Op Thailandblog wordt veel en uitvoering gediscussieerd over de Thaise samenleving. Iedereen heeft wel een mening over Thailand en wat er in onze Westerse ogen allemaal mis is.

Er is echter ook een groep die zegt dat wij ons niet moeten bemoeien met de Thaise maatschappij.

Ik benoem een aantal redenen waarom sommige farang vinden dat buitenlanders zich niet moeten bemoeien met Thailand:

 • Wij hanteren westers maatstaven en kijken door onze westerse bril, maar zijn onze ideeën, normen en waarden absoluut de juiste? Dat klinkt nogal arrogant. En lijkt op een soort superioriteit denken (imperialistische neigingen?).
 • Thailand moet zichzelf ontwikkelen zonder bemoeienissen van anderen.
 • Wij zijn hier slechts te gast en dienen ons ook als gasten te gedragen.

Anderen zeggen: “Ik neem deel aan de Thaise samenleving. Ze verdienen aan mij, dus ik mag mij er ook mee bemoeien.”

Maar wat is jouw gedachte hier over? Ben jij van mening dat buitenlanders wel kritiek kunnen hebben op de Thaise maatschappij, bijvoorbeeld omdat de Thai daarvan zouden kunnen leren?

Reageer en vertel wat jij van deze stelling vindt.

58 reacties op “Stelling v/d week: ‘Buitenlanders moeten geen kritiek hebben op de Thaise samenleving’”

 1. cor verhoef zegt op

  Iedereen ( Nederlander of Belg) die het met deze stelling eens is, zou dan ook geen kritiek mogen leveren op de VS, Frankrijk, Marokko of Syrie. Je komt er niet vandaan, dus kop dicht, graag. Volslagen kolder natuurlijk. Alsof mensen alleen maar hun mening mogen geven in het lokale sufferdje van Nieuwegein, zolang ze daar maar geboren zijn.

  Regelmatig lees ik hier inderdaad van reaganten dat wij als “gasten” onze kop dienen te houden over de binnenlandse aangelegenheden hier ter lande. Het is hier immer Huize Weltevree. Mensenhandel? Kop dicht, je bent een buitenlander. Grootschalige corruptie? Kop dicht, je bent een buitenlander. Klassejustitie? Kop dicht, je bent een buitenlander.

  De voorvechters van het ‘kop dicht’ principe, moeten dan ook van mening zijn dat een Thai, die in Nederland woont en werkt, ook zijn kop dicht moet houden, wanneer het gaat om binnenlandse aangelegenheden. Daar begrijpt ie immers niks van. Dat zijn zaken voor de volbloed Nederlander.

  Verder vind ik dat iedereen altijd en overal een mening mag hebben en ventileren. De voorvechters van het “kop dicht” verhaal moeten misschien maar naar Noord Korea gaan verkassen. Wat zullen ze het daar naar hun zin hebben.

  • Fluminis zegt op

   Nou nou Cor je gaat er met een gestrekt been in maar speelt wel de bal.
   Naar mijn mening heb je helemaal gelijk dat je gewoon kritiek mag leveren op de Thai hetzij onderbouwd. Er zijn iets te veel Farangs die hier jaren wonenndie lekker dagelijks hun portie “wat zijn die Thai dom” roepen.

   • cor verhoef zegt op

    @Fluminis,

    Helemaal mee eens. Ik heb een aantal Westerse collega’s die daar een sport van gemaakt hebben; Thailand afzeiken. Niks deugt, alle Thai zijn dom en het Westen is superieur. Gelukkig gaan die gasten aan het eind van het schooljaar naar hun land van herkomst. Op mijn advies 😉

 2. J.Jordaan zegt op

  Je woont als foreigner in Thailand. Er zijn natuurlijk altijd mensen die alleen maar positief zijn over de Thaise samenleving en mensen die negatief zijn.
  Er bestaat ook zoiets als wat er tussen zit.
  Als je woont in Thailand en je geeft je geld uit in dat land, zoals, je koopt een huis en inboedel. Je koopt een auto. Je doet elke dag boodschappen. Je betaald voor alles veel meer dan een Thai. Je onderhoud nog een groot deel van de familie van die Thai.
  Daar krijg je in veel gevallen ook heel veel voor terug.
  Je mag dan toch ook een beetje kritiek hebben op die samenleving.
  Het is toch niet hetzelfde als een vluchteling die in een van de europese landen komt
  met een koffer met twee onderbroeken en en dag daarna aan een demontratie in
  bijvoorbeeld Den Haag deelneemt voor de slechte behandeling die hij heeft gehad omdat zijn ontbijt niet hetzelfde was als in zijn thuisland.
  J.Jordaan.

 3. Lex K. zegt op

  Uiteraard moet kritiek toegestaan zijn, het moet echter wel reëel zijn, het moet geen ongefundeerd gemekker worden, er zijn tal van zaken waar enige kritiek best op zijn plaats is maar laten we nu alsjeblieft niet de illusie hebben dat wij, door mopperen via een forum b.v., ook maar iets kunnen veranderen.
  En laten we wel zijn; onze manier is niet altijd de juiste manier, ook al denken we dat wel graag.
  De Thais leven al eeuwen op de manier waarop ze leven en zijn er, over het algemeen, redelijk tevreden mee, laten we ons dan ook aanpassen en tevreden zijn met wat we hier hebben en niet proberen alles naar onze standaarden aan te passen.
  Tot slot alleen mopperen lost niets op, met daden bereik je meer, de beste stuurlui staan aan wal en werken met de mond is minder zwaar dan werken met de handen en praatjes vullen geen gaatjes

  Groet,

  Lex K.

 4. jogchum zegt op

  Vraag mij af wat kan ik doen tegen corruptie? Wat kan ik doen tegen de onlangs beschreven
  situatie’s in de gevangenissen? Het is al jaren, en jaren bekend ook bij toeristen, toch blijven
  ze komen. Ook bij de Nederlanders, en vele andere nationaliteiten die hier met pensioen zijn
  is het over het algemeen wel bekend.
  Op de stelling”’Buitenlanders moeten geen kritiek hebben op de Thaise-samenleving zeg ik
  ja, dat mogen ze. Maar dan niet altijd op het zelfde, en bedenk dat aan onze samenleving ook
  nog wel het 1 en ander mankeert

 5. Peter zegt op

  Jogchum, je vraagt je af wat te doen tegen corruptie, ook ik ben tegen corruptie, maar het kan soms ook wel verrekte handig zijn. Heb je er nooit gebruik van gemaakt, hier een paar bath daar een paar bath zodat de ambtelijke molen wat soepeler draait?

  Mag een farang kritiek hebben op de samenleving, mag van mij wel, naar of dat raadzaam is????

  • jogchum zegt op

   Peter.
   Ben het met je eens. was eenmaal met mijn zoon in Pattaya. We reden beiden op een moter.
   Buiten Pattaya richting Sante-hip, werden we aangehouden door de politie. Uiteraard hadden
   we geen rijbewijs. Boete, elk 100 bath. Mijn zoon stond op het punt om te zeggen, jullie steken
   het in eigen zak.Gelukkig kon ik hem weer-houden om deze woorden uit-tespreken.
   Voor 2 honderd bath te-betalen konden we weer verder rijden zonder rijbewijs.

   Peter, vraag mij wel eens af wat er met die ”’Buitenlanders ”” zou gaan gebeuren als zij met
   borden en spandoeken daad-werkelijk de straat op zouden gaan om de in hun ogen wantoestanden aan de-kaak testellen.

   • Cornelis zegt op

    Je houdt je zelf niet aan de regels – je rijdt zonder rijbewijs: dan kun je ook niet al te veel zeggen over de politie-agent die zich niet aan de regels zou houden, lijkt me……..

    • jogchum zegt op

     Cornelis.
     Het verschil met de door mij omschreven gebeuren is…….als je in Nederland staande wordt gehouden en je rijdt zonder rijbewijs, dat je dan letterlijk en figuurlijk gesproken geen meterje
     verder mag rijden. Ook al bied je de politie nog zo veel geld. In mijn geval, en mijn zoon mocht dat echter wel. Overtreding van de wet blijft overtreding toch?

   • Christ zegt op

    Nou in Thailand kost het je 100 bath zonder rijbewijs rijden en dit gaat dan misschien in de zak van de agent maar dit is wel een overheidsfunctionaris.
    Als je bekijkt hoe je in Nederland door de overheid wordt bestolen door de wetgeving en alle belastingregeltjes is die 100 bath maar een heel kleine misdaad tegenover die gelegaliseerde diefstallen in Nederland.

    • Malee zegt op

     Helemaal mee eens…wat nou corrupt, Nederland is corrupt. Hier steekt die agent het dan in zijn eigen zak maar daar genieten ze lekker van, in Nederland gaat het naar de overheid en dan zien we er ook niks van terug……Thailand is gewoon een heerlijk land.

     • Cornelis zegt op

      Misschien moet je nog eens nadenken over wat corruptie inhoudt voor je het vergelijkt?

 6. Sjaak zegt op

  Kritiek kun je zeker wel hebben, maar je moet bedenken dat onze vorm van kritiek vaak te direct is. Laatst meegemaakt met iemand die foeterde en vloekte over de manier van rijden in Thailand. Wie heeft nou voorrang of niet? Waar zit het systeem? Rij je met de brommer of fiets langs de kant van de Pethkasem Road, moet je verwachten kunnen dat er ook tegenliggers komen, of mensen die midden op de zijkant van de straat een praatje maken. Je kunt veel verwachten waarbij je moet oppassen, maar je moet niet denken dat je recht op voorrang hebt of op een lege weg… Hier word je van links, rechts en van voren ingehaald… zo is het nou eenmaal en daarmee moet je zien te leven.
  Ook bij de manier van bouwen, zie je dat je met westerse maatstaven niet erg ver komt, of in ieder geval gefrustreerd kunt worden. Dus laat ik deze ook maar zoveel mogelijk thuis…
  Op politiek en religie kun je beter niet al te harde kritiek uiten, want dat doen de Thais volgens mij ook niet.
  Ik ken dat van Brazilië. Daar kunnen de Brazilianen mopperen op hun land zoveel ze willen en ze hebben heel wat kritiek… maar kom niet als buitenlander… Dan is plotseling alles weer super…
  Ik heb het gevoel dat het hier ook zo’n beetje is.
  Van wat ik tot nu toe gezien heb (afgezien van de politieke of economische situatie) is kritiek op het dagelijkse leven van een westerling meestal zeer eenzijdig… zijn westerse mentaliteit tegen de Thaise… Ik ben in veel Aziatische landen geweest en ik vind het in Thailand nog reuze meevallen.

  • tino kuis zegt op

   Sjaak,
   Wij buitenlanders mogen en moeten soms kritiek hebben op aspecten van de Thaise samenleving hoewel Thais, en de meeste volken, daar niet meteen in zullen meegaan tenzij je al een band hebt opgebouwd en goed beslagen ten ijs komt. En of de Thais (soms harde) kritiek uiten op de politiek, van hoog naar laag, en op sommige religieuze uitingen!

 7. jogchum zegt op

  Tenzij je al een band hebt, schrijft Tino, en goed beslagen ten ijs komt. Wel ik ben zeer benieuwd naar de onlangs geuite-kritiek in zijn column over het gevangenen -systeem.
  Gaat er iets veranderen in het voor-deel van deze rechte-loze mensen? Weet wel zeker van niet.

  • cor verhoef zegt op

   @Jogchum,

   Door het hebben van een mening of kritiek zul je in geen enkel land iets veranderen. Daar gaat het ook niet om. Zelfs je stem uitbrengen in Nederland zal zelden de veranderingen tot gevolg hebben, die jij voor ogen hebt. Maar meningloos en kritiekloos door het leven gaan lijkt me vrij dom. Zelfs kleuters hebben een mening en geven die ook. Waarom zouden volwassenen die niet mogen hebben louter en alleen omdat ze niet meer in hun eigen land wonen, of omdat het niets verandert?

   • jogchum zegt op

    Cor,
    Ook ik heb wel degelijk een mening. Het grote verschil met Thailand en Europese-landen bv
    Nederland is dat je indien je er een vergunning voor hebt de straat op kan gaan met borden
    waar leuzen opstaan wat je als groep wil of niet wil.
    Heb nog nooit buitenlanders in Thailand dat zien doen. Door de straat op te gaan is er misschien een kans om daad-werkelijk iets teveranderen. Ik, en dat zeg ik eerlijk durf dat hier in Thailand niet te-doen.

    Heb wel meegelopen in de grote mars tegen het plaatsen van kruis-raketten onder leiding van
    M.J.Faber des tijds in Amsterdam.

    • cor verhoef zegt op

     Jogchum, met borden de barricaden op gaan heeft helemaal geen zin en kan, als ik me niet vergis, zelfs tot deportatie leiden. Een aantal buitenlandse mafkezen vond het tijdens het Roodhemdengeweld in april 2010 nodig om met stenen te gaan smijten een toespraken te geven. Daar waren, als ik me niet vergis, ook een stel Nederlanders bij.
     Dat zijn zaken die alleen een averechts effect hebben. Maar af en toe een briefje schrijven naar de BP, daar zal Thailand echt niet slechter van worden.
     Ik maak me soms zorgen over de toekomst van dit land en de toekomst van Thailand is ook mijn toekomst. Het is moeilijk om je ogen te sluiten voor met name misstanden. Mijn bezwaren betreffen eigenlijk alleen maar de manier waarop de gemarginaliseerde bevolking telkens weer een rad voor ogen gedraaid wordt, door politici. Met valse beloftes, presentjes, maar structureel verandert er nauwelijks iets. Ik heb zelf niks te klagen, in tegendeel. Ik kan alleen heel slecht tegen onrecht, en daar hebben we dahelijks een flink portie van in dit mooie land.

     • jogchum zegt op

      Cor,
      Af en toe een briefje schrijven naar Bp kan geen kwaad. Nee, maar dat het helpt?
      Er kan alleen verandering komen als de rijken in dit land ook eens aan hun mede-mensen
      gingen denken,…..niet alleen gaan denken maar ook hun bezittingen een klein beetje eerlijk
      zouden gaan delen met de minder-misdeelden in dit land. Als de rijken, maar dat geldt ook
      voor de ”’buitenlanders ”’ gaan denken…..””wereld in nood ”” breek je brood ”’ dan zou er
      mijn-inziens werkelijk wat veranderen in deze bare wereld.

 8. fablio zegt op

  Moderator: uw reactie is niet relevant.

 9. david zegt op

  Alles ontwikkelt zich juist beter dmv kritiek, wat een logische en empirisch geteste uitspraak is.

  Beetje jammer dat in Thailand in het verleden logische en emprisch geteste uitspraken geen garantie voor de toekomst bieden……..

 10. Kees zegt op

  Ik accepteer Thailand zoals het is, met zijn normen en waarden. Natuurlijk is er een aantal zaken waarmee ik heel veel moeite heb. Dit zijn die zaken waarvan algemeen over de hele wereld wordt gezegd dat die moreel en menselijk gezien niet juist zijn.
  Dit hoef ik tegen de Thai niet te zeggen, de goede Thai weten zelf ook donders goed wat er fout is in hun land.
  Zij zijn degenen die daar verandering in moeten brengen, niet ik.

  Verder geniet ik van de vele zegeningen die dit land in zich heeft en laat het verandering proces aan de Thai over.

  • F.Franssen zegt op

   Kijk, daar ben ik helemaal mee eens. Natuurlijk mag je kritiek hebben maar er zijn 2 soorten: Kritiek om jouw afwijkende mening te laten horen of daarover te discussieren met je mede farang.
   2e Kritiek om iets veranderd te krijgen. Nou daar hebben wij eigenlijk geen recht op want we van een andere nationaliteit, vragen geen asiel aan (of willen we de Thaische nationaliteit /) Ik dacht het niet.
   Dus gedraag je als gast in dit prachtige land. Natuurlijk weet de Thai ook dat er dingen niet goed gaan, dat behoeven wij ze niet te vertellen. En er veranderen ook dingen ten goed maar…alles duurt wat langer in deze cultuur.

   Frank F

 11. Ruud Kramer zegt op

  Allereerst is Thailand van de Thaien en moeten we hun land en levenswijze respecteren. Daarnaast moet ik wel constateren dat het land in vergelijking met d’r buurlanden achterblijft.
  De basisreden hiervan is slechte of gebrekkige educatie en weinig waarden en normen.
  Dit laatste komt waarschijnlijk in de tekortkoming van de opvoeding. Je kinderen liefhebben is niet voldoende om ze een goede opvoeding te geven.
  Maar wil het land een hogere levensstandaard bereiken is men afhankelijk van het buitenland en buitenlanders die Thailand bezoeken.
  In 1608 was het de VOC die de eerste handel met het westen voor Thailand organiseerden. Menig Nederlandse ondernemingen hebben in Thailand geinvesteerd en de Nederlanders die op vakantie komen of wonen in Thailand zorgen voor werkgelegenheid en een mooie bron van inkomsten. Shell gaat renoveren en investeren in Thailand.
  Wij hoeven ze niets te leren, maar 95% van de Thaien zijn nog nooit buiten de grenzen geweest en zien al het mooie op TV. Ze zijn wel jaloers op het buitenland en hun financiele middelen.
  In het kort: We hebben elkaar nodig wil Thailand op een hoger niveau kunnen komen.

 12. Steef zegt op

  Als de veiligheid in het geding is of het behoud van onze aarde die we immers te leen hebben van onze kinderen, mag je best tonen, dat wij in het westen door schade en schande van het verleden een stuk wijzer zijn.
  jammer, dat de thai die je iets kunt leren enorm schaars zijn, zoals zoveel goede dingen in het leven. Ondanks het motto geef nooit op, laat ik inmiddels het leren aan andere over.

  En je kunt sinds de invloeden van het westen, bij onderdelen van multinationals als Tesco en Big C zien dat hun werkwijze mondjesmaat worden gekopieerd.
  in lage lonen landen, vindt men het geen probleem om dagelijks vele man/vrouw-uren te stoppen in het opruimen van rotzooi.

 13. Bacchus zegt op

  Kritiek moet altijd kunnen, mits gefundeerd en onderbouwd, maar zeker niet op een belerende manier. Waar je geld uitgeeft of woont speelt helemaal geen rol.

 14. Natuurlijk mag men kritiek hebben op Thaise zaken.

  De vraag is slechts hoe en waar je die kritiek geef. En enkele zaken, zoals het koningshuis en religie, zijn natuurlijk taboe.

  Ten eerste zijn de Hollanders van huis uit gewoon raszeikers. Werkelijk iedereen met enige ervaring in het buitenland ervaart dat zo. Een logisch gevolg van onze VOC cultuur en ontwikkeling als snelle handelsnatie. Net zoals andere mensen uit andere culturen ook hun kenmerken hebben. Daar is niets mis mee, maar het is wel wijs om dit feit gewoon te accepteren en bij het spuien van kritiek wat mee te buigen (als bamboe) met een andere cultuur zoals de Thaise.

  Met name de Thaise personen slaan werkelijk achterover van de, in hun ogen, absoluut ontoelaatbare directe wijze van ongezouten kritiek, compleet met ‘het vingertje’, zoals de Hollander dat zo enorm onbeholpen en waarlijk onbeschoft willen deponeren.

  Ten tweede is de Thai beslist niet zo open en multicultureel ingesteld als de Hollander die, zelfs tegen beter weten in, alles maar over zich heen laten komen en ook over futiliteiten uitnodigt om in discussie te gaan. En daarnaast delen van de onderontwikkelde wereld heeft toegelaten op een wijze die zelfs het nationale karakter van Nederland begint te (ver)hervormen. De Thai is trots op zijn land, welke nimmer is gekolonialiseerd en men zegt min of meer openlijk dat je welkom ben om van hun mooie natuur, stranden, klimaat en mensen te genieten, maar er niet over te zeuren. En als je hier wilt werken of een slaatje wilt slaan uit de voordelen die Thailand (nog) biedt, dan vindt men dat best. Zolang je je maar niet bemoeid met hun binnenlandse zaken, hun cultuur en zelfs is men niet gediend van enige hulp bij hun problemen.

  Bij dat laatste zal vrijwel het gehele Thailand blog op tilt slaan, want de voorbeelden van acceptatie van hulp (lees geld) zijn inmiddels een in de Thaise genen ingebakken feit. Maar die vorm van “hulp” staat in andere hoofdstukken die hier vaak worden geschreven en betreft geen zaken die vallen onder ‘kritiek’. Denk dus niet dat men naast het aannemen van hulp (geld dus) men ook buitenlandse raad zal aannemen.

  En deze laatste zin is natuurlijk hetgeen wat ons zo ‘kwaad’ maakt. Wel handje ophouden – Wel huis kopen en grond leasen – Wel investeren – Wel het toerisme spekken. Maar er geen kritiek op mogen geven.

  Tja… Het zij zo. Wij vinden het terecht om kritiek te spuien en de Thai vindt dat niet.

  Helaas is deze culturele uiting nu eenmaal al vanaf de anubaan er met de paplepel ingegoten. Dus al zou de conclusie zijn dat wij als Nederlanders ‘gelijk’ zouden hebben, dan nog is dat toch niet van belang. In Nederland gaat men daar inderdaad heel anders mee om. Hoewel een Thai dat niet zal doen, zal hij of zij in Nederland toch wel kritiek mogen leveren (hoewel?), zal men graag de discussie aangaan (of weggehoond) en als het lukt er een commissie, een stuurgroepje of ander democratisch gedrocht overheen te formeren, dan kan het ook nog zijn dat een Nederlander gaat luisteren naar die Thai.

  Ik woon en werk al heel lang in Thailand en ben regelmatig zeer kwaad, maar verberg dat, omdat ik geen heldere mening en kritiek tegen een Thai kan spuien. Gewoon in de wetenschap dat als ik dat zou doen, dat het dan juist een averechts effect heeft. Wat wel gaat is kritiek zoveel mogelijk ombuigen naar een positieve benadering, en meer van dat soort truukjes -soms in combinatie- gebruiken om zaken anders, beter, meer efficient, of goedkoper te laten verlopen.

  Misschien is het beter om het te doen als de Chinezen. Men zegt niet dat het smalspoorlijntje in Thailand een enorme flessehals is voor de hogesnelheidstreinen vanaf Singapore tot aan Peking, Shianghai en Delhi. Men geeft de Thaisen gewoon zo’n spoorlijntje en weten op handige wijze met de karakteristieke Chinese handelsgeest er een enorm rendement uit te slepen. Niks geen kritiek geven, gewoon slim uitvoeren.

  Thailand veranderd op gebied van scholing, corruptie en dit soort zaken totaal niet en de boer ploegt voort…

  Groeten,

  Wim van der Vloet

  • tino kuis zegt op

   Mag ik vragen wat je precies bedoelt met ‘de voorbeelden van acceptatie van hulp (lees geld) zijn inmiddels een in de Thaise genen ingebakken feit’. Het lijkt me niet echt goed maar wat is het eigenlijk?

 15. Convents h zegt op

  Kritiek op de Thaise samenleving kun je beter niet geven . Wat ik wel vind is dat iedereen moet vechten in de hele wereld trouwens, voor een basisrecht voor mensen die niet in hun eigen land wonen . Als je b.v. getrouwd bent met iemand uit Thailand moest je minstens een vreemdelingenpas moeten krijgen , met een minimum aan rechten . Dit iriteerd mij enorm . Dit zou een basisrecht moeten zijn in de hele wereld . De Thais moeten maar zelf vechten voor basisrechten . En we kunnen beter vechten voor dat recht inplaats van kritiek te geven op wat niet van ons is . De Overlever.

 16. Elly zegt op

  Wij nederlanders vinden dat buitenlanders zich aan de nederlandse regels moeten houden wij zelf horen dat ook in het buiten land te doen anders moet je thuis blijven gr elly

 17. sake bouma zegt op

  Ieder mens heeft een mening over van alles en nog wat
  Het dis dan ook volkomen normaal dat je een mening hebt over de Thai en de Thaise samenleving.
  Waarom houden wij zo van onze Thaise vrouw en van Thailand? Ik bedoel laat de Thai asjeblieft Thai zijn, een mening is prima, maar je bemoeien met de Thaise samenleving gaat me te ver en vind ik zelfs verwerpelijk.We zijn gasten (overigens betalen we daar goed voor) en moeten ons als gast gedragen. Leven en laten leven, dat is mijn devies

 18. klaas zegt op

  Is het kritiek geven of een mening hebben over Thailand.
  Tuurlijk zijn er zaken waar wij als westerse mens anders over denken.
  Het grote probleem is dat wij ons “moeten” proberen in te leven in de cultuur en het Boedhisme.
  De gemiddelde Thai zal onze kritiek of mening niet of nauwelijks begrijpen.
  Je kunt hier dus een heleboel energie in stoppen maar de verandering gaat jaren duren.
  Uitleggen dat je bv niet altijd gecharmeerd bent van de verkoper in een winkel die direkt op je af komt en geduldig blijft staan of er een vraag komt is lastig.
  Het verkeer en de rijstijl? De Thai weet niet anders en vindt het normaal dat een taxichauffeur met gevaar voor zijn eigen leven ook de mijne in gevaar brengt.
  Hoe wil je dit veranderen? Dus kritiek is wel terecht maar er wordt niets mee gedaan.
  Ook de gastvrijheid bij aankomst op Phuket, de immigratie medewerkers die je als eerste ontvangen voor een stempel in je paspoort tonen geen greintje gastvrijheid.
  Kritiek leveren is dan gewoon met een dubbele grijns zeggen have a nice day and thanks.

  Aan de andere kant wij zijn wel te gast in hun land, dus accepteren van de cultuur enzo is wel van belang.
  Wij kunnen onze nederlandse eigenschappen toch niet doordrukken in de Thaise mentaliteit.
  Mocht je dit willen dan zit je dus in een verkeerd land.
  Dit is toch ook onze kritiek die wij hebben op de gasten die naar Nederland komen.

  Tevens is het een eigenschap die we allemaal hebben:
  We willen wat te zeuren hebben, is het niet over het weer dan is het wel over iets anders.

  Leef gewoon makkelijker door je niet druk te maken over zaken.
  Het is zinloze energie.

 19. ger zegt op

  men moet zich in het algemeen niet bemoeien met de thaise traditities als buitenlander zijnde
  als je om je heen kijkt in de rest van de wereld is dat overal hetzelfde wat zouden we ervan
  denken als buitenlanders constant met nederland bemoeide

 20. siets van der Leede zegt op

  We zijn te gast in Thailand en dienen ons dus ook als gast te gedragen

  • cor verhoef zegt op

   @Siets,

   Ik werk hier en betaal belasting. Ben ik dan nog gast? Of laat jij je gasten ook een deel van de electriciteitsrekening betalen?

   • Fred Schoolderman zegt op

    Beste Cor, natuurlijk ben je dan nog een gast. Hier in Nederland noemen wij die mensen gastarbeiders haha.

 21. riekie zegt op

  Ik woon nu 5 jaar in thailand
  en mijn ervaring is vooral nederlanders
  klagen en hebben kritiek net als in hun eigen land.
  waarom zijn ze dan hier komen wonen.
  nederlanders moeten klagen dat is onze cultuur
  je weet dat thaien een heel andere cultuur hebben dan wij
  waar ik het ook niet altijd mee eens ben
  de coruptie ,dat ze je willen oplichten door hogere prijzen te vragen etc etc.
  maar dan lach ik maar een keer net als zei.
  en acepteer ik het want er tegen in gaan heeft geen zin.
  je maakt het leven hier alleen maar moeilijker voor jezelf.
  als je deze levenswijze niet kunt acepteren
  dan kom hier niet wonen dat is mijn mening

  • tino kuis zegt op

   Beste Tjamuk,
   Er zijn duizenden en duizendenThais die zich dagelijks met gevaar voor lijf en leden het vuur uit hun sloffen lopen om misstanden als corruptie,milieu verontreining enz. aan te kaarten en te bestrijden.Velen zijn er vermoord. De websites staan bol van klachten en discussies over corruptie in Thailand. Zijn dat ook zeikerds en zeurders?
   Ga maar eens googelen ต่อต้านทุจริต ‘Verzet tegen corruptie!’ Moeten deze dappere Thais zich ook maar aanpassen aan wat jij blijkbaar beschouwt als de enig ware Thaise cultuur? Waar volgens jou corruptie bijhoort? En als er iemand feitelijk schrijft over die misstanden moet dat dan zeuren en zeiken genoemd worden? Ik ben een oude man, vader van een Thaise zoon, een Nederlander en een buitenlander maar in de eerste plaats een mens en als zodanig heb ik het recht misstanden waar ook ter wereld te benoemen. Ik ga echt niet de barricaden op, dat moeten de Thais zelf doen, maar ik schrijf over misstanden, en als jij dat gezeik en gezeur noemt en je schouders ophaalt doe je een groot onrecht vooral aan al die dappere Thais die voor een beter Thailand hebben gevochten en nog vechten. Ik hoop met mijn ‘gezeik en gezeur’ daar een heel, heel, heel klein beetje aan bij te dragen.

   • jogchum zegt op

    Tino,
    Ik wens U heel, heel, heel, veel sterkte en moed tegen de tierige corruptie.

    Hoop dat U van mij aan wil nemen dat, zo lang de armoe ook welig tiert, de corruptie blijft.

   • tino kuis zegt op

    Ingezonden brief, Nieuws van de Dag

    Koblenz, 24 Januari 1934,

    Beste Pieter,

    Ik heb je artikel gelezen waarin je je fel keert tegen de huidige atmosfeer van anti-semitisme in dit mooie land. Wij wonen beiden hier met onze Duitse vrouw en ik begrijp dan ook absoluut niet waarom je de Duitsers zo aanvalt. We zijn tenslotte gasten hier. Je weet toch dat het anti-semitisme al eeuwenlang een onderdeel is van de Duitse cultuur, wat zeg ik, van de gehele Christelijke beschaving. Het zit in de genen van die Duitsers. Denk je dat jij met jouw artikeltje dit kunt veranderen? Kom, geniet gewoon van alles wat dit prachtige land te bieden heeft, laten we samen een biertje gaan drinken, en laten die Duitsers hun eigen problemen maar oplossen. Ik ben hier om te genieten en wil al dat gezeur niet. En als dat anti-semitisme je zo tegenstaat dan ga je toch gewoon terug naar je eigen land? Daar zijn ze zeuren gewend, en daar hoor jij eigenlijk echt thuis. Ik schrijf dit met de beste bedoelingen, ik hoop niet dat je beledigd bent!

    je vriend Jan

    PS. En die Duitsers, waar jij het over hebt, die zich ook tegen het anti-semitisme verzetten, ach, dat is een heel klein groepje en wordt steeds kleiner.

    • jogchum zegt op

     Tino,
     De door U satirische geschreven brief aan Pieter, en het door U aangehaalde anti-semitisme
     had nooit plaats kunnen vinden als er niet een grote crisis was. De duitse-bevolking zocht
     ””Zondebokken ”’ en dat waren, zo als altijd een minderheids groepering en dat waren de
     Joden.

   • cor verhoef zegt op

    @Tjamuk, je schrijft: “Zie mezelf niet als wereldverbeteraar en heb zeker niet de illusie anderen te kunnen veranderen. Alsjeblieft zeg, heb wel wat anders te doen.”

    Ja, zoals de godganse dag op het Thailandblog zitten, de geintegreerde wijsneus uit te hangen.

    Tjamuk, ook nog dit: “. Ik geageerde op Riekie die, als vrouw, volgens mij de spijker zo ferm op de kop slaat. Kort en bondig, zonder te vervallen in langdradige verhalen.”

    Vervolgens schrijft je zelf een langdradig verhaal zonder kop of staart.

    En als klap op de vuurpijl, dit: “Ik ben er nog steeds heilig van overtuigd dat buitenlanders die hier wonen en
    voortdurend kritiek hebben op de Thaise samenleving, normen en waarden met een behoorlijk aanpassingsprobleem zitten. Ben er van overtuigd als je niet kunt accepteren dat alles zo anders is je beter terug kunt gaan,”

    Tjamuk, je meent dus werkelijk dat buitenlanders, die vraagtekens zetten bij bepaalde zaken hier in Thailand, onaangepast zijn. Daarmee impliceer je direct dat de Thais ook kritiekloos zijn, want die zijn aangepaster dan wie dan ook.

    De reactie van Tino, heb je ook niet helemaal begrepen, je weet wel, die brief uit Koblenz.

    Tjamuk, je bent beetje een kruiper. Je bent helemaal niet aangepast. Je vindt dat aanpassen gelijk staat aan zwijgen. Ik loop met een grote boog om types als jij heen.

    • tino kuis zegt op

     Beste Tjamuk,
     Ik ben het met je zienswijze niet eens en ik geef daarvoor argumenten. Als je zo in de Thaise samenleving wilt staan als jij doet, prima, mijn zegen heb je. Ik denk dat je een aardige, respectabele man bent hoewel met de verkeerde ideeen.
     Maar mijn overtuiging dat je een mening mag hebben over en soms kritiek moet geven op aspecten van de Thaise samenleving doe je af als ‘zeuren en zeiken’. Dat gaat veel verder dan ‘ik ben het er niet mee eens’ en dat trek ik me persoonlijk aan. Genoeg hierover.

    • math zegt op

     Beste Tjamuk, ik snap wel wat Cor wil zeggen en ik begrijp uw reactie ook. Persoonlijk vind ik ook dat u te veel reageert om het reageren. Het kan allemaal een beetje minder, t is zoveel van hetzelfde. Vergeet ook niet dat er een behoorlijke generatiekloof zit tussen u en medebloggers. Totaal anders opgegroeid en misschien wel met totaal verschillende inzichten. Dat wil dan niet zeggen dat de “jongeren” het niet snappen of willen snappen. Ik weet dat u rond de 80 bent, ik wens u dan ook een goede gezondheid toe en een mooi leven met uw familie in ons allen geliefde Thailand met zn vorens en…..

   • kees1 zegt op

    Moderator: deze reactie is persoonlijk, daarom niet toegestaan.

  • Khun Peter zegt op

   Tjamuk, grappig dat jij vindt dat oudere Nederlandse mannen over Thais zeuren. Vervolgens ga je zelf over oudere Nederlandse mannen zeuren. Daar is een spreekwoord voor: ‘de pot verwijt de ketel dat deze zwart ziet’. Dat betekent: iemand iets verwijten waar hij zich zelf schuldig aan maakt.
   Vat je hem?

 22. Henk Hauer zegt op

  Ik leef hier prettig,maar je houdt altijd wel punten van ktitiek. De heb ik in op de Hollandse samenleving ook.
  Je moet het land nemen zoals het is. Sabai ; sabai.

 23. J.Jordaan zegt op

  Tjamuk. Je vooroordeel in je reactie over oudere mannen ( dat ben je al als je 50plus bent) is natuurlijk belachelijk. Ben jij een jongere (bijvoorbeeld 30 plus) dan heb je geen kritiek op de samenleving in Thailand. Ik denk dat veel jongere dat als een belediging
  beschouwen. Ik denk dat je niet eens in Thailand woont en af en toe met vakantie hier komt. Natuurlijk heb je ook geen kritiek op alles wat in de wereld gebeurd.
  Is jammer voor jou. Gelukkig zijn er veel jongeren die daar anders overdenken.
  J.Jordaan.

 24. Sir Charles zegt op

  Uiteraard behoort men een mening te kunnen hebben over de Thaise samenleving, het is wat anders wanneer die mening gepretendeerd wordt als zijnde dé waarheid met name wanneer daarnaast óók nog dat bekende belerende vingertje wordt geheven hetgeen waarin wij Nederlanders nogal bedreven in kunnen zijn…

  Met inachtneming van de fatsoensnormen mag men toch over welk willekeurig onderwerp dan ook -dus óók Thailand- er iets óver vinden oftewel een mening er over hebben hetzij over de positieve alswel negatieve aspecten , zoniet dan zouden blogs en fora ook geen bestaansrecht hebben, zouden alle dag-en weekbladen opgedoekt moeten worden en actualiteitenrubrieken/praatprogramma’s op radio en tv ook moeten verdwijnen.

  Het is ook geenszins de intentie het een en ander zomaar te willen veranderen wanneer ergens een mening over is toegedaan blijkens veel gehoorde tegenargumenten ‘ja maar, we kunnen daar toch niets aan veranderen, het land is van de Thai we zijn hier gast of dat doen ze al eeuwenlang zo’ en meer soortgelijke kreten.
  In die lijn zouden we dus Thailand ook niet mogen bekritiseren (lees: een mening hebben 😉 ) dat mensen uit de Isan achtergesteld worden vanwege hun huidskleur, de vele milieu-onvriendelijke plastic zakjes, de mishandeling van olifanten om ze kunstjes aanteleren, de vele zwerfhonden, corruptie en die Thaise muziek wat mij niet kan bekoren.
  Ach gewoon maar enkele voorbeelden uit de Thaise samenleving waar ik me niet zozeer druk ommaak maar wel mijn bedenkingen én een mening over heb.

  En natuurlijk heb ik ook een mening over positieve aspecten uit de Thaise samenleving, denk aan het heerlijke eten, de openingstijden van winkels en niet in de laatste plaats mijn geliefde die deel uitmaakt van die zelfde samenleving.

 25. Peter Fly zegt op

  Mensen,mensen ,wat een gezeur, het is heel eenvoudig en dat heb ik vroeg geleerd toen ik transporten deed van Nederland naar Saoedi/bahrein/djedda,nog voor de containertijd dus,dan passeer je toendertijd, 9 landen en zosnel ik de grens overstak naar ander land, heb ik met alle inzet geprobeerd de taal te spreken en me aan te passen aan de mensen aldaar.
  En probeer nu nog eens deze route via turkeije/syrie te doen!!!!!!!!!!!De wereld verbeteren?????

 26. Peter Fly zegt op

  De wereld verbeteren, ja zolang we internet hebben en op faceboek minder onzin gebruiken , komt het goed en worden de arme landen steeds bewuster dat het anders kan,dus ook in thailand, en dan minder haantje de voorste zijn onder elkaar en gemoedelijk naar elkaar toegroeien,alvast prettige dagen en een positief 2013 met veel positieve bloggen en mails.
  Groet Peter Fly

 27. Johan zegt op

  Ja, ik vind dat we ons moeten aanpassen aan de Thaise samenleving als we daar zijn of willen wonen, punt uit. Maar dat wil niet zeggen dat je alles maar moet slikken en pikken, ik vind dat je mensen best eens op wat zaken mag wijzen, een voorbeeld: de vuilnis-mentaliteit , gooi alle troep maar ergens neer….. mijn vriendin wilde dat ook hier doen toen ze in Nederland was, nou mooi niet dus !! Zo zij er in Thailand nog heel wat zaken waar ik mij aan loop te ergeren zonder dat duidelijk uit te spreken…. ook wel bepaalde vormen van discriminatie , een klein voorbeeld: we zijn op een warme dag ( nou ja waar praat ik over) naar binnen gegaan in een prachtig zwembaden complex in BKK, Ik het water in, wordt er onmiddelijk uit gestuurd om dat ik geen rubberen badmuts op had, nou heb ik van nature een bad muts,( kale kop) maar dat maakte niet uit, Thaise mannen zonder badmuts en met haar mochten wel zwemmen, maar ik werd verwezen naar het winkeltje om een bad muts te kopen!! Niet gedaan, ook niets meer van gezegd, middelvinger opgestoken en vertrokken. Zo zijn er nog tal van zaken, en ik denk ook dat de Thaise samenleving de mijne niet zal zijn, en blijf er dan ook niet over zeuren, mooi om te bezoeken maar voor mij niet om te leven.

 28. Lije Vanonschot zegt op

  Je kunt wel een mening hebben, en dan is het nog maar te hopen dat die gefundeerd is, maar doe je er ook beschaafd aan die te uiten? In Nederland heet het dat je je mening in ieder geval mag uiten. Dat is mooi. Minder mooi is dat als men merkt dat je niet alleen maar wat zegt, maar het nog meent ook, je dat (in het sociale vlak) duur aangerekend kan worden. Spreken is daar vrij, te denken niet. Vertel mij wat. Ik ben niet voor niets uit Nederland weg. En hoop niet voor niets dat land nooit meer terug te zien.
  .
  Ga ik mij nu tegen de Thais gedragen zoals Nederlanders dat soms tegen elkaar doen en zoals die Nederlanders dat vaak -met hun gebemoei en met hun vooroordelen en hun daaruit voortvloeiend onbegrip – dat tegen mij deden?
  Ik heb het hier in Thailand veel rustiger, kan hier beter studeren, hoef nooit een jas aan als ik naar buiten ga, kan veel meer van het nabije strand genieten, veel makkelijker heb ik hier een geschikte woonplek gevonden dan in Nederland zulks kan.
  Veel gemakkelijker kom ik hier op straat of het strand met een Thai in gesprek dan in Nederland met een Nederlander. Dat alles smangevat in een enkel woord: ik ben hier meer vrij.
  En ik zou kritiek gaan leveren? En vinden dat dat mag? En vinden dat ik mijn belerende wijsvinger mag opsteken? Ook als ik nog niet heb nagedacht? En ik zou mogen vinden dat ik recht heb op een oplettend gehoor? En dat ik alles beter zie dan de Thais het zelf zien? Dat laatste kan hoogstens maar zeer gedeeltelijk (en ik denk niet gauw) waar zijn. En een gedeeltelijke waarheid is een verwrongen waarheid. Waar je geen oordeel op kan bouwen, laat staan een advies of belering.
  .
  Ik kom hier in Thailand enerzijds veel tegen wat zeer gunstig afsteekt bij wat ik in Nederland ben tegengekomen. Anderzijds denk ik wel eens: dat dat nou hier niet kan of niet zo is, dat is merkwaardig (en soms teleurstellend). Of -vaker- dat dat juist hier wel kan, dat is pas merkwaardig (en veelal verheugend).
  .
  Ook denk ik wel eens: dat de Thais die farangs er niet allang hebben uitgegooid is een wonder. Met name de Nederlanders gedragen zich, in eigen land zowel als hier, nogal eens vreemdeling-vijandig (vergetend dat in Thailand niet de Thais de vreemdeling zijn, maar zijzelf). De Thai hebben nou juist die xenofobie het lijkt wel helemaal nooit en nimmer. Tot, ben ik bang, een zekere maar onverhoedse grens.
  Per slot van rekening zijn we hier gasten. Die status verplicht tot goed gedrag. Dat temeer omdat de Thais met hun innemendheid wel heel goede gastheren en -vrouwen zijn. Die ons toch met hun politieke- of wat voor moeilijkheden dan ook- niet lastig vallen, is het wel? Mij niet tenminste. Als ik ergens te gast ben bemoei ik me niet met het huishouden van mijn gastheer en gastvrouw. En die vragen mij ook niet om dat te doen. In het eigen staatshuishoudelijke van Nederland gaat bovendien ook niet alles lekker.
  Het is gebeurd op dit blog dat een Thai -hij was bepaald niet wereldvreemd- zijn mening gaf speciaal over de hier hun geliefde zoekende farang. Men reageerde overgrotendeels beledigd. Dat precies op de manier zoals mensen, westerse mensen in ieder geval, dat doen die een onaangename waarheid over zichzelf horen. Maar juist die mensen mogen, dunkt mij, bij gebrek aan objectiviteit niet zomaar iets zeggen van een ander. Een (kwade) veronderstelling is gauwer gedacht, en nog gauwer gesproken dan geverifieerd.
  En dan is er nog het valse en onbeschofte argument: ik betaal er toch voor? Ja, je kunt hier niet metterwoon verblijven en tegelijk je broodje kopen in Nederland. Maar je betaalt voor dat broodje (of voor wat te eten dan ook en voor je wonen, enz., enz.) ruim wat minder dan in Nederland. En daar lever je geen rechten voor in, niet tenminste zodat je in moeilijkheden komt.
  Enfin, ik krijg nu ongetwijfeld een hele horde Nederlandse farangs over me heen, want ik maak inbreuk op hun groepsdenken, op hun ik-mag-zeggen-wat-in-mij-opkomt mentaliteit. Net zoals dat nogal eens het geval was toen ik nog in Nederland was (maar toen en daar ontmoette ik mijn opponenten lijfelijk, hier slechts op een blog). Bij alles wat ik mag en niet mag, mag ik mijn inzicht erop nahouden en mij distancieren van het groepsdenken en van de gewoonten van de groep waartoe ik dan weliswaar categorisch behoor, maar geen doorsnee-vertegenwoordiger van ben.

 29. Chris Bleeker zegt op

  Heb van jongs af aan leren te denken cq. kijken met de zienswijze,KIJK eerst in de BALK van je eigen OGEN,dan pas naar de SPLINTER in andermans OGEN.

  Inderdaad is het in Azie/Thailand niet zoals in het westen,en met het Westen denk ik aan west Europa en Noord Amerika.

  Inderdaad denken WIJ te vinden dat het hier in veel zaken anders kan/moet,….beter,
  schoner,veiliger,meer privileges ,enz enz. Maar is dat ook zo !!!!!
  Is het in het Westen allemaal zoveel beter ??Ja natuurlijk vinden/zeggen wij !!!!
  Maar dit alles heeft niet ALLEEN een prijskaartje,en wij allen weten waar dit toe leidt.

  Zijn wij allen zo tevreden met alles in het westen,met de ongrijpbare corruptie met onderzoek commissie op onderzoek commissie,de indoctrinatie,de betutteling,alsof een ieder een derderangs burger is,dat elke expat in Nederland WEL die privileges heeft die de (expat wel of niet tijdelijk),in Thailand niet heeft.

  Kritiek of kritisch,DAAR SCHRIEF JE MEE OP EEN BORD.
  Geef mensen OPTIES zodat het idee van hen zelf komt en dat werkt,overal ter wereld.

 30. Kees zegt op

  Geachte redactie,

  met veel genoegen lees ik Thaiand blog. Heerlijk al die wetenswaardigheden en ool de stellingen die worden geponeerd vind ik heerlijk om te lezen. Zo nu en dan reageer ik zelf ook.

  Ik zou u willen voorstellen om de mening van reageerders te blijven plaatsen, mits deze de normen van fatsoen niet overschrijden. Echter wat ik van harte zou willen aanbevelen is, om de commentaren op de reageerders in het vervolg NIET te plaatsen. Niet omdat het niet waard zou zijn om de mening van anderen te kennen maar meer vanwege het feit dat enkele reageerders de normen van moraal en fatsoen niet kennen.

  Er is helaas een aantal mensen die kennelijk problemen hebben om zich te verplaatsen in de gedachten gang van anderen. Zij zijn arm van geest , niet juist opgevoed of weten niet wat het betekent om een eigen denkwijze er op na te houden.

  Laten we verschoond blijven van die onzinnige retoriek van dit soort individuen.

 31. ferry bookelman zegt op

  Moderator: uw reactie is nogal ongenuanceerd. Gebruik andere bewoordingen svp.

 32. Siamees zegt op

  Ja als Belg zijnde mag ik zeker kritiek hebben op alles wat reilt en zeilt in het Thaise land vanuit het buitenland ook als de Thai dat dan ook nog is kunnen lezen, de wereld is Thailand niet en Thailand is de wereld niet. In Thailand zelf als buitenlander ja dan hou je het best je mond over hun land en problemen, maar hier zeg ik wat ik wil over hun land en hun.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website