Laat ik beginnen te zeggen dat militairen, en de politie, in de hele geschiedenis van Thailand een belangrijke rol hebben gespeeld zowel op regeringsniveau als in de samenleving als geheel. Maar het is de laatste tien jaar in toenemende mate het geval, met in de laatste drie jaar een nog veel grotere toename.

Op regeringsniveau zien we dat het parlement, de raad voor hervormingen en de ministersploeg voor bijna de helft uit militairen bestaat. Een ander, kleiner deel, zijn politieofficieren.

Sinds een jaar mogen de militairen alle politiefuncties uitoefenen, vaak zonder dat daar een rechtbank aan te pas komt. Mensen die gearresteerd worden verdwijnen regelmatig voor een week incommunicado in een militair kamp. Veel verdachten worden berecht voor een krijgsraad, oorspronkelijk alleen bedoeld voor militaire verdachten.

In veel zogenaamde onafhankelijke instellingen, als de Kiesraad, Commissie voor Mensenrechten en de Ombudsman, worden militairen benoemd.

Het budget voor de strijdkrachten is in de afgelopen tien jaar verdubbeld, terwijl alle regeringsuitgaven tezamen met slechts 50 procent zijn toegenomen.   Hoe de militairen hun budget besteden is niet openbaar en kan niet door het parlement worden onderzocht maar dat is altijd al zo geweest.

In de bijna alle Raden van Bestuur van de vele staatsbedrijven zitten militairen, meestal twee. Bij Thai Airways en Airport of Thaland zitten 6 militairen in de Raad van Bestuur (prachatai.org/english/node/7267)

Naast iedere gouverneur van Thailand’s 77 provincies is een militair benoemd die het beleid in de gaten houdt.

De Isoc, Internal Security Operations Command, is een eenheid van de strijdkrachten verantwoordelijk voor het handhaven van de ‘binnenlandse nationale veiligheid’. Maar ze vervullen steeds meer burgerlijke functies zoals het organiseren van bijeenkomsten om een sociaal contract op te stellen voor ‘nationale verzoening’. Daarnaast doen ze vaak mee aan allerlei politionele acties zoals het terug winnen van bezet land en controleposten bij het verkeer (www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30320934)

Militaire waarden als discipline, eenheid, gehoorzaamheid en nationalisme worden alom gepromoot, militairen geven soms les op scholen. Op Kinderdag mogen kinderen met wapens spelen.

Meer dan de helft van afbeeldingen bij nieuwsberichten in de Thais-talige pers laten militairen en politie zien.

Ambtenaren worden gedwongen deel te nemen aan militaire trainingskampen (www.nationmultimedia.com/news/national/30316445)

Misschien zijn er meer voorbeelden.

Ik vind dat Thailand hard op weg is een gemilitariseerde samenleving te worden, als dat al niet het geval is.

Wat vindt u? Bent u het met de stelling eens of niet? En zo ja, wat zijn volgens u de gevolgen op kortere en langere termijn?

Discussieer mee over de stelling: ‘Thailand is hard op weg een gemilitariseerde samenleving te worden!’

55 reacties op “Stelling v/d week: “Thailand is hard op weg een gemilitariseerde samenleving te worden!’”

 1. Khun Peter zegt op

  Militairen horen thuis in een kazerne en moeten geen deel uitmaken van het maatschappelijke leven. Het feit dat militairen in Thailand zich deze rol toe-eigenen heeft te maken met het disfunctioneren van de door en door corrupte politie en het bestuur van het land. Omdat politie en bestuurders incompetent zijn springen de militairen in het gat om zo het land niet in totale chaos te laten vervallen. Dus ik begrijp het wel.
  Maar de meeste toeristen en expats hebben weinig moeite met corruptie, die maken zich alleen druk als er geen strandstoelen op het strand mogen staan. Overigens ook een idee uit de koker van de militairen.

  • ruud zegt op

   De vraag is natuurlijk, of de militairen minder corrupt zijn.
   Ze zitten wat minder lang bij de geldbronnen in de samenleving, dan de anderen, maar ik vrees, dat het gewoon een nieuwe, extra, mee-eter wordt, die de economie afroomt.

  • HansNL zegt op

   Het probleem van militairen in de kazerne en niet midden in de maatschappij laat zich raden, lijkt mij.
   Dit geldt zeker voor een beroepsleger en in mindere mate voor een dienstplichtig leger.
   Het lijkt me dat de militarisering van her gewone leven wel meevalt, op scholen is althans uiterlijk niet veel veranderd.
   Natuurlijk is er wel het een en ander gaande dat ook bij mij invloed heeft op de wenkbrauwen.
   Maar die bewegingen waren er ook wel voor de afgelopen drie jaar.
   Dat de militairen, met een supportershonk op regeringsniveau zal ik maar zeggen, hun verlangens proberen door te drukken is wel degelijk begrijpelijk.
   Zeker gezien de ellende in het zuiden, de spanningen aan de oost- en westgrenzen en de somstijds hopeloze veroudering van het materieel.
   Interessant is wel, en mij onbekend, hoeveel procent van de begroting is toebedeeld aan de militairen.
   Maar, en dat is voor mij het belangrijkste punt, de complete chaos op vele gebieden in Thailand en de dreiging van een burgeroorlog lieten de militairen eigenlijk weinig keus.
   Mede gezien de hun toegeschreven rol in het land.
   Is dat goed?
   Nee natuurlijk niet.
   Maar zeker is wel dat het land weer veel zaken ziet gebeuren die al jaren nodig waren maar door machtspelletjes van diverse partijen en de misselijk makende zelfverrijking gewoon niet gebeurden.
   Maar, wat democratie betreft, is ons Nederlands nu nog weldemocratisch te noemen?
   Her achterkamertjesgedoe, de ontkenning van 1,5 miljoenen, de machtskartel van gesjeesde partijen met het geheel onder regie van een ongekozen, ondemocratische EU?
   Weet nog niet wat beter of slechter is. To

  • Khun Peter zegt op

   Overal ter wereld komt corruptie voor, maar in Thailand is het de norm. En inmiddels heeft het de samenleving al zodanig verziekt, dat het land al jaren geen stap vooruit meer komt. Corruptie is destructief en valt nooit goed te praten.

  • Rob V. zegt op

   De meeste toeristen zullen weinig meekrijgen van de Junta. Die volgen het nieuws niet, zolang ze hun natje en droogje hebben zullen ze weinig merken en weinig moeite hebben met de Thaise regering (Junta). Je leest zo nu en dan gemopper over de afwezigheid van strandstoelen 1x per week en dat is het wel.

   De minder geïntegreerde pensionado kan heel goed vergelijkbaar redeneren. Zolang die maar lekker naar bar, strand en restaurant kan zal die niet snel klagen. Deze mensen leven in een ‘farang bubbel’. De pensionado die wat meer met Thai omgaat zal wel vaker gemopper opvangen van Thaise familie, vrienden, buren etc (en welke visies hebben die mensen? pro rood of geel, anti rood of geel, anti beiden?). Dat kan van kleine alledaagse dingetjes zijn tot aan grote zorgen over de toekomst van het land. Onder deze pensionado’s zul je meer variatie opvangen van ‘valt allemaal wel mee, de Junta bedoelt het goed’ t/m ‘dit mooie land zakt zo steeds dieper weg in de….”.

   De expat, ligt er maar net aan of die ook in een bubbel leeft (blijft maar een paar jaartjes werken en heeft vooral westerse collega’s en vrienden) of dat deze wat meer betrokken (geïntegreerd) is. Als de expat of arbeidsmigrant kritisch is dan zou ik er wel bij stil staan dat als de economie verslechterd dit ook van invloed kan zijn op de eigen baan. Voor de rest vergelijkbaar met de vorige paragraaf.

   Onder mijn eigen Thaise vrienden (sommige zijn ‘geel’ , andere ‘rood’ maar ook een boel die het met beiden helemaal gehad hebben) hoor ik veelal gemopper of (moedeloos? angstig?) zwijgen. Weinig enthousiasme dus. Zijn vooral 20-30-ers uit de middenklasse BKK en Khon Kaen etc.

  • Petervz zegt op

   “De militairen moesten orde op zaken stellen omdat het uit de hand dreigde te lopen”?
   Het “uit de hand dreigen te lopen was een opzet, opdat de militairen als “white knights” kon ingrijpen. het risico van een echte boycot door westerse landen bij staatsgreep zonder “aanleiding” is tegenwoordig nl een te groot economisch risico. Dus eerst een situatie creeren waardoor een militaire ingreep weliswaar niet werd toegejuigd, maar wel grotendeels gedoogd.. Kortom er werd door de PDRC naar een staatgreep toegespeeld. Dat was het doel. De red shirts begrepen dat eerst niet, en faalden omdat zij niet toespeelden op een militaire ingreep. Nu is ook dat hen duidelijk.

  • Antonio zegt op

   De Thai geeft niets of ze door een gekozen parlement of door militairen worden bestuurd
   Ik heb inmiddels twee militaire coups in Thailand meegemaakt en als ik mijn Thaise vrienden op attendeert trekken ze hun schouders op en lachen het weg ……
   Het interreseerd ze geen moer is mij gebleken
   Een ver van mijn bed show zou ik zeggen want het probleem wordt toch in Bangkok gestreden en het leven gaat gewoon door voor hen dus.
   De gewone Thai (Isan) geeft geen malle moer (sorry)wie er regeert en ik persoonlijk vindt dat Thailand met de militairen aan het hoofd in rustig vaarwater zit en de smaak te pakken hebben dus komende jaren gewoon door militairen zal worden geregeerd.
   Wie eenmaal macht heeft zal dat ook niet afstaan hoe graag de bevolking dat ook zou willen.
   Thailand wordt door Thaise Chinezen geregeerd en de echte Thai (Isan) staan aan de zijlijn.
   De militairen hebben nu de smaak te pakken en als de tijd nadert dat ze voor volgend jaar verkiezingen zullen uitschrijven opnieuw een excuus zullen vinden om dat weer te verschuiven.
   Obama maakte er een punt van dat de militairen zo snel weer de democratische gekozen parlement de macht moest geven en zo snel ook verkiezingen moesten uitschrijven…..
   Hoor je dat Trump dat ook zeggen……
   Dacht het niet….hij honoreert de coup door het staatshoofd uit te nodigen….
   Groet
   TonyM

   • henry zegt op

    vergeef mij dat ik moet corrigeren, maar volgens de Thai wonen er in isan geen Thai, maar Lao en Khmer, men spreekt er zelfs geen standaard Thai.

 2. koos zegt op

  Helaas heb ik van het jaar ook kunnen ervaren dat het leger meer invloed heeft op het leven van kinderen.
  Mijn dochter heeft zins begin van de maand nog maar 4 dagen school.
  van de 15 eerste jaar klassen is 1 klas alleen jongens en die krijgen militaire training.
  De andere 14 klassen krijgen dus 1 dag vrij in de week.
  Betekent dat de lestijd gewoon met 20% verlaagt word en dan klagen over slechte reultaten.
  Maar er is geen Thai die hierover zijn mond zal open doen.

  • marino zegt op

   die militaire training is niet verplicht.

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik kan er nog een heel belangrijke functie aan toevoegen.

  Maj Gen Chalongrat Nakartit is directeur van het ‘Government Lottery Office’, het kantoor dat de staatsloterij regelt. Drie keer raden waarom deze functie zo belangrijk is…….

  • Jacques zegt op

   Ik kreeg van mijn vrouw te horen dat er in Thailand een onderzoek gaande is hoe het mogelijk is dat de winnaar van de hoofdprijs (180 miljoen bath) 30 loten had met het winnende nummer. Die loten horen verdeeld te zijn door het land maar een persoon had deze in bezit.

   • Lex Pieters zegt op

    Niet zo moeilijk. Er worden steeds meer bundels van 2,3 of 5 loten met hetzelfde nummer aangeboden. Deze kosten per lot 100 bath of meer, Het geen illegaal is. Twee weken geleden had iemand niet ver van mijn dorp 30.000.000 bath (5 loten). Zes van deze bundels geeft 180.000.000 bath.
    Ook in Nederland zijn heel veel loten met hetzelfde nummer. Met een ander serie nummer net als hier. Het is dus niet typisch Thais.

 4. Jacques zegt op

  De Thaise bevolking bestaat uit vele gelederen. Militairen, politiemensen, bankmedewerkers zelfstandigen boeren etc., etc. Elk individu heeft zijn eigen manier van doen en laten, ingegeven door een opvoeding die niet strookt met westerse waarden. Binnen al die gelederen zijn er mensen die corrupt zijn en er een zooitje van maken. Er zal altijd wel wat te klagen blijven, zeker door ons westerlingen. De meeste Thai zitten er niet mee. Hebben iedere dag weer te maken met het overleven in de jungle. Bij hun gaat het nieuws het ene oor in en het andere oor weer uit. Mai pen arai. Horen zien en zwijgen is het beste, want is niet onze zaak is wat ik vaak hoor. Het is altijd een volk geweest van strijders en heet gebakken mensen en zal dit blijven. In dit verband is het leger dus een goede oplossing voor vele Thaise mensen. Ik zag het liever ook anders, maar is een illusie om te denken dit voorlopig mee te maken. Niemand kan (ver) in de toekomst kijken en er is altijd hoop. Dat er mensen zijn die van alles wat er zich aandient gebruik dan wel misbruik maken (corruptie) is aan de orde van de dag en dat de rijken het voor het zeggen hebben is een vaststaand iets. Ik zie dit niet snel veranderen, anders dan dat het volk in opstand komt, maar ook vele van het volk zijn corrupt op elk niveau is dit waar te nemen.
  Opleiding, opvoeding, ontbreekt op het niveau waarbij westerse waarden prevaleren. Alleen bij de artsen die in het buitenland hebben gestudeerd zie je goede voorbeelden. Kortom velen weten niet beter en willen niet beter weten. Daar zullen wij het mee moeten doen.

 5. Leo Bossink zegt op

  Ben het met de stelling eens, maar zie het niet als een extra probleem voor Thailand. Het landelijk bestuur en het parlement hebben helaas vele malen laten zien, volstrekt incapabel te zijn om Thailand adequaat te besturen. Dat het leger daardoor veelvuldig in de geschiedenis van Thailand heeft ingegrepen is daardoor toch wat beter te begrijpen. Zonder legerleiding zou dit land wel eens in een burgeroorlog terecht kunnen komen. Dus het Thaise volk krijgt wat het verdient, een strakke militaire leiding. Zonder dat kunnen ze niet. En niet vergeten: dit is Thailand, dus niet te vergelijken met b.v. Nederlandse / Europese toestanden.

  • colin de jong zegt op

   Helemaal waar Leo want als de militairen niet op tijd hadden ingegrepen, waren we ongetwijfeld in een burgeroorlog terecht gekomen. Nu nog even orde op zaken stellen met een groep economische adviseurs en keiharde aanpak van corruptie, dan gaan we eindelijk de goede weg op.

 6. Facttester zegt op

  Helemaal mee eens, Tino! Je benoemt terecht de feiten. Voor mij is deze ontwikkeling ook een van de redenen om dit land op afzienbare termijn te verruilen voor een Méditerrane bestemming. Hier moeten we er zelfs al beducht voor zijn om jouw posting te liken, we zouden er voor gearresteerd kunnen worden, zoals al eerder gebeurd is door een like op Facebook van Thais die het eens waren met iemand die kritiek had op de militairen.

 7. teun zegt op

  Nou, een beetje meer discipline in de samenleving is geen verkeerde zaak. Mogelijk zal dat tzt ook een positieve invloed hebben op het gedrag van de thais. School is essentieel onderdeel om leerlingen discipline, inzicht, planning etc. bij te brengen. Aan al deze onderdelen ontbreekt het vaak in hoge mate.

 8. mat zegt op

  In een regering of raad van bestuur horen geen militairen te zitten, maar democratisch gekozen burgers.
  Het feit dat Thailand zo´n militaire structuur kent, is de grootste oorzaak van het feit dat de economie hier zo slecht draait. Deze mensen hebben verstand van, en zijn opgeleid tot, militair denken, en op basis van die kennis regeren ze het land. De politie is door en door corrupt, net zoals de voormalige politici, dus zagen ze zich genoodzaakt in te grijpen, maar dat durt nu al veel te lang. Zo snel mogelijk vrije verkiezingen is het beste voor het land, en zijn burgers.

  • Leo Bossink zegt op

   Verkiezingen zo lang mogelijk uitstellen, dat is het beste voor Thailand. Zogenaamd democratisch gekozen regering bakt er weer totaal niets van. En binnen no time zitten we weer in de roodhemden – geelhemden oorlog. Zit niemand op te wachten, ik in ieder geval niet. Azie (Thailand) is geen Europa. Kijk om je heen in Azie. Je vindt daar nergens een “democratie” zoals we die in Europa kennen.
   En de “democratie” in Europa lijkt ook nergens op. Dus, willen we de Thai vertellen hoe het zou moeten? Laat me niet lachen.

   • marino zegt op

    Inderdaad Leo,democratie werkt niet in Thailand .Een militaire structuur waar burgers zich verplicht moeten houden aan discipline werkt beter en is veiliger voor het land.Beter dan bloedvergieten en het land te splitsen. Trouwens waar klagen de thai nu over is dat ze zogenaamd verkiezingen willen of eisen om de macht over te nemen. de militaire zijn hun spiegelbeeld. zolang men geen zuivere intenties heeft om het land te besturen,zullen de militairen de macht blijven uitvoeren. Ik woon nu reeds 22 jaar in thailand ,ga dagelijks om met de thaise bevolking,het lijkt er op dat ze er zich bij neerleggen. zolang ze maar plezier en vertier hebben is het goed. er zijn natuurlijk een groep intelectuelen die denken dat ze het beter weten,maar komen met geen enkel plan om de levenstandaard van de thai te verbeteren. Als boedisten zou ze moeten weten ,alles heeft een oorzaak en gevolg.

    • Petervz zegt op

     Marino, dat een gekozen regering Thailand vooral denkt en eigen belang is duidelijk. Echter dat de militairen om die reden de macht “overnemen” is een fabeltje. De rol van de militairen ligt in dit land toch echt anders dan dat jij dat afspiegeld.

    • ruud zegt op

     Welke verbetering van de levensstandaard van de bevolking heeft het leger dan werkelijk tot stand gebracht; niet de vage plannen en beloftes?

 9. Gerrit zegt op

  tja,

  Mijn dochter zit op de “high” school en daar hebben ze vanaf klas 4 (dus het eerste jaar, 1/tm 3 is middelbare school) op woensdag militaire training en ze vindt het echt heel leuk. ze is er zelfs van overtuigd dat ze later ook bij de militaire staf wil horen. Ik heb er geen moeite mee als ze het zelf wil. Ik heb ook gezegd; dat hoe hoger je instroomt bij het leger, hoe hogere functie je krijgt (incl salaris)

  Sinds anderhalf jaar nu, zijn haar school resultaten duidelijk verbeterd, omdat ze haar zinnen heeft gezet op een master diploma en dan naar de hogere militaire academie. We zullen wel zien, maar het gaan wel die richting op.

  Persoonlijk denk ik, dat (als het lukt) ze een geweldige toekomst heeft in Thailand, want net zoals Tino schrijft, komen er steeds meer publieke functies voor militaire.
  Ik heb geen flauw idee wat het salaris is voor iemand met een master en hogere militaire school, maar ik denk genoeg om (royaal) van te leven. Mocht iemand het salaris weten, hoor ik het graag.

  Groetjes Gerrit

 10. Henk Hauer zegt op

  Ben het eens met de stelling, maar de staatsgreep heeft wel voorkomen dat er dagelijks slachtoffer vielen.
  De politieke partijen hebben hebben als ze aan de macht waren vaak slecht bestuurd en grof hun zakken gevuld. een uitzondering is de laatste regring van de democraten. en de vroegere premier Leekpay.
  Dat Tkasin werg afgezet was normaal. Gekozen door vote buying en goed zijn zakken gevulld. De veroordeelde misdadiger zit in Dubai. zijn zus heeft er een zooitje van gemaakt, en is hoofdzakelijk bezich geweest met de wet te wijzigen ,zodat Taksin als vrij man terig kan keren.
  Ik vind wel , dat als de politici er een zooitje van maken,het lger wel dient in te grijpen, om een grote problemen te voorkomen. Dit wel voor een bepaalde tijd.

 11. rob zegt op

  De feiten zijn wat ze zijn: het leger heeft de touwtjes in handen. dat zal op termijn machtsmisbruik en corruptie nog in de hand werken vermits er geen onafhankelijke critici zijn die misbruiken kunnen aanklagen en bijsturen.
  Elke militaire dictatuur gaat uiteindelijk over kop maar intussen zal de Thaise samenleving veel achterastand oplopen.

 12. Daniël M. zegt op

  Ook voor mij geen twijfel mogelijk.

 13. dirk zegt op

  Dat de militairen het voor het zeggen hebben in Thailand, dat klopt als een bus Tino. Dat hun invloed door de hele samenleving heen druppelt ook, zoals jij het beschrijft. Maar de grote vraag is natuurlijk, hoe ervaart de gemiddelde Thaise bevolking dit en wij als buitenlandse gasten in Thailand.
  Ik als Farang, nu zo´n tien jaar in Thailand, ervaar de militaire interventie in ieder geval als een periode van rust , na alles wat ik de laatste tien jaar kon aanschouwen in dit land. Ik zou het commentaar van Jaques hierboven integraal kunnen overnemen om de huidige werkelijkheid te omschrijven. Ook de reactie van Khun Peter, waarbij de militairen moeten doen, wat ze moeten doen indien nodig en zich verder niet buiten de kazerne met burgerzaken moeten inlaten klopt natuurlijk.
  Ik kan niet in de gemiddelde ziel van de doorsnee Thai kijken, maar geen mens is gebaar bij onrust en onzekerheid, een Thai niet en een westerling ook niet.
  Na deze constatering en in zekere zin ook van anderen op dit blog t.a.v. dit gegeven, doemt de vraag op hoe nu verder in de nabije toekomst, dat zou een vraag kunnen zijn voor een paar blogs later.

 14. Dirkphan zegt op

  Trek uw ogen open en kijk.
  En als je het nu nog niet gezien hebt……ben je blind of heel….

 15. Rob V. zegt op

  Een plaatje zegt meer dan duizend woorden:

  https://www.facebook.com/cartooneggcat/photos/a.136226233446771.1073741828.136187606783967/360123954390330/?type=3&theater

  en bijvoorbeeld ook:

  https://www.facebook.com/cartooneggcat/photos/a.136226233446771.1073741828.136187606783967/367081090361283/?type=3&theater

  Militairen horen in de kazerne. Dat zitten ze nu niet en militairen zijn nu niet bepaald bekent om hun inzicht op andere beleidsterreinen. De diverse speeltjes helpen natuurlijk ook niet zelfs als we aannemen dat e.e.a. hard aan vervanging toe was. Het oproepen voor mensen voor heropvoeding/gesprekken (daar hebben ze sinds kort een andere naam voor bedacht dacht ik te lezen op KhaoSod English?), tijdelijke blokkades op Youtube filmpjes* etc. geeft toch het idee van tentakels die steeds verder reiken en het land meer en meer in hun greep houden. De geschiedenis laat wel zien dat dit de bevolking dan niet ten goede komt.

  * zie http://www.bangkokpost.com/news/politics/1274938/great-dictator-off-limits

  • Rob V. zegt op

   Vergeet ik helemaal de laatste youtube hit die met een knipoog het regime op de hak neemt: een jongen moet zich aan 44 regels houden die zijn veeleisend liefje hem oplegt:

   http://www.khaosodenglish.com/culture/net/2017/07/12/music-video-parodies-junta-demanding-relationship-photos/

   Filmpje:
   https://www.youtube.com/watch?v=GmKLxsnASI8&feature=player_embedded

   Zolang de cartoons en (muziek) filmpjes als deze nog niet (kansloos) geblokkeerd worden is het land nog niet geheel verloren maar of deze creatievelingen hier mee weg blijven komen?

 16. henry zegt op

  Van 1932 tot heden hebben 25 van de 29 regeringen, generaals of oud generaals als premier gehad. Dus wat er nu gebeurt is niet ongewoon, en hoogstwaarschijnlijk zak de volgende PM weer een oud generaal zijn. En dat is een goede zaak, want het leger is de enige stabiele factor in Thailand, en ook de enigen die iets kunnen klaarspelen, omdat ze boven het regionale en etnische eigenbelang staan. Trouwesn het grootste gedeelte van de bevolking vind dat ze goed werk levert.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is niet waar, henry. Vanaf 1932 tot heden waren er 37 premiers, en daarvan waren er 8 militairen. Sommigen hadden meerdere regeerperiodes. Het is wel zo dat de militaire premiers langer regeerden: ongeveer de helft van die tijd. Vier militairen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van die militaire regeerperiodes: Plaek Phibunsongkhraam, Sarit Thanarat, Thanom Kittichachorn en Prem Tinsulanonda.

   Dat het leger altijd een stabiele factor was in de Thaise geschiedenis is ook niet waar: twee bloedige volksopstanden maakten een eind aan het bewind van de militairen Thanom en Suchinda, resp. 1973 en 1992. zij hadden er een potje van gemaakt.

   Zullen we het maar niet over eigenbelang hebben?

 17. Pieter zegt op

  Deze week las ik ook dat Thailand een zeer grote afnemer is van oorlogs materieel, en dat ging nog niet eens over die onderzeeërs.
  Helaas kan ik het artikel zo 1,2,3, niet terug vinden, maar het ging om aanzienlijke bedragen die een 3e plaats op de wereldranglijst gaf.
  Kun je het je voorstellen, een aanzienlijke percentage van de bevolking leeft onder de armoedegrens, maar daar is geld voor, bakken met geld zelfs.
  Ben helemaal geen voorstander van een militair regime maar we kunnen niet ontkennen dat de problemen tussen rood en geel redelijk onder duim wordt gehouden.
  Wat gaat er gebeuren als er weer een burgerregering komt, dat is de grote vraag.

  • Lex Pieters zegt op

   Pieter je zou je beter moeten inlezen voor je een reactie plaatst als deze. Er is een flinke som opgenomen om militaire voertuigen te kopen. De oude zijn ruim 40 jaar oud en daarom wordt er nu in het zuiden veel gebruik gemaakt van open voertuigen.
   Zou jij daar in willen zitten als elk moment een bom langs de weg kan ontploffen met jouw mogelijk als slachttoffer??

 18. sjors zegt op

  Wat nu te doen ? Opletten en altijd zorgen dat belangrijke zaken ( Prive papieren e.d ) een vaste plek hebben , waarom ? Er komt een moment van inpakken en wegwezen !!! . Militair bewind gaat op langere termijn altijd mis !!

  • Hans van Mourik zegt op

   Sjors…ik ben al reeds dagelijks een beetje aan het inpakken, en veel privé papieren heb ik gelukkig niet.,enkel mijn paspoort vol met thaise stempels.

 19. tooske zegt op

  Het is en blijft een staatsgreep, een greep naar de macht dus.
  Geen democratie, geen verkiezingen en zo die er wel komen valt er weinig te kiezen.
  Een parlement dat voor de helft is of wordt bezet door aangewezen niet gekozen militairen.
  De overige zetels zijn voor de politieke partijen, maar die kunnen dus nooit een meerderheid vormen, afgezien van het feit dat ze het waarschijnlijk onderling niet eens kunnen worden.

  MYAMAR toestanden en als het aan de militie ligt noot meer een democratie want wie de macht heeft zal deze niet meer afstaan naar mijn idee.

  Maar ik hoop dat ik het mis heb.

 20. Sommeil zegt op

  De politici hebben er een zootje van gemaakt. Mijn meeste Thaise kennissen, niet representatief voor de Thaise maatschappij, vinden het best zo…. stabiliteit en het dagelijks leven gaat verder.

 21. bona zegt op

  Wat mij betreft is de regeringsvorm niet primordiaal. Het allervoornaamste is het welzijn van de bevolking. Op dit gebied ben ik van mening dat deze er de latste jaren, fel op vooruitgegaan is. Uiteraard heeft alles zijn tijd nodig, doch ik denk dat zij op de goede weg zijn.

 22. Leo Bossink zegt op

  Gaat anders al 100 jaar goed in Thailand. Papieren bij elkaar zetten, zo dat je ze zo mee kunt nemen is altijd nuttig. Zelfs in b.v. Nederland.

 23. Slagerij van Kampen zegt op

  Volgens mij gewoon het bekende verhaal in Zuid Oost Azië en elders waar armoede heerst. Een bezittende klasse die zich verschanst achter tanks tegen de bezitlozen. Dit soort spanningen heeft al tot heel wat ellende geleid in de regio.

 24. Peter zegt op

  Ja ja de beste stuurlui staan altijd op de kade.
  Zou zeggen duik effe in de geschiedenis van het land dan weet je wel beter.
  En denk niet te westers het is geen Europa.

  Mvg Peter

 25. Jan zegt op

  Thailand heeft */- 300.0000 militairen, waarvan 3000 generaals; dat is 1 op 100. Die moeten toch iets doen, ze kunnen niet allemaal kaarsjes aansteken.

  • chris zegt op

   Volgens Wikipedia heeft het Thaise leger ongeveer 300.000 manschappen, 245.000 reservisten en circa 1750 generaals.

 26. KhunBram zegt op

  WAT een onzin.

  Er moest eens fatsoenelijk de bezem door. En ja, dat kost tijd.
  Militairen zijn MENSEN. Mensen die de opdracht hebben orde op zaken te stellen.
  En dat doen ze voortreffelijk. Mede door een regeringsleider die zijn weerga niet kent.
  Worden fouten gemaakt? Soms verkeerde inschatting? JA. Wil diegene die nog nooit in zijn leven een fout heeft gemaakt nu opstaan?
  Terug naar een democratie is het doel. En dat gaat gebeuren.
  De ongeduldige kan beter het land verlaten.

  Nog nooit zo een gelukkig volk gezien. En weg met het westerse chipolata geneuzel.

  Basis leven in gelukkig en welzijn samen met diegene die je lief zijn.
  Volgens mij is DAT de reden van ons hier op aarde zijn.

  Er daar worden we mee geholpen door Chan-Ocha en de zijnen.

  KhunBram.

 27. chris zegt op

  Uit de reactie blijkt dat menigeen het met Tino eens is dat Thailand hard op weg is een gemilitariseerde samenleving te worden. ik heb een andere opvatting en ben het met de stelling niet eens.

  Zie ik dagelijks militairen in het straatbeeld die strategische kruispunten bewaken? Nee, zelfs niet in Bangkok. (Dat zag ik bij mijn bezoeken aan een aantal landen in Afrika wel; voor het maken van foto’s in Mali had ik een goedkeuring nodig van een militair)
  Zijn de militairen dus in de kazernes? Ik denk het wel als ze niet op de golfbaan staan, voetballen of hun eigen bedrijf runnen..
  Voelt de gewone man en vrouw de hete adem van de militairen die orde en gezag (eventueel met geweld) afdwingen? Denk het niet.
  Houdt het leger open dagen waar iedere burger kennis kan maken met wapens? Ja, en dat houdt eigenlijk elke land in de wereld.
  Moeten we bang zijn voor het leger omdat het zoveel geavanceerde wapens heeft? Dacht het niet.
  Is het Thaise leger echt zo goed getraind dat het een aanval van een vijandige mogendheid gemakkelijk kan afslaan? Ik waag het te betwijfelen en de bewijzen (wat wapengekletter met Cambodja over de beroemde tempel, het zuiden) wijzen vooralsnog in een andere richting.
  Is er sprake van militaire dictatuur in Thailand zoals we dat in de recente geschiedenis hebben gezien? Nee.
  Hebben de militairen veel invloed op het reilen en zeilen in dit land? Ja, maar dat geldt al vanaf 1932 en zelfs daarvoor.
  Is er sinds 1932 dan veel veranderd in de invloed van het leger op de samenleving? Ik denk het niet.

  Zijn we dus hard op weg naar een gemilitariseerde samenleving? Nee. Het leger heeft in Thailand altijd al een bijzondere plaats ingenomen en die is niet te vergelijken met de positie van het leger in Nederland of Belgie en ook niet met de positie van het leger in (ook koninkrijk) Cambodja, Laos of Vietnam. En dat zal ook maar langzaam veranderen naar mijn mening. Het zal sneller gaan als de politieke partijen in dit land beter en democratischer gaan functioneren. En dat heeft wat mij betreft niets met verkiezingen te maken maar met een andere houding ten opzichte van het werk dat een parlement zou moeten doen. Dan vervalt immers de legitimatie van militiair ingrijpen.
  Als ik dagelijks tv kijk zie ik vooral gepensioneerde militairen die belangrijke functies in dit land vervullen: geen van hen is in actieve dienst. Ik ben geneigd om mensen te beoordelen op wat zij doen, niet op hun inkomen, afkomst of beroep. Dat geldt ook voor militairen. Maar in Thailand hebben leger en politie een bijzondere positrie. In Amerika scherm je met je inkomen, in Nederland met je opleiding, in Thailand met je rang in politie of leger. Dat deed Thaksin ook en er was ook in het verleden een akkefietje met de rang van Abhisit. Blijkbaar geeft dat iets extras. Vooral macht, niet kennis van zaken.

  Waar zijn we wel naar op weg? Nou, ik denk naar een – in naam en sfeer – meer nationalistische samenleving. Maar daarin verschilt Thailand niet van menig ander land in de wereld. Het verschilt wel in de aanjagers van deze ideen. In Nederland is dat een partij als de PVV die dit vooral poogt te doen door zich af te zetten tegen moslims (als bedreiging voor de waarden en normen in het land), in Amerika is er Trump die ook de anti-moslim kaart speelt (maar meer gericht op veiligheid dan op waarden) en in Thailand is dat het (meer nationalistische deel van het) leger dat vooral de voormalige politici (meer van rood dan van geel) de schuld geeft van de bestaande situatie. Men poogt echter hetzelfde te doen, niet of niet voldoende beseffend dat het welzijn van de bevolking niet alleen meer afhangt van wat de eigen regering doet en vindt maar in toenemende mate van de exponentieel groeiende wederzijdse afhankelijkheid van economien, bedrijfsleven en mensen. Zoals Nederland volkomen afhankelijk is van Duitsland (en zich een NEXIT niet kan permitteren zonder een DUXIT), is Thailand afhankelijk van China. Daar helpt geen lieve moeder aan, en ook geen parlement van gepensioneerde generaals.

  • Ger zegt op

   Thailand is economisch afhankelijk van diverse grote landen en China is er 1 van. Denk zelfs de economische invloed van Japan groter is want Thailand is de werkplaats voor vele Japanse ondernemingen. Denk dat Japan wat diplomatieker operereert,meer op de achtergrond, maar uiteindelijk als een grotere partner beschouwd kan worden, en niet China. China neemt produktie in eigen handen en dus is Thailand reeel meer gebonden aan Japan. Het sentiment kan later zelfs tegen China werken , immers het is is van de huidige regering en kan later veranderen bij een burgerregering.

   • chris zegt op

    In 2007 leidde Thaksin een aantal hoge Chinese overheidsdienaren persoonlijk rond in de Isan. Het idee was om de hele Isan te verleasen aan een Chinees-Thaise onderneming. De rijstboeren zouden een maandelijks salaris krijgen en de opbrengst (als optie) zou voor een habbekrats aan China worden verkocht. Nee, de rode leiders zijn zelfs meer op de hand van de Chinezen dan de militairen.

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Chris,

     Dat kan niet. Tijdens de staatsgreep van september 2006 verbleef Thaksin in het buitenland en hij bleef daar tot februari 2008 toen hij voor een zes maanden in Thailand verbleef om in augustus van dat jaar definitief te vluchten.

     In het gehele jaar 2007 verbleef Thaksin in het buitenland.

     Je hebt dit verhaal wel eens eerder verteld. Heb je een bron? Graag, want ik ben heel nieuwsgierig.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,

   We zijn het eigenlijk grotendeels met elkaar eens. Aan het begin van mijn stelling zeg ik dat de militairen altijd een grote invloed hebben gehad op de Thaise samenleving in het algemeen en op het bestuur in het bijzonder.

   Maar de mate van die invloed wisselde behoorlijk. Zo was de rol van de militairen na het fiasco van generaal Suchinda (Black May 1992, bijna honderd doden) onder Chuan Leekpai en volgende regeringen sterk afgenomen hoewel niet helemaal verdwenen. Zowel Thaise als buitenlandse wetenschappers voorspelden toen dat de militairen nimmer meer een belangrijk aandeel zouden kunnen spelen in het bestuur van Thailand. Die illusie werd in september 2006 doorbroken, en opnieuw in 2014.

   Eigenlijk bestrijdt niemand, behalve jij, dat de militairen in de afgelopen 3 jaar een nog sterkere invloed uitoefenen op alle aspecten van de Thaise samenleving. Voorbeelden te over.

   Waar wel een verschil van mening over bestaat, en daar ga ik nu niet op in, zijn de oorzaak en de gevolgen van deze ontwikkeling. Zijn de gevolgen goed of slecht? Heb je nou echt geen moeite met de ernstige beperkingen van allerlei vrijheden in Thailand, opgelegd door de junta? En denk je dat zoiets goed is voor Thailand’s toekomst?

   Als ik kijk naar de wereldgeschiedenis in het algemeen en de Thaise geschiedenis in het bijzonder weet ik het antwoord wel.

   Kijk eens naar de video van Tattoo Colour al door Rob V. hierboven genoemd.

   https://www.youtube.com/watch?v=GmKLxsnASI8

   • chris zegt op

    beste Tino,
    De invloed van de militairen is vooral symbolisch en kan ook niet echt effectief zijn tenzij je een bewind voert zoals in het oude Oost-Duitsland of Noord-Korea; en dat doet men niet. Er worden mensen opgepakt en vastgezet maar er lopen er ook een heleboel rond met dezelfde kritiek op de regering en die steken dat niet onder stoelen of banken. En iedere tegenstander oppakken komt ze op internationale kritiek te staan terwijl het imago toch al niet best is. Ik heb het idee dat de regeing best wel gevoelig is voor aangedragen verbeteringen maar ze moet ze niet als kritiek presenteren, maar als hulp.
    Ernstige beperkingen van de vrijheid? Wordt bij jou – net als bij mij – niet over de regering gepraat en geroddeld over het koningshuis? Niets is veranderd volgens mij. Alle ideen om controle over het internet te intensiveren stuiten op verzet en gaan niet door.
    De wereld is op een aantal essentiele punten veranderd: transparantie en onderlinge afhankelijkheid. En dat draait niemand meer terug.
    Als je het overigens grotendeels met mij eens bent, zou je tegen je eigen stelling moeten zijn.

  • Rob V. zegt op

   Militairen op straat is niet bevoordelijk voor het toerisme. Waarom zou je dat doen tenzij je op een openlijke angst cultuur uit bent of vreest voor grote opstanden als je niet zo nadrukkelijk aanwezig bent? De miliairen in Thailand hebben de bevolking subtieler onder de duim, protesten zijn er nauwelijks en degene die dat wel doen worden op ‘gesprek’ gevraagd. Dat werkt effectiever (minder nadelig). Maar het is nog steeds militaristisch.

   Een land en samenleving waar militairen een dikke vinger in de pap hebben, waar de regering niet het leger onder de duim heeft maar andersom (of waar de regering militair is) en mensen niet redelijk vrij zijn om te protesteren en demonstreren, zo’n land is in mijn ogen militaristisch.

 28. Sir Charles zegt op

  Ach laten we er niet omheen draaien want het is maar net hoe het ons farang uitkomt of er nou een militaire of een democratisch gekozen regering aan het bewind is.
  In de hypothetische gevallen dat we wel grond mogen bezitten of geen visarun meer behoeven te doen en alle rompslomp rondom langdurig verblijf in Thailand (onderwerpen die op dit blog vaak aan bod komen) juichen we allen een regering toe van welke signatuur dan ook.

 29. ad zegt op

  vrijheid van spreken is al lang geen begrip meer in Thailand! de bevolking is te bang om in het openbaar zijn mening te uiten! ze willen nu eenmaal niet achter de tralies belanden! U en ik ook niet!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website