Beste Rob,

Mijn vrouw heeft een Schengenvisum voor 1 jaar met meerdere binnenkomsten, multiple entry genaamd. Zij heeft al 1 keer gebruikgemaakt van haar binnenkomst van 90 dagen . Bij de paspoortcontrole werd gevraagd naar haar gelegaliseerd uitnodigingsformulier die je bij de gemeente heb moeten laten legaliseren.

Nu wil ik haar voor de 2de binnenkomst van 90 dagen naar Nederland laten komen na 90 dagen in Thailand te zijn geweest.

Kan ze hetzelfde gelegaliseerde uitnodigingsformulier van de gemeente gebruiken die zij bij haar 1ste binnenkomst heeft gebruikt of moet ik voor haar 2de binnenkomst een nieuw gelegaliseerd uitnodigingsformulier halen bij de gemeente?

Ik hoor graag van u.

Groet,

Willem


Beste Willem,

Het gaat het hier om het “formulier logies en/of garantstelling” en om exact te zijn het “garantstelling” deel ervan. Daarover schrijf ik in het Schengendossier het volgende:

Wanneer vervalt de geldigheid van een garantstelling?
Een garantstelling vervalt zodra de vreemdeling aantoonbaar het Schengengebied heeft verlaten. Bij een nieuw bezoek (Schengen-buitengrens-passage) is dus officieel een nieuwe garantstelling vereist. Zolang een vreemdeling nog steeds binnen het Schengengebied verblijft kan een Nederlandse garantsteller nog 5 jaren verantwoordelijk worden gesteld en een Belgische garantsteller nog 2 jaren. Denk hierbij onder andere aan de kosten voor deportatie terug naar Thailand.

Officieel vervalt een garantstelling dus zodra een vreemdeling het Schengengebied heeft verlaten en zou bij elk bezoek een nieuw verklaring geregeld moeten worden. Zou je in korte tijd frequent de grens passeren dan zou dat extreem en disproportioneel veel papierrompslomp en kosten betekenen. In de praktijk zijn mij geen verhalen bekend van Nederlandse grensbewaking (KMar) die geen genoegen namen met een recente garantstelling voor verblijf bij dezelfde referent als voorgaande bezoeken. Als de Nederlandse grenswacht geen genoegen neemt met een garantstelling kan deze de referent vragen ter plekke een nieuwe garantverklaring te tekenen.

***

Het Schengendossier kun je vinden hier op het blog, in het menu aan de linkerkant onder het kopje Dossiers. In het artikel dat dan opent staat een link naar een pdf-bestand waar deze en vele andere vragen behandeld worden. Persoonlijk zou ik dus het garantformulier nog een tweede maal gebruiken, vooral als deze nog “recent” (minder dan een jaar) oud is. Eventueel met een kopie van recente loonstrookjes van de garantsteller bij de hand. En als de KMar er toch over valt: jij bent natuurlijk ook op Schiphol aanwezig met je mobiele telefoon en legitimatiebewijs in de hand. Misschien zelfs met originele loonstrookjes in je binnenzak maar minstens een pinpas. De grenswachters kunnen jou dan makkelijk optrommelen en jou onder hun neus een nieuw logies/garantverklaring doen tekenen. Dat zal ze vast en zeker tevredenstellen.

Ik hoor echter graag hoe anderen dit in de recente praktijk is vergaan? Reacties zijn zeer welkom.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

3 reacties op “Schengenvisum vraag: Moet ik weer een nieuw bewijs van garantstelling/logiesverstrekking invullen?”

 1. Wil zegt op

  Ik heb van ministerie van Buitenlandse Zaken een whatsapp bericht, dat een logiesverklaring niet hoeft te worden gelegaliseerd. Zelf ondertekenen volstaat .

  • Rob V. zegt op

   Beste Wil, voor alleen het logies gedeelte klopt dat (er hoeft niet geen handtekening gelegaliseerd te worden voor wie aangeeft gasten te ontvangen). Maar dan zal de reiziger zelf voldoende geld moeten kunnen tonen (55 euro per dag). Staat er iemand in Nederland garant (dat is meestal het geval), dan moet de handtekening die die financiële verantwoording bevestigd onder het oog van een ambtenaar plaatsvinden.

   • Prawo zegt op

    Beste Rob V. Ik kan je niet bereiken via het forum van Buitenlandsepartner omdat uw inbox (Admiral Donutz) daar vol zit. Over je contactgegevens uit het verleden beschik ik niet meer. Kunt u mij even mailen?
    Groet, Gart


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website