Zin in een MacRat burger?

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
21 september 2017

Terwijl u wellicht huivert bij de gedachte alleen al, dat Thais allerlei insecten eten, voeg ik er nog maar even aan toe, dat het o zo heerlijke rattenvlees ook een eervolle plaats inneemt op het menu in menig Thais huisgezin.

Uit min of meer officiële cijfers blijkt, dat Thailand dagelijks ongeveer 3000 kilo rattenvlees importeert vanuit Cambodja. Daarbij moet u dan nog wel de ratten bijtellen, die in het open boerenland in in het noorden, het noordoosten en centraal Thailand worden gevangen en opgepeuzeld. Thailand neemt de derde plaats in na Cambodja en Laos, maar net voor Myanmar als het gaat om de consumptie van het vlees van deze kleine schepsels.

Geen rioolrat

Als het u verwondert hoe de Thais deze afzichtelijke dieren kunnen eten, moet u wel bedenken, dat we het bij rattenvlees niet over het vlees van rioolratten spreken. We hebben het over gefokte ratten, die normaal voedsel krijgen of ratten uit de vrije natuur, die in het algemeen ook schoon eten en geen ziektedragers zijn. Ratten zijn vegetarisch, eten normaal gesproken gras en granen.
In Thailand wordt al honderden jaren rattenvlees gegeten, voornamelijk in de gebieden van landbouw. Voor de boeren is het een deel van het agrarisch leven, de boeren vangen de knaagdieren om te voorkomen, dat ze de gewassen beschadigen. De dieren worden niet als afval beschouwd, maar vormen die avond een heerlijk deel van de Thaise maaltijd.

Rattenfokkerij

Zoals hierboven al genoemd wordt rattenvlees uit Cambodja geïmporteerd, want in Thailand zijn nauwelijks rattenfokkerijen. Dat laatste is eigenlijk wel een beetje vreemd, want Thailand is toch gekend als een land met veel fokkerijen/kwekerijen van dieren voor consumptie. Denk daarbij aan het feit, dat Thailand tot de tien toplanden van kippenfokkerijen behoort, ook krokodillen, slangen, garnalen kweekt en een alsmaar grotere exporteur van gekweekte insecten aan het worden is. Dus, waarom zou men niet met het fokken van ratten beginnen?

Rat op het menu in Thailand

De Thai eet de rat het liefst geroosterd op de barbecue, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen, natuurlijk met een chilisaus overgoten. Rattenvlees komt ook veelvuldig voor in “ spicy” Thaise soep. Maak u geen zorgen als u een Thaise soep eet, dat er rattenvlees is gebruikt, want het wordt meestal duidelijk aangegeven en u kunt het ook aan de prijs zien. Rattenvlees is namelijk stukken duurder dan kippen- of varkensvlees.

Ten slotte

Het wachten is dus op de Thaise boeren, die op grote schaal met het fokken van ratten voor consumptie zullen beginnen. De prijs, die nu nog hoog is (gesproken wordt over ruim 200 Baht per kilo) zal omlaag kunnen, waardoor de consumptie zal stijgen. Te denken valt, dat er dan ook belangstelling getoond wordt vanuit de fast food business en kunnen we straks van een echte MacRat Burger genieten. Ik kan nauwelijks wachten!

Bron: Discover Thailand Travel Blog

11 reacties op “Zin in een MacRat burger?”

 1. Rob V. zegt op

  Niks mis met rat. Ik zal niet zeggen dat het naar kip smaakt maar bijzonder is het ook niet.

 2. Cornelis zegt op

  Wordt ook in België niet de bisamrat – op de menukaart aangeduid als ‘waterkonijn’ – gegeten, als ik het goed heb?

  • Cees zegt op

   Helemaal juist Cornelis en het smaakt ook prima.
   Heb het ooit eens gekregen zonder dat ik wist dat het bisamrat was en gewoon gegeten.
   Naderhand is het wel verteld, nu eet ik het gewoon als het op het menu staat.

  • lung addie zegt op

   Idd, in Belgie staat “waterkonijn” op het menu bij sommige restaurants. Vooral de streek van Dendermonde langs de Schelde is hiervoor gekend. Ik veronderstel, doch ben niet zeker, dat het nu ook, om voor dit doel gekweekte ratten zijn. Vroeger was dit echter niet zo, dan was het wildvang. De muskusrat of bisamrat werd bestreden wegens het feit dat ze schadelijk waren voor de dijken langs de Schelde. Er werd zelfs een premie betaald door de locale overheid per gevangen exemplaar. Als bewijs diende men dan de staart van het dode dier afleveren.
   De muskusrat is een planteneter en is dus totaal verschillend van een rioolrat, welke een alleseter is.

 3. ruud zegt op

  Waarom is een rat een afzichtelijk dier?
  Je kunt er net zo’n goed huisdier van maken, als een kat, of een hond.
  Het zijn ook slimme en intelligente dieren.

 4. Jan Verkuijl zegt op

  Een neef van mij is verleden begonnen met het fokken van ratten in klein dorpje noordoost Isaan.ben benieuwd,is begonnen met 40 stuks.

  • Jurgen zegt op

   Jan, het interesseert mij wel hoe uw neef dat opstart. Binnen een aantal jaar verhuis ik ook en wil daar iets om handen hebben :). Eventuele info m.b.t. contactgevens van uw neef zou welkom zijn ….

   • Jan Verkuijl zegt op

    Jürgen,ben er zelf niet mee op de hoogte,maar ik kan informeren voor je en je kan altijd langskomen en overnachten bij mij,in de buurt van Nam Som..

  • TheoB zegt op

   Hier wil ik ook wel meer over weten.
   Email: [email protected]

 5. rene23 zegt op

  Mijn Amerikaanse klanten gruwen ervan dat ik wel eens paarden biefstuk eet!!
  Slang, iguana, alligator, kalong, kangoeroe, struisvogel en nog wat andere beesten heb ik met smaak op gepeuzeld.
  Dus waarom geen rat?
  Eet smakelijk !

  • Jasper zegt op

   Dus waarom geen hond, of geen kat?
   Het antwoord is simpel, voor Amerikanen en Engelsen staat een paard op hetzelfde plan als een hond of een kat bij ons.
   Het is dus maar net waar je opgroeit, en wat er (uit traditie) op het menu staat.
   Er is zelfs een eiland waar men vliegensoep eet: duizenden vliegen die met een speciaal schepnet worden gevangen. Proteine is proteine!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website