Wie Bangkok bezoekt moet zeker kennismaken met de ‘rivier der koningen’ de Chao Phraya die als een slang door de stad kronkelt.

Deze machtige rivier en de vele kanalen (khlongs) gaven Bangkok in vroegere tijden de bijnaam ‘het Venetië van het Oosten’. Dankzij de vele taxiboten is de rivier en de kanalen ook een uitstekende manier om filevrij door een deel van Bangkok te reizen. De oevers van de Chao Phraya zijn indrukwekkend door de vele tempels, met de statige Wat Arun (zie foto) als absoluut hoogtepunt.

Venetië van het Oosten

In 1782, toen koning Rama I de hoofdstad naar Bangkok verplaatste, was het een kleine handelspost in een moerassig gebied in de monding van de Chao Phraya rivier. De aanleg van een fijnmazig netwerk van vaarwegen dat werd uitgevoerd tijdens het bewind van de koningen Rama I tot en met Rama V, moest het gebied veranderen in een vruchtbare landbouwgrond en het waterwegennet diende daarbij als belangrijkste middel van vervoer. In die tijd werd Bangkok wel het “Venetië van het Oosten” genoemd, de kanalen werden gegraven met een duidelijk doel. De modernisering maakte wegenbouw noodzakelijk en geleidelijk aan werden vele kanalen gedempt en geplaveid om dienst te doen als weg door het steeds drukker wordende Bangkok.

Bezienswaardigheden langs de Chao Phraya

De belangrijkste attracties met de taxiboot kom je tegen in de ‘koninklijke mijl’ en gaat van het National Museum en het Grand Palace tot de Wat Pho en de Wat Arun.Wil je een tochtje maken, begin dan bij de Sathon Pier want deze is het gemakkelijkst bereikbaar. In de direct omgeving vindt je Mahadlekluang, Wat Yannawa en een aantal gerenommeerde hotels. Vaar je naar rechts langs de Ratchawong Pier dan zie je daar delen van Chinatown. Je kan hier naar de Sampheng Markt of het kleurrijke Chinatown. De Si Phraya Pier is de poort naar River City, met aangename riverside bars zoals Viva Aviv en een aantal winkels bekend om de antiek die zij verkopen. Stop ook eens bij Praket naar Koh Kret, een uniek eiland in het midden van de Chao Praya. Je lijkt in een andere wereld terecht te komen met weelderig groen en eigen cultuur. Nog een tip; vermijd de spitsuren als je een boottocht wil maken, het is dan erg druk.

Dagkaart

Twee riviertaxidiensten pendelen heen en weer over de Chao Phraya rivier: de openbare forensendienst, is druk maar goedkoop. Koop een dagkaart voor de Express Boat. Je kunt dan in- en uitstappen waar je maar wilt. Een gids aan boord van de boot geeft tekst en uitleg bij de bezienswaardigheden onderweg. De Chaopraya Express Boat Company biedt een dagkaart voor 75 baht en vertrekt elke 30 minuten van Sathon Pier. Neem de BTS Skytrain en stap uit bij het Skytrain-station Saphan Taksin. De boot stopt bij de grote pieren, de Wat Arun, het Grand Palace en andere toeristische bestemmingen. Langs de rivier zie eeuwenoude tempels, houten pakhuizen en huizen op palen, naast nieuwe flats en weelderige vijfsterren hotels.

Wanneer de duisternis intreedt weerspiegelt de rivier de vele lichtjes op de oevers. Een avondcruise is de beste manier om de lichten van Wat Arun te zien een prachtig gezicht wat je zeker gezien moet hebben en in je geheugen gegrift zal staan.

2 reacties op “Bangkok, het Venetië van het Oosten”

  1. Leo Th. zegt op

    De ‘Riverboat’ stopt tegenover Wat Arun, namelijk aan de Tja Tien Pier. Daarvandaan neem je het pontje dat je voor een paar Bath naar Wat Arun brengt.

  2. Leo Th. zegt op

    Sorry, Tha Tien Pier! Foutje door spellingscontrole op mobiel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website