Gisteren stond heel Thailand op z’n kop en social media ontplofte bijna na het sensationele nieuws dat Thai Raksa Chart, de opvolger van de voormalige regeringspartij Pheu Thai, prinses Ubolratana had genomineerd. Een enorme stunt van deze Shinawatra loyale partij die veel kiezers heeft onder de voormalige redshirt beweging.

Maar ook Palang Pracharath kwam in het nieuws met de nominatie van Prayut Chan-o-cha die toch weer premier wil worden, ondanks dat hij daar altijd erg vaag over deed.

De juichstemming onder de Thaise bevolking is sterk afgenomen nu haar broer koning Vajiralongkorn (Rama X), laat weten tegen haar nominatie te zijn. In een verklaring gisteravond, laat hij weten dat Ubolratana nog gewoon lid is van de koninklijke familie. Daardoor is de nominatie volgens hem ongepast, ongrondwettelijk en in strijd met de constitutionele monarchie. Deze uitspraak lijkt nu een vette streep door haar nominatie.

De pro-junta partij People Reform heeft gisteren de Kiesraad gevraagd na te gaan of Thai Raksa Chart de Kieswet heeft overtreden door de prinses voor te dragen. De partij vraagt de raad de nominatie ongedaan te maken. Volgens partijleider Paiboon is Ubolratana nog steeds lid van de koninklijke familie ondanks dat ze heeft afgezien van haar koninklijke titels. Het gebruik van het koninklijk instituut door een politieke partij is verboden dus haar nominatie moet volgens hem worden afgewezen.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Prinses Ubolratana stelt zich kandidaat: Een politieke aardbeving of een losse flodder?”

 1. Rob V. zegt op

  Laten we de grondwet er bij pakken, ik ben maar een leeks maar wie mij kent weet dat ik van bronnen en onderbouwing hou. Wat staat er zoal in de grondwet van 2017?

  Section 87 en 88 over het aanmelden van verkiesbare kandidaten.
  Section 97 en 98 over wie zich  verkiesbaar mag stellen.

  Dan lees je o.a. dat een kandidaat geboren moet zijn in de provincie voor waar men zich kandidaat stelt. Mevrouw Ubonrat is geboren in Zwisterland.

  Aangenomen dat daarmee haar kandidatuur inderdaad ongrondwettelijk is komen we terug bij hoe een partij een vervanger kan aandragen. Dat kan tot aan de deadline. Die is voorbij, geen alternatief en dus einde verhaal voor Thai Raksa Chart?

  Bron: https://www.constituteproject.org/constitution/Thailand_2017?lang=en

  • gust zegt op

   Rob,nieuwe regering,nieuwe grondwet.Nieuwe legercoup nieuwe grondwet en deze laatste is voor en door het leger gemaakt om prayut aan de macht te houden . Nu stelt men voor om de Thai Raksa Chart te ontbinden zodat prayut bijna geen tegenstand meer heeft.Kan iemand voor mij opzoeken waar vroegere premier abhisit is geboren

   • David H. zegt op

    3 augustus 1964
    Newcastle upon Tyne, Verenigd Koninkrijk

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Abhisit_Vejjajiva

 2. Cornelis zegt op

  Hoor net op het nieuws dat haar partij haar kandidatuur nu heeft ingetrokken.

 3. Rob V. zegt op

  Ik moet beter lezen, er staat als eis voor een kandidaat dat deze moet voldoen aan “any one of the following”, waarvan geboorte in de eigen changwat 1 optie is.

  Zoek me ondertussen nog steeds rot naar de passage over blauw bloed dat zich afzijdig dient te houden uit de actieve politiek.  

 4. Dirk zegt op

  Jammer.
  Vooral voor de Thai baht….

 5. Harry Romijn zegt op

  Had u prinses Irene als kandidaat voor… de Partij van de Dieren ..gezien ?

 6. Jos zegt op

  Of de Prinses wel of niet mee doet aan de verkiezingen is op dit moment van secundair belang.

  Prayut had tot eergisteren e.e.a. zo in elkaar gezet dat alleen zijn partij de grootste kon worden, en dat de pro-Thaksin partijen niet aan een meerderheid konden komen.

  Die situatie is nu anders.
  Iemand van koninklijke bloede heeft zicht verbonden aan een politiek partij.
  Dat houdt ik dat er eigenlijk een stemadvies gegeven is.
  Als dat stemadvies opgevolgd wordt, met of zonder de Prinses aan het roer, betekent dat Prayut een geduchte tegenstander heeft.
  De uitslag ligt nu niet meer vast.

  Verder mag een politieke partij tijdens de verkiezingscampagne op geen enkele wijze de koninklijke familie gebruiken.
  Dat is wel gebeurd.
  Mag die partij dan eigenlijk nog wel mee doen aan de verkiezingen, volgens de kiescommissie?
  De enige wijze waarop Prayut zijn overwinning kan veiligstellen is door de “Tha Raksa Chart” uit te sluiten van deelname.

 7. Rens zegt op

  We zijn toch niet verbaasd dat dit zo gaat zoals het nu gaat, is het wel? Vraag me alleen af of het een geplande losse flodder was en zo ja met welk doel, was het dat niet dan is er onnadenkend gehandeld zo lijkt mij.

 8. Ben geurts zegt op

  Ik denk dat militairen zeer bang zijn als Ratana aan de verkie zingen meedoet. Naar mijn mening zou wel eens een meerderheid kunnen halen. Ik vindt dat ze het recht heeft zich verkiesbaar te stellen voor een zetel in het parlement. Als premier dat is een andere zaak. Verder denk ik dat een van de weinige is om een verzoening tussen rooen gel te bewerkstelgen. Als premier wordt het voor de miltairen lastig om een coup te plegen

 9. David H zegt op

  De huidige machthebber heeft dan toch wel even een politieke bloedneus gekregen , en de vele smpathie betuigingen aan de dame in kwestie van Thais heeft hij nog nooit gehad .Heeft toch wel een symboolwaarde dit event ..

 10. chris zegt op

  Het ergste van deze hele mislukte nominatie is eigenlijk dat het aantoont dat – net zoals de aanhangers van Prayut – de Pheu Thai helemaal niet is geinteresseerd in werkelijke, democratisch besliste en bediscussieerde verbeteringen in dit land. Het gaat heel ordinair om de macht, om absolute zeggenschap en om geld.
  En daarvoor – zo lijkt het tenminste – hoef je niet met nieuwe of verfrissende ideen te komen (de prinses wil alle Thais gelukkig maken en niet zo vreemd, dat willen echt alle politici, dus dan valt er niks te kiezen) maar te gokken op de populariteit van de lijsttrekker of de beoogde PM. Waar dat toe leidt hebben we in Thailand de afgelopen 20 jaar gezien.
  Wanneer, oh wanneer gaan Thaise politici eens leren van hun fouten? En wanneer, oh wanneer worden de Thais eens echt wakker?

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het met je eens, chris, dat er te weinig aandacht is voor de standpunten die de politieke partijen naar voren brengen.
   Maar de populariteit van een leider is overal ter wereld belangrijk. De authenticiteit, eerlijkheid en betrokkenheid (empathie) van een politiek leider zijn uiterst belangrijk, los van de verkiezingsprogramma’s. Daarom zal Abhisit nooit winnen ook al heeft hij een perfect programma.
   Daarnaast weet ik zeker dat ook de Thais redelijk goed weten waar hun leiders in grote lijnen voor staan ook al kennen ze niet alle punten en komma’s.
   Ik heb mijn hele leven PvdA gestemd, ik weet waar ze voor staan, maar ken niet de details van hun verkiezingsprogramma. Dat geldt voor de meeste Nederlanders en ook voor de Thais.

   Wat deze mislukte nominatie aantoont is een wezenlijk gebrek aan politieke eerlijkheid en duidelijkheid aan alle kanten. Meer kan ik hier niet zeggen.

   • chris zegt op

    Alles leuk en aardig maar naast de populariteit zou men aandacht kunnen schenken aan de kwaliteiten van de man of vrouw in kwestie als politiek leider van dit land. Naar mijn mening hadden Thaksin en Abhisit die kwaliteiten wel; Yingluck, Samak en Prayut niet, Daarnaast kan het geen kwaad dat de politiek leider van een land redelijk tot goed Engels spreekt in een globaliserende wereld. Dat is toch niet teveel gevraagd, hoop ik.
    De meerderheid van de Thaise politieke partijen bestaat hooguit 10 jaar, om verschillende redenen (verbod, opheffing, fusie met anderen, nieuw opgericht, tactische spelletjes). Er is geen continuiteit in denken, in politieke filosofie.Je kunt in Thailand dus niet je hele leven lang dezelfde partij stemmen…aleen Democraten.
    Uit vele landen blijkt dat de mensen in de stembus zich vooral afvragen of ze er PERSOONLIJK met de dan zittende regering beter op zijn geworden. Zo niet: dan stemt men op een andere dan een regeringspartij of op een protest-partij. Als men er beter voorstaat dan 4 jaar geleden winnen de regeringspartijen over het algemeen. Jammer dat de Thais nog niet zo ver zijn want de huidige regering zou geen schijn van kans maken om de verkiezingen te winnen.
    Zie, nu 5 weken voor de verkiezingen, ook geen poll resultaten van de komende verkiezingen; alleen de popularitiet van de beoogde Pm’s wordt gemeten. Dat zegt genoeg voor mij.

 11. henk zegt op

  Niet één commentaar die iets vind van de kandidatuur van een lid van het koninklijk huis.
  Erg jammer.

  Mij lijkt het erg ongepast dat een lid van het koninklijk huis zich kandidaat stelt. Hem/Haar tegenspreken in het parlement zou zomaar als belediging opgevat kunnen worden. Dat is dus onwerkbaar voor de overige parlementsleden. Zowel binnen als buiten zijn/haar partij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website