Het lijkt wel een sprookje. Industrieterreinen, economische zones en grote steden lopen volgend jaar niet onder water.

Dit zegt niet Moeder de Gans, maar minister Kittiratt Na-Ranong (Handel) beloofde dit zondag tijdens een bijeenkomst van kamers van koophandel in Rayong. Wel zal in beperkte mate boerenland overstromen, maar de regering zal de boeren hiervoor behoorlijk compenseren.

Dit alles dankzij een masterplan voor de 25 stroomgebieden van het land, waaraan thans de laatste hand wordt gelegd, plus een plan voor de korte termijn om voorbereid te zijn voor het volgende regenseizoen.

Het masterplan omvat onder meer de aanleg van floodways. Aan de hand van luchtfotografie van de oost- en westkant van de Chao Praya rivier wordt bepaald waar die moeten komen. Sommige floodways zullen aanzienlijke bedragen kosten, een lange aanlegtijd vergen en er zal land moeten worden onteigend. Maar zegt de minister: ‘The effort is worthwhile and will benefit the country.’

Urgente maatregelen zijn het baggeren en graven van kanalen, repareren van stuwen en het inventariseren van het aantal waterpompen. Deze maatregelen moeten binnen 5 maanden hun beslag krijgen, voordat het regenseizoen begint.

www.dickvanderlugt.nl

12 reacties op “Minister belooft: Nooit meer overstromingen”

 1. HansNL zegt op

  Mr T heeft het zo verordineert.
  Dus zal het ook gebeuren.
  Immers, hij is machtiger als wie of wat dan ook, inclusief goden.

 2. Chris Hammer zegt op

  Het masterplan heeft toch meer weg van een sprookje.
  Deze slagvaardigheid ken ik bij de Thaise overheid niet. Was het maar waar.

 3. Dick C. zegt op

  Bovenstaand verhaal klinkt mij als muziek in de oren, maar is te mooi om waar te zijn? Een minister van Handel die zich uitspreekt over watermanagement?
  ir. ing. waterbouwkundige kunnen vertellen dat ’n strukturele oplossing minimaal 10 tot 15 jaar zal vergen. De complexheid van waterbeheersing, is niet alleen het uitdiepen van kanalen, reparen van stuwen etc. Nodig is tevens actualisering en/of maken van een “Masterplan watermanagement” en dat gebiedsgericht opzetten. Noord Thailand is anders in te schalen als Zuid Thailand omdat o.a. de geografische situatie dat vereist. Een soort “Waterschap” dat verantwoordelijk is voor technische en praktische kant m.b.t. het totale waterbeheer. Het beheren en beheersen van de waterstromen, niet alleen bij overstromingen, maar ook in preventieve zin.

  Tenslotte, ik ben allang blij dat er actie wordt ondernomen, ieder dodelijk waterslachtoffer is er een teveel. Welliswaar kan niet alles worden voorkomen, maar de afgelopen catastrofe, heeft laten zien dat daadwerkelijk actie ondernemen nu een must dient te zijn.
  Misschien denk ik te naief, maar de beelden en de verhalen o.a. op dit blog noopte mij om toch te reageren.
  Dick C.

 4. teun zegt op

  Iets waar al jaren (te) weinig aan is gedaan, zou dus nu in ca. 5 maanden zijn geregeld? Baggeren vergt planning en vooral een goede uitrusting (lees:baggerschepen). vraag daarbij is natuurlijk: zijn die baggerschepen beschikbaar in Thailand? Zo niet dan moeten ze van buiten komen en aangezien exploitanten ervan ruim te voren hun vloot inplannen, zal het lastig worden dat binnen 5 maanden voor elkaar te hebben. als Thailand wel een dergelijke vloot heeft dan rijst de vraag” wat hebben die dan de afgelopen jaren gedaan? Of hebben ze jaren stil gelegen?” Als dat laatste het geval zou zijn dan denk ik dat er veel tijd in gaat zitten om ze operationeel te krijgen.
  M.a.w. geen overstromingen meer dat lijkt mij een vergaande vorm van ongegrond politiek populisme. de enige hoop is: laat het volgend regenseizoen minder regen brengen……

  • Dick van der Lugt zegt op

   Thailand baggert niet met baggerschepen maar met graafmachines (backhoes) vanaf de kant. Zie het artikel Thailand baggert verkeerd op deze blog.

 5. henk zegt op

  ik voor zie weer een vacature.
  deze minister haalt volgend jaar kerst niet

  • gerrieQ8 zegt op

   Hoe een minister zich belachelijk kan maken. Kan me moeilijk voorstellen dat de toehoorders op deze bijeenkomst van de Kamers van Koophandel hier enige waarde aan hechtten. Aan de andere kant vraag ik me af waarom zo een uitspraak door Yingling (koosnaampje) geaccepteerd kan worden.
   Het stuk over Thailand baggert verkeerd, kwam het Deltaplan naar voren dat 30 jaar heeft geduurd, en dit kan in 5 maanden. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
   Deze minister moet cabaretier worden, ik kan er in elk geval al om lachen.

   • Hans van den Pitak zegt op

    Is Yingling niet omringt door een hele schare van dit soort wauwelaars. De minister van Sience and Technology, Plodprosop – (waarom denk ik altijd aan Flood Plaspop) verklaarde nog geen maand geleden dat dit soort overstromingen vanaf nu ieder jaar zullen gebeuren in verband met de klimaatveranderingen. Daar zouden we mee moeten leren leven en dan maar de oogsttijden aanpassen en speuren naar rijstrassen die wel van een plasje water houden. Allemaal om te lachen als het niet diep treurig was.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Je haalt me de woorden uit de mond. Ik vond het vermakelijk om te lezen en mijn vingers jeukten om mijn commentaar toe te voegen. Ik denk met jou dat de toehoorders met verbazing naar de luchtkastelen van Kittiratt hebben geluisterd. Ze weten wel beter.

 7. teun zegt op

  Ik heb nog eens even wat nagezocht n.a.v. de door de heer Kittirat negstreefde luchtspiegelingen. Deze man is nl. Minister van Handel, dus ik kan mij voorstellen dat hij niet graag volgend jaar nog zp’n overstroming wil! Maar…. hij gaat er niet over en bovendien kan hij er weinig aan doen om zijn luchtspeigeling te realiseren.
  Dan heb ik nog kunnen vastsellen, dat de minister van Justitie (!!!??) degene was, die de “flood relief operations” coordineerde. Justitie?? Nou ja, je kunt ook zeggen: iemand moet het doen….

  Nou is er ook een Ministerie van “Science, Technology & Environment. Maar daar hoor je in dit verband toch betrekkelijk weinig van. Die zouden er toch over moeten gaan. in elk geval een plan van aanpak moeten/kunnen maken. Maar misschien is dat ook wel een luchtspiegeling.

  Ik denk dat er voornamelijk gehoopt zal worden dat het regenseizoen volgend jaar wat rustiger zal verlopen…… zodat er dus weinig hoeft te gebeuren om aan de infrastructuur te werken.

  • dick van der lugt zegt op

   In dat laatste geval zou ik zeggen: veel bidden maar, naar God of de Boeddha.

 8. ruud NK zegt op

  Thailand gaat het water tegen houden met het masterplan of te wel gebakken lucht. Het plan bestaat al jaren, maar waarschijnlijk is men het nooit eens geworden wie hiervan het meeste geld mag inpikken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website