(Redactionele bronvermelding: Brickinfo Media / Shutterstock.com)

De parlementszitting op 13 juli, waar gestemd werd over de kandidatuur van Pita Limjaroenrat als premier, werd een platform voor het bespreken van mogelijke wijzigingen in artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, dat de monarchie betreft. De meerderheid van de oppositieleden, senatoren en parlementsleden van de voormalige regeringscoalitie, verklaarden zichzelf als royalisten. Ze beschuldigden de Move Forward-partij ervan de monarchie te willen ondermijnen en ontmantelen door voorstellen tot wijziging van artikel 112.

Aan het einde van de sessie lukte het Pita niet om voldoende van de 376 benodigde stemmen te vergaren. De uitslag was 324 stemmen voor, 182 tegen en 199 onthoudingen. Slechts 13 van de 250 door de junta aangestelde senatoren stemden voor Pita, terwijl 43 niet kwamen opdagen. Deze uitkomst was niet verrassend, aangezien diverse royalistische en rechtse senatoren en parlementsleden hadden aangekondigd dat ze nooit voor Pita zouden stemmen als hij bleef aandringen op wijziging van artikel 112.

De zitting begon om 10.00 uur met de nominatie van Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward-partij, als kandidaat voor de post van nieuwe premier van Thailand. Dit werd voorgesteld door Chonlan Srikaew, de leider van de Pheu Thai-partij, die betrokken was bij de vorming van de regering. Verschillende afgevaardigden en senatoren namen daarna het woord. Sprekers die niet betrokken waren bij de regeringsvorming, bekritiseerden Pita en de Move Forward-partij vanwege hun streven naar een strikte naleving van artikel 112. Er werd weinig gesproken over de kwestie van Pita’s aandeelhouderschap in ITV, dat momenteel onderzocht wordt door het Constitutioneel Hof.

Senator Kamnoon Sidhisamarn, één van de sprekers, bekritiseerde het voorgestelde amendement op artikel 112. Hij stelde dat dit zou leiden tot laster en oneerlijke kritiek op sociale media. Dit zou volgens hem neerkomen op het wijzigen van de grondwettelijke bepaling ter bescherming van de monarchie, wat mogelijk zou kunnen leiden tot godslastering en aanklachten tegen iedereen die beschuldigd wordt op grond van artikel 112.

Pita verzocht om het recht om deze beschuldigingen en die van andere leden te weerleggen. Hij verduidelijkte dat de kwestie van de wijziging van artikel 112 niet werd besproken in het Memorandum of Understanding van de overeenkomst tussen de acht partijen. Volgens Pita was de bijeenkomst vooral bedoeld om een nieuwe premier te kiezen, niet om wetten te wijzigen. Desalniettemin verklaarde hij bereid te zijn om te luisteren en geduldig te zijn. Pita merkte verder op dat hij uitgebreide kwalificaties heeft op alle gebieden. Hij heeft zelfbeheersing getoond en zal dit blijven doen, in tegenstelling tot anderen die dit nog nooit hebben gedaan. Hoewel hij geen namen noemde, is het veilig om aan te nemen dat hij doelde op generaal Prayut Chan-o-cha, die nooit een dergelijk onderzoek heeft ondergaan.

Het lijkt er echter op dat de meeste senatoren zijn argumenten niet hebben geaccepteerd.

Wan Muhamad Noor Matha, de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gaf eerder aan dat als Pita van de Move Forward Party op 13 juli niet de benodigde 376 stemmen zou krijgen om premier te worden, er een tweede stemming zal plaatsvinden op 19 juli. Er is geen regel die zou verhinderen dat de meerderheidspartij Pita opnieuw nomineert. Pita zei dat hij de uitslag accepteerde, maar niet zou opgeven. Hij en zijn team zouden werken aan een strategie om de volgende keer meer stemmen te krijgen. Hij bevestigde ook dat de MFP bij haar oorspronkelijke plan zou blijven om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht te wijzigen en een regering te vormen met de Pheu Thai-partij.

Buiten het parlementsgebouw heeft de politie prikkeldraad en barricades neergezet om te voorkomen dat demonstranten toegang krijgen tot een voetgangersviaduct bij de Kiak Kai-kruising naast het parlement. Dit gebeurde kort na 01.00 uur op de dag van de stemming voor de nieuwe premier.

De politie van Bangkok vaardigde een verbod uit op bijeenkomsten rond het parlementsgebouw binnen een straal van 50 meter van 06:00 uur op 12 juli tot middernacht op 15 juli.

Bron: Khaosod English

13 reacties op “Artikel 112 belemmert Pita’s kansen om premier te worden”

 1. Ruud zegt op

  Nu weet je ineens waar de wind vandaan komt, wie de politiek in Thailand bepaald.

  • Chris zegt op

   Wie bepaalt het dan,volgens jou??
   De wind waait hier in Thailand uit alle hoeken.

   • Jacob zegt op

    De politiek in Thailand wordt in de 1e lijn bepaald door de militairen, die in de 2e lijn gesteund worden door de rijke Thais. Zij die geld en ondernemingen bezitten. Het volk koos massaal Pita, maar hij lijkt het heel moeilijk te krijgen, zelfs als hij wordt gekozen en dat is een schandaal, want de bevolking is geen eigendom van een land, het land is eigendom van het volk!

    Als je in een land sowieso 1/3e van de zetels in hebt, ongeacht de verkiezingsuitslag, dan heb je altijd een stem in het parlement. Je hoeft dan ook verre van een meerderheid te hebben om toch te kunnen bepalen wat er politiek gezien bepaald.

    De wind waait meteorologisch uit alle hoeken, in Thailand waait een gure wind uit bepaalde hoek en die voelt niet fijn aan.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Prayuth en zijn maten hebben het stelsel goed in elkaar getimmerd. Goed doordacht, zeg maar gerust. De rekenmeesters hebben hun werk goed gedaan. Op basis van getallen kan geen grondwetswijziging zonder medewerking van een deel van de senaat. En juist die senaat wordt niet door het volk gekozen maar benoemd uit uniformen en beheersbare vriendjes.

  Pita had kunnen weten dat 112 een hot item zou worden en dat gaat hem mogelijk nu de nek breken. Vraag me af wat de volgende stap is als Pita opnieuw niet slaagt PM te worden. Gaat men de gewenste nieuwe coalitie uit elkaar spelen? Pita en zijn club buitenspel?

  • Chris zegt op

   De conservatieve heren hebben buiten de enorme impact van Pita gerekend, die vele maengroter isdan die van Yingluck.
   Pita heeft zelf aangegeven dat als hij morgen niet wordt gekozen hij de kandiaat van PT zal steunen metbehoud van de coalitie (zeer waarschijnlijk Srettha, want ook de dochter van Thaksin is voor de senatoren niet acceptabel).Laten we afwachten wat de senatoren dan stemmen want dat art 112 is natuurlijk een drogreden. Het staat NIET in de MOU van de coalitie en tegen een persoon stemmen vanwege een standpunt van zijn politieke partij is te gek voor woorden.
   Vandaag kun je met je telefoon stemmen voor een nieuwe PM. Pita staat aan kop met ruim 51 miljoen stemmen.
   https://vote66.jaytnw.com/?fbclid=IwAR1Ky_1F_BqtY6ju9odzJt6jAWhhVxe9qg2iKS6USONcAD4HqAyKB00f0PM

 3. Andrew van Schaik zegt op

  Zoals Ruud het zegt: waar de wind vandaan komt.
  Morgen vroeg gaat de rechter beslissen of Pita de toegang tot het parlement al of niet verboden kan worden.
  Als dat zo is, is de Pita Show over.
  En daar ziet het naar uit.
  Blijf maar weg uit het centrum van Bangkok. Overal zijn al containers neergezet. Oproerpolitie is stand by.

 4. John zegt op

  Pita wil het leger inkrimpen en de verplichte dienstplicht afschaffen. Minder generaals, minder promotiekansen, minder vriendjes. Dat is veel belangrijker dan art.112. Grote kans dat dit meer motiverender is voor de senatoren om tegen Pita te stemmen.

  • Chris zegt op

   Wat dacht je van de volgende standpunten van de MFP:
   -meer marktwerking door het aanpakken van de oligopolies (internet/telefonie, alcohol, gezondheidszorg, onderwijs)
   -meer steun voor MKB
   -decentralisatie van bestuur (minder macht voor Bangkok)

 5. John Chiang Rai zegt op

  De hele verkiezing, waarmee men de schone schijn van een echte democratie probeert hoog te houden, is niets anders als een duur theater.
  Theater omdat uiteindelijk NIET het volk/de kiezer bestemd wie uiteindelijk premier gaat worden van Thailand, maar een senaat die streng er op let,dat de oude eliten zo min mogelijk van hun macht gaan verliezen.
  Eigenlijk is de naam ,,Move vorward” al reden genoeg om deze partij nauwlettend te bewaken, omdat ze in principe het liefste helemaal geen veranderingen of voortgang willen.
  Voortgang is vaak met verandering verbonden, en wat zouden deze heren nou echt veranderd willen zien, als het systeem voor hun reeds jaren goed vruchten draagt?
  Zelfs al zou Pita het morgen redden, waar ik niet vanuit ga, blijft hij niets anders als een marionet van deze Senaat.
  Een Senaat die de lijntjes van de Premier/marionet zo zal bewegen, dat de conservatieve elite niets aan macht en voordeel zal inboeten, en iedere mogelijke verandering meteen de kop zal indrukken.

 6. Rob V. zegt op

  Zoals door meerdere reageerders al aangekaart: artikel 112 is niet het werkelijke struikelblok maar de excuuskaart. Het is duidelijk dat de hogere netwerken niet zitten te wachten op grote veranderingen. Die willen hun bevoordeelde positie niet kwijt. Men schermt dan met excuses als artikel 112 of dat MFP de verkeerde strategie zou hebben, teveel zou willen. Ook internationaal al telkens het grijsgedraaide excuus: vooral niet teveel veranderen, niet zo snel hoor, en de manier waarop is verkeerd etc etc. Liefst eigenlijk helemaal niet, laat alles zoals het is, dat is eigenlijk de boodschap.

  • Chris zegt op

   Ben het helemalmetje eens.
   In het beroemde boek van Stephen Covey over de 7Habits of Highly Effective people is een van deze gewoonten: Begin with the end in mind.

 7. Mark zegt op

  Er bestaat geen democratie in Thailand. Dat is het enige wat hier luid en duidelijk bewezen is. Het volk bepaalt niets, de militairen, rijken, en de vorst des te meer. De enige trieste waarheid!

  • Och, hier in Nederland kan de grootste partij ook uit de regering worden gehouden door een coalitie van andere partijen. Dat zie je bij voorbeeld ook in Den Haag waar Hart voor Den Haag van Richard de Mos buiten de gemeenteraad wordt gehouden door links.
   Als je dat niet wilt moet je naar een twee partijen stelsel zoals in de VS.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website