Op Thailandblog komt het thema gezondheid en ziektekostenverzekering herhaaldelijk terug.Veel vragen gaan over ervaringen met (private en staats)ziekenhuizen, specifieke behandelingen, prijzen en de manier waarop de Thaise dokters en ziekenhuizen omgaan met buitenlandse patiënten met name op het gebied van verzekeringen (checken voor behandeling, voorschot betalen of niet).

Ik weet wel: veel expats in Thailand zijn al wat ouder, het aantal gepensioneerde expats neemt toe en met de jaren komen ook de gebreken. Dat betekent dat je – als je al een gezonde vis was in Nederland – je langzamerhand meer en meer een beroep moet doen op medische voorzieningen.

Als je gezondheid al niet zo goed was, moet je je afvragen wat voor gevolgen het leven in Thailand kan hebben voor je fysieke en geestelijke gezondheid. Fysiek kan het klimaat in Thailand je helpen (bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen) maar het kan ook tegen je werken (de constant hoge temperaturen, andere voeding).

Je waant je voortdurend op vakantie

Geestelijk lijkt het hier vooral beter dan in het vaderland. Je waant je hier als gepensioneerde expat voortdurend op vakantie. Je hebt je kwaaltjes nog wel, maar voelt ze minder of zelfs niet meer. Dat vakantiegevoel leidt wellicht ook tot meer regelmatiger gebruik van alcohol en meer roken dan thuis het geval zou zijn, nog afgezien van de prijs van alcoholische drnaken en sigaretten of sigaren.

Om geen risico te lopen met een ziektekostenverzekering (bijvoorbeeld geweigerd worden door een maatschappij in Thailand, leeftijdsgrenzen, hoge premie) kiest een aantal expats er voor om regelmatig terug te keren naar het vaderland om aan de basisverzekeringsvoorwaarden te blijven voldoen.

Menig expat heeft een nieuwe liefde gevonden

Soms krijg ik de indruk dat de gemiddelde expat in Thailand fysiek net zo ziek en geestelijk minder ziek is dan hij/zij in eigen land zou zijn. Een rol daarin speelt zeker dat menig expat hier in Thailand een nieuwe liefde heeft gevonden. Je voelt je weer gewild, interessant, jonger en vitaler.

Maar weet die nieuwe liefde wel hoe je gezondheid ervoor staat? Zou hij/zij een relatie met je begonnen zijn als je haar/hem alles van tevoren had verteld over je kwaaltjes, grotere gezondheidsproblemen en prognoses? Heb je hem/haar je medische check-ups en dossiers wel eens laten zien voordat het serieus werd? Kortom: wist zij/hij waar zij/hij aan begon toen het een relatie werd?

Daarom luidt de (actuele) stelling van deze week:
Thaise partners doen er goed aan naar de gezondheidssituatie van hun geliefde expat te vragen voordat de relatie serieus wordt. Geef je mening en reageer op de stelling.

25 reacties op “Stelling v/dweek: Thaise partners doen er goed aan naar de gezondheidssituatie van hun geliefde expat te vragen voordat de relatie serieus wordt”

 1. Sjaak S zegt op

  Sorry, maar dit vind ik nou grote nonsens. Wie gaat er nou naar een soort gezondheidsverklaring vragen van je partner. Ik denk niet dat er een Thaise dat zou doen. En als het zo zou zijn, dan vermoed ik eerder dat het weer een soort van geruststelling zal zijn als de oudere partner niet meer zo lang te leven heeft en een grote som geld kan nalaten… Of dat hij dan niet meer vreemd kan gaan, omdat hij te ziek zou zijn. Maar wel een maandelijks inkomen heeft, zodat zij verzorgd kan worden.
  Net zo goed dat er vele Thaise vrouwen het voor lief nemen dat hun Farang te dik is, lelijk, een dronkaard of alles bij elkaar, zullen er altijd vrouwen zijn die het ook niks uitmaakt of hij nou een ziekte heeft of niet. Als hij maar voor haar kan blijven zorgen.
  Natuurlijk zullen de meeste vrouwen een man willen hebben, die qua leeftijd, uiterlijk en gedrag bij hun past. Maar uiteindelijk is dat dan noodlot. Hij wil haar verzorgen, dus is het goed als hij dat doet. Dat is nummer een, daarna komt pas na een lange tijd niks de rest.
  Dus die stelling slaat op niks en heeft geen waarde.

 2. erik zegt op

  In mijn relatie hebben we beiden niets gevraagd over het medisch verleden.

  Maar stel, er komt twijfel. Een keuring als de relatie serieus wordt? Alsof dat wat zegt. Alsof een arts weet wat de toekomst brengt. Alsof ik dat weet? Alsof zij/hij de partner dat weet? Nou, en anders lopen we toch even een kliniekje in, zo’n kliniekje op straat, waar je voor 40 baht een briefje krijgt, zoals voor het rijbewijs, dat het mannetje of vrouwtje in orde is?

  Zelfs bestaande kwalen hoeven geen beletsel te zijn want tegenwoordig is met veel te leven en is veel te genezen.

  Dan over het woord expat. Een expats is, volgens de Dikke van Dale, …

  ‘.. iemand die gedurende langere tijd in het buitenland verkeert, m.n. werknemer die door een internationaal opererende organisatie in het buitenland is gestationeerd ..’

  … en die international of nationale overheid zorgt wel voor haar mensen met een zorgpolis of -voorziening.

  We praten in Thailand niet over expats, die nemen immers vaak vrouw en kinderen mee. We hebben het over emigranten; ‘landverhuizer’ zegt de Dikke van Dale.

 3. Gringo zegt op

  Enkele jaren geleden kreeg een goede kennis een relatie met een Thaise dame, geen bargirl, maar wel een (Farang)verleden. De relatie was vooralsnog platonisch, maar wel serieus.

  Voordat hij met de dame naar bed wilde, eiste hij van haar een medisch certificaat, dat zij HIV/Aids-vrij was. Zij weigerde, hij moest haar maar vertrouwen. Het is uiteindelijk toch nog wel goed gekomen.

  De stelling is vanzelfsprekend te gek voor woorden!

  • LOUISE zegt op

   Morgen Gringo,

   Heel verstandig van die kennis en met heel veel geluk mag ik wel zeggen.
   Natuurlijk is het voor een vrouw niet leuk om deze vraag gesteld te krijgen, maar haar opmerking dat hij haar maar vertrouwen moest, vind ik niet goed.
   Zeker daar zij al een farang relatie heft gehad.
   De ellende is, als je besmet wordt, je kan het niet meer over doen.
   Je strijd is op dat moment reeds gestreden.

   LOUISE

   • joeri zegt op

    Toen we elkaar pas leerden kennen hebben we ons beiden laten testen op HIV, we vonden dat doodnormaal en hebben beiden daar geen enkel probleem over gemaakt. We vonden dat heel vanzelfsprekend, en terzelfdertijd een hele check-up laten doen wat we eigenlijk onbewust van elkaar regelmatig al deden.

  • GJ Klaus zegt op

   Hoop dat ze die eis ook aan je goede vriend heeft gesteld, wat garandeert haar dat hij niks onder de leden heeft.

 4. LOUISE zegt op

  Morgen Chris,

  Dit zou me toch wel te ver gaan.
  Zoals al gezegd, als er maar voor ze gezorgd wordt, want dat is tenslotte het uitgangspunt.

  Wat ik wel verstandig zou vinden om als men er aan denkt samen te gaan wonen, om beiden een HIV test te laten doen.
  En of dit nu man-man, man-vrouw of vrouw- vrouw is, maakt geen verschil.
  Eigenlijk is zelfs dat al te laat, omdat men natuurlijk al in de speeltuin is geweest dus ook de wip gebruikt.
  Maar zou dit toch niet verkeerd vinden.

  LOUISE

  • Sjaak S zegt op

   Dit Louise, heb ik samen met mijn vriendin gedaan toen wij elkaar leerden kennen. We zijn na de goede uitslag pas met elkaar naar bed gegaan. Ik heb van haar echter geen papieren nagevraagd van eventuele aangeboren ziekten en zij niet van mij. HIV test staat buiten kijf. Je blijft immers verantwoordelijk voor elkaar en hoeft nou niet een dodelijke ziekte over te dragen.
   Ik geloof echter dat er hier veel mannen wonen met hun aandoeningen en daar nou niet over liggen rond te bazuinen en ik denk ook dat (zoals ik al eerder schreef) het voor vele Thaise vrouwen ook niet zo belangrijk is of ze dit hebben of niet. Ik ken twee mannen die ook in bed niks meer kunnen presteren, maar wel met een Thaise vrouw van in de veertig samen wonen. Zou je toch eigenlijk wel denken dat zo’n vrouw juist in die leeftijd de grootste behoefte heeft. Maar nee, ze kan daarmee leven. Want hij is een goede man.
   En ook de Thaise gewoonte, de kop in het zand te steken. We willen sanoek zijn, willen van geen problemen weten. Dat komt later wel. Vandaag is de dag nog lang en we weten ’s ochtends niet wat we ’s avonds gedaan hebben.

  • chris zegt op

   Goedemorgen Louise
   “Aardig” om te vermelden in dit verband is dat ik elk jaar een verklaring van een dokter moet overleggen bij het MInisterie van Werkgelegenheid dat ik geen geslachtsziekte of AIDS/HIV heb omdat anders mijn werkvergunning als docent niet verlengd wordt.
   Blijkbaar heb ik zo’n verklaring niet nodig om met een Thai vrouw naar bed te gaan maar wel als ik in dit land les wil geven.

   • LOUISE zegt op

    Chris,

    Zo, ik moest even mijn stoel overeind zetten, daar ik achterover gevallen was.
    Man, daar schrok ik toch echt van.

    Ik heb het met niet ene opmerking gehad over jouw werk als docent en jij elk jaar een test moest laten doen.
    Toch beter lezen Chris..
    Die test sloeg op het feit dat als men samen gaat wonen, het een heel erstandig besluit was om beiden even deze test uit te laten voeren.

    ik houd van rode rozen met wit gipskruid.

    LOUISE

   • Steven zegt op

    Hoi Chris,
    Je zult je ongetwijfeld nog wel herinneren dat we voor een onderwijsaanstelling in Nederland een verklaring van goed gedrag dienden te overleggen en ieder jaar op TBC getest werden.
    In Thailand dus nog steeds!
    Naar een relatie en alles daaromheen werd niet gevraagd.Mijn moeder werd ontslagen toen ze trouwde(jaren 50 vorige eeuw)
    Groet
    STEVEN

    • chris zegt op

     beste Peter,
     Dat is wel heel lang geleden want ik kan me niet herinneren ooit op TBC te zijn gecontroleerd.
     Die verklaring van goed gedrag is in Thailand wel nodig, eenmalig dus niet elk jaar.

 5. mark zegt op

  Tsjonge, wat rotzooit die buitenlandse pedagogische import allemaal binnenschools in Thailand, als de overheid van hen al een SOA-attest vraagt. En van de leerlingen/studenten wordt dat niet gevraagd?

  Mijn Thiase vrouw en ik hebben beiden een SOA (inclusief HIV) test laten uitvoeren alvorens we onbeschermd seks hadden. Ik was tevoren een tijdje op de dool en zij was ook al lang geen maagd meer.

  Aanvankelijk vond ze het een rare vraag, maar als snel was ze het met me eens dat dit een vertrouwenwekkende maatregel was en absoluut geen teken van wantrouwen.
  Ze was er net als ik van overtuigd dat dit van levensbelang kon zijn.
  SOA (zelfs HIV), ook onbewust, overdragen aan je partner valt ethisch niet te verantwoorden. Ongeacht of je Christen, Joodse, Islamitische, humanistische of Boeddistische, … waarden aanhangt

  Voor we huwden heb ik mijn partner verteld over de vasco-cardiologische “traditie” in mijn familie en zij heeft me verteld over “de suiker” in haar familie.

  Over de drank- en gokzucht van haar broer heeft ze nog nooit iets gezegd, maar dat had ik zelf snel in de mot 🙂

  • Jappie zegt op

   Verwachten jullie een certificaat zoals we dat met dieren doen in NL, geen HD, geen inteelt en klaar voor de verkoop?
   Dit soort relaties lijkt een beetje op; als je vlees koopt moet je de slager betalen!
   Volgens mij is echte liefde onvoorwaardelijk inclusief lusten en lasten, dat is het realistische leven. Heeft niets met geld of omstandigheden te maken, als jezelf en je partner terug kunt naar de minimale basis, heb je een goed fundament voor echte liefde.

 6. skippy zegt op

  Naar mijn mening heb je geen relatie waar je op kunt bouwen als je geheimen hebt voor je partner! Tevens kan je deze vraag niet generaliseren want het verschild veel of je medisch iets mankeert, je verzekerd bent voor medische kosten, je een goed pensioen hebt enz. Als je partner 100% afhankelijk is van je, dan dien je voor haar toekomst ook te zorgen! Als je ze een worst voorhoud die later niet blijkt te kloppen dan ben je een grote egoist! Als ik een (potentiele) partner had die voor HIV test zou zeggen dat ik haar maar moest geloven, dan zou mijn potentie voor een relatie meteen gestopt zijn. dit zijn geen zaken om over te twisten. En super arrogant en wat voor problemen krijg je dan later met andere zaken: je moet me maar geloven?

 7. Jappie zegt op

  Alle reacties lijken een beetje op; in Thailand selecteer je een vrouw net als goede koffie in de supermarkt, helaas de ware liefde heeft geen relatie met een land, het overkomt je waar ook ter wereld, kan ook in Nederland, let wel, een partner uit een andere cultuur is veel een moeiijker relatie, met veel misverstanden, Voor jou een grapje, voor je partner een belediging, dat vereist onvoorwaardelijk liefde en vooral veel praten luisteren, zet de tradities van je partner even aan de kant dat is een pretige/onpretige bijkomstigheid, zij/hij moet eerst onvoorwaardelijk voor jou kiezen, desnoods de family negeren, mocht het moreel je toch verplchten om deze familie te helpen, leer ze dan vissen, inplaats ze vis te geven, leidt alleen tot problemen voor jezelf.
  Advies: het lijkt dat in Thailand alles kan, helaas het is als in Nederland, respect, waarden en normen, als je er anders overdenkt en hier werkt, wortd je niet gerespecteerd, net als in NL.
  Kortom, verdiep je in de cultuur en praat met locale mensen die je wegwijs maken.
  En vooral.. respecteer hun cultuur, het is hun land, jij bent en gast!

 8. piet zegt op

  Haha ga een stapje verder de farang moet kunnen bewijzen dat hij zn schatje + kindertjes financieel goed kan onderhouden !!!

  Lach me slap wat een sof ; per i april 2015 verplichte keuring op airport voor 50+ mannen die relatie zoeken met Thaise schone 😉

 9. John zegt op

  Als het werkelijk en uitsluitend om echte liefde gaat,zoals de meeste Farangs hun relatie verdedigen,dan moet dit ook op eerlijke basis geschieden.
  Bij deze eerlijke basis hoort ook het bespreken van eventuele ziektes,die bij hem, of haar voorhanden zijn.
  Iemand die het alleen maar gaat om een onbezorgde toekomst ,en eerst een gezondheids bewijs van hem ,of haar verlangt, om het eventuele plegen te voorkomen,mag volgens mij de woorden,,werkelijke liefde”nooit meer in zijn mond nemen. Een dergelijke keuring naar verzwegen ziektes,geven mij het gevoel als of je met een nieuwe auto naar de technische controle gaat,omdat je de verkoper,en zijn garanties niet vertrouwd. Bij een z.g.n. liefdes relatie,tussen twee mensen gingen bij mij alle Alarm klokken luiden.

 10. Robert zegt op

  lijkt wel of je op de automarkt bent.
  Hoe lang gaat het ezeltje nog mee…..en wat gaat het onderhoud kosten….

 11. Peter zegt op

  Vreemd hoor een APK voordat je de liefde induikt?
  Mijn vrouw zag mij met een kruk lopen, hoefde niet te weten wat er aan de hand was want haar hart vertelde haar dat het goed was.
  Omgekeerd zou je ook kunnen redeneren, hoe gezond is de vrouw in kwestie.
  Als je dit allemaal gaat beredeneren dan laat de liefde maar, dan wordt het een berekening, terwijl het uit het hart moet komen.

  • chris zegt op

   beste Peter
   Het gaat niet zozeer om een soort van APK maar ook om hele normale zaken. Hoewel: zou het hebben van AIDS (of impotent zijn) en het daarvoor ruiterlijk uitkomen gevolgen hebben wanneer je een relatie wilt starten, of niet?
   Het nieuws van gisteren is dat je met een hersen- of hartoperatie in het verleden of suikerziekte, of drank- of drugsmisbruik in het heden geen Thai rijbewijs meer krijgt (of geen verlenging). Misschien dat dat in de grote stad niet uitmaakt (daar zijn genoeg alternatieven in de vorm van openbaar vervoer) maar wonende op het platteland wordt het leven wellicht niet gemakkelijker zonder auto. En ik ken wel een paar oudere emigranten die suikerziekte hebben, en de schatting is dat dat er steeds meer worden.

 12. Johan zegt op

  Wat is liefde? In eerste instantie gaat het bij de meeste Thaise vrouwen om geborgenheid. Door het grote overschot aan vrouwen is de keuze in Thailand groot. Eigenlijk maakt het bij de meeste vrouwen niet zoveel uit of er mankementen zjjn, want ze krijgen over het algemeen een gerieflijker bestaan. Mannen met een jongere vrouw worden speelser en gaan volgens wetenschappers langer mee. Spreek daarom niet teveel over ziektes, maar wijdt u aan de liefde. Dat maakt niet alleen jong, het kan veelal ook leiden tot jong!

 13. Bert zegt op

  Wel op basis van wederkerigheid.
  Een vriend van mij haalde zijn Thaise vriendin naar NL en zij bleek bij medisch onderzoek TBC te hebben, aangezien zij vaak op het bedrijf van die vriend kwam, moest iedereen die regelmatig met haar contact had gehad eveneens een onderzoek onder gaan.
  Een neef van mij heeft ook een Thaise vrouw, die bleek hepatitis c te hebben, was ook fijn.
  Trouwens we hoeven er geen doekjes om te winden, de meeste zuid oost Aziatische vrouwen die door Europeanen naar hun landen worden meegenomen, komen uit het prostitutiemilieu.
  Dat brengt vaak allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee, laat staan de medische kosten, die het met zich meebrengt.

 14. NicoB zegt op

  De stelling gaat over de Thaise partner van een expat, dus hoeven degenen die semi-permanent of permanent in Thailand wonen niet te reageren?
  Hoe moet een man op de stelling reageren?
  Gevraagd wordt of de Thaise vrouw dit van haar partner moet verlangen, dat moet dus aan de Thaise vrouw gevraagd worden. Dat deed ik, leidde tot een gesprek van een uur met mijn vrouw, onzin stelling!
  Liefde bouwt zich op, in de loop van de ontwikkeling van de relatie ziet en hoort een vrouw wel wat voor vlees ze in de kuip heeft. Bv. de man die de eerste de beste avond van kennismaking geen enkel probleem heeft met onveilige sex, ja, daar kun je als vrouw beter maar een gezondheidsverklaring van vragen als het tot een blijvende relatie lijkt te komen.
  Elke vrouw zal dit voor zichzelf beoordelen, de ene vrouw verpleegt graag, de ander helemaal niet, dit hangt sterk samen met het karakter van de vrouw, maar vooral van wat haar gevoelens zijn tov. de man, houd zij van hem, dan accepteert ze de man zoals hij is, met of zonder gebreken.
  Maakt ze de keuze wel voor de man te kiezen, terwijl er geen sprake is van gevoelens van liefde voor de man, dan is die keuze calculatorisch, niet zo mooi voor de man dan.
  Zo hoor ik van een vrouw dat ze een zieke en gebrekkige man verzorgd en volledig als man en vrouw samenleven met alles er op en er aan, daar krijgt de vrouw per maand een bedrag voor betaald, vrouw blij en man blij.
  Dit is individueel erg verschillend, soms zou ik me voor kunnen stellen dat er voor een vrouw een reden kan zijn dat zij een ” keuring ” verlangd.
  Wanneer? Waarom? Hoezo? Stelling van de volgende week?
  NicoB

 15. Gerrie Q8 zegt op

  Vind het een machtige stelling. Doel is om reacties los te maken en daar is chris goed in geslaagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website