De moeder van Sirawith, een Thaise activist, is in beschuldiging gesteld van majesteitsschennis. De vrouw riskeert tot vijftien jaar cel omdat ze op een Facebook-bericht gereageerd had met het woord “ja”.

De 40-jarige Patnaree Chankij moet zich verantwoorden voor het beledigen van de monarchie. Ze reageerde instemmend op een bericht waarin kritiek werd geuit op het Thaise koningshuis. Ook de persoon die het bericht op Facebook had gepost, is opgepakt en in beschuldiging gesteld.

Patnaree werd aangeklaagd door een militaire rechtbank in Bangkok. Als ze schuldig wordt bevonden, riskeert ze een celstraf van vijftien jaar. Volgens haar advocaat is ze op borgtocht vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 500.000 baht (bijna 13.000 euro). De vrouw is de moeder van Sirawith Seritiwat, een activist die de pro-democratische studentengroep Resistant Citizen had opgericht en fel tegenstander is van de junta. Sirawith is ook tegen het ontwerp-grondwet waar op 7 augustus een referendum voor wordt gehouden.

Het beledigen van de koning en zijn familie wordt in Thailand zwaar bestraft. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat deze wetten vaak misbruikt worden om critici en politieke tegenstanders de mond te snoeren.

Minister-president Prayuth Chan-ocha, die ook hoofd van de junta is, heeft gezegd dat iedereen die de monarchie beledigd keihard zal worden aangepakt.

6 reacties op “Thaise moeder typt “ja” op Facebook en wordt opgepakt”

 1. Tino Kuis zegt op

  1 We weten niet of dat eerste bericht inderdaad kritiek bevatte op het Thaise Koningshuis. Dat is tot nu toe alleen nog maar een beschuldiging maar de praktijk leert dat het bijna altijd tot een veroordeling leidt Die kritiek kan niet herhaald worden.
  2 Het Thaise woordje wat ze schreef was ’tsjaa’. Dat is geen volmondige instemming maar meer zoiets ‘Hm hm’, ‘OK’, ‘ik hoor je’. Dat is wat de Thaise pers er over schrijft.

 2. Tino Kuis zegt op

  Somsak Jeamteerasakul was een hoogleraar aan de Thammasaat Universiteit die al jaren pleitte voor een verandering in de majesteitsschennis-wetgeving. Zijn huis werd een aantal malen beschoten.
  Hij vluchtte vlak na de coup, in mei 2014, het land uit. Op zijn Facebook-pagina schreef hij toen dat hij alleen zeer bedroefd was over het feit dat hij zijn 93-jarige moeder moest achterlaten en mogelijk nooit meer terug zou zien.

  Ongeveer een jaar geleden deden een aantal soldaten een inval in het huis van zijn moeder. Ze liepen op hun laarzen door het hele huis, fotografeerden van alles en vertrokken weer zonder een woord te hebben gezegd.

  De ouders van studenten-activisten worden regelmatig door soldaten en politie bezocht……

 3. Eduardus zegt op

  Las vorige week, op mijn laptop, in de Duitse “Bild” Zeitung een artikel over de kroonprins van Thailand, lees deze krant elke dag hier in Thailand. Omdat ik een tijd lang in Duitsland heb gewoond houd ik het nieuws daar nog steeds bij, het betreffende artikel trok mijn aandacht, vooral ook om het bijgevoegde beeldmateriaal, de volgende dag, zo als gewoonlijk, wilde ik weer naar het nieuws, krijg ik tot mijn stomme verbazing dit bericht te zien,

  “The requested URL / was not found on this server. That’s all we know”

  Tot nu toe krijg ik nog elke dag, waar ik ook de zoek naar Bild, dit bovenstaande bericht van Google te zien, lees nu “Die Welt” als genoegdoening, maar voor hoelang.

 4. Jan Hoekstra zegt op

  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, dat vergeten jullie wel eens in Nederland.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Dat vergeet ik zeker niet. Politieke discussies zijn in Thailand eigenlijk “not done”. Zeker als een farang zoals ik meent er iets over te moeten zeggen. Zelfs in familiekring wordt plots gezwegen als ik meen iets over de Thaise politiek te moeten zeggen. Doe ik dus niet meer. Vreemd overigens dat mijn vrouw hier in Nederland geen uitnodiging heeft gehad om te stemmen (referendum) Voorheen, bij verkiezingen was dat tot nu altijd wel het geval.

 5. Dirk Haster zegt op

  Nee, vrijheid van meningsuiting is een voorwaarde voor een moderne samenleving. Wat dat betreft heeft Thailand dus nog een lange weg te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website