Kleding laten maken in Thailand

Door Ernst - Otto Smit
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
21 april 2023

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het erg verleidelijk om in Thailand een pak of een jurk te laten maken. Het is goedkoop, snel en het aanbod is gigantisch groot.

Op straten als Sukhumvit, Khao San in Bangkok zijn de kleermakerswinkels ontelbaar en word je verleid met borden waarop superaanbiedingen staan: 1 pak met twee broeken, 3 hemden, paar stropdassen erbij en dat alles voor een prijs waar je in Europa een paar mooie T-shirts voor koopt. De meeste kleermakers zijn van Indiase of Pakistaanse afkomst, hoewel meestal ook al generaties lang in Thailand.

Natuurlijk is het allemaal niet zo mooi als het lijkt en valt het uiteindelijke resultaat vaak tegen.

Hoe komt dat? Zijn er zoveel oplichters onder de kleermakers ? Er zullen er ongetwijfeld bij zijn maar als je de tips hieronder volgt, helpt dat zeker om teleurstelling te voorkomen.

 • Bedenk dat jouw kleermaker zoveel mogelijk informatie van je moet krijgen zodat hij weet wat jij precies wilt. Alleen de stof uitzoeken en jouw maat laten nemen is lang niet voldoende. Je zult zelf zo precies mogelijk moeten beschrijven wat je wilt. De gemiddelde Thaise man is geen goed voorbeeld want hun pakken zien er meestal uit als hobbezakken dus als je niets zegt en geen details geeft is dat wat jouw kleermaker voor je gaat maken.
 • De kwaliteit van het materiaal is erg belangrijk en dat een importstof uit Europa duurder is dan een nylonstofje of in Thailand geweven textiel is logisch.
 • Neem ruim de tijd voor het hele proces. 24 uur voordat je naar huis gaat nog even een pak laten maken is niet handig en vraagt om teleurstellingen.
 • Green Wood Travel helpt jouw graag aan adressen van kleermakers waar wij goede ervaringen mee hebben maar hoofdpunt blijft: wees assertief en maak je wensen duidelijk kenbaar.

17 reacties op “Kleding laten maken in Thailand”

 1. Alex zegt op

  Ik heb drie weekenden geleden een pak laten maken in Chiang Mai. Werd op de nachtbazaar aangesproken door een klein kereltje en … inderdaad, mee genomen naar een winkeltje ergens onder/achteraf. Daar wat zitten babbelen en de gok genomen. Ik kon een standaard voering kiezen of een echt mooie bewerkte stof met speciale stikbanden. Ik vond het er goed uitzien en als 1.94cm lange kerel met 120+ kiloos Hollandsch welvaren op en in de botten, kom je hier nergens aan iets fatsoenlijks wat past. Hij begon met een colbert, twee pantalons en twee shirts op 18.000 THB. Nou… pffff. Dacht het niet. Heb de rekenmachine /2 laten doen en zei plompverloren dat ik dat in BKK betaal normaal gesproken (nooit gedaan). De brede lach van beide heren verdween en er werd wat in het Birmees gepoekeld.
  Kon écht niet: met die prachtige voering…? Nee, sorry!
  Ik wilde weglopen, maar… okay, you my friend: 10.000 TBH. Ik dacht: hmmm… heb ik dat er voor over? In Nederland moet ik mijn pakken altijd van Van Dal halen en dan ben ik 169 voor een colbert en 69 voor één pantalon kwijt… Hmm… okay. We nemen de gok. Ik heb als het lukt een extra pantalon en twee overhemden op maat ‘gewonnen’. Ik het ergste geval heb ik een avond een rotgevoel en voel ik me belazerd en ‘hoe had ik zo stom kunnen zijn…’.
  Druk maten opmeten (was vrijdagavond zo rond 21:30 denk ik). Het zijn zulke kleine mannetjes dat hij op een krukje ging staan om mijn nek op te meten ha ha ha. Gezegd dat ik mijn initialen op de borstzakjes van de overhemden wilde hebben (geen probleem). Ik heb de hemden ‘met manchetknopen’-stijl besteld. Ik heb toen een aanbetaling gedaan van 4.000 THB met de creditcard en ik moest de volgende dag om 11:00 uur terugkomen.
  Gedaan. Ze hadden (’s nachts?) al iets van een hesje gemaakt dat voor het colbert zou worden gebruikt. Dat werd over mijn brede schouders gedrapeerd en toen met spelden bijgesteld. De pantalon was al helemaal klaar. Zag er prima uit. Iets te groot in de band, maar zou worden bijgesteld. Of ik ’s avonds nog een keer terug kon komen. Maar wel met een beetje ‘lucky money’ achterlatend. Oh ja: ‘cash money het liefst…’ Ha ha ha. Nou okay. 3.500 op de creditcard en 500 cash.
  Rond 22:00 terug. Colbert hing er! Twee overhemden ook klaar. Een paar kleine dingen nog opgemerkt om het af te maken. Of ik geen interesse had in ook nog 3 extra hemden…? Hmm, ik kreeg wel vertrouwen in die twee kleine Birmeesjes dus ach: waarom ook niet. Ze wilden 5.000. Nou, deelde weer door twee, maar het werd 3.000. Geen cent meer. (Zeer waarschijnlijk nog (veel) te veel: maar ach… ze moeten ook leven denk ik hier bij bijna alles). Nog drie stofjes uitgekozen. Ook maar een zwart hemd: Koningsgevoel is nog wel een paar weken zwart en er gaan er links en rechts toch ook nog wel een paar dood, dus dan heb ik het maar hangen.
  Alles keurig de volgende morgen opgehaald (zondagochtend). Netjes in een suit bag gedaan en nog zo’n setje stropdas met manchetknopen erbij gekregen.

  De tuk-tuk driver vertelde dat ik een werelddeal had gesloten tegen mijn (Thaise) aanstaande. Liegen in consessie denk ik dan argwanend, maar goed: ik was voor 13.000 THB klaar. Colbert, twee pantalons, vijf overhemden. Mooie stof. Prachtig afgewerkt en op maat: het zit als gegoten. Nu eindelijk voorlopig eens niet van die een standaard maat 47 overhemden welke ik voor mijn schouderpartij nodig heb (‘zwemmersbouw’ van nature, maar na m’n 40ste er wel een snackbar serre voor tegenaan gebouwd), maar waar ik dan weer een Thai in de ‘buik’ kan wegstoppen als ik het shirt naar voren trek. Nee, het is nu ook mooi getekend afgeleverd. Over twee weken naar huis. Paar keer naar klanten, waar ik met veel plezier in het pak zal rondlopen, dan in oktober snel weer terug naar hier; waar het leven sabai mak mak is. Tot nu toe dus één (positieve) ervaring opgedaan. Maar… misschien zijn alle stiksels er al uitgevallen na één dag dragen: ik houd jullie op de hoogte.

  Ben wel benieuwd hoe ze het nou eigenlijk doen… Al die Birmezen zullen ergens centraal in Chiang Mai een fabriek hebben waar ze slaven aan het werk zetten, maar kon er niets over vinden op internet… Iemand een idee?
  Vergeet overigens echt het ‘klaar in <24 uur'-verhaal. Als ze het echt goed willen doen, moet je toch echt een paar keer terug om te passen.

  Goed verhaal, lekker kort ook: gaan we niets mee doen.
  🙂

  Alex

  • rene.chiangmai zegt op

   Prachtig geschreven verhaal.
   Wat mij betreft mag je vaker wat schrijven. 555

   Maar er komt sowieso toch nog een update: nl. over hoe het met de stiksels is gegaan.
   En als het dan allemaal goed gegaan is zou ik graag het adres willen hebben.

  • Fransamsterdam zegt op

   Het is denk ik een hoop geld, maar het is een prachtig verhaal en iedereen gelukig. Mooi voorbeeld van “Fairtrade”.
   Anders waren de centjes toch in de zak van doorschuivers verdwenen.

 2. NIcky zegt op

  Wij hebben reeds verschillende malen
  Kleren laten maken, zowel voor dames als heren. Verschillende adresjes, zowel in Bangkok als in chiang mai, maar eigenlijk nog nooit gehad dat het echt goed was. Als je wat afwijkende maten hebt is het echt moeilijk. Bij Manhatten in bangkok, behoorlijk belazerd en de hotel security moest er aan te pas komen om de originele kleding terug te krijgen. Daarbij, iedere keer de halve stad door om te passen is ook niet dat wat je wil tijdens je vakantie. Kan misschien allemaal goedkoper zijn na het nodige afdingen, maar kwaliteit???

  • Alex zegt op

   Ha Nicky,
   In mijn geval zijn de afwijkende maten juist de reden geweest om het eens een keer te hebben geprobeerd… 🙂
   Het is waar dat je misschien de halve stad door moet en ja, als ik heel precies was geweest had ik er nog een paar bath bij op moeten tellen in verband met de tuk-tuk en de E85 (brandstof) in onze auto. Het is echter peanuts op de 13K. In tijd viel het reuze mee en voor mij geldt dat het (in tegenstelling tot reizigers en vakantiegangers misschien) ‘sabai mak mak’ kan gaan. Kortom: lekker op het gemakje en met plezier. Ik was een weekendje met vriendin en familie vanuit Sukothai naar Chiang Mai gereden en we hadden geen vast omlijnde plannen. Ik woon 50%-50% in Thailand en Nederland (ben met pre-pensioen gegaan afgelopen mei toen ik 44 werd).
   Dus tja: als je je die moeite wilt besparen en het risico wilt vermijden, ga je niet over tot het op maat laten maken van je kleding. Het is een vrije keuze. Ik beschreef enkel mijn ervaringen -tot nu toe- en heb het kader waarin e.e.a. tot stand kwam geprobeerd te beschrijven. Of de kwaliteit zo goed is als werd beweerd kan ik nu nog moeilijk beoordelen. We zullen zien en beloofd is beloofd: ik kom erop terug.
   Sawasdee Khrap!

 3. jaxel zegt op

  Ooit een pak laten maken bij mr Guru in Cha Am, duurde wel een paar dagen, maar het resultaat was erg goed en tegen een schappelijke prijs.
  Werd goed naar wensen geluisterd, kortom zeer tevreden!

 4. eduard zegt op

  Het probleem in thailand is dat, als je 10 zaken bezoekt en je maat op laat nemen.er 10 verschillende maten uitkomen.En dan dat er meer dan 120 stoffen zijn maakt het er niet makkelijker op.Je kunt overhemden laten maken van 300 baht en van 1000 baht.
  ik heb nu een stof ontdekt wat niks onder doet dan alcantara,weten de meesten van vroeger nog wel. Mooie stof en kan de wasmachine in met koud wassen en nat ophangen en weer als nieuw. prijzig ,dat wel……zo n 4500 baht voor een colbert,maar toen alcantara in de mode was , zo n 30 jaar geleden in Holland, kwam je onder de 1200 gulden niet weg……. maar heb ze al meer dan 12 jaar en blijven nieuw…dus alle waar naar zij geld.Ziet er suede achtig uit en niet veel zaken hebben het, maar als je zo n zaak vind, laat maar maken.Een colbert voor je leven.

 5. Franky R. zegt op

  Ook ik heb ooit een pak laten maken. Een Indiër die zei zelfs nog in Nederland te zijn geweest.

  125 euro voor een donker pak met krijtstrepen, gilet, twee stropdassen en twee hemden.

  Dat was in 2004 en pas ruim tien jaar later had ik er niets meer aan… eigen schuld, want ruim 12 kilogrammen eraan gegeten. De boel zat wel erg krap, haha!

  Mijn jongere broer moest solliciteren en had een nette pak nodig, en het hangt sindsdien bij hem.

  Gelukkig waren de hemden iets ruimer, dus die heb ik nu nog.

  Het winkeltje aan de Central Road te Pattaya is allang weg, maar met de kwaliteit zat het dus 100 procent goed.

  • Bert zegt op

   Zijn veel kledingmakers die een tour door Europa maken.
   Je kunt zelfs een deal met hun maken dat je voor klanten zorgt.
   Je krijgt dan een bepaald percentage of een pak oid.

 6. JACOB zegt op

  Overhemden laat ik hier maken,geef een goed passend overhemd met borstzakje af en na het uitzoeken van kleur en stof wordt het keurig nagemaakt,broeken en pakken die gebruik ik hier niet.

 7. Bert zegt op

  Kleding laten maken voor mijn broer, 1.80 meter groot en 150 kilo zwaar.
  Dus in NL extra duur.
  Hier laten maken bij een zaak die voornamelijk uniformen maken voor de gemeenteambtenaren.
  Was in één keer goed, niet tussentijds passen etc. De man vertelde ons dat dat niet echt nodig is. Hun maken 1000den uniformen voor de gemeente etc zonder te passen. Mocht het onverhoopt niet goed zitten, geen man overboord want dan wordt het aangepast.
  Mijn broer vond de prijs goed.

 8. Fred zegt op

  In Hua Hin zit een zaak genaamd Picasso, een paar keer een colbert laten maken. Perfecte pasvorm en mooie stof, prijs rond de € 180,= . Nu wat meer laten maken waaronder een jasje, waarvan de stof was meegenomen. Geen probleem, een redelijke prijs en het zit perfect. Een paar keer passen zelfs om 22:00.
  Aardige mensen en een acceptabele prijs. W e zijn zeer content met het resultaat.

  • Pieter zegt op

   Ik heb afgelopen week mijn costuum afgehaald bij Picasso en gelijk in het weekend gedragen bij een bruiloft.
   Zeer tevreden met het resultaat,veel beter dan wat ik in het verleden heb ervaren op verschillende andere plekken.
   Mijn vrouw was zo onder de indruk,dat ze een prachtige jurk liet maken en ze was zeer tevreden met het resultaat.

 9. Christina zegt op

  Verscheidende keren kleding laten maken in Pattaya kleermaker in Woodlands resort naam Willy heel slecht en toch nog duur. In Phuket kleren laten maken ze hebben een zaak in Patong beach en Phuket stad werkelijk grote klasse goed afgewerkt met zelfde kleur garen zit perfect en niet duur precies wat ik wilde.
  Een keer in Chiang Mai nacht market wilde een Chinese blouse stof uitgezocht aanbetaald moest passen en toen bleek dat het allemaal kleine lapjes waren ja grote maat kost duurder. Uiteraard geweigerd en toen maar gedreigd netjes met toeristen police die langs liep kreeg ik mijn geld terug. Sinds die tijd ben ik genezen van op maat laten maken sommige maken er een rotzooitje van buitenkant netjes binnenkant daar was het afgestikt met andere kleur sorry maar dat accepteer ik niet.

 10. endorfun zegt op

  Eens in CHIANG MAI bij een Nepalese kleermaker naast het EMPRESS hotel een 2 pakken laten maken, 1 met, en 1 zonder colbert.. Nadien nog colbertje bijbesteld, gevraagd met dezelfde maten, maar bij levering (via de post) was het veel te klein.
  Bij mijn volgende trip aldaar, samen met mijn vriendin/gids er geweest en euvel geduid, en direct verholpen, en perfect passend.

 11. khun moo zegt op

  Ik heb diverse pakken laten maken in Thailand.
  In de loop van de jaren een stuk of 6.
  De laatste jaren nam ik de stof en knopen mee uit nederland.
  De kwaliteit hier die je in een stoffen winkel koopt is vaak toch kwalitatief beter.

  De kleermaker liet me ook zien dat hij zaken deed met zweedse kleermakers.
  Die sturen hem dan de stof en de maten op en hij maakte het kostuum.
  Het kostuum ging wel 2 keer naar zweden en terug voor de definitieve pasvorm.

 12. Glenno zegt op

  Er is veel kaf onder het koren voor wat betreft kleermakers in Thailand. Maar ik heb het geluk een (erg) goede te hebben gevonden waar ik al diverse malen kleding heb laten maken.

  Voor mijzelf: een kostuum, overhemden, pantalons ( ter plekke aangemeten )
  Voor mijn zoon: kostuums, overhemden ( kopie van meegenomen kleding )

  Alles was perfect gemaakt. Kwaliteit stof en maatvoering, niets op aan te merken. Sonny, de eigenaar, is een vriendelijke eerlijke man en neemt alle tijd om maten op te nemen, je behulpzaam te zijn bij het uitzoeken van de stof en de details te bespreken. Gewoonweg een lieve man. Geen schreeuwlelijk of doorgewinterde drammende verkoper. Het is, wat mij betreft, een man die zijn vak verstaat. De prijs is ook goed.

  Ga gerust eens kijken bij: The Prague, 41 Ratchamanka Road, Chiang Mai. (oude centrum, tegenover Restaurant Coconot Shell)

  Op Tripadvisor door klanten beoordeeld met 5 sterren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website