Het is een populair visgerecht bij de inwoners uit de Isaan: Koi Pla, een gerecht op basis van rauwe vis met kruiden en limoen. De vis is vaak besmet met een parasiet die een dodelijke vorm van leverkanker kan veroorzaken. Jaarlijks sterven er ongeveer 20.000 Thai aan de ziekte.

In de Isaan komen de meeste gevallen van cholangiocarcinoom (galwegkanker) ter wereld voor. De belangrijkste oorzaak is een platworm parasiet die voorkomt in de Mekong en in veel zoetwatervissen wordt teruggevonden.

Wanneer je vis eet, die besmet is met de parasiet, hoef je niet direct ziekt te worden. Het kan zich jarenlang schuilhouden in de galweg. Na verloop kan tijd kan de parasiet een ontsteking veroorzaken die kan leiden tot een agressieve en dodelijke vorm van kanker, zo laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten.

Galwegkanker (cholangiocarcinoom) is een primaire kwaadaardige tumor van de lever die uitgaat van de galwegcellen. De symptomen die kunnen ontstaan zijn vermagering, vermoeidheid, verminderde eetlust en geelzucht. Soms is pijn één van de symptomen.

Lees het volledige artikel in het AD: www.ad.nl/buitenland/thaise-artsen-waarschuwen-voor-dodelijk-populair-visgerecht

12 reacties op “AD: Waarschuwing van Thaise artsen voor dodelijk visgerecht Koi Pla”

 1. erik zegt op

  Ik heb dit natuurlijk aan mijn vrouw gevraagd, wij wonen ook isaan, maar het antwoord was helder; nee, alleen gekookt.

  Ze eet niets rauw en kom ik eens met biefstuk, die ik zelf bak, waar nog een stukje roze van binnen zichtbaar is dan gaat ie weer de pan in. Haring overigens eet ze wel maar ze weet dat die direct af vangst diepgevroren is en dat ik het ook eet. Maar je moet ze de kost geven hier die vis in de zon laten fermenteren. Pla Ra, Pla Daek, ook zo’n product.

  • FonTok zegt op

   En wat denk je van all die tot pulp gestampte ingewanden van vissen die in potten in de zon staan te fermenteren en die velen rauw eten. Ook daar zitten die parasieten in. En als je hun zegt dat ze het moeten koken of bakken dan lachen ze je uit.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Er is in bijna tien jaar weinig veranderd.
  .
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4130346/
  .

  • Tino Kuis zegt op

   Ik heb dit artikel gelezen. Er staat niets in over de veranderingen in de afgelopen 10 jaar.

 3. Ger zegt op

  Las 20 jaren geleden als over een onderzoek hiernaar door een Nederlander naar aanleiding van sterfgevalllen als gevolg van het eten van rauwe vis, ik dacht in Roi Et. Niets nieuws in de Isan. Als je vraagt waarom ze het eten is het antwoord dat het lekker is. Men weet van de gevaren. Het past in het rijtje van mooie rode meloenen, fris ogende appeltjes,goed uitziende zeevis 700 km van de kust en nog een reeks plagen.

 4. Danzig zegt op

  Hier in het diepe zuiden kennen ze niet eens gerechten op basis van rauwe vis of vlees. Wel eet men graag “gkai thard” dat, gebakken in oude olie, ook vast geen wonderen doet voor de gezondheid.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Ach, met een gemiddelde levensverwachting van ruim 74 jaar, en met de wetenschap dat je bij een opspelende lever ten gevolge van deze visjes in ieder geval niet erg lang hoeft te lijden (het overlevingspercentage na vijf jaar zonder operatie is nul), kan ik me ook wel voorstellen dat ze gewoon blijven doen wat ze gewend zijn.

 6. Danzig zegt op

  Je kunt daar uren gaan staan vertellen wat de gezondheidsrisico’s van het eten van rauw vlees of vis zijn, maar aan het eind van je betoog krijg je niets te horen dan een Isaans “Huh??? Maar we hebben dit altijd altijd gegeten” en “Maar het is zo lekker!”. Ongetwijfeld verwijst men eveneens naar oudjes die dit al hun hele leven eten en nog ‘kerngezond’ zijn. Typisch de Isaanse, boerse, onopgeleide mentaliteit: kop in het zand steken en gewoon doorgaan met de tradities, ook als die schadelijk blijken te zijn.
  Geen wonder dat de Isaan nog steeds een achtergebleven gebied is…

 7. Tino Kuis zegt op

  Ik heb mij iets meer verdiept in deze materie.

  1 De bemetting is als volgt. Ontlasting met eieren van een bemet persoon verdwijnt in het oppervlakte water. Door wordt een slak besmet die op zijn beurt de vis infecteert die, in rauwe vorm gegeten, de mens besmet. Dat is de levenscyclus van deze parasiet. De bemetting van oppervlaktewater met fecaliën is een belangrijk onderdeel van dit verhaal en daar is in de afgelopen 30-40 jaar al veel aan gedaan.

  2 Al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw wordt er veel werk gemaakt van bestrijding van deze ziekte. Voorlichting, preventie en behandeling van de parasiet is al veel beter dan vroeger.
  Dat heeft geresulteerd in een sterke afname van het aantal geinfecteerde personen tussen 1955-1983 en 1993-2013.

  In 1955 waren tussen de 80 en 90 procent van alle personen en in alle leeftijdsklassen (ook kinderen) geinfecteerd.

  In 1985 lag dat getal geinfecteerden rond de 60 procent.

  Tussen 1993 en 2013 nam dat verder af, vooral bij kinderen. Onder de 20 jaar was de besmettingsgraad tussen 5 en 10 procent (in 2013 zelf nul), en bij mensen ouder dan 20 jaar tussen de 10 en 20 procent.

  Dat staat hier:
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001706X16306337?via%3Dihub

  Citaat:

  ‘Typisch de Isaanse, boerse, onopgeleide mentaliteit: kop in het zand steken en gewoon doorgaan met de tradities, ook als die schadelijk blijken te zijn.’

  Een commentaar zoals hierboven slaat dus nergens op en geeft blijk van een onwetende en onopgeleide mentaliteit.De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

  Er is wel degelijk, met medewerking van de bevolking van de Isaan, een flinke vooruitgang geboekt, vooral bij de jeugd. Dat geeft hoop alhoewel er nog veel te doen is.

 8. Tino Kuis zegt op

  Corretje,
  Ik werk graag met gegevens in deze en niet met een paar indrukken.

  Zoals ik hierboven al zei is de mate van infectie met die parasiet bij kinderen tussen zeg 2 en 20 jaar gedaald van 60 procent in 1985 naar nu bijna 0 (nul) procent.

  In de afgelopen 30 jaar is de ondervoeding bij kinderen in de Isaan met de helft gedaald: van 15 procent naar nu 7 procent, nog veel te hoog natuurlijk maar wel een goede verbetering.

  En er zijn wel degelijk consultatiebureaus (in elke tambon een, ze heten อนามัย anamai, ga maar vragen) waar kinderen worden gevaccineerd, gewogen en gemeten wat genoteerd wordt in een boekje. En op de kleuter-en lagere school komt ieder jaar een team alle kinderen nakijken, zelfs bloedonderzoek.

  Wie is er nu onwetend? Jij of die Isaners?

  • Danzig zegt op

   Zolang zij dat spul (koi) blijven eten en wij niet, zijn zij toch echt onwetender.

 9. Ger zegt op

  Mijn dochter net voor het eerst op school in de stad Nakhon Ratchasima, Isan, werd 2 weken geleden onderzocht door een een arts . Standaard in haar school deze onderzoeken. Idem zijn er overal consultatiebureau’s voor baby’s, zuigelingen en oudere kinderen. Kan het weten want mijn dochter is 3 jaar en de moeder werkzaam in een ziekenhuis en in diverse kleine gezondheidscentra.

  Het zou goed zijn als men bij constatering van bewuste parasiet deze al kan uitschakelen i.p.v. te wachten tot er complicaties optreden. Hierover heb ik zellf nog niets gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website