Vandaag beslist de kiesraad of het doek valt voor Thai Raksa Chart, de partij die prinses Ubolratana heeft genomineerd als kandidaat-premier en loyaal is aan de familie Shinawatra.

De Kiesraad heeft de nominatie van de prinses inmiddels afgewezen. Zelf reageerde ze kort op haar Instagram account: “Het spijt mij dat mijn oprechte intentie om te werken aan ons land en de Thaise bevolking te helpen, problemen heeft veroorzaakt.”

Indien TRC de Political Parties Act van 2017 heeft overtreden, kan de partij op last van het Constitutionele Hof worden ontbonden. Dat gebeurt op advies van de Kiesraad. Wanneer het Hof besluit de partij te ontbinden, mogen de dertien bestuursleden 10 jaar lang (of levenslang) niet meer stemmen en aan verkiezingen deelnemen. Een pittige straf dus.

Ondanks dat de straf niet geldt voor alle verkiezingskandidaten, betekent de ontbinding van de partij dat ze niet kunnen meedoen aan de verkiezingen omdat de Kieswet voorschrijft dat ze tenminste 90 dagen voor verkiezingen lid van een partij moeten zijn.

TRC partijleider Preechapol gaat ondertussen diep door het stof en benadrukte gisteren nogmaals loyaal te zijn aan de koning en de koninklijke familie en de opmerking van de koning over de situatie te respecteren.

Bron: Bangkok Post

16 reacties op “Verkiezingsnieuws: Thai Raksa Chart op de rand van de afgrond”

 1. Rob V. zegt op

  Khaosod liet weten dat de Kiesraad zojuist formeel het Constitutioneelhof heeft verzocht om de TRC te ontbinden. In verder commentaar laat een jurisch proffesor en tevens concept grondwet schrijver weten dat potentieel ook andere partijen pro-Thaksin partijen dit risico lopen. Dit wegens samenspannen met TRC.

  Bron:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/02/13/facing-its-demise-thai-raksa-chart-demands-fair-trial/

 2. chris zegt op

  Die 13 bestuursleden hadden cq hebben op dit moment allemaal een normale baan met een salaris dus uitgesloten worden van verkiezingen (eventueel levenslang) levert eigenlijk geen direct financieel nadeel op. Hooguit dwarsboomt het de plannen en de verwachtingen om via de politiek in de komende jaren meer geld te vergaren.
  Ik ben er echter vrij zeker van dat Thaksin deze 13 op de een of andere manier zal compenseren: geld, aandelen, een baantje in een van de bedrijven waar hij het voor het zeggen heeft, een huis of appartment, een aardige auto of boot.
  Ik ben er voor 100% zeker van dat geen van hen dakloos wordt.

  • Rob V. zegt op

   Om de bestuursleden maak ik me geen zorgen. Wel om de democratie en keuzes die het volk heeft om een partij (of zo je wilt: partijleider) te kiezen in wie men zich vrrtegenwoordigd voelt. Ik zou zelf wegblijven van Thaksin maar er zijn best wat (Thaise) mensen die daar anders over denken.

   • chris zegt op

    Er doen 70 partijen mee aan de verkierzingen. Me dunkt, keuze genoeg en veel meer dan in Nederland of Belgie. En heel veel Thais kijken niet naar politieke programma’s die als gevolg daarvan ook helemaal niet gemaakt worden. Een paar kreten is genoeg. Het gaat om de populariteit van de man of vrouw.

    • Rob V. zegt op

     En hoeveel van die partijen maken een reële kans op een zetel of leveren van een premier?

     Thailand kent een first-past-the-post systeem, waardoor een partij die bijvoorbeeld 20% van de stemmen krijgt alle zetels krijgt, ook als nummer en drie 19% van de stemmen binnen zouden halen. En onder de nieuwe kieswet ligt het allemaal nog ingewikkelder, nog moeilijker om een representatieve afspiegeling van de stemkeuze van het volk aan de macht te krijgen.

     • chris zegt op

      Ik schat zeker 25 tot 30. Het politieke landschap zal daarmee versnipperen en er is – godzijdank – minder kans op een partij die de absolute meederheid haalt. Daar heeft Thailand geen goede ervaringen mee in het verleden. Ik ben wel voor 25 tot 30 partijen: veel democratischer en een werkelijke afspiegeling van de wensen van het volk. Soms kunnen kleinere partijen grote invloed krijgen om een coalitie-regering aan een meerderheid te helpen.Zie Nederland.
      Ben ik voor. Het vraagt alleen grote stuurmanskunst om in Thailand een coalitie-regering te formeren omdat geen enkele partij in die termen denkt. Maar democratie is gebaat bij diversiteit, niet bij een paar grote partijen. (zie: de USA en de UK)

 3. Marco zegt op

  Het wordt straks makkelijk kiezen voor de mensen.

 4. Lung Theo zegt op

  Dit begint minder en minder op een verkiezing te lijken. Het is en wordt gewoon een bevestiging van de dictatoriale heerschappij die nu door Prayut wordt uitgeoefend en verder zal uitgeoefend worden.

  • Rob V. zegt op

   Om nog maar eens te herhalen: de door de junta samengestelde senaat kan ook mee gaan praten bij de kabinetssamenstelling. In dat geval heeft generaal Prayut slechts 126 stemmen nodig in het parlement om als outsider premier te worden gekozen. De anti-junta partijen hebben 376 nodig om een premier van hun keuze aan te stellen.

   Je moet maar zo denken, dat brengt stabiliteit die mannen in het groen aan het stuurwiel…

   Zie: All you need to know about Thai General Election 2019
   https://prachatai.com/english/node/7927

 5. teun zegt op

  Als Khaosod stelt, dat mogelijk ook andere partijen worden uitgesloten wegens vermeende samenwerking/- spanning met Thaksin cs. dan blijft er vanzelf maar een enkele “winnaar” over.
  Het raden naar wie volgende premier wordt kan nu beginnen ………..

  Mochten de aanhangers van deze partijen iets willen ondernemen dan kan ik nu al voorspellen wat het gevolg zal zijn.

 6. teun zegt op

  Niet Khaosod maar de professor/annex opsteller laatste grondwet bedoel ik natuurlijk.

 7. Rob zegt op

  Een democratie is nog ver weg in Thailand

  • HansNL zegt op

   Democratie……
   Hoe is het gesteld met de democratie in Nederland?
   Persoonlijk vrees ik dat de democratie verworden is tot eens in de vier jaar je stem uitbrengen.
   Waarna de politici verder gaan met het toneelspel en precies doen wat de beste “betaler” belooft.

 8. Rob V. zegt op

  Een niet onaardige analyse op de BBC site:
  “Thailand election: Princess Ubolratana and the party power play”
  https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-47221946

  Voor lezers die moeite hebben met Engels, knip en plak het webadres in bij Google Translate.
  https://translate.google.nl

 9. Tino Kuis zegt op

  En een goeie analyse in de Washington Post door ene Jordan Smith

  https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2019/02/12/in-thailands-political-drama-what-did-the-king-know-and-when-did-he-know-it/?fbclid=IwAR1k4PkomsRIvBhqkgBRwK-R1Ov-XuSIbpRkebQ49I9iOEKICRRQNojeH-Y&utm_term=.3c71c90f7e3d

  En onder het stuk staat:

  Jordan Smith is an academic writing under a pseudonym because of concerns about possible retribution while in Thailand.

  In Thailand, en op dit blog, kan de waarheid niet worden verteld.

 10. GeertP zegt op

  Ik heb echt geprobeerd om een goede analyse te maken van de komende verkiezingen,maar ik kom maar tot één conclusie, de komende verkiezingen zijn een farce en een belediging van de Thaise bevolking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website