Schengenvisum vraag: Op vakantie naar de Schengenzone

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
17 januari 2024

Beste Rob,

Ik heb de Belgische nationaliteit, al vele jaren gehuwd met mijn Thaise echtgenote en zijn woonachtig in Thailand. Binnen enkele maanden zijn we van plan om op vakantie te gaan naar mijn thuisland (België). Ik las eerder op het blog dat je aanraadt om een visum voor mijn vrouw aan te vragen in een andere EU-ambassade (dus niet in de Belgische ambassade).

We zouden een reis plannen naar Zwitserland (aankomst Zurich) – vervolgens naar Italië om dan uiteindelijk af te zakken naar België. Je sprak eerder dat het land van aankomst de ‘hoofdbestemming’ zou moeten zijn. We zouden waarschijnlijk in elk land ongeveer een week aanwezig zijn waardoor er geen sprake is van een echte hoofdbestemming.

Graag hierbij enkele vraagjes als dat kan.

  • Moet je bij aanvraag van het visum je volledig reisplan voorleggen?
  • Vraagt men een bewijs van de boeking van je vluchten en hotels (wat als het visum geweigerd wordt en alles betaald is)?
  • Is het een probleem als je arriveert in Zurich en terug vertrekt vanuit Brussel?
  • Mag mijn echtgenote haar familieband bewijzen aan de hand van een attest van de ‘amphur’ waaruit blijkt dat we op heden nog altijd gehuwd zijn (een huwelijksakte is eigenlijk geen sluitend bewijs dat we nog samen zijn).
  • Hoe lang op voorhand mag je een visum aanvragen?

Alvast mijn beste dank voor je hulp.

Groet,

John2


Beste John,

In antwoord op jouw vragen:

Een volledig reisplan is niet nodig. Wel zou ik een korte begeleidende brief bijvoegen (in het Engels, Frans of Duits), en daarin jullie situatie en plan samenvatten. Daarin noem je jullie namen, dat jij Belg/EU-burger bent en je jouw Thaise vrouw mee op reis wilt nemen voor een kort bezoek aan Europa. Vermelden dat je de eerste week naar Zwitserland wil, dan een week naar Italië en dan nog een week in België maakt dan duidelijk dat er geen lidstaat is waar je de meeste dagen verblijft, en dat daarom het land van eerste binnenkomst de aanvraag in behandeling moet nemen.

Nee, boek/betaal geen vliegtickets of hotel. Strikt genomen is in jullie geval zelfs een reservering van een vlucht en een reservering voor een hotel ook niet vereist, maar veel ambtenaren willen dat toch graag zien. Dus als het geen grote moeite is, voeg dan een reservering van een vlucht en van een hotel bij. Bij sommige maatschappijen kan dat gratis (maar vervalt de reservering binnen enkele dagen), soms kost het een klein bedrag. Reserveer een kamer ergens waar je dat nog kosteloos kunt annuleren. Niemand verplicht jullie daadwerkelijk een boeking te doen bij de vliegtuigmaatschappij of het hotel, dus als je na toekenning van het visum ergens een betere deal treft zijn jullie daar geheel vrij in.

Het is geen enkel probleem om via Zürich in te reizen en via Brussel weer te vertrekken.

Je bent min of meer in de keuze van hoe de familieband (hier: huwelijk) aangetoond kan worden. Standaard is dat een huwelijksakte. Maar omdat men ook graag wil zien of deze nog actueel is, vragen de Zwitsers om “huwelijksregistratie, niet ouder dan zes maanden”. Ik ben niet bekend met Thaise rechtsgeldige stukken maar een officieel en recent document/uittreksel van de Thaise autoriteiten zal volstaan. Ik neem aan dat je hierop doelt met jouw genoemde attest, dus ja, dat volstaat. Let er wel op dat Thaise documenten ook officieel vertaald zijn naar het Engels/Duits/Frans.

Noot: Gelukkig reppen de Zwitsers verder niet over legalisatie door het Thaise ministerie van Foreign Affairs of legalisatie door Belgische ambassade (sommige ambassades wensen wel al die legalisaties te zien, terwijl een EU/EER-familie aanvraag juist laagdrempelig behoort te zijn. Ze gooien het dan op tegengaan van fraude, controle op echtheid/juistheid van de documenten. Uiteraard moet een ambassade zich ervan verzekeren dat bewijsstukken correct is, maar zo te zien houden de Zwitserse ambtenaren hier een zeer nuchtere handelwijze op na.

Je kunt de aanvraag op zijn vroegst 6 maanden voor aanvang van de reis indienen.

Via de website van de Zwitserse ambassade te Bangkok kun je nog een en ander nalezen. Het enige wat daar vreemd aan is, is dat onder de stukken voor een EU/EEA family aanvraag men vraagt om een “Copy of marriage registration from the EU/EEA citizen’s home country, not older than six months.”. Dat zal een klein foutje zijn daar 1) de officiële regels niet stellen dat een huwelijk ingeschreven/gesloten dient te zijn in het EU-land in kwestie. 2) dat een onredelijke of zelfs onmogelijke eis is als jullie in Thailand wonen en al lange tijd of misschien wel nooit terug in België geweest zijn. Ze zullen er wel vanuit gaan dat de Europeaan in kwestie ergens in Europa woont en het huwelijk daar ook ingeschreven is. Maar een bewijs van een officieel huwelijk in Thailand is afdoende onder de EU-regelgeving.

https://www.eda.admin.ch/countries/thailand/en/home/visa/entry-ch/up-90-days/documents-schengen.html

De aanvraag van dit visum zou dus zonder te veel gedoe moeten verlopen, maar ik hoor graag jullie ervaring in de praktijk. Doe de aanvraag direct via de Zwitserse ambassade (op afspraak) en maak dus geen gebruik van visumkantoor VFS Global.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website