Thailand Visa vraag Nr 108/21: Welk visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
23 april 2021

Vraagsteller: Siem

Door de bomen zie ik het bos niet meer voor wat betreft Thailand visa en de gestelde eisen daarvoor. Ik wil daarom het volgende vragen: ik wil in oktober a.s. (2021) naar Thailand reizen en daar met mijn (Thaise) vriendin gaan samenwonen. Ik ben dan 65 jaar oud.

Het plan is nu om per jaar 9 maanden in Thailand te verblijven en 3 maanden in Nederland.

Is dit mogelijk en wat moet ik doen? Wat is het advies in deze?

Alvast bedankt voor de reactie.

Met vriendelijke groet


Reactie RonnyLatYa

In uw situatie zou ik ervoor kiezen om een Non-immigrant O visum aan te vragen op basis van “Retirement”. Een Single entry volstaat. Dit kan zowel in de ambassade in Den Haag, als in het consulaat in Amsterdam aangevraagd worden.

https://hague.thaiembassy.org/th/page/76474-non-immigrant-visa-o-(others)

Visum toelichting – Royal Thai Honorary Consulate Amsterdam (royalthaiconsulate-amsterdam.nl)

Met dit visum zal je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Deze 90 dagen kan je in Thailand verlengen met telkens een jaar (1900 Baht). Als je aan de voorwaarden van de jaarverlenging voldoet. Belangrijkste daarin is eigenlijk de financiële voorwaarde.

– Bankbedrag van minstens 800 000 Baht of

– Inkomen van minsten 65 0000 Baht per maand, of

– Bankbedrag en inkomen dat samen minstens 800 000 Baht op jaarbasis is.

Opletten als je naar Nederland gaat. Dan moet je eerst een “re-entry” (1000 Baht) aanvragen. Hierdoor zal je bij terugkomst je jaarverlenging niet verliezen, d.w.z. als je terug Thailand binnenkomt zal je de einddatum van je jaarverlenging terug bekomen.

Wel zorgen dat je elk jaar in Thailand bent om een nieuwe jaarverlenging aan te vragen, d.w.z. je moet voor de einddatum van je jaarverlenging in Thailand zijn. Dit gaat enkel over visum en verlenging.

Zoals je weet zijn er momenteel ook coronamaatregelen en corona eisen waaraan je moet voldoen. Welke deze zijn op het moment van vertrek kan je hier vinden

https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

Nog even over je plannen.

Je schrijf ”per jaar 9 maanden in Thailand te verblijven en 3 maanden in Nederland” en samenwonen met je vriendin. Ik denk dat je dat beter aanpast naar maximum 8 maanden Thailand en minstens 4 maand Nederland. Anders loop je risico van bepaalde zaken te verliezen.

Let ook op met dat samenwonen. Kan ook zo zijn gevolgen hebben heb ik begrepen.

Dit onderwerp is al wel verschillende keren aan bod geweest, maar je landgenoten kunnen je er zeker meer details over vertellen dan ik (Belg).

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

22 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 108/21: Welk visum?”

 1. teun zegt op

  Henk,

  Je moet er ook bij vermelden, dat je weliswaar tegen een aantal nadelen kan oplopen (waarvan je opbouw AOW zelf kunt betalen, je ziektekostenverzekering in Thailand kunt regelen) , maar ook dat je vrijstelling van belastingheffing door NL-fiscus kunt verkrijgen. En dat het belastingtarief in Thailand veel vriendelijker is dan in NL>

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Teun,

   Als reactie op het bericht van Henk vermeld jij een aantal voordelen welke zouden pleiten om niet van de 8/4-regeling gebruik te maken, maar om meteen maar te emigreren naar Thailand (dus de door Siem – de steller van de vraag – aangegeven 9 maanden Thailand en 3 maanden Nederland).
   Daarin wijs jij op de veel vriendelijkere belastingdruk in Thailand in vergelijking met die van Nederland. Ik neem aan dat jij hiermee doelt op de inkomstenbelasting.

   Eigenlijk zou je dat ook wel mogen verwachten, gelet op het voorzieningenniveau in Nederland ten opzichte van dat van Thailand. Maar niets is minder waar.

   Nog geen week geleden becijferde ik in Thailand Blog een veel lagere belastingdruk voor de inkomstenbelasting bij wonen in Nederland dan de belastingdruk voor de Personal Income Tax bij wonen in Thailand. Ik ben dan ook benieuwd op welke berekeningen jouw conclusie is gebaseerd.

   Uitgaande van een belastbaar inkomen (geldend voor Nederland) of een bruto inkomen (geldend voor Thailand) van € 34.700 per jaar en uitgaande van een koers voor de THB van 35,135139, bedraagt de Nederlandse inkomstenbelasting als alleenstaande en nog niet AOW-gerechtigd c.q. nog geen 65 jaar € 2.408 terwijl de Personal Income Tax dan € 3.694 bedraagt en is dus afgerond € 1.300 hoger dan de Nederlandse inkomstenbelasting.

   Ben je al wel 65 jaar of ouder c.q. AOW-gerechtigd dan bedraagt de Nederlandse inkomstenbelasting bij een bedrag van € 34.700 aan belastbaar c.q. bruto inkomen € 1.840 tegen een bedrag van € 2.228 aan Personal Income Tax. Ook dan is de belastingdruk in Nederland lager dan die in Thailand. Het keerpunt ligt zo rond de € 44.000 aan belastbaar c.q. bruto inkomen.

   In feite versterkt dit nog eens de door Henk aangevoerde argumenten i.p.v. deze te verzwakken, wat jij probeerde te doen. Ook dit is dus een overweging waard in de keus van vragensteller Siem tussen de 9/3-regeling of de 8/4-regeling!

   • teun zegt op

    Lammert,

    Je moet dan wel meenemen, dat je elk jaar een retourticket naar NL moet nemen (handig nu met corona) en dat je elk jaar 4 maanden onderdak in NL moet regelen. Tel in elk geval je logieskosten erbij en dan kom je algauw duurder uit.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dit is toch wel een zeer kromme redenering, Teun.

     Jij schreef dat het belastingtarief in Thailand veel vriendelijker is dan dat in Nederland. M.a.w.: de belastingdruk in Thailand zou veel lager zijn dan die in Nederland. In ver weg de meeste gevallen is dat juist omgekeerd het geval.

     In jouw berekening ga je appels met peren vergelijken. Jij telt bij de Nederlandse belastingdruk “voor het gemak” maar even de retourticket, de kosten van onderdak in Nederland en “in elk geval de logies kosten erbij”

     Het is terecht dat je deze kosten niet toerekent aan de Thaise belastingdruk maar doe dat dan ook niet aan de Nederlandse belastingdruk.

     Maar waar gaat het bij de vraagstelling van Siem en de reactie van RonnyLatYa om? Siem overweegt om 9 maanden in Thailand en 3 maanden in Nederland te wonen of te verblijven. RonnyLatYa. geeft Siem de hint om de 8/4-regeling in overweging te nemen. Hetzelfde zou ook ik gedaan hebben!
     Wat Siem ook kiest: hij zal beide keren te maken krijgen met kosten als bijv. die van een vliegticket. Kiest hij echter voor de 8/4-regeling dan zullen deze kosten ruimschoots dan wel in belangrijke mate afgedekt worden door de lagere belastingdruk als gevolg van het blijven wonen in Nederland/hem niet laten uitschrijven uit de BRP.

     • teun zegt op

      Als ik het zo snel doorreken dan blijkt, dat mijn belastingdruk in Thailand rond de 2 % ligt als 3 jaar. Terwijl in jouw voorbeeld er sprake zou zijn van 6,4 % belastingdruk.Waar dat verschil vandaan komt? Geen idee. Ik doe hier al 3 jaar aangifte volgens het door jou destijds opgegeven systeem. Kan zijn dat oorzaak ligt in aftrekposten, die ik hier wel heb en onder nederlands systeem niet.

      Ticketkosten neem ik dus niet mee, want ik ga ervan uit dat iedereen – onder normale omstandigheden – 1 x p/j naar Nederland vliegt. Maar je moet in het 3-4 maanden systeem toch wel in NL ingeschreven staan en ook huisvesting hebben. Tenzij je familie/vrienden hebt die jou 3 of 4 maanden onderdak p/j verschaft.

      • Lammert de Haan zegt op

       Teun, jij maakt meerdere denkfouten.

       1. Jij berekend voor jezelf een belastingdruk van rond de 2% tegen een belastingdruk in het door mij gegeven voorbeeld van de PIT bij 65 jaar en ouder van 6,4%. Maar hiermee ga je weer appels met peren vergelijken.

       Ik ga in mijn voorbeeld uit van een bruto-inkomen van € 34.700 terwijl jouw bruto-inkomen daar aanmerkelijk onder ligt. Om privacy reden zal ik dat inkomen hier niet vermelden, maar wees voorzichtig met het prijsgeven van te veel informatie, zoals de door jou genoemde 2%!

       Dit betekent vervolgens dat jouw marginale tarief voor de PIT 10% bedraagt, terwijl dat in het door mij gegeven voorbeeld 20% is.

       Op het voor jou geldende veel lagere inkomen hebben de vrijstelling van 190.000 THB bij 65 jaar en ouder en de aftrekposten en kortingen een veel groter effect dan het geval is op het door mij in het voorbeeld gehanteerde inkomen van € 34.700.

       2. Misschien heb je ook nog een dubbele vrijstelling van 190.000 THB, nl. ook voor je vrouw, de spouce-allowance van 60.000 THB of child-allowances opgevoerd.
       Ook kan het zijn dat jij aftrekposten hebt opgevoerd t.z.v. een Thaise levens- en/of ziektekostenverzekering, etc.

       Dit zijn echter allemaal zaken die je niet mag betrekken in een vergelijking van de belastingdruk in Nederland met die van Thailand, zonder verstrikt te geraken in het totaal aan heffingskortingen, toeslagen en het verdere systeem van sociale zekerheden bij wonen in Nederland. Dat zou nog eens ver in het nadeel van Thailand uitvallen!

       • teun zegt op

        Lammert,

        Heb je wel eens gehoord van fiscaal opgegeven bedragen en andere bedragen (waaronder bedragen, die niet Thailand binnenkomen)?

        Ik zal mij voortaan onthouden van enig commentaar op dit soort onderwerpen. Vooral als het vanaf het begin niet duidelijk is wat uitgangspunten zijn.
        Ik blijf van mening, dat in mijn situatie de belastingdruk in Thailand lager is dan in NL.

 2. Bob,, jomtien zegt op

  Samenwonen heeft gevolgen voor de AOW uitkering. Let daarop.

 3. RNo zegt op

  Beste Siem,
  woon zelf permanent in Thailand maar zou je aanraden voor 8 maanden Thailand en 4 maanden Nederland te kiezen. Reden is eigenlijk simpel: je behoudt dan je ziektekostenverzekering en dat is een groot goed. Bij ouder worden horen helaas kwalen en als je geen betaalbare ziektekostenverzekering hebt kun je tegen hoge kosten aanlopen. Overigens krijg je de hellft van AOW als je gaat samenwonen en partnertoeslag is al sinds 1 januari 2015 afgeschaft.

  • Han zegt op

   Das niet correct, je krijgt ongeveer 2/3, niet de helft.

  • peter zegt op

   Beste Siem,
   misschien beter om bij je vriendin een kamer te huren, zodat je niet samenwoont, behoud je 100%AOW

   • Cornelis zegt op

    Zo simpel ligt het niet. Het betalen van huur is onvoldoende om als niet-samenwonende te worden beschouwd.

    • Ger-Korat zegt op

     Als je kunt aantonen, door ook 4 maanden in Nederland te verblijven, dat je ook in Nederland woonruimte hebt is het helemaal eenvoudig. Want immers als je in Nederland ingeschreven staat krijg je geen controle en val je onder de alleenstaanden-AOW. Daarnaast als iemand 365 dagen per jaar in Thailand woont is het ook vrij eenvoudig, bijvoorbeeld je laat vriendin een kamer of condo huren voor soms nog geen 1500 baht per maand, ingericht en wel, en dan voeren beiden een zelfstandige huishouding, en dat is het criteria waarbij gekeken wordt of je recht hebt op de alleenstaanden-AOW.

    • peter zegt op

     nee Cornelis idd zo simpel niet, maar zelf ff verder kijken wat en hoe. geen slapende honden wakker maken toch?

  • Erik zegt op

   RNo, dat klopt niet. Bij samenwonen ga je naar de 50% uitkering in plaats van de 70% uitkering. De partnertoeslag is niet helemaal afgeschaft; raadpleeg de site van de SVB voor de regeltjes.

   • RNo zegt op

    Beste Han en Erik,

    je hebben uiteraard beiden gelijk. Ik ging iets te snel door de bocht. Samenwonen scheelt dan Euro 385, 33 per maand.

  • RNo zegt op

   ps wellicht ten overvloede maar ik bedoelde te zeggen: 50% van gehuwden AOW. In het kader van emancipatie is destijds bepaald dat beiden recht hebben op helft van gehuwden AOW. Als de partner jonger was en geen inkomsten had kreeg men partner toeslag om dit te compenseren. Nieuwe gevallen na 1 januai 2015 hebben geen recht meer op partner toeslag. Althans zo interpreteer ik de SVB regels.

 4. Peterdongsing zegt op

  Indien u alleen woont en/of relatie € 1218,19
  Indien u samen woont, of gehuwd of gelijkwaardig. € 832,86
  Ex vakantie geld, +/- € 50,- p.maand.

  Tarieven: April 2021

 5. Loe zegt op

  Ik raad je aan om eens alle plannen nog eens goed te bekijken. Hoe ouder je wordt, hoe meer voordeel je gaat inzien in onderstaande oplossing.

  Ieder houdt zijn eigen woonruimte, jij hier in Nederland en jouw vriendin in Thailand.
  Jij gaat bij haar op vakantie de maanden okt tm mrt en zij komt naar jouw op vakantie de maanden april tm sept.

  De mooiste tijd van het jaar zit je dan op de mooiste plek. Volgens mij wordt je dan niet op jouw Aow gekort, ieder heeft namelijk zijn eigen stekkie. Je hebt geen probleem met jouw ziektekosten verzekering. Je bent veel flexibeler in je keuzes. Kijk nu maar eens hoe de vacinatie verloopt in Thailand, wanneer zijn Falangs aan de beurt. Voor een 150,00 per maand heb je tickets voor jullie beiden.
  Vraag maar eens rond bij de expats die nu ze daar voor vast wonen voor deze optie zouden gaan.

  • E.v.d.Weijde zegt op

   Wel dan voor vriendin mvv aanvragen anders mag ze maar 3 maanden in Nederland verblijven.

   • Loe zegt op

    Inderdaad even vergeten in mijn tijd was de mvv nog gratis. Dan zou ik gaan voor de optie 3 op 3 terug. Maar ik begrijp natuurlijk dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar alle schepen achter mij verbranden in deze onzekere tijden zou ik ten zeerste afraden. En ik ken genoeg oude knakkers in Pattaya die er nu ook zo over denken.

 6. E.v.d.Weijde zegt op

  Totale kosten inburgering en MVV 10.000 euro.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website