In quarantaine

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , , ,
13 maart 2020

In het Vietnamese Hoi An verblijven 25 Nederlanders en 2 Belgen in quarantaine. Nadat ze uit het vliegtuig gestapt waren bleek dat één persoon aan boord het Corona virus had. Het AD neemt dan klakkeloos een bericht van een van de in quarantaine genomen personen -een 57-jarige vrouw- over en als je dat moet geloven worden toeristen zomaar van de straat geplukt en in quarantaine genomen.

Wij staan op het punt om vanuit Danang per taxi naar Hoi An te vertrekken en hebben het bericht onder ogen gekregen waarna de nodige twijfels zich van ons meester maken. We nemen het AD-verhaal niet al te serieus en rijden naar Hoi An waar we nu verblijven. Er is in deze charmante oude havenplaats geen vuiltje aan de lucht, althans niet anders dan bijna overal ter wereld is voorzichtigheid geboden.

Uiteraard is het ook hier heel wat rustiger dan normaal maar het door het AD omschreven schrikbewind is totale nonsens. Het zou heel wat verstandiger zijn om een verhaal van een met de schrik om het hart geslagen dame toch beter te verifiëren.

Iemand in quarantaine nemen is al heel oud en het ontstaan van het woord gaat ruim zeshonderd jaar terug. Las daaromtrent het volgende interessante verhaal in Taalpost van het Genootschap Onze Taal.

Het is allemaal begonnen in Italië: al rond 1400 werden schepen daar na een verre reis veertig dagen in isolatie gehouden in de haven, om eventuele besmettingen te voorkomen. ‘Veertig’ is in het Italiaans quaranta en de isolatieperiode van veertig dagen ging quarantene heten. In het Frans werd het begrip als quarantaine overgenomen – de Fransen herkenden uiteraard het getal ‘veertig’ (quarante in het Frans). Het Nederlands heeft het Franse woord letterlijk overgenomen, zonder het te vertalen als ‘veertigdagentijd’. Die term wordt wel gebruikt voor de vastentijd voor Pasen, waar we momenteel in zitten. Dat de vastentijd én de vroegere Italiaanse isoleringsperiode beide veertig dagen duren, zal wel niet helemaal toevallig zijn …

Noot: Taalpost is een gratis e-mailnieuwsbrief met taalnieuws, taalweetjes, uitleg over moeilijke of nieuwe woorden, oproepjes en meer. Taalpost wordt elke dinsdag en donderdag verstuurd. (In juli en augustus verschijnt Taalpost alleen op woensdag.)
Voor meer informatie: www.taalpost.nl

3 reacties op “In quarantaine”

 1. Cornelis zegt op

  Dank voor deze relativering, Joseph!

 2. RonnyLatYa zegt op

  Misschien ook leuk om weten ivm quarantaine.

  Je kan zien of een schip onder Quarantaine is geplaatst of niet.

  Vroeger werd daarvoor de vlag “Quebec” gehesen. Dat is een volledig gele vlag. (zie link)
  Dat wilde dan zeggen dat het schip onder Quarantaine was geplaatst. Tegenwoordig wil dit net het tegenovergestelde zeggen. Het schip is “gezond” verklaard.

  Om vandaag de dag aan te duiden of een schip onder quarantaine werd geplaatst, zal in de haven de vlag “Lima” gehesen worden. (Op zee heeft het een andere betekenis).
  “Lima” vlag heeft twee gele en twee zwarte vierkanten. (zie link)

  Als je dus een schip in de haven ziet met een “Lima” vlag in de mast, weet je dat dit schip onder quarantaine ligt.

  https://en.wikipedia.org/wiki/International_maritime_signal_flags

 3. Leo Th. zegt op

  Na mijn reactie op jouw reisverslag van afgelopen woensdag las ik het verhaal over de quarantaine van de desbetreffende dame in het AD. Dat zal Joseph en zijn vriendin, die nu in Vietnam rondreizen, toch zeker niet overkomen, dacht ik direct. Maar tegelijkertijd vond ik het toch wel erg ongeloofwaardig dat willekeurige toeristen in Vietnam zomaar van straat zouden worden ‘geplukt’ om onder erbarmelijke omstandigheden in quarantaine geplaatst te worden. Uit jouw inzending van vandaag blijkt dat er voor jullie geen vuiltje aan de lucht is en dat is goed nieuws. Laat ik het er maar op houden dat de AD-verslaggeving grotendeels op sensatie berustte. En natuurlijk wens ik jullie een aangename voortzetting van jullie rondreis!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website