Beste Rob,

Ik wil mijn vriendin die ik inmiddels al ruim anderhalf jaar ken en waar ik dagelijks mee videocall, naar Nederland laten komen voor de volle 90 dagen opdat wij gezamenlijk in mijn camper Europa/Spanje kunnen doorreizen.
In all mijn naïviteit dacht ik even een visum voor haar te regelen en heb aan alle voorwaarden voldaan. Wat inhoudt dat ik de garantstelling voor verblijf en onderhoud heb met stempel en al (Amsterdam) de verplichte ziektekostenverzekering, een retour ticket van de KLM, mijn inkomensverklaring, paspoort, pensioenoverzicht en een begeleidend schrijven waarom ze naar Nederland wil komen. Dit is ingediend door een door haar gevonden tussenpersoon bij de ambassade voor een bedrag van rond de 150 euro.

Hierop kregen we een afwijzing en als enige reden was “het doel en de omstandigheden van het voorgenomen verblijf zijn onvoldoende aangetoond”

Motiveringen:
Het doel en de omstandigheden van het voorgenomen verblijf zijn onvoldoende aangetoond. De relatie tussen u en de door u opgegeven referent is niet aannemelijk gemaakt dan wel aangetoond middels objectiveerbare bewijsstukken. Gelet op het feit dat de door u opgegeven reden van het bezoek nu juist van doen heeft met de gestelde relatie met referent maakt dat het doel van de reis en de verblijfsomstandigheden onvoldoende zijn aangetoond dan wel aannemelijk zijn gemaakt.

Kortom, het is afgewezen omdat mijn relatie tot haar niet bewezen is.
Mijn vraag is uiteraard, wat kan ik doen om te bewijzen dat wij al meer dan anderhalf jaar een “internet relatie” hebben en dat het erg prettig zou zijn als we dat om zouden kunnen zetten in ook een fysiek contact. Ik ben door ziekte sinds de Covid niet meer in staat om te vliegen dus is de enige mogelijkheid dat zij hierheen komt en dan wel minstens één maal per jaar voor drie maanden.

Ik heb nu een tweede begeleidende brief geschreven waar ik uitgebreider beschrijf wat het doel is van haar reis en waarom ik niet naar Thailand kan, maar ik ben bang dat dit ook onvoldoende zal zijn, omdat de relatie tussen ons daarmee nog steeds niet bewezen is.

Nu heeft zij een nieuw tussenpersoon in de arm genomen met de naam KT visa and travel en de contactpersoon is Katie, maar zij vraagt ruim 350 euro voor die aanvraag. Als ik met VFS Global bel verzekeren zij mij dat ik niet meer dan rond de 50 euro zou moeten betalen.

Weet jij een betrouwbaar en goed tussenpersoon adres in Bangkok die haar kan helpen met die aanvraag en wat mag dat volgens jou kosten?

Graag zou ik iets van je horen omtrent het doolhof waar ik in beland ben en of jij mogelijkheden ziet hoe aan te tonen dat wij al anderhalf jaar een relatie hebben.

Groet,

Richard


Beste Richard,
Ik raad eigenlijk iedereen af om gebruik te maken van de diensten die visumbureautjes bieden. De meerwaarde is veelal nihil gezien zo goed als alle in te leveren stukken door de Nederlandse referent en Thaise vreemdeling verzamelt en opgesteld moeten worden. Wie naast de officiële instructies ook nog eens het Schengendossier hier op Thailandblog leest heeft eigenlijk gratis iemand die wat tips geeft om tot een goede aanvraag te komen.
Alleen als desondanks toch onzeker bent, zou ik zeggen om dan toch nog zo’n bureautje in de arm te nemen. Maar zoals ook de ambassade zelf waarschuwt, besteed daar geen honderden euro’s aan, het beetje service dat deze bedrijfjes verlenen is dat niet waard. Ik zou dan ook geen bureautje bij naam aan kunnen of willen bevelen.
Waar jullie aanvraag op vastgelopen is is het bewijzen dat jullie daadwerkelijk een bepaalde band hebben. Het is mij niet geheel duidelijk welke bewijsstukken jullie aangeleverd hebben. Een relatie, ook op afstand wegens omstandigheden, van anderhalf jaar zou het probleem niet moeten zijn. In jullie geval wil de visumambtenaar waarschijnlijk zaken zien zoals:
 • Bewijs van het eerste contact waaruit blijkt dat er anderhalf jaar geleden contact is gemaakt. Denk aan een uitdraai van een chat gesprek waarbij tijd en datum te zien zijn of een schermafdruk waarin datum en tijd te zien zijn. Of uiteraard e-mail berichten, telefoongesprekken en dergelijke met zichtbare tijd en datum.
 • Enkele tussentijdse van deze bewijsstukken zodat te zien is dat jullie met regelmaat contact hebben gehouden.
 • Mogelijk enkele afbeeldingen waarop jullie samen te zien zijn (videochat) gedurende deze periode.
 • Briefcontact tussen jullie: brieven hebben immers een stempel van de posterijen met een datum er op.
 • Financiële transacties tussen jullie, misschien heb je haar wel een enkele keer wat geld toestopt als steun of cadeau. Ook daar is daar zijn dan data te zien.
 • Elke ander vorm van “bewijs dat jullie 1,5 jaar contact hebben” die je maar kan bedenken.
 • En inderdaad een goede begeleidende brief waarin staat hoe en wanneer jullie elkaar hebben leren kennen, waarom jij niet in staat bent (geweest) om naar Thailand te reizen om haar daar eens te in levende lijven te ontmoeten. Kan een arts dit mogelijk onderbouwen zodat je objectief aantoont een reisbeperking te hebben en dat daarom voor een eerste ontmoeting zij wel naar jou moet komen?
 • Gezien jullie elkaar nog niet echt kennen, hoop ik dat je beseft dat de ontmoeting in het meest ongunstige geval ook weleens voor één of beiden van jullie tegen zou kunnen vallen. Het zou mij dan ook logisch lijken dat de eerste ontmoeting en verblijf niet meteen voor het maximum van 90 dagen is maar een veel kortere periode (enkele weken). Immers, als de ontmoeting op niets uit zou draaien, wat dan? Zorg dat de reisplannen daar ook rekening mee houden. Lever ook argumenten aan waarom zij hoe dan ook zeker op tijd terug naar Thailand zal gaan (en ook daar wil de beslisambtenaar bewijs van zien: een baan, zorg voor familie of andere concrete sociaaleconomische bindingen)
Bedenk ook dat om een visum via Nederland aan te vragen het hoofddoel van de reis Nederland moet zijn OF dat er geen echt land is waar de meeste tijd doorgebracht zal worden (omdat jullie wat rond willen touren en geen enkel land er echt uitspringt als hoofdverblijf) en dat dus daarom de aanvraag bij het land van eerste binnenkomst (Nederland) gedaan zal moeten worden. Weet je nu al dat jullie vooral in Spanje willen reizen dan moet de aanvraag via Spanje worden gedaan. Maar ik verwacht niet dat de Spanjaarden luchtiger omgaan met een relatie op afstand dan Nederland dat doet…
Ik hoop dat jullie bij een nieuwe aanvraag (of succesvol bezwaarschrift tegen de eerste afwijzing, maar die deadline zal inmiddels wel verstreken zijn?) wel voldoende bewijzen van een relatie (op afstand) kunnen overleggen. Veel meer dan uitdraaien van chats, telefoon, mails, brieven, (financiële) transacties en dergelijke kan ik eigenlijk ook niet bedenken. Heb je praktisch niets van dat alles dan vrees ik dat jullie er beter aan doen de komenden maanden alsnog regelmatig van dit soort bewijs te verzamelen en over een 6 tot 12 maanden het nog eens proberen. Dat zal de relatie natuurlijk vast onder druk zetten…
Ik kan je niet veel meer dan succes wensen bij de aanvraag. En nogmaals op het hart te drukken: ga zeker geen honderden euro’s in een tussenpersoon stoppen, want dan kan men nooit en te nimmer waar maken.
Als je dan toch geld moet uitgeven, zoek dan nog liever een vreemdelingenadvocaat in een gemeente in jouw regio en vraag die te assisteren met het maken van bezwaar tegen de afwijzing van het visum. Raadpleeg eventueel Google: “vreemdelingenadvocaat + jouw woonplaats”.
Met vriendelijke groet,
Rob V.

33 reacties op “Schengenvisum vraag: Visum afwijzing en een visumbureau”

 1. Koen zegt op

  Dit is op zich geen uitzonderlijk verhaal maar eentje uit de zovelen. Een internetrelatie kan je bezwaarlijk gaan beschouwen als iets stabiels. Is het geen optie om je vriendin te bezoeken in Thailand, daar de nodige tijd te spenderen en daar ook afdoende bewijs van te verzamelen ? Zoals Rob zegt vrees ik dat je toekomstige aanvragen ook op een koude steen kunnen vallen. Schengen is nu eenmaal erg streng om die supergevaarlijke boedhistjes een visum te geven, zelfs om op vakantie te komen.

  • Rob V. zegt op

   Beste Koen, tot zo’n 10% (in de meeste jaren minder) van de aanvragen voor een visum naar Nederland worden afgewezen. Dit vaak wegens het onvoldoende aantonen van de sociaaleconomische binding met Thailand. Een garantstelling doet daar niets aan af. Met een garantstelling laat men alleen zien dat er iemand in Nederland de kosten dekt, het bewijst niet dat de Thaise persoon binding en dus redenen heeft om op tijd terug naar Thailand te keren. Je moet laten zien dat er goede redenen zijn om terug te keren: een baan, zorg voor familie, huisje, boompje, beestje.

   Geloof heeft niets met dit van doen, daar vraagt men ook niet om want het is op geen enkele manier een relevant factor. Trouwens, het zijn landen als Marokko en Turkije waar tot zo’n 50% van de aanvragen naar Nederland wordt afgewezen. En om dezelfde redenen: sociaaleconomisch. Iemand die hier al familie heeft, en misschien nog wel een grotere kring aan familie en vrienden, vergroot in theorie de kans dat iemand illegaal in Nederland zou kunnen gaan verblijven/werken. Zij hebben er er dus een nog grotere kluif aan te laten zien dat de banden met het thuisland (werk, familie enzovoort) sterker zijn dan die met Nederland.

   Een garantformulier haalt dan niks uit. Als het al invloed heeft is het eerder in je nadeel: je laat zien dat een sponsor nodig hebt in plaats dat je zelf vermogend genoeg bent om reis en verblijf te betalen en dus dat je sociaaleconomisch minder sterk bent dan iemand met een betere job/bankrekening. Maar het komt er kortweg op neer: laat maar eens redenen zien waarom je tijdig terug zult keren. Zo simpel/moeilijk is het.

 2. Fred v.d. Bogaard zegt op

  Ik heb bijna hetzelfde verhaal. Alleen heb ik haar vorig jaar januari 1 maand en in september en oktober 2 maanden bezocht/met haar in Thailand rondgereisd. Ook ik wilde haar met de camper 2 maanden Europa laten zien,
  Alle papierkraam zoals garantiestellingen, tickets, ziektekostenverzekering, uitgebreid aanvraagformulier met motivatie (heel verhaal over onze relatie) ingeleverd Maar de visumaanvraag werd afgewezen omdat:
  “Er werd geen voldoende rechtvaardiging gegeven voor het doel en de omstandigheden van het voorgenomen verblijf Er is onvoldoende bewijs dat u aanzienlijke sociale en/of economische banden heeft met uw land van herkomst of het land waar u gewoonlijk verblijft. Als gevolg hiervan kan uw snelle terugkeer na afloop van uw voorgenomen verblijf niet worden gegarandeerd.
  Aangezien niet in een redelijke mate van geloofwaardigheid is aangetoond of vastgesteld dat u in uw land van herkomst/gewone verblijfplaats over een regelmatig en substantieel inkomen beschikt om in uw levensonderhoud te voorzien, wordt het niet voldoende aannemelijk geacht dat u onverwijld naar uw land van herkomst zult terugkeren, gedeeltelijk als gevolg van de lokale of algemene situatie in het land waar u woont en/of uw zwakke sociale banden daar.” Waarom dan al die garantiestellingen in Nederland?

 3. Jan zegt op

  Beste Richard

  Jij bent een van de velen met hetzelfde probleem. Ik heb via Stichting Goed en de nationale ombudsman inmiddels zo ver dat ik naar de rechtbank wil over dit gedoe. Heb jij nu natuurlijk niets aan. Ik zou in iedergeval de moeite nemen om het te melden bij Stichting Goed en de Nationale ombudsman. Ik ben ook een Nederlander met een Thaise vrouw en kind van 9 jaar studerende in Thailand 10 jaar zonder problemen visums en vanaf feb 2023 2 x visum geweigerd zelfde reden als jou. 2 vrienden van mij precies hetzelfde. Wat je zeker moet doen is wat er ook in de brief staat bij de IND melden. Moet je we een stel belachelijke vragen beantwoorden. Dan procedure tijd afwachten dan als ze niet reageren in gebreken stellen en als ze dan niet reageren kun je bij buitenlandse zaken een officiële klacht indienen. Dit porces heb ik inmiddels doorlopen en derhalve zullen ze iets moeten doen.
  Zoals boven vermeld bureau in schakelen of advocaat totaal geen zin. Wat ik de eerste keer buiten bovenstaande gedaan heb . Oneigenlijk bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade daar werd ik geholpen en heb opnieuw een aanvraag gedaan via VFS en ja kreeg visum .
  Zelfde jaar nog een visum nodig wederom afgewezen gebeld met ambassade en nationale ombudsman. Hoefde niet naar Bangkok maar paspoort opsturen en kreeg 3 dagen later paspoort met visum retour. Dit is ook de reden dat ik onderzoek wil naar buitenlandse zaken. Daar zit duidelijk iets mis. Dus iedereen waar visum van geweigerd wordt neem even de moeite om ombudsman en Stichting Goed er in te betrekken. Die kunnen ook beter aangeven in jou situatie wat je moet toevoegen.
  Succes
  Groet Jan

 4. Luit van der Linde zegt op

  Rori, je kunt helemaal geen visum aanvragen bij de ambassade, en Netherlandsworldwide is geen tussenpersoon, maar gewoon de informatiesite van BuZa.
  Je moet een Schengen visum kort verblijf altijd aanvragen via VFS.
  En een bezwaarprocedure bij IND kan zinvol zijn, maar kan best een jaar duren op dit moment.

  Overigens zoals al gezegd, 90 dagen de eerste keer is best een risico , niet alleen omdat je als je elkaar nog niet ontmoet hebt, geen idee hebt of het in werkelijkheid ook klikt, maar ook omdat 90 dagen een bewijs is van niet al te veel afhankelijkheid van het land. Iemand die werkt heeft immers niet zomaar 90 dagen verlof, en als je voor iemand moet zorgen is 90 dagen ook veel om er tussenuit te zijn.

  Ik denk trouwens dat als je elkaar beter wilt leren kennen, een rondreis niet het meest verstandige is, maar het slimmer is om zoveel mogelijk gewoon samen te leven.

  • George zegt op

   Aan de bezwaar procedure zit een termijn die nog verlengd kan worden. Daarna moet de IND betalen met stapsgewijs hogere dag bedragen. In mijn geval werd pas akkoord gegegeven bij ingang van de hoogste dagbedragen. Ingebreke stelling helpy een beetje als het lang duurt.

 5. Freek zegt op

  Beste Rob, complimenten voor je reactie. Mag ook wel eens gezegd worden, toch?

  • Rob V. zegt op

   Graag gedaan hoor. Het aantal vragen wat ik krijg valt eigenlijk best mee, hopelijk komt dat ook deels omdat men het antwoord al in het Schengendossier en Dossier Immigratie Thaise partner kan vinden. Beide moet ik dit jaar echt eens weer een update geven.

 6. Fred zegt op

  is het dan een loterij ??

  begin maart 2023 heb ik mijn vriendin op internet ontmoet.
  in mei 2023 haar 4 weken bezocht; in aug./sept. nogmaals 5 weken.
  begin januari van dit jaar een visum-aanvraag ingediend bij VFS-Global.
  12 dagen nadien kwam het paspoort terug, compleet met visum-stempel.

  en wat hebben wat dan allemaal, buiten het vereiste, ingediend ?
  een uitgebreide uitnodigingsbrief van mijzelf èn ook een brief van mn vriendin.
  foto’s met de thaise stempels in mn paspoort, dat ik meedere keren hier ben geweest.
  foto’s van mij met mn vriendin èn haar kinderen èn kleinkinderen.
  bewijzen van echtscheiding, naamsverandering en eigendom woning van mn vriendin.

  kortom, zo veel bijzonders hebben we niet ingediend, maar kennelijk was het wel voldoende.

  • Rob V. zegt op

   Nee Fred, het is geen loterij, ook al zijn de afwijzingen de laatste paar jaar wat hoge (rond de 10%) dan toen de beslissing nog in Azië werden genomen (rond de 5% met een korte periode nog minder dan dat). Een goede aanvraag hoeft ook geen pakket van een honderd pagina’s te zijn, al hangt de complexiteit natuurlijk ook af van de eigen situatie. Is dat vrij recht toe recht aan: hebben elkaar in Thailand leren kennen, kennen elkaar een tijdje, partner heeft binding (werk, familie of dergelijke) dan is het samenstellen van een aanvraag een stuk makkelijker.

   Wat zou helpen: dat lezers af ten toe hun eigen ervaring (goed en slecht) insturen. Daar kunnen anderen (en ik) dan weer lessen uit trekken. Via het contactformulier hier op het blog (helemaal rechtsboven) kan men ervaringen/verhalen insturen. En wie dat maar saai vind kan een leuk verhaaltje insturen over hoe het verblijf in Nederland beviel.

   • Koen zegt op

    Zoals Rob zegt, het is totaal geen loterij, het is kwestie van een sluitend dossier in te dienen die bovenal de nodige garantie biedt dat de betrokkene na haar vakantie ook daadwerkelijk terug zal keren. Een aanvraag om meteen voor 3 maand te komen is verdacht genoeg om een visum te weigeren. Immers, er is geen enkele thai die 3 maand afwezig kan/mag blijven van haar werkgever.Mijn vriendin, nu mijn echtgenote, had een brief van haar werkgever waarin die verklaarde dat ze verlof mocht nemen en zeker terug moest werken op de voorziene dag. Dergelijke brief is een betere garantie dan iets wat je zelf schrijft. Mijn tip : ontmoet elkaar eerst in Thailand en vraag een visum voor een kortere vakantie aan, bijvoorbeeld 3-4 weken

  • Fons zegt op

   Beste Fred,

   Ik denk inderdaad dat het belangrijk is dat je kunt aantonen dat je je vriendin enkele keren ontmoet hebt in Thailand. Dit ontbreekt toch wel in dit verhaal.

   Ik ben (als me me niet vergis) wel 4 maal in Thailand geweest vooraleer ik voor haar een Schengen visum voor 3 maanden had aangevraagd. Dit werd zonder problemen toegekend. Een jaar later zijn we gehuwd.

   Een internet relatie kan misschien als twijfelachtig aanzien worden.

  • George zegt op

   Fred je bent er twee maal geweest en ze heeft een eigen woning en kinderen en klein kinderen dus sterke binding met Thailand. Dat telt. Een contract en toestemming van een werkgever of opleidingsinstituut kunnen ook helpen om de binding te tonen. Ik heb zelf nopoit visumbureaus gebruikt. Nog voor Thailand noch voor de Filipijnen. VFS is ook alleen maar een doorgeef luik waarvoor te veel betaald moet worden.

 7. Rene zegt op

  Nieuwe update al dan niet reeds gekend, maar toch even vermelden:
  Voor België geld voor je 3Bis:

  Nieuw richtbedrag vanaf 1 december 2023
  Volgens een nieuw beleid van DVZ moet de garant beschikken over inkomsten waarvan het bedrag minstens gelijk is aan 120% van het leefloonbedrag (categorie samenwonende met gezinslast). Het richtbedrag is momenteel dus 2.048,53 euro netto per maand.

  Groetjes,

  René

 8. Frans de Beer zegt op

  Vorig jaar zijn mijn Thaise vrouw en ik op vakantie in Thailand geweest. Op de terugweg wilden wij mijn schoonzus (die hier 10 jaar geleden ook is geweest) voor 3 maanden mee terug nemen. Ik had alle documenten mee genomen en voor haar een afspraak bij VFS in Bangkok gemaakt. Na 3 weken kregen wij de afwijzing met als redenen dat de reden voor bezoek, de familieband en de garantstelling dat ze weer terug zou gaan niet duidelijk was.
  Terug in Nederland heb ik begrepen dat bij VFS gebruik gemaakt wordt van een geautomatiseerd systeem die een positief of negatief advies afgeeft. Ik heb daarna zoveel mogelijk documenten verzameld om hun bezwaren te weerleggen en bezwaar bij de IND gemaakt. Dit bezwaar moet je binnen 14 dagen na afwijzing indienen. Daarna gaan zij er eens rustig 12 weken bovenop zitten. Toen deze voorbij waren heb ik ze in gebreke gesteld. Hierop kreeg een een enorme vragenlijst met allerlei onzinnige vragen. Deze heb ik een beetje ingevuld en met een boze brief erbij terug gestuurd. Het resultaat was dat ze alsnog haar visum kreeg en inmiddels hier tegenover mij zit.

  • Rob V. zegt op

   Beste Frans, VFS is niets anders dan een door Buitenlandse Zaken ingehuurde commerciële papierschuiver. Zij nemen de aanvraag in, checken of die compleet is aan de hand van de checklist die BuZa hen heeft (dat die checklist niet alle scenario’s dekt heb ik hier en bij BuZa al eens op gewezen: komt een Thai over met logiesverstrekking door een Nederlander maar verblijf op eigen vermogen van de Thaise reiziger dan dekt de checklist dat scenario niet… ). De aanvraag gaat door de scanner, komt dan in Den Haag terecht en daar kijken ambtenaren er van die heel de wereld dekken en die dus niet echt land specifieke kennis hebben over Thailand. Dat is al een nadeel ten opzichte van toen men de aanvragen nog in Bangkok (en later in Kuala Lumpur) afhandelde als je het mij vraagt.

   Het grote aantal aanvragen maakt dat de ambtenaren maar weinig tijd hebben, minuten, om een aanvraag af te handelen. Dus gebruikt men bij BuZa inderdaad een computersysteem om een eerste schifting te maken op risico niveau. Zo kan men wat sneller door “laag Ricco” aanvragen heen en hebben ze meer tijd om “hoog risico” aanvragen te bekijken. Elders op dit blog is daar al eens meer over geschreven. En ja, na bezwaar krijg je een aanvullende vragenlijst met heel wat vragen die allerhande scenario’s moeten dekken en dus ook allerhande vragen die voor jullie niet relevant (onzinnig) zijn. Richt je vooral op de vragen die jullie situatie wel goed dekken en overtuig daar dus de IND ambtenaar dat het wel snor zit.

   • Jan zegt op

    Beste Rob

    Ik denk dat de meeste mensen moe worden van de problemen die ze ondervinden. Ik weet niet waar jij jou getal van 5 en 10 % vandaan haalt. Ik ben benaderd door Stichting Goed en Radar daar er heel veel klachten zijn. Als ik naar mijn situatie kijk en die van onze vrienden club dan koppen jou getallen echt niet. Ik lever dus 10 jaar hetzelfde in en ineens uit het niets wordt het visum geweigerd en nog mooier 3 maanden later weer. Door hulp van de nationale ombudsman en vooral nederlandsche ambasade is het mij beide keren gelukt om op tijd een visum te verkrijgen. Ik ben echt geen uitzondering dus dit verhaal valt echt niet goed te praten. Ik ben een Nederlander net als jullie met een buitenlandse partner en een dochter van 9 nou vertel jij dan maar eens waarom ze een visum afwijzen. Verder waarom de ambassade mij steeds helpt om het goed te maken en BZ geen antwoord tot op heden durft te geven wat ik verkeerd gedaan heb. Verder weet ik dus van nationale ombudsman en van Stichting Goed en van Radar dat jou getallen zeker niet kloppen en hoop dat iedereen eens de tijd neemt om hun te helpen een einde aan deze situatie te maken.

    Groet Jan

    • Rob V. zegt op

     Beste Jan, mijn cijfers komen vanuit de database van de ambassades zelf, welke verplicht zijn bij te houden hoeveel aanvragen ze krijgen, hoeveel visums ze afgeven, weigeren, wat voor type visum enzovoort. Die cijfers publiceert EU Home Affairs (het Europese Binnenlandse Zaken zeg maar) elk voorjaar en daar heb ik de meeste jaren hier op het blog stukjes over geschreven onder de titel ” Afgifte van Schengenvisums in Thailand onder de loep(2018)”

     Wegens Covid heb ik dit tijdelijk in de koelkast gezet omdat door inreisverboden en personeelsveranderingen bij BuZa de cijfers in de periode 2020-2022 niet echt normaal te noemen zijn. Die van 2023 komen binnenkort uit en dan tik ik weer een stukje. Mijn laatste stukje is t/m 2018 en staat hier:

     https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2018/

     Daar kun je zien dat voor Thaise aanvragen men eerst ronde de 5-6% zat, daalde richting de 1-2, opliep naar 7-8-9%. Daarna liep enorm op naar 57,4% in 2020. 30% in 2021 en weer meer maar nog niet geheel naar normaal in 2022 naar 16% afwijzingen op 8387 aanvragen.

     Dat is dus voor 2022 nog steeds tot bijna dubbel zo hoog als normaal, dus de meer negatieve verhalen kloppen ongetwijfeld. Maar dat maakt indianenverhalen van “het is een loterij” en “met wijst heel heel veel af” nog lang niet waar. Het grotere aantal afwijzingen dan normaal was vóór Covid, dat zal zeker te maken hebben met het feit dat BuZa nu alles in Den Haag afhandelt ipv Bangkok/Kuala Lumpur, te weinig ambtenaren beschikbaar heeft enzovoort. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de cijfers over 2023. Als die weer meer richting normaal zijn dan verwacht ik die onder de 10%. Zitten we daar nog boven dat is er duidelijk een probleem bij Buza.

    • Rob V. zegt op

     En voor wie zelf wil grasduinen in de cijfers voor alle landen van aanvraag ter wereld en met ordening per lidstaat enzovoort door de jaren heen, zie EU Home Affairs. De link van een paar jaar geleden werkt niet meer, handmatig navigeren is het makkelijkst: ga naar pagina van de Europese Unie > EU Home Affairs > Policies > Schengen borders and visa > Visa Policy > Statistics. Dat is al 15 jaar zo ongewijzigd.

     Momenteel is de link naar de visumstatistiek pagina:
     https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/visa-policy/statistics-short-stay-visas-issued-schengen-states_en

     Cijfers voor 2023 verwacht ik ergens in de loop van april en dan ga ik zeker weer een stukje tikken. Afhankelijk van hoe (on)opvallend de cijfers zijn weer na contact met ambassades/BuZa en dan ligt het er maar net aan hoe snel die reageren…

  • Cornelis zegt op

   Je suggereert dat VFS een advies afgeeft – dat is natuurlijk niet zo. VFS speelt in de besluitvormingsprocedure geen andere rol dan die van documenten-innemer.

 9. Daniël M. zegt op

  Beste,

  Ik heb jouw vraag en het antwoord van Rob V gelezen.

  Ik had ook eerst een visumvraag voor mijn toenmalige vriendin opgesteld voor een verblijf van 3 maanden. Dit was afgewezen en daarna heb ik er een opgesteld voor een verblijf van 2 weken dat wel aanvaard werd.
  De reden ligt in de lijn met wat Rob V geantwoord heeft.

  Mijn toenmalige vriendin is toen zelf van Udon Thani naar Bangkok gereisd om de aanvragen voor een visum persoonlijk in te dienen op de ambassade. Ik geloof dat dit ook kan helpen voor het toekennen van het visum, want het biedt de ambassade de mogelijkheid om een gesprek te hebben met jouw vriendin en haar kant van het verhaal te horen. Dat was ook het geval in 2008 met mijn toenmalige vriendin, toen er nog geen sprake was van VFS Global. Ook mijn echtgenote is destijds persoonlijk vanuit Khon Kaen naar de ambassade geweest na een afspraak via VFS Global.

  Zoals Rob V in zijn antwoord reeds aanhaalde, zou ik aanraden om de meeste tijd bij jou door te brengen. In België komt de wijkagent na de aankomst van jouw vriendin bij je thuis om na te gaan of zij daadwerkelijk bij jou thuis is. Dat was zo in 2008 (mijn eerste Thaise vriendin) en ook in 2012 (mijn echtgenote waarmee ik nu nog gelukkig getrouwd ben) . Ik weet niet hoe dat in Nederland is.

  Je hebt ook aangehaald dat je – als ik het goed begrepen heb – 3 maanden met jouw camper naar Spanje zou rijden. Persoonlijk vat ik het op, dat je haar trakteert op een toeristische trip doorheen Europa en dus niet de bedoeling hebt om jouw leefomgeving te tonen. Dat laatste is net essentieel voor elke relatie. Ik vind het belangrijk dat een eerste bezoek vooral gaat om een kennismaking met jouw leven en met jouw familie en vrienden Waarom meteen naar Spanje gaan, terwijl Nederland ook zoveel mooie plekjes heeft. Weet dat zij in Nederland ook haar ogen zal openen en “waaw” zal zeggen, alleen al omdat het helemaal anders is dan Thailand. Ook dat is perfekt te doen met jouw camper.

  Rob V heeft ook aangekaart dat het wel eens zou kunnen tegenvallen. Daar ben ik het volledige mee eens. Ik heb persoonlijk ook via een dating site verschillende dames gekontakteerd voor een ontmoeting in Thailand. Bij een paar daarvan hadden we zeer goede en leuke communicatie via mail. Maar bij een ontmoeting was de sfeer helemaal anders: we wandelden naast elkaar en ik had geen inspiratie om een gesprek te starten. De sfeer was wel zeer vriendschappelijk. Nadien hebben we niks meer van elkaar vernomen.

  Beste Richard, doe het stap voor stap. Hou uw rondreis naar Spanje voor een volgende keer. Leer elkaar eerst goed kennen in het echte dagelijks leven voordat je op reis gaat. Misschien hou jij van kamperen, terwijl jouw vriendin al droomt van bezoekjes aan beroemde en drukke toeristische trekpleisters en de daarbij horende selfies…

  Veel sukses!

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

  • Rob V. zegt op

   Beste Daniël, helaas worden de aanvragen voor een Nederlands visum in Den Haag behandeld. Nu was de werknemer (m/v) aan de balie van de ambassade al niet degene die de aanvraag moest beoordelen, maar toch waren de lijntjes korter. En ja, de baliemedewerker op de ambassade kon een commentaar meegeven voor de beslisambtenaar in het kantoor achter. Zo’n persoonlijke indruk (die in zowel je voor als nadeel kan zijn) is dus niet meer. Een externe medewerker (VFS Global voor Nederland, België werkt sinds een paar jaar met TLS Contact) neemt de papieren in en deze mensen hebben verder helemaal geen rol of verdere kennis aangaande de beoordeling van visumaanvragen.

   De kans dat men iemand verzoekt alsnog op de Nederlandse ambassade te komen voor een toelichting is dan ook nihil. Meest waarschijnlijk is simpelweg een toekenning of afwijzing, met misschien een verzoek tot nasturen van een documentje als een kleinigheidje mist (maar mist er iets belangrijks dan is het makkelijker om af te wijzen, de aanvrager was immers “incompleet” -denk aan de checklist- ).

   Duur van verblijf, dat moet gewoon logisch zijn. De meeste mensen kunnen geen 90 dagen vrij krijgen. Twee weken vakantie is veel aannemelijker. Dus ja dan kan zeker helpen. Maar als jij in de aanvraag kan toelichten waarom een paar weken of de volle 90 dagen geen verschil maakt qua verplichtingen maar je niet veel langer dan 90 dagen weg kan blijven wens sociale/economische verplichtingen (baan, zorg voor iemand, enzovoort) kun je net zo goed voor 90 dagen gaan. Het verhaal als geheel moet voor de ambtenaar logisch en overtuigend zijn. Een kloppend totaalplaatje dus.

   Wat precies een logisch verhaal is? Tja…Dat verschilt voor iedereen wel een beetje. En zie dat maar eens duidelijk (kort en krachtig) op papier te zetten en te onderbouwen. Daar zal het ook weleens misgaan door misverstanden, bijvoorbeeld dat iemand denkt dat een garantstelling toch wel haast alle risico’s dekt en dus over het hoofd ziet om redenen voor tijdige terugkeer aan te tonen.

 10. Roger zegt op

  Beste, ik kan moeilijk aannemen dat je anno 2024 voor een internet relatie zoals beschreven, een Schengenvisum zal krijgen. Als de garantsteller NIET naar Thailand kan reizen, hoe groot is dan de kans dat de Thaise dame zal terugkeren?….tenzij de ontmoeting niet aan de verwachtingen voldoet….maar dan nog bestaat de kans dat de dame onderduikt en in de massagewereld verzeild raakt. En mijn inziens is hier geen sprake van een stabiele ernstige relatie zoals men op DVZ wil zien. Men is op DVZ ook niet van gisteren.

 11. bennietpeter zegt op

  Gewoon weer een nieuw regering affaire.
  Mocht je in de afgelopen jaren het programma “all you need” hebben gezien, dan heb je ook geconstateerd dat velen problemen hadden. Families kregen het niet voor elkaar, echter wel dat programma.!
  OP zijn minst gesteld, vreemd.
  2006, ik kon zomaar iemand uitnodigen uit Indonesië, totaal geen probleem. Nooit lijfelijk ontmoet en nooit naar toe geweest.
  Men vindt het nu noodzakelijk met algoritmes te werken en nu waarschijnlijk met invoer AI, waardoor het nog stroever gaat lopen. Een tekort aan personeel zou ook het euvel zijn geweest, maar is meer larie koek, denk ik. Men had beterschap beloofd, dus niet. Gewoon op bestaande leest door gaan.

  Het lijkt dat men stelt dat Nederlanders, criminelen zijn en derhalve de Nederlander treitert.
  Wel hebben we in 2007 een generaal pardon mogen zien van 27000 asielzoekers. Uit onmacht is dat toe gepast. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/982161/duizenden-asielzoekers-fraudeerden-voor-generaal-pardon
  En nu weer nog meer problemen, maar het is de Nederlander, die slaven uit ander landen halen.
  Lijkt me toch weer duidelijk hoe de regering werkt tov Nederlanders. Dat is het probleem.

  • Roger zegt op

   Hoe kan je nu 2006 nog vergelijken met 2024. Als we eerlijk zijn met onszelf, schreeuwt zowel de helft van B als NL om een migratiestop. Of het nu om Afrikanen gaat of om Aziaten, voor alle migratie wordt men nu ook éénmaal strenger in gans Europa en gelukkig ook maar.

 12. reiziger zegt op

  Helaas heb ik een zelfde ervaring. Ik dacht toen ook werkelijk alles te hebben ingeleverd. We kennen elkaar aantoonbaar ruim 7 jaar. Aantoonbaar via mailberichten, tickets al vanaf 2016. Dit waren uitstapjes naar Cambodja, Myanmar en Nepal. Uiteraard voldeden we aan de volgende documenten zoals garantstelling, ziekte kosten verzekering, motivatie ondersteuningsbrieven van ons beiden, ruim voldoende financiele middelen, bewijs van voldoende inkomen, ticket. Mijn vriendin heeft een winkel, eigen huis, auto. Tevens kon ik aantonen dat ik haar gedurende de Covid periode ondersteunde omdat de winkel gesloten was. We hadden ook naar het Engels vertaald; het eigendomsbewijs huis, huurovereenkomst van de winkel, gezamenlijke foto’s van huis, winkel en vakanties, naar Engels vertaalde bankafschriften Bangkokbank dat ze over 700.000 baht beschikt. Dit alles was nog niet voldoende, Motivatie Ned. Ambassade was; men twijfelde of ze wel terug naar Thailand zou gaan en een relatie was niet voldoende aangetoond. Dit alles speelde in 2023. Bij een tweede poging met dezelfde ingediende documenten lukte het wel. Bij de tweede poging waren alleen onze ondersteuningsbrieven meer uitgebreid beschreven. Het was een knap frustrerende ervaring.

 13. e zegt op

  Ik zat zo eens te denken, als je toch van plan bent en de tijd hebt om naar Spanje te gaan, waarom dan niet meteen gewoon de EU route volgen, dan kun je je evt. partner zo visumvrij Europa in krijgen. Heb dit zelf jaren geleden met succes gedaan voor een familielid en hst is volkomen legaal.

  • Roger zegt op

   De topicstarter heeft geen partner maar een vriendin. Dit is voor het volgen van de EU-route een wezenlijk verschil.

   Het grote probleem bij het afwijzen van zijn visum is dat hij geen duidelijk relatie tussen hen beide kan aantonen. Zelfs voor de EU-route wordt dit gevraagd.

  • Willy zegt op

   Beste,

   Voor echtgenotes of familieleden van EU onderdanen is dit een oplossing.

   De vraagsteller heeft een vriendin waarvan hij hun relatie niet duidelijk kan aantonen. De EU route is dus bij deze niet de simpele oplossing zoals jij dit laat uitschijnen.

  • Cornelis zegt op

   Die mogelijkheid geldt m.i. voor familieleden, en ik kan me niet voorstellen dat visumverlenende autoriteiten iemand die je nog nooit in levende lijve hebt gezien als ‘familie’ aanmerkt…….

  • Rob V. zegt op

   Voor de EU route moet men familie zijn, kortom getrouwd. Dat is dus hier geen optie. En onder deze speciale EU regels verkrijg je ook een visum kort verblijf, maar dan gratis.

 14. Louis Tinner zegt op

  Lukt de aanvraag van een toeristenvisum niet, laat uw vriendin dan het inburgeringsexamen afleggen en dan kan zij via een MVV-visum naar Nederland. Dit visum wordt bijna nooit afgewezen.

  Mijn vriendin heeft gestudeerd bij Richard van http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Succes met de aanvraag van het toeristenvisum.

  • Rob V. zegt op

   Dat is de TEV (Toegang en Verblijfsprocedure) waarvan het MVV (Schengen type D inreisvisum) een onderdeel is. Echter voor deze immigratie voor verblijf bij partner moet men bij de IND aantonen een “duurzame en exclusieve relatie” te hebben (of gehuwd, niet zijnde schijnhuwelijk dus ook duurzame relatie). Die vlieger gaat dus ook niet op als aantonen van de relatie juist het struikelpunt is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website