In opdracht van Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW), een netwerk van experts op het gebied van waterveiligheid, bracht een delegatie van de TU Delft een bezoek aan Thailand om samen met experts van de lokale Kasetsart University de overstromingsproblematiek in Thailand te onderzoeken.

De overstromingen die vorig jaar Thailand teisterden hebben meer dan 800 levens geëist en de economische schade liep in de tientallen miljarden Euro’s. Het team, waar prof. Han Vrijling, Bas Jonkman, Timo Schweckendiek vanuit de TU Delft deel van uit maakten, bezochten verschillende dijken, waterkeringen en sluizen in de benedenloop van de ChaoPhraya rivier en de ringdijken rond industriegebieden nabij de stad Bangkok. Tijdens dit bezoek is gekeken naar de oorzaken en de effecten van overstroming.

Onderschatting

De kracht van het water wordt in Nederland soms onderschat volgens Bas Jonkman. “In Thailand heb ik een dijkdoorbraak gezien waar het water een vierbaansweg van asfalt heeft weggevaagd. Het is van belang precies te weten hoe dijken zich gedragen onder extreme omstandigheden.”

Bij de PraNgam sluis heeft het water de aarde dijk naast de sluis kapot gemaakt. “ De aansluiting tussen de sluis en het dijklichaam was kwetsbaar; daar kunnen we in Nederland ook van leren en het toont het belang van een robuust ontwerp van aansluitconstructies aan”, aldus Jonkman.

Er zijn veel doorbraken geconstateerd in het dijksysteem rond het industriegebied nabij de stad Bangkok; veel bedrijven zijn nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden.

Het team heeft ook een bezoek gebracht aan twee historische sites ten noorden van Bangkok in Ayutthaya waar nog een Nederlandse VOC handelspost ligt. Daarnaast bleek dat de ringdijk rond Bangkok (the King’sDyke) op veel plekken niet gesloten was; veelal op plekken waar een achterstandswijk gevestigd was.

Rapport

In het rapport dat is uitgebracht zijn de belangrijkste bevindingen beschreven en zijn technische aanbevelingen en kansen voor verdere samenwerking tussen Thaise en Nederlandse onderzoekers benoemd.

Het huidige systeem is voornamelijk ontworpen voor irrigatie wat noodzakelijk is voor de rijstteelt. Het is een uitdaging om de irrigatie en de waterveiligheid in Thailand te combineren. Het zou goed zijn om onderwijs en scholing op het gebied van overstromingsbeheer te promoten; dit zou kunnen door bijvoorbeeld het geven van cursussen en door het uitwisselen van studenten en onderzoekers, en in deze programma’s aandacht te besteden aan de technisch-inhoudelijke aspecten van integraal waterbeheer en hoogwaterbescherming.

Bron: Technische Universiteit Delft

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website