De populariteit van Prayut

Door Chris de Boer
Geplaatst in Opinie
Tags: , , ,
20 maart 2018

Op 15 en 16 maart hield Nida (National Institute of Development Administration) een (telefonische?) enquête onder 1250 Thais met als onderwerp wie premier van het land zou moeten worden na de verkiezingen.

En hoewel sommigen – ook op dit blog – suggereren dat de huidige junta-regering snel zou moeten verdwijnen en dat de nationalistische, reactionaire, conservatieve royalistische minderheid de overgrote meerderheid van het Thaise volk via deze regering onderdrukken, kiest 38 % voor Prayut als nieuwe premier. Hij wordt op afstand gevolgd door Khunying Sudarat (13%), Abhisit (12%), Thanatorn (van de nieuwe partij Future Forward, met 6,8%). De bekende Kuhn Chuwit scoort 5% en Suthep nog geen 1 %. De tegenstanders van het elitaire, autoritaire denken moeten uitermate teleurgesteld zijn. De helft van de bevolking, veel meer dan de aantallen mensen in de zogenoemde Thaise elites, wil Prayut of Abhisit als premier.

Ik hoor de tegenstanders van het onderzoeksresultaat al denken, dat onderzoek is niet onafhankelijk; het NIDA wordt betaald door de regering; 1250 mensen is niet representatief voor de hele bevolking, als de uitkomsten anders zouden zijn wordt het onderzoek niet gepubliceerd. Niemand praat over de vraagstelling en de gevolgde methodiek en dat is ook niet zo verwonderlijk. In het persbericht zegt NIDA niets over hoe de vraag aan de steekproef precies luidde. En daar zit hem – denk ik – de crux van het verhaal en dus ook van het wellicht minder verwachte (gewenste?) resultaat.

Toen ik in de jaren 90 bij een marktonderzoekbureau in Nederland werkte, hielden wij elk jaar een schriftelijke enquête naar de bekendheid van de ministers in het kabinet (onder 5000 Nederlanders). Wij maakten een lijst met 15 namen en vroegen de Nederlanders om aan te geven welke minister men tenminste van naam kende. Een van die namen was de naam van mijn collega, Jac Reniers, en absoluut zeker geen minister in het kabinet. Zijn naam stond tussen twee namen die wel minister waren. Toch scoorde Jac altijd zo’n 5% bekendheid, oftewel: 5 % van de Nederlanders meende zeker te weten dat Jac Reniers een minister was. Hoe kan dat nou? Wel: Nederlanders zijn beleefd dus als men een naam noemt zal hij toch wel minister zijn; men vult bij alle namen ja in want het staat toch wel een beetje dom als je je eigen ministers niet kent; men is lui en vult maar wat in; en wellicht nog meer redenen.

In telefonisch onderzoek kun je om meerdere redenen niet met zulke lijstjes werken. Om extra werk te voorkomen kiest men dus voor de kortste weg. En dat is: men belt een mobiel nummer en vraagt aan degene die opneemt:

 1. Bent u 18 jaar of ouder? Zo ja:
 2. Wie ziet u het liefst als premier van Thailand na de komende verkiezingen?

De degene die de telefoon opneemt moet in circa 15 seconden beslissen en krijgt absoluut geen tijd om over het antwoord na te denken. En wat doet de respondent dan: hij geeft een naam die hem het eerst te binnen schiet. Niet wie men het liefste als premier ziet, maar wie het meest bekend is of een persoon die het meeste aanspreekt op dat moment. Kortom: men meet wat anders dan wat men WIL meten en wat men ZEGT te meten.

Als men echt – min of meer spontaan – zou willen weten welke meneer of mevrouw men het liefst zou zien als nieuwe premier, en men wil het beperken tot de relatief snelle en goedkope methode van telefonisch interviewen, zou ik het volgende vragen:

“ Ik lees u een aantal namen voor. Kunt mij dan vertellen of u deze person wel of niet graag als premier van Thailand ziet na de verkiezingen die waarschijnlijk in 2019 plaatsvinden. U mag ook zeggen dat u de persoon van wie ik de naam noem helemaal niet kent. U kunt dus antwoorden met graag, niet graag of ken ik niet”.

Wil men een meer weloverwogen, betrouwbaardere mening van de Thaise bevolking, dan zou ik op dag 1, mensen bellen met de vraag of men zou willen nadenken wie men het liefst als premier van het land ziet, vragen om die naam op te schrijven zodat men op dag 2 die naam kan geven als men wordt teruggebeld.

Ik ben er vrij zeker van dat beide methoden tot een ander onderzoeksresultaat leiden dan het gepubliceerde NIDA onderzoek, dat eigenlijk meer de spontane bekendheid meet dan de wens wie men graag als premier ziet.

20 reacties op “De populariteit van Prayut”

 1. Henk Hauer zegt op

  Prayut is volgens mij de beste premier die Thailand heeft geha d in de laatste jaren. Zeker sinds Leekpay

  • John Chiang rai zegt op

   Wat is dan zo goed aan deze premier,versta je precies wat hij allemaal zegt, of beloofd heeft,of is deze mening misschien de mening die je van jou Thai relatie toegefluisterd krijgt?
   Hoewel anders versproken,viert de corruptie nog steeds hoogtij, en de schijnbare rust,die van sommigen zo geprezen wordt,is hooguit een erg kunstmatige.
   In werkelijkheid is er veel verborgen onrust,en de symphatiën voor Prayut,nemen afgezien van deze 1250 personen bevraging,in grote delen van de bevolking duidelijk af.
   Bij een werkelijk betrouwbaar onderzoek,zou het zomaar gebeuren kunnen,dat het resultaat een totaal andere is.

  • theoS zegt op

   De beste premier die Thailand ooit gehad heeft is Anand geweest.

 2. Kevin zegt op

  Nou nou wat een enquête 1250 mensen de 67 miljoen lekker betrouwbaar daar kunnen we wat mee.

  • Tino Kuis zegt op

   Een enquête onder 1200 mensen, mits goed verdeeld over de bevolking (beroep, inkomen, woonplaats etc ) geeft een goed beeld met een mogelijke foutenmarge van 3-5 procent.

  • chris zegt op

   1.het gaat om de Thais die ouder zijn dan 18 jaar en dat zijn er geen 67 miljoen maar circa 45-50 miljoen;
   2. de omvang van de steekproef is geen probleem. Kan zelfs omlaag naar 1000 met name omdat het bezit van een mobieltje in Thailand erg hoog is.

 3. henry zegt op

  Waarom is voor vele farang op allerlei op Thailand gerichte forums, ook hier op Thailand blog toch zo moeilijk te aanvaarden dat Prayuth die door de Thau lung Thu genaamd word, populair is bij de Thai. De Thai houden wel van zijn recht voor de raap aanpak.

 4. Harrybr zegt op

  Zijn die 1250 gevraagde personen ad random over heel Thailand verdeeld of over groter Bangkok ?
  Thailand kennende… zie de TV-programma;’s, kranten, uitgaven van belastigngeld enz, ligt het zwaartepunt met overgrote mate op Bangkok.

 5. Maarten Vasbinder zegt op

  In januari was er ook een onderzoek, maar de uitkomst daarvan beviel niet zo.
  Vandaar de “onafhankelijke” herhaling.

  http://englishnews.thaipbs.or.th/less-people-support-gen-prayut-next-prime-minister-bangkok-poll/

 6. Hansb zegt op

  Enkele jaren geleden was de poltieke situatie tamelijk hopeloos met twee groepen die elkaar bevochten.
  Toen was een legercoup mogelijk het minst slechte. Ik denk dat toen velen Prayut de kans wilden geven de situatie te verbeteren.
  Nu wil een ruime meerderheid van hem af. Hij is verreweg het bekendst van alle kandidaten. Hij komt beloften niet na en mede daarom scoort hij slecht. Iedere stem op een ander is een stem tegen hem.
  Dat de meerderheid van hem af wil is niet onbegrijpelijk.

 7. Tino Kuis zegt op

  Effe gekeken naar de NIDA website voor nadere gegevens. Die is in het Thais. De vraag in het Thais was:

  อยากได้ใครเป็นนายกรัฐมนตรีคนต่อไป ตามกฎหมายการเลือกตั้งปัจจุบัน (ครั้งที่ 1), zo goed mogelijk vertaald: ‘Wie wilt u als premier volgens de huidige verkiezingswet (de eerste keer)?’. Ze moesten zelf een naam noemen en konden niet kiezen uit een lijstje. De ondervraagden werden telefonisch benaderd, kwamen uit een groep die de NIDA al had klaar liggen (Master Sample) maar de verdere gegevens van die ondervraagde groep laat een redelijke verdeling zien over geslacht, opleiding, beroep, inkomen en woonplaats.

  Er was nog een tweede vraag. Kiest u voor een nieuwe of een oude partij? 63 procent kiest voor een nieuwe partij en 38 procent voor een oude partij.

  http://nidapoll.nida.ac.th/index.php?op=polls-detail&id=586

 8. frans zegt op

  Denk toch dat de isaan bevolking anders denkt dan bijvoorbeeld phuket. Wie hebben er mee gedaan aan deze enquete?

 9. Pompoei zegt op

  Die telefoons hebben blijkbaar de Isaan niet bereikt. Anders had Thaksin wel de meeste stemmen gehad. Ook zonder nadenken.

  • JohnnyBG zegt op

   Vooral het “Ook zonder nadenken” is problematisch.

   Ik ben geen trol maar wil graag een discussie met Thai en het valt op dat er bijzonder weinig mensen weten dat die gevluchte roden gewoon het land genaaid hebben met de verkoop van AIS en met als toppunt de oprichting van de politieke partij Thai houden van Thai om zand in de ogen te strooien.

   Ik snap Chris in andere topics wel. Het is niet zwart wit net als in NL maar als je een voorkeur hebt van de huidige premier dan ben je de gebeten hond. Juist de keuze in een partij of persoon is een kernwaarde voor democratie.

   Het is altijd makkelijk praten over de elite in TH maar die zijn er ook gewoon in NL en worden we daar beter van?

   • Ger-Korat zegt op

    Moderator: Graag de discussie bij Prayut houden en niet over de waarde van de baht.

   • Jacques zegt op

    Moderator: Graag de discussie bij Prayut houden en niet over de waarde van de baht.

 10. Mark zegt op

  In Noord-Thailand is zelfs bij de meeste (voormailige?) Pheu-Thai militanten en sympathisanten het besef aanwezig dat de figuur Thaksin voltooid verleden tijd is. Slechts enkelingen dwepen nog met die figuur, meestal in een nostalgische bui gedrenkt in Lao Khao.
  De maatschappelijke beweging leeft echter nog al is het nauwelijks openlijk zichtbaar. De geest ervan waart nog in vele dorpen.

  Breken met de oude (politieke) structuren en nieuwe vormen en gedachten opzoeken lijkt me persoonlijk meer in ’s lands en ’s volks belang en toekomst. De kans dat dit in significante mate gebeurt is echter klein omdat de Thaise publieke opinie (o.i.v. media) nog steeds zowat alles bipolair blijven voorstellen. Er wordt ook voortdurend gerefereerd naar het verleden en zelden geprojecteerd in de toekomst. De perceptie blijft sterker dan de maatschappelijke realiteit.

  Aan de reacties hier te lezen kunnen ook buitenlandse Thailandliefhebbers nauwelijks buiten dit polariserend paradigma denken als het over Thaise politiek gaat.

  En El Generalisimo, die lijkt zich, kost wat kost, een weg te banen naar de stoel waar Prem al heel lang op zit, die andere generaal, die hem voorging. Een stoel in het centrum van een heel ander, ongetwijfeld nog machtiger, netwerk. Wijselijk spreekt men daarover openlijk nog minder dan over de partij die een parlementaire meerderheid verwierf tijdens de laatste verkiezingen.

  • theoS zegt op

   Ik ben niet voor een Militaire Junta maar 1 ding van hun is heel goed. Was op de TV met zijn dagelijkse praatje. Mijn zoon is er heel erg blij mee. Dat is het Smart Job Center. http://smartjob.doe.go.th/. Honderden jobs voor studenten en afgestudeerden. Gebruik Google of Bing translator om de site in het Engels te zien.

 11. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Chris,

  Wel 1 erg belangrijk ding vergeten, in Nederland mag je zeggen wat je wil en als je hier wordt gebeld dan denken ze laten we maar zeggen wat ze willen horen.

  Wonen de mensen van de reacties hier in Thailand? Ik vraag het me af, populair? Vragen jullie het soms aan jullie vriendin en is dat de maatstaaf?

  • chris zegt op

   beste Jan,
   Heb 25 jaar gewerkt in marktonderzoek in Nederland en ook daar geven mensen soms de antwoorden waarvan zij denken dat de interviewer het wil horen. dat het sociaal wenselijke antwoorden. Dat geldt zeker voor onderwerpen die meer gevoelig liggen.
   Met mijn posting heb ik niet meer en niet minder willen aantonen dat de manier en de vraagstelling van het onderzoek van NIDA geen valide antwoord geven op de vraag die men stelde. Men heeft niet gemeten welke premier de Thaise bevolking echt wil; men heeft gemeten welke politicus/politica het meest populair, bekend of in het nieuws was op dat moment.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website