Beste redactie,

Ik heb een vriend die heeft met een Schengenvisum voor 30 dagen een Thaise vriendin over in Nederland, nu wil ze langer blijven (ik had geadviseerd probeer eens een maandje). Vraag: is dat mogelijk?

Volgens mij kan ze beter terug gaan voor 2 maanden en dan een toeristenvisum aanvragen voor 3 maanden.

Wat is de mening van de deskundige?

Vrolijke groet,

Peter


Beste Peter,

Deze vraag kun je terug vinden in het Schengendossier:

Kan je een visum verlengen?
Ja, dat is -onder voorwaarden- mogelijk maar het maximale verblijf is nog steeds 90 dagen. Alleen in extreme omstandigheden kunnen de autoriteiten van deze limiet af zien. Of je in aanmerking komt voor een verlenging zal worden bepaald door de IND/DVZ. De Nederlandse IND in de praktijk niet zo moeilijk om verblijf tot maximaal 90 dagen te verlengen, mits nog steeds aan alle verblijfseisen kan worden voldaan. De Belgische DVZ verleend echter in strikt uitzonderlijke situaties, zoals ziekte of overmacht, verlenging. Wil je verlenging aanvragen, neem dan in Nederland contact op met de IND en in België met de gemeente.

Bron: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

Jouw vriend kan dus samen met zijn vriendin naar een IND loket en daar tegen betaling van 30 euro het visum laten verlengen. Uiteraard moet nog wel steeds aan alle voorwaarden voldaan worden. Staat de Thaise bijvoorbeeld voor zichzelf garant met 34 euro per verblijfsdag dan spreekt het voor zich dat ze voor alle extra verblijfsdagen ook voldoende financiële middelen heeft.

Vraag bij een volgend visum gewoon aan wat logisch is. Als de Thaise hard kan maken waarom ze 30, 60, 90 of hoeveel dagen dan ook op reis kan en zal terug keren naar Thailand dan hoeft ze zich weinig zorgen te maken. Iemand met een baan zal niet snel 60 of 90 dagen vrij kunnen krijgen maar als de persoon zich in een situatie bevind waar dat wel kan (eigen baas en iemand die de zaken kan waarnemen, werk op afstand, geen werk, ….) dan valt dit prima uiteen te zetten in een begeleidend schrijven. De vreemdeling moet er simpelweg voor zorgen dat het totaalplaatje geen argwaan oproept: het moet niet vreemd ogen dat iemand X dagen naar Europa wil komen, en uiteraard is het nog belangrijker dat er een binding met Thailand kan worden getoond zodat tijdige terugkeer aannemelijk is.

Vergeet natuurlijk ook niet dat iemand in elke periode van 180 dagen ten hoogste 90 dagen hier mag zijn. Als een Thai nu 30 dagen komt en de keer daarop 90 volle dagen wil blijven dan moet men drie volle maanden moet weg blijven. Voorbeeld: Iemand kwam van begin tot eind Januari, voor een volle termijn van 90 dagen kan iemand dat rond de maandwisseling van April op Mei weer komen.

Een handige rekenhulp daarbij is te vinden op de website van EU Home Affairs:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html
Bij “Date of entry/Control” vul je de controle datum in (datum van geplande binnenkomst). In de regels er onder vul je de in en uitreis data van eerder verblijf in. Druk vervolgens op “Calculate” en het scherm zal tonen of en hoelang iemand mag verblijven.

Tot slot: formeel vraagt een vreemdeling een ‘visum kort verblijf’ aan. Dit visum (type C) kan voor verschillende doelen worden aangevraagd zoals ’toerisme’, ‘verblijf bij partner’ , ‘zaken’ en overige categorieën. In het geval dat een Thai een visum aanvraagt met een Nederlandse partner als referent dan betreft dit dus een visum kort verblijf met verblijfsdoel ‘verblijf bij partner’. Komt een Thai zonder referent naar Nederland om hier in bijvoorbeeld een hotel te slapen en door het land te trekken dan is het doel ’toerisme’. In de praktijk begrijpt iedereen natuurlijk wel wat je bedoeld met een toeristenvisum.

Met vrolijke groet terug,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website