Olifanten zijn Thailand’s nationaal symbool. Wanneer ze doodgaan, verdienen ze een laatste rustplaats die past bij een dier van gewicht. In Ban Ta Klang (Surin) krijgen ze zo’n rustplaats. Naast Wat Pa Arjiang is een speciale begraafplaats gecreëerd. Er rusten nu honderd olifanten in de schaduw van bomen.

De grafsteen boven elk graf heeft de vorm van het hoofddeksel van een krijgsman uit het verleden. Ook die dient om het dier schaduw te verschaffen, legt abt Phra Khru Samu uit. ‘De olifanten hebben voor ons gewerkt. Wanneer ze sterven, dienen ze comfortabel in de schaduw te rusten.’

Phra Khru Samu Harn Panyatharo, zoals zijn naam en titel voluit luidt, nam in 1995 het initiatief voor de begraafplaats. Tot dan werden olifanten in rijstvelden of plantages begraven, bij ziekenhuizen waar ze waren behandeld en bij heiligdommen, waar ze waren gehouden. Toen dorpelingen lucht kregen van zijn initiatief, begonnen ze resten van olifanten op te graven. Ze brachten ze naar de tempel voor merit making rituelen en herbegroeven ze daar.

Tien jaar later waren er veertig graven in het bos. Met financiële steun van de provincie en hulp van dorpelingen werd de begraafplaats opgeknapt. Thans telt de begraafplaats honderd graven; de resten van talrijke olifanten wachten nog op een waardig afscheid.

Maar dode olifanten kunnen niet onmiddellijk naar de begraafplaats worden gebracht. Ze moeten eerst elders vijf tot zeven jaar begraven worden totdat hun lijf tot volledige ontbinding is overgegaan en alleen het skelet overblijft. Op die manier is het veel gemakkelijker de skeletten op te graven en voor de herbegrafenis naar Ban Ta Klang te brengen.

Ban Ta Klang is van oudsher een olifantendorp. De etnische Kui bevolking heeft een lange traditie in het vangen en trainen van olifanten. Het dorp telt 100 olifanten, de helft van het totaal aantal in de provincie Surin. Tegenwoordig neemt het belang van de Kui tradities en cultuur af, maar een groot aantal dorpelingen trekt nog steeds op met tamme olifanten. Mahouts uit Surin mogen met hun dier elders in het land hun brood verdienen, ze komen altijd terug om eer te bewijzen aan hun voorouders. En hun dier vindt er een laatste rustplaats.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Waardig afscheid voor Thailand’s nationaal symbool”

  1. johan zegt op

    Er zijn niet teveel olifanten,er zijn teveel mensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website