thailand, deed hij dat, alleen, en hij bleef de volgende 15 jaar. “Ik vertelde haar dat ik na drie maanden terug zou komen, en na 15 jaar ging ik haar opzoeken”, zei hij over zijn Amerikaanse vrouw. “Ze was zo boos.”

De heer Chuwit zegt dat hij nu een prijs betaalt voor zijn gedrag in het verleden.

“Zelfs mijn tweede vrouw wil nooit meer met me praten”, zei hij. “Ik zal de oude man zijn die alleen sterft. Ik denk dat ik dat verdien.” Na zijn diagnose van kanker beëindigde meneer Chuwit zijn strijd tegen corruptie niet meteen.

In augustus beschuldigde hij Srettha Thavisin, een vastgoedmagnaat en destijds de koploper voor de baan van premier, van samenzwering om belastingfraude te plegen tijdens een grondverkoop.

De heer Srettha klaagde de heer Chuwit aan wegens laster en beschuldigde hem van chantage, een beschuldiging die de heer Chuwit ontkent. Diezelfde maand werd de heer Srettha gekozen als premier. De heer Chuwit heeft de heer Srettha aangeklaagd wegens laster; de volgende hoorzitting is in januari.

De heer Chuwit zei dat hij nog veel vuil moet blootleggen, “maar er is geen tijd.” En hij raadt iedereen af om zijn klokkenluiders erfenis op te nemen. “Ik heb me gerealiseerd dat dit een grote fout is”, zei hij. Mensen, voegde hij eraan toe, zouden een gemakkelijker pad moeten kiezen. “Dat zal een slimme manier zijn – dit is de koppige manier.”

In het Thais is zijn naam ชูวิทย์ กมลวิศิษฎ์ม spreek uit choewit (midden, hoge toon) kamonwisit. Choewit betekent zoiets als ‘bevorderen van kennis’ en kamonwisit (lage, midden, hoge, lage toon) betekent ‘prachtig hart/geest’.

Een 17 minuten duren video 9 jaar geleden:

From pimp to politician – Chuwit Kamolvisit’s Story – YouTube

Bron: A Dying Anticorruption Crusader Considers His Life’s Own Misdeeds – The New York Times (nytimes.com)

2 reacties op “Chuwit Kamolvisit, pooier, politicus en populist”

 1. Chris zegt op

  Ik heb Kuhn Chuwit twee keer ontmoet. Een keer zat ik een hele avond met hem aan tafel op een diner waar zijn zoon, een van mijn studenten, zijn kookkunsten moest laten zien.
  Wat ik aan de man waardeer is dat hij authentiek is. Aan tafel tijdens een diner is hij net zoals hij op TV is.
  Overisgens gaat hij met stille trom vertrekken uit deze wereld want als ik goed ben ingelicht heeft hij zijn lichaam aan de wetenschap geschonken. Geen begrafenis dus of een zonder een lijk.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is ook wat ik in hem waardeer, zijn authenticiteit. Hij komt bij mij over als eerlijk en betrokken en dat is betrekkelijk zeldzaam bij veel hoogstaande personen als ambtenaren en politici.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website