Deze week een stelling over de kosten van levensonderhoud voor Westerse expats en daarbij de conclusie dat Thailand nog steeds en goedkoop land is om in te leven. Dat onderbouwen we met de onderstaande feiten.

De kosten van levensonderhoud in Thailand variëren aanzienlijk, afhankelijk van de levensstijl en locatie. Een overzicht van de recente gegevens toont aan dat voor een gezin van vier de geschatte maandelijkse kosten ongeveer 107.923 baht (of ongeveer €2.823) bedragen, terwijl de kosten voor een alleenstaande ongeveer 59.960 baht (of ongeveer €1.568) zijn, exclusief huur​​​​. Dit toont aan dat Thailand goedkoper is dan 62% van de landen in Azië.

De economische vooruitzichten voor Thailand in 2023 suggereren een verbetering van de kosten van levensonderhoud. De huidige crisis, wordt aangedreven door inflatie en hogere productiekosten. De inflatie, die in augustus 2022 een piek bereikte van 7,9%, is in november 2022 afgenomen tot 5,6% en wordt verwacht tegen het einde van het jaar terug te keren naar het streefcijfer van 3%​​.

De algemene kosten van levensonderhoud kunnen variëren van ongeveer €500 tot €2.000 per maand, afhankelijk van het budget en de levensstijl. Sommige mensen kunnen comfortabel leven voor minder dan €1.000 per maand, wat aangeeft dat Thailand een betaalbare optie kan zijn voor diegenen met een bescheiden budget​​.

Wat huisvesting betreft, kan een eenpersoonsflat in Bangkok variëren van 8.000 tot 25.000 baht per maand. Eten in Thailand is vaak goedkoop, met straatvoedsel als een populaire en betaalbare keuze, waarbij de prijzen variëren van 30 baht (ongeveer €0,78) tot 80-90 baht (ongeveer €2,35). Maaltijden in restaurants kunnen variëren van 50 tot 500 baht, afhankelijk van de keuken en het etablissement​​.

Deze informatie geeft een beeld van de huidige kosten van levensonderhoud in Thailand, die afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeuren en levensstijl, maar over het algemeen betaalbaar zijn vergeleken met veel andere landen.

Hier is een actueel overzicht van de kosten van levensonderhoud in Thailand, uitgedrukt in euro’s:

Item Kosten (€)
Huur (1 slaapkamer) in stadscentrum 250,00
Huur (1 slaapkamer) buiten centrum 150,00
Huur (3 slaapkamers) in stadscentrum 500,00
Huur (3 slaapkamers) buiten centrum 300,00
Maaltijd, goedkoop restaurant 1,50
Maaltijd voor 2 personen, middenklasse restaurant, driegangen 20,00
Cappuccino 1,80
Water (0,33 liter fles) 0,40
Melk (1 liter) 1,30
Brood (500g) 1,20
Rijst (1kg) 1,00
Eieren (12) 1,40
Lokale kaas (1kg) 15,00
Kipfilet (1kg) 6,00
Appels (1kg) 2,50
Banaan (1kg) 1,00
Sinaasappels (1kg) 2,00
Tomaten (1kg) 1,20
Aardappelen (1kg) 1,00
Ui (1kg) 0,80
Transport (maandelijks abonnement) 30,00
Benzine (1 liter) 0,90
Basis (elektriciteit, verwarming, koeling, water, vuilnis) voor 85 m² appartement 50,00
1 minuut prepaid mobiele tarief 0,03
Internet (60 Mbps of meer, onbeperkte data, kabel/ADSL) 20,00

Deze tabel geeft een duidelijk beeld van de diverse kosten die men kan verwachten bij het leven of een verblijf in Thailand. ​

Ben je het eens of oneens met de stelling, reageer dan!

De bronnen voor de informatie over de kosten van levensonderhoud in Thailand zijn als volgt:

 1. Expatistan – Geeft een overzicht van de geschatte maandelijkse kosten voor een gezin van vier en een alleenstaande in Thailand, met vermelding dat Thailand goedkoper is dan 62% van de landen in Azië​​.
 2. Numbeo – Verstrekt geschatte maandelijkse kosten voor een gezin van vier en een alleenstaande in Thailand, exclusief huur​​.
 3. Deloitte US – Bespreekt de economische vooruitzichten voor Thailand in 2023, met een focus op de kosten van levensonderhoud crisis en inflatiecijfers​​.
 4. One Life Passport – Biedt een schatting van de algemene kosten van levensonderhoud in Thailand, variërend van $590 tot $2500 per maand, en geeft voorbeelden van hoe sommige mensen comfortabel kunnen leven voor minder dan $1000 per maand​​.
 5. Identity Digital (Remote Tribe Life) – Geeft informatie over de kosten van huisvesting en eten in Thailand, waaronder prijzen voor appartementen, straatvoedsel en maaltijden in restaurants​​.

Deze bronnen bieden een gedetailleerd overzicht van de kosten van levensonderhoud in Thailand, met inbegrip van huisvesting, eten en andere uitgaven.

29 reacties op “Stelling van de week: Thailand is nog steeds een goedkoop land voor Westerse expats”

 1. Gerardus zegt op

  Wij zijn met 2 pers. Allebei expat. Hebben eigen huis in het noorden en vrije auto. Hebben zonnepanelen. Hebben gem. 40000 baht nodig per maand. Incl. Benzine. Dan nog wel 50.000 baht ziekenfonds, 8000 auto verz. Tv abo en huisverzekering Per jaar. Leven overwegend europees

 2. John2 zegt op

  Hier eveneens met zijn tweetjes, mezelf en mijn Thaise echtgenote.

  Hebben een eigen huis, een wagen en doen ons niets tekort. Gaan gemiddeld 2 keer per week uit eten. Doen onze boodschappen in de Tops en Makro. Elke maand hebben we ruimschoots genoeg met 40000THB. Mijn vrouw beheert de financiën en doet dat uitstekend.

  Is Thailand een goedkoop land om te leven? Volmondig JA!

  PS: Buiten af en toe eens een flesje wijn geven we geen geld uit aan alcohol. Dit is bij vele expats nog wel eens anders …

 3. Cornelis zegt op

  Er lijkt toch iets mis te zijn met de berekeningen: 107.923 baht (hoezo ‘ongeveer’?) is ruim 2800 euro i.p.v. 1896 euro. En 59.960 baht is bijna 1600 euro, i.p.v. 532 euro. Ook in ce verder genoemde kosten is wel een héël vreemde omrekeningsfactor gehanteerd.
  Los van die omrekening lijkt mij een bedrag van ruim 100.000 baht voor vier personen, exclusief woonkosten, schromelijk overdreven en weinig realistisch.

  • Stonden idd fouten in. Aangepast. Met de maandelijkse kosten is waarschijnlijk ook de ziektekostenverzekering meegeteld.

 4. Andrew van Schaik zegt op

  Klopt wel ja. Thailand is een goedkoop land waar het goed toeven is.
  Wat duur is, is een Europese ziektekostenverzekering vooral als je ouder wordt. Met een medisch verleden kun je het wel vergeten. Je wordt niet geaccepteerd of met torenhoge premies en uitsluitingen.
  Streetfood zou ik maar omheen lopen. Zeer onhygienisch. De vorige regering wilde de wet hierop veranderen, is er niet van gekomen. Ik zie nog steeds geen vaste wateraansluitingen voor de afwas.
  Verzorgings-en bejaardenhuizen zijn er te kust en te keur. Duur, kijk uit.
  Als je hier gaat wonen OK, doch zonder financiele buffer van een paar miljoen Baht zal je zeker in de problemen komen als je medische hulp nodig hebt en het alleen niet meer redt.
  Met een Thaise vrouw samenleven OK, maar vaak krijg je de familie erbij die je ziet als weldoener.
  Volgens mijn zoon staat de helft van de Thais op de zwarte lijst omdat ze niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Zeer hoog drugsgebruik en veel gokschulden!
  Bezint eer gij begint!

  • Marc zegt op

   De ziekteverzekering valt best mee , ik heb de WRLife van 24000 Baht per jaar als inpatient, als ik iets mankeer ga ik steeds naar het Hua Hin overheidshospitaal waar ik een goede verzorging geniet voor 400 Baht , operaties en andere dure ingrepen als outpatient niet meegteld maar vallen best mee , een buffer hebben we altijd nodig en kan nooit kwaad, maar zeker geen miljoenen, wanneer men iets heel ernstigs heeft als kanker kan men nog steeds zich in België laten verzorgen, steeds blijven we recht hebben op ziekenkas in Belgie.
   Streetfood kopen we ook en ben er zelden of nooit ziek van, voorts is Hua Hin heel veilig met bijna gaan druggebruik, een aanrader voor expats dus, en met vele restaurants en shoppingmalls

  • Chris zegt op

   Wel erg veel gemeenplaatsen over de Thais en Thailand.
   Niet iedere expat is hier alle dagen van het jaar, getrouwd met een aan drugs of alcohol verslaafde Thaise vrouw met noodruftige of inhalige familie, met grote schulden die elke dag onhygienisch straatvoedsel koopt.

  • Albert zegt op

   Ach ok, dan zullen we met zijn allen onze Thaise echtgenote, na al die jaren gelukkig samen te zijn, het best maar dumpen.

   Ik eet elke week toch wel eens wat streetfood, zo goed als geen problemen daarmee. Als je bij de druk bezochte plaatsen koopt ben je meestal wel veilig.

   En dat veel Thai niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen heeft toch niets met de stelling van dit topic te maken. En het drugsgebruik en gokschulden evenmin.

   Misschien een tip: Dat het hier aangenaam vertoeven is heb je meestal aan jezelf te danken. Positief in het leven staan kan daarbij wel helpen. Als je alles steevast door een zwarte bril bekijkt ben je in je eigen land ook niet gelukkig. En hoe een Thai zich gedraagt heeft niets met mijn geluksgevoel te maken.

   Geniet van de zon zou ik zeggen!

  • Roelof zegt op

   Streetfood zeer onhygiënisch? Lijkt me zwaar overdreven, 30 jaar Thai streetfood gegeten, nooit ziek geweest, kameraad besteld een hamburger in duur hotel, 5 dagen op de pot gezeten.

   Financiële buffer heb je zeker nodig.

   Familie van Thaise vrouw kan je als weldoener zien, maar hangt ook van je vrouw af, hoe sterk die bestand is tegen, vragen of lenen van geld, en ook van jezelf.

  • Andrew van Schaik zegt op

   Nog graag een aanvulling in de kosten van levensonderhoud: kreeg drie jaar geleden last van duizelingen en was al twee keer kort van de kaart geweest, waarvan de 2e keer in een International Prive ziekenhuis (stom toevallig). Kwam na onderzoek van een in aller eil opgetrommelde cardio;loog te liggen op ICU, hartbewaking. Daar begonnen de bellen te rinkelen. Diagnose: het hart werkt te snel, daardoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof. Weer onderzoeken met cardiochirurg. Advies: Device inplanten. Contact verzekering Cigna. Kosten 1 miljoen driehonderdduizend Baht alles inclusief. Na wat touwtrekkerij van Matthieu van AA Hua Hin kwam de Garanty of Payment. Operatie goed verlopen, goed hersteld.
   AA en Matthieu: TOPPY.
   Mijn vrouw kon daar niet op dezelfde voorwaarden verzekerd worden, wegens een medisch verleden.(Stroke) Heeft de 30Bht kaart, maar ja….
   Daardoor hebben we juist de buffer, want je kan ineens in Thailand voor torenhoge kosten komen te staan.
   Tegen veel kenissen in Nederland die emigratie overwegen naar Thailand duw ik dit onder de neus.
   En zeg: “Bezint voor dat gij begint”

 5. Axel Foley zegt op

  Kan me wel vinden in de stelling. Zelf heb ik niet zoveel nodig en zit qua budget zelfs ruim onder het leven van de expats. Maar goed, ik werk niet als luxepaard voor een ambassade of techbedrijf. Stel als ik de ‘digital nomad’ ga spelen in Bangkok dan kies ik als basis voor een gemeubileerd appartement/condo. Dat kan z.g.a.n. voor rond de €200 p/m buiten het centrum en toch in de buurt van een metro/bts station. Eten/drinken doe ik vooral buiten de deur voor gemiddeld €10 p/d. Dan zit ik op €500 p/m en dan komen er wat posten bij zoals nuts, vervoer. Kortom, ik moet wel heel gek gaan doen om aan de €1568 (zelfs zonder huur!) te komen zoals in het artikel staat. Wat betreft de stelling kan ik alleen over Bangkok meepraten. Als expat zou ik altijd voor Bangkok kiezen qua prijs/kwaliteit afgezet tegen andere metropolen in Zuid-Oost Azië. Het gehele plaatje van Bangkok spreekt me meer aan dan KL, Singapore, Jakarta, PP, HCMC, noem maar maar op. Ja ik weet het, er zijn goedkopere plekken te vinden buiten Bangkok.

 6. Soi zegt op

  Er is maar één zin waar aan de stelling en dat is de eerste van de tweede alinea: “De kosten van levensonderhoud in Thailand variëren aanzienlijk, afhankelijk van de levensstijl en locatie.” Er zijn mensen die op Thailandblog gewag maken van het feit met een AOW en klein pensioentje rond te komen. In het bezit van een “marriage-visum” en omdat de koers wat hoog staat 40K ThB maandelijks op de rekening.
  Is het voor hen goedkoop? Weet ik niet, moeten ze zelf maar melden, maar met vrouw en haar kinderen gaat het niet meevallen. Want vergis je niet: zij zijn merendeel onverzekerd. Vrouw en kinderen via de 30baht-regeling.

  1- Voor zover ik kan inschatten en op grond van wat vaker op Thailandblog wordt gemeld heb je toch wel die 40K ThB maandelijks nodig om de gewone terugkerende kosten te voldoen: gas, water, stroom, internet, TV, autobrandstof, ten en drinken, boodschappen, af en toe restaurantbezoek, en wat vermaak en vertier.
  2- Maar daar blijft het niet bij. Jaarlijks zijn er grotere terugkerende kosten aan huis- en autoverzekering en onderhoud. Plus een een essentiële kostenpost zijnde de zorgverzekering.
  3- Huur, een vakanties en/of NL-bezoek laat ik buitenwege want voor ieder anders.

  Tel ik de boel bij elkaar dan kom ik op ad 1- maandelijks kwalitatief levensonderhoud à ThB 40K;
  ad 2- maandelijks gemiddeld ThB 25K. Samen 65K ThB per maand, en tel daar dan zelf huur etc. bij op.

  Maar goed. De stelling is dat Thailand nog steeds een goedkoop land is, en de uitslag dient dan te zijn: nou ja, voor de een wel en voor de ander niet! Toch?

  Niettemin heb ik nog een drietal opmerkingen: vaak wordt melding gemaakt van goedkoop eten in foodcourts en gebruik maken van streetfood. Wees er maar voorzichtig mee want voor 40 baht krijg je een weinig voedzaam maaltje, de porties zijn schraler, en de smaak opgepimpt met ajinomoto. Een lang gezond leven is niet gegarandeerd. Desondanks zijn veel Thai er afhankelijk van.
  Verder: het valt voor de Thai absoluut niet mee de dagen door te komen hetgeen zich uit in een steeds gewelddadiger alledag. Andrew van Schaik heeft het over drugsgebruik en gokschulden. Ik voeg daar aan toe het vele dodelijke huiselijk geweld, moordpartijen ook onder jongeren, en groots fataal verkeersonverschilligheid. Naar mijn idee vaak uitingen van frustratie en moedeloosheid.
  Tot slot: de schuldenberg voor Thai huishoudens loopt met de dag torenhoog op. Vaak is men enkel in staat de rente te betalen, en blijft de schuld staan. Thaise autoriteiten wijten het oplopen van schulden dan ook aan de almaar stijgende rentevoet, en aan de hoge brandstof-, gas- en stroomkosten. https://www.bangkokpost.com/business/general/2694134/troubled-debt-set-to-exceed-b1-trillion

  • Andrew van Schaik zegt op

   Kijk Soi schrijft nou zoals het is. Kent Thailand als de beste.
   Het probleem van de loansharks dat je aankaart probeert men nu aan te gaan pakken. Vandaag een groep India sharks gearresteerd die vragen “loi la jie sip per dag” dus 20% rente op een daglening. De brutale honden. De Thaise sharks aan pakken zal wat moeilijker liggen A. Daarzijn er ontzettend veel van en B die hebben immers “protection money” betaald. Dank je wel voor je heldere uiteenzetting. Velen die voortdurtend de andere kant opkijken kunnen daar hun voordeel mee doen. Zo leer je nog eens wat!

 7. Atlas van Puffelen zegt op

  Heb het eens even omgedraaid het zoeken naar een antwoord op deze stelling.
  Mijn persoonlijke stelling is ja, natuurlijk is het goedkoper maar het kan stevig verschillen van locatie tot locatie in heel Thailand
  Grote steden of het platteland.
  Ik heb alleen Numbeo als voorbeeld genomen en natuurlijk mijn eigen leefpatroon.
  Er zullen zonder meer mensen zijn die zeggen nee, het is niet goedkoper, maar wel aanzienlijk prettiger.

  De grote ‘klappers’ zijn natuurlijk koop of huur prijzen in procenten op je inkomen.
  De betrekkelijk goedkope nuts voorzieningen ten opzichte van Nederland.
  Onkosten posten die verschillen vanwege het klimaat kunnen ook nog wel eens stevig zijn.

  De ‘Distribution of Expenses Using Our Statistical Model:’ geeft de verschillen over de volle breedte aan in beide landen.

  https://ap.lc/NgOLD

  https://ap.lc/esYZQ

  Citaat Numbeo

  Summary of cost of living in Netherlands:

  A family of four estimated monthly costs are 123,401.3฿ (3,226.1€) without rent.
  A single person estimated monthly costs are 35,273.7฿ (922.2€) without rent.
  Cost of living in Netherlands is, on average, 76.5% higher than in Thailand.
  Rent in Netherlands is, on average, 154.0% higher than in Thailand.

 8. Chris zegt op

  Natuurlijk is Thailand een goedkoop land voor Westerse expats.
  Daarvoor hoef je niet alleen de prijzen te vergelijken maar je gewone verstand te gebruiken.

  Duur en goedkoop zijn relatieve begrippen en hangen niet zozeer af van de absolute, al dan niet gemiddelde prijzen van produkten maar van bestedingspatroon, salaris/inkomen en andere persoonlijke wensen en omstandigheden.

  Een expat die hier werkt voor 50,000 Baht per maand, getrouwd is met een Thaise vrouw, woont en huurt in Bangkok en moet zorgen voor haar twee opgroeiende kinderen en zieke ouders op het platteland is Thailand duur (en wordt steeds duurder). Voor een gepensioneerde expat met een maandelijks inkomen van 100,000 Baht, getrouwd met een Thaise vrouw die ook een pensioen ontvangt, wonend op het platteland en die graag leeft zoals de (benden-)modale Thais leven (eenvoudig huis, streetfood of zelf koken, geen Westers eten, geen auto maar een brommer, geen noodruftige Thaise familie) is Thailand spotgoedkoop.

 9. eddy zegt op

  Ik vraag me af wat de zwarte lijst van de thai en zeer hoog druggebruik +gokschulden te maken hebben met de vraag?

 10. Rebel4Ever zegt op

  In het algemeen mee eens…als je (half) Thai wil eten, wonen en leven.
  Dus zonder drop, hagelslag, muisjes, smeerkaas, de echte boter, bitterballen, haring, olijfolie en redelijk betaalbare flessen wijn?
  Het boodschappenlijstje wordt echt anders als je als een NL/EU burger wil leven, eten en wonen.

 11. Marcel zegt op

  schromelijk overdreven en zeker geen norm in de Isaan.Duur zijn enkel de ingevoerde producten,anders spotgoedkoop volgens onze thuisnormen.Met een pensioen van 1700 euro kan je hier degelijk leven,de thais zelf verdienen gemiddeld 8000baht per maand als ze al werk hebben.

  • fred zegt op

   Een Thai met iet of wat opleiding verdient echt wel een pak meer dan 8000 Baht. Die 8000 Baht is echt wat men eigenlijk betaalt aan ongeschoolde schooiers die hier of daar wat klusjes hebben.

   https://adecco.co.th/salary-guide

   • Andrew van Schaik zegt op

    Een zojuist gepensioneerde buurvrouw/onderwijzeres lagere school had 70000 Bht per maand en nu de helft als pensioen. Twee miljoen contant extra bij pensionering. Een ander buurtje 90000 als hoofdverpleegster in Bumrungrad. Haar twee dochters studeren in het buitenland. Buurman softwareprogrammer in Bumrungrad over de ton. En zoonlief in Pattaya 25000 los van een dot tip en gratis wonen. De grootste hap moet het doen van 15000Bht per maand. Van 8000 is hier in Bangkok niet rond te komen. Huur condo vanaf 3000 met twee slaapkamers en wat luxer 6000. Wordt al moeilijker om daar een huurder voor te vinden. Worden meestal uitgewoond en veel drugsgebruikers. Veel huurachterstand. Veel stress bij de vrouw.

    • Chris zegt op

     Die salarissen worden niet betaald op een openbare school maar op een private school. Mijn Thaise collega’s op de openbare universiteit moesten Het doen met 35,000 Baht basis-salaris. Met een paar extra taken (5,000 Baht per mand, zoals student counseling of kwaliteitsmanagement) kwam men op 45,000 of 50,000 Baht. En voorzover ik weet, is het ofwel een maandelijks pensioenbedrag of een uitkering ineens. Niet beide.
     Voor goed personeel wordt ook goed betaald in Thailand. Het probleem is dat de meesten niet goed genoeg zijn en die moeten het dus met minder doen en hebben ook nauwelijks carriere perspectieven.

 12. Roelof zegt op

  Gedeeltelijk eens,

  Woon alleen met mijn Thaise vrouw, geen auto, wel een motorbike. Vaste maandelijkse lasten zijn internet 749 baht, water 300 baht, elektra 800 baht, kookgas 140 baht, vuilophaal 150 baht per jaar, boodschappen is moeilijk in te schatten, soms Makro, markt, uit eten, rook niet, wel een lekker biertje af en toe, en goede koffie natuurlijk.
  Groenten en fruit op de markt is goedkoop. Vlees, vis, rijst zijn wel wat gestegen de afgelopen jaren.

  Ik denk dat we gemiddeld zo’n 35 a 40K per maand kwijt zijn. Wat wel een hap uit het budget is, dat is de ziektekostenverzekering zo’n 100.000 baht per jaar voor ons allebei.

  Vervoer is hier ook nog goedkoop, evenals de gewone dingen, zoals kleding. Immigratie 1900 baht per jaar, exclusief benzine, pasfoto’s, kopieën. Zal gerust nog wat vergeten zijn, maar over het algemeen is het goed vertoeven hier.

 13. PEER zegt op

  Beste Thailandblog-lezers en redaktie,
  En graag kom ik in Thailand telkens 6 mnd per jaar.
  Wil bij m’n Chaantje zijn én genieten van ‘t goeie weer van Okt tot Apr.
  Maarrrrrr wil zeker ook het “Zwitser Leven”-gevoel hebben!
  Ik bedoel daarmee: écht vakantie vieren; dus net als ik zou doen wanneer ik ‘s-zomers in Europa vakantie vier.
  En dan vliegen de Th Bathjes in Thailand nét zo rap uit m’n knip als in EU!
  OK, ik wil wel es niks doen of ‘n beetje rommelen rond ons huis in Ubon R.
  Maar het liefst wil ik de wind onder m’n vleugeltjes voelen en trekken we erop uit,
  en jawel: dat kost knaken.
  Dus de redaktie zit echt wel goed bij die eerstgenoemde raming! En buiten gezondheidszorg-verzekering.

 14. Rudy zegt op

  Er wordt hier met geen woord gesproken over de vaak peperdure hospitalisatie verzekering die voor vele bejaard expats op den duur onbetaalbaar is, en zo ken ik hier veel bejaarde expats, die ook te maken krijgen met een hele reeks uitsluitingen!

  • Soi zegt op

   Neen, dat is niet waar. Er wordt door verschillende reageerders vaker aangegeven dat een zorgverzekering een groot gat in het besteedbaar inkomen kan slaan. Maar dat is allemaal zeer persoonlijk en afhankelijk van hoe hoog iemands budget is. Kom je naar Thailand met euro 5K netto per maand of haal je net de 40K baht per maand. Dat is en blijft iemands individuele beslissing. Zo heb ik besloten geen zorgverzekering te nemen omdat ik geen premie ga betalen voor een polis die mij bij voorbaat niet volledig wil verzekeren of na een ernstige kwaal op allerlei vlak uitsluit. Voor mijn vrouw heb ik daarentegen wel een 5Mb Thai zorgverzekering. Ik leg al sinds jaar en dag 10K ThB per maand in een apart potje, en ondertussen is die goed gevuld. Jaarlijks kom ik dan uit op een bedrag van rond de 170K baht. Maar dat is omdat ik het kan betalen, en als de nood aan de man komt is er meer. Ik meen dat iemand die emigreert naar Thailand meer moet afwegen dan enkel of hij/zij met zijn inkomen maandelijks toekomt omdat Thailand nou eenmaal goedkoper is. Van Thailand is nou eenmaal bekend dat er voor farang (zelfs voor veel Thai) geen van overheidswege sociale vangnetten zijn, geen ziekenfondsen, en geen mogelijkheden tot deelname aan wat door de Thai SSO wordt geboden. En terecht niet. Het is allemaal al schaars. Thai eerst! Een slogan die in Nederland steeds meer terrein wint.
   Kortom: in de voorbereidingen dient men de afwezigheid van voorzieningen mee te nemen en de overweging te maken of naast het goedkope gewone dagelijkse levensonderhoud ruimte is ziekte en kwalen op te vangen. Daar dient men zelf in te voorzien. Is mijn stelling.

 15. John Chiang Rai zegt op

  Als je alleen de basis levenskosten rekent, dan is inderdaad Thailand altijd nog een erg goedkoop land om te wonen.
  Alleen velen die het rekensommetje maken,dat ze hoogstens met hun partner 40.000Baht per maand nodig hebben, leven en eten meestal erg Thailike, in een reeds bestaand huis, en zijn in vergelijk tot wat op een bepaalde leeftijd steeds belangrijker wordt, ook meestal spaarzaam ziekenverzekerd.
  Als ik reacties lees dat iemand denkt ziekenverzekerd te zijn voor 24.000 per jaar dan is dit net een verzekering van 2000 p/m met een enorm groot vraagteken wat deze nu werkelijk betalen gaat, als een ziekte werkelijk ernstig gaat worden.
  Afhankelijk van leeftijd, gaat een goede verzekering met zekerheid meer kosten, en als ik mijn Thaipartner , die ik niet alleen op haar 30Baht verzorging wil laten zitten, praten we met zekerheid over geheel andere bedragen.
  Komt nog bij dat bij de meeste zelfs goede verzekeringen, reeds bestaande ziektes uitgesloten zijn, en een ziekte die zich nu plotseling voordoet en behandeld is, vanaf dat tijdpunt meteen tot de reeds bestaande ziektes gaat horen.

 16. Glenno zegt op

  Waar ik me elke keer weer over verbaas is de negatieve insteek van sommige lezers/schrijvers. Waar je ook in het verleden gewoond heb ( NL, Belgie of elders in de wereld), je kunt altijd wel een aantal verhalen vertellen over dingen die verkeerd zijn gegaan. Over mensen die opgelicht zijn/worden. Over vreselijke ongelukken in het verkeer als gevolg van alcohol en drugsgebruik.
  Bekijk het nieuws en lees de kranten uit eigen land om te lezen dat het daar ook niet het paradijs is. Moorden, liquidaties, diefstallen, drugsmisbruik, ongelukken als gevolg van alcoholmisbruik, politieke chaos. De lijst is te lang om het allemaal op te noemen. Probeer eens voor de grap je (electrische) fiets onbeheerd, niet afgesloten, ergens in een stad/dorp te parkeren. Ik geef je 5 minuten voordat geen eigenaar meer bent. In Thailand kun je je fiets/motor incl. kleding/helm/bezittingen parkeren. Uren later staat alles er nog.
  Maar sommige mensen willen graag hun ogen sluiten voor hetgeen in eigen achtertuin gebeurd.

  Ik vraag me dan altijd af wat mensen in Thailand houdt als het allemaal zoooo slecht is. Ik vermoed dat het allemaal ONZIN is. Dat het zeuren om het zeuren is. Dat alles wat niet goed gaat een reden daartoe is.
  Ik woon nu zo’n 4,5 in Thailand. En al die negatieve verhalen …… ik maak ze niet mee. En ik kan jullie verzekeren dat ik dagelijks met HEEL VEEL Thaise mensen in contact ben. Dat ik met de auto door het hele land reis, ook in Bangkok.

  Voorlopig blijf ik hier. En zeker niet omdat het in NL zoveel beter is. Thailand is een prachtig land met hele lieve mensen, heerlijk (streetfood) eten, alles erg betaalbaar.

  Voor de negatieve zeurpieten: kijk omhoog, de zon schijnt hier vaker dan in NL.

 17. Tino Kuis zegt op

  Citaat: ‘Bekijk het nieuws en lees de kranten uit eigen land om te lezen dat het daar ook niet het paradijs is. Moorden, liquidaties, diefstallen, drugsmisbruik, ongelukken als gevolg van alcoholmisbruik, politieke chaos.’

  Ik vind het altijd zo vreselijk grappig dat mensen die roepen: ‘Niet zeuren over Thailand!’ meteen gaan zeuren over Nederland.

  Ik verzeker je, Glenno, dat wat je over Nederland schrijft in Thailand nog een klein beetje erger is. Vertel de waarheid, dat probeer ik te doen, om welk land ook. Ik probeer de goede en slechte kanten van Thailand te laten zien. Dat is geen zeuren.

 18. Tino Kuis zegt op

  De grootste bewonderaars van het Thaise leven zijn de immigranten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Thais met een Chinese achtergrond, de Sino-Thai. Ik bedoel dan niet de arbeidsmigranten maar zij die zich financieel en anderszins een goed leven kunnen veroorloven. Het zijn vooral de Thais zelf die mopperen en zeuren over de toestanden in hun land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website