De gezondheidszorg in Thailand is over het algemeen van zeer goede kwaliteit. Er zijn veel gekwalificeerde artsen, vaak opgeleid in het buitenland, en moderne medische faciliteiten beschikbaar, vooral in de grote steden zoals Bangkok. Veel ziekenhuizen bieden, volgens internationale standaarden, medisch specialisme aan zoals chirurgie, cardiologie en oncologie.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift CEOWORLD staat Thailand op de zesde plaats van de Healt Care Index, een lijst van 89 landen (2019), die een indicatie geeft van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat is een bijzondere prestatie want er zijn niet veel Aziatische landen die in de top 10 staan. Zuid-Korea (plaats 2) en Japan (plaats 3) doen het goed en Taiwan staat zelfs op nummer 1, het land scoorde op de Health Care Index 78,72 van de 100 punten. Thailand kreeg een score van 67,99. De Healt Care Index is een statistische analyse van de totale kwaliteit van de gezondheidszorg, gebaseerd op de medische infrastructuur, vakbekwaamheid van artsen, verpleegsters en ander medisch personeel, kosten, beschikbaarheid, toegang tot kwaliteitsmedicijnen enzovoort.

In Thailand zijn er zowel privé- als staatsziekenhuizen beschikbaar en toegankelijk voor zowel Thai, expats of toeristen. De privéziekenhuizen zijn aan een opmars bezig en richten zich voornamelijk op rijke Thai, expats en medische toeristen. Ook Thai met een ziektekostenverzekering, die inmiddels ruim 95% van de bevolking omvat, bezoeken steeds vaker een privéziekenhuis. Deze privéziekenhuizen zijn vaak voorzien van de meest moderne apparatuur en beschikken over eigen laboratoria.

Ziek worden in Thailand en dan?

Als je ziek wordt in Thailand, kan je direct naar een ziekenhuis gaan. Er zijn wel huisartsen in Thailand, echter zeer beperkt. Op het platteland zijn kleine klinieken beschikbaar, maar in de ziekenhuizen zul je beter geholpen worden. Bij aankomst in een ziekenhuis meld jij je bij een centrale receptie, waarna je naar de juiste afdeling en/of arts wordt verwezen.

In privéziekenhuizen hoef je meestal niet lang te wachten. In staatsziekenhuizen kan de wachttijd wel oplopen tot een halve dag. Soms krijg je tegen betaling in een staatsziekenhuis een korte wachttijd aangeboden. Zorg voor een goede (reis)verzekering tijdens je verblijf in Thailand, zodat je medische kosten kunt declareren. Houd er rekening mee dat je direct moet betalen na behandeling. In prive-ziekenhuizen moet je soms al vooraf kunnen aantonen dat je verzekerd bent of voldoende geld hebt om de rekening te betalen. Zorg ervoor dat je een creditcard of genoeg contant geld bij je hebt (prive-ziekenhuizen hebben meestal ook een ATM staan waar je geld kan opnemen. Je kunt eventuele medicijnen direct in de ziekenhuisapotheek kopen met het recept van de arts, deze moeten ook direct afgerekend worden.

Prive-ziekenhuis (Suwin / Shutterstock.com)

Kosten van medische zorg

De kosten voor medische zorg zijn relatief laag in vergelijking met de westerse landen, en veel buitenlandse patiënten reizen naar Thailand voor medische toerisme. Er zijn echter ook beperkingen in de gezondheidszorg in Thailand, zoals een gebrek aan medische professionals in afgelegen gebieden en onvoldoende overheidsfinanciering.

Er zijn ongeveer 4.000 ziekenhuizen in Thailand, waarvan ongeveer 3.000 openbare en 1.000 privé-ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuizen in Thailand is de laatste jaren gestegen. Dit is onder andere te danken aan de groeiende economie van het land en de groeiende vraag naar gezondheidszorg. Ook is er een toenemende interesse in medisch toerisme, wat heeft geleid tot een groei van het aantal privé-ziekenhuizen in Thailand die zich richten op buitenlandse patiënten.

Zorgverzekering voor Thai

De meeste inwoners van Thailand zijn verzekerd via het Universal Coverage Health Security (UC) programma van de overheid. Dit programma is bedoeld om toegang tot gezondheidszorg te vergemakkelijken voor iedereen, ongeacht hun inkomensniveau. Het programma biedt vergoedingen voor basisgezondheidszorg, zoals consulten, diagnostiek en behandelingen bij geregistreerde gezondheidszorginstellingen. Bewoners moeten wel een bepaald bedrag betalen als eigen bijdrage. Er zijn ook privéverzekeringen beschikbaar in Thailand, waarmee mensen zich kunnen verzekeren voor extra dekking zoals bijvoorbeeld ziekenhuisopname of een bredere dekking van medische kosten. Ook zijn er verzekeringen speciaal voor toeristen die tijdelijk in Thailand verblijven.

Het is belangrijk om op te merken dat er beperkingen zijn in de vergoeding van bepaalde medische kosten, zoals bijvoorbeeld kosten voor een bepaalde behandeling of medicijnen die niet beschouwd worden als essentieel.

Lange wachttijden in staatsziekenhuizen

Staatsziekenhuizen

Er zijn veel staatsziekenhuizen in Thailand, die over het algemeen van goede kwaliteit zijn. Deze ziekenhuizen zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde medische gebieden, zoals chirurgie, gynaecologie of pediatrie. De meeste staatsziekenhuizen zijn gerund door de overheid en bieden diensten aan tegen lagere kosten dan privé-klinieken. Echter, staatsziekenhuizen hebben vaak een grote drukte en lange wachtlijsten, en de kwaliteit van de medische zorg kan variëren. Ook kan er beperkt zijn aan de beschikbaarheid van moderne medische faciliteiten en geavanceerde technologie in sommige ziekenhuizen. Bovendien, het personeel kan beperkt zijn in termen van talenkennis en ervaring met buitenlandse patiënten.

Prive-klinieken

Er zijn redelijk veel privé-klinieken in Thailand, vooral in Bangkok. Deze klinieken zijn vaak van hoge kwaliteit en bieden een breed spectrum aan medische diensten, zoals chirurgie, cardiologie, oncologie en tandheelkunde. Veel van deze klinieken beschikken over moderne medische faciliteiten en geavanceerde technologie en zijn gerund door gekwalificeerde artsen. De kosten voor medische zorg in privé-klinieken zijn meestal hoger dan in openbare ziekenhuizen. Veel van deze klinieken bieden echter ook verzekeringen aan, waarmee patiënten zich kunnen verzekeren voor extra dekking, zoals bijvoorbeeld ziekenhuisopname of een bredere dekking van medische kosten. Er zijn ook privé-klinieken die zich specifiek richten op medisch toerisme, die vaak beschikken over een internationaal team van artsen en vertalers en bieden speciale diensten voor buitenlandse patiënten. Deze klinieken bieden vaak meer luxe en comfort dan openbare ziekenhuizen.

Opgelet, sommige privé-klinieken zijn niet gereguleerd en de kwaliteit van de medische zorg kan variëren, dus het is aangeraden om goed onderzoek te doen voordat men zich laat behandelen in een privé-kliniek en te informeren bij de juiste instanties.

Bekende ziekenhuizen in Thailand zijn:

 • Bangkok Hospital
 • Siriraj Piyamaharajkarun Hospital
 • Ramathibodi Hospital
 • Bumrungrad International Hospital
 • King Chulalongkorn Memorial Hospital
 • Samitivej Sukhumvit Hospital
 • Thonburi Hospital

Vrije verkoop van medicijnen in Thailand (i viewfinder / Shutterstock.com)

Vrije verkoop van medicijnen in Thailand

Er is vrije verkoop van medicijnen in Thailand omdat de wetgeving in het land dit toestaat. In Thailand zijn er geen strikte regels voor de verkoop van medicijnen, zoals een verplicht recept van een arts of een beperking van de verkoop van bepaalde medicijnen. Dit betekent dat medicijnen gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zowel in apotheken als in winkels. De vrije verkoop van medicijnen kan zowel voordelen als nadelen hebben. Aan de positieve kant kan het bijvoorbeeld de toegang tot medicijnen vergemakkelijken voor mensen in afgelegen gebieden of met beperkte middelen. Het kan ook bijdragen aan de economie, door de groei van de farmaceutische industrie.

Echter, er zijn natuurlijk ook nadelen aan de vrije verkoop van medicijnen. Zo kan het leiden tot een overmatig gebruik van medicijnen, omdat mensen gemakkelijk medicijnen kunnen kopen zonder medisch advies. Dit kan leiden tot bijwerkingen of problemen met medicijninteracties. Ook kan het leiden tot verkoop van vervalste of onveilige medicijnen, omdat er geen controle is op de kwaliteit van de medicijnen die verkocht worden. Er zijn pogingen om de wetgeving aan te passen en de verkoop van medicijnen in Thailand te reguleren, maar het is nog onduidelijk of dit succesvol zal zijn.

Tandzorg

Tandzorg in Thailand is over het algemeen van goede kwaliteit en de kosten zijn relatief laag in vergelijking met de westerse landen. Er zijn veel tandartsen en moderne tandheelklinieken beschikbaar, vooral in de grote steden zoals Bangkok. Veel tandartspraktijken bieden diensten zoals preventieve tandheelkunde, tandheelkundige chirurgie, endodontologie en esthetische tandheelkunde. Het is wel aan te raden om te controleren of de tandheelkliniek geregistreerd is en goedgekeurd door de juiste instanties vooraleer men zich laat behandelen.

Ziektekostenverzekeringen

Er zijn verschillende manieren waarop buitenlanders in Thailand zich kunnen verzekeren tegen ziektekosten. Een van de manieren is door een privéverzekering af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij die actief is in Thailand. Dit kunnen lokale of internationale verzekeringsmaatschappijen zijn. Veel van deze verzekeringen bieden een brede dekking van medische kosten, waaronder ziekenhuisopname, ambulante zorg, medicijnen en medische repatriëring.

Voor verzekeringsvragen over ziektekostenverzekeringen adviseren wij je contact op te nemen met [email protected] dat is de deskundige van AA Insurance, een onafhankelijke broker en businesspartner van Thailandblog.

12 reacties op “Ontdek Thailand (21): De gezondheidszorg”

 1. Andrew van Schaik zegt op

  Pharmacies worden gecontroleerd, doch er gebeurt veel onder de toonbank, dingen die niet kloppen.
  De meest betrouwbare plaats om medicijnen te kopen is buiten het Siriraj Hospital in Bangkok. Doch let op:
  Bepaalde medicijnen die wij ouderen slikken krijg je alleen mee op doktersrecept betablockers bijv. en medicijnen voor kankerbehandeling.
  In een prive ziekenhuis zijn de medicijnen veel te duur! Soms wel 4x de gangbare prijs.
  In een staatsziekenhuis in Thailand mag je geen service verwachten, afspraken worden daar vaak niet nagekomen. In een prive ziekenhuis stelt de arts zich gedienstig op, dat geeft vertrouwen. Belangrijke diagnoses worden gesteld samen met een collega: Twee doktoren aan je bed!
  Artsen en verpleegkundigen staan voortdurend onder druk om zich na te laten scholen.
  Broker AA is een goed advies, bij geschillen tussen het ziekenhuis en de verzekering springt hij goed voor je in de bres.

 2. JJ zegt op

  Hoe weet je eigenlijk wanneer een ziekenhuis een staatsziekenhuis is?

  • Johnny BG zegt op

   Ik denk dat de aanduiding niet goed is. Waar het nl. om gaat is of ziekenhuizen mensen die via de vergoeding van de SSO (Social Security) of 30 baht klanten accepteren.De laatste is uiteindelijk via het belastingsysteem.
   Mijn ziekenhuis kent alle mogelijkheden voor zowel via zelf afgesloten verzekering, als SSO en 30 baht. Maar er zijn private ziekenhuizen die een vergoeding via SSO niet accepteren omdat het een verdienmodel is zoals Bangkok Hospital en Phaya Thai.
   Als je al mocht denken dat een leven belangrijk is dan zijn die priveziekenhuizen het voorbeeld dat het ze geen snars uitmaakt tenzij je het kan betalen.

   • andrew van schaik zegt op

    Bij een prive ziekenhuis hebben een aantal mensen, die wat geld over hadden, dit bij elkaar gedaan en het ziekenhuis opgezet als een commerciele onderneming.
    Net als in de horeca bijv. Daar is niks mis mee.
    Voortdurend wordt er op gelet dat de kwaliteit hoog blijft en daarvoor wordt er gewerkt met zeer hoogwaardig en prima opgeleid personeel. Verkeerde diagnoses of behandelingen worden zeker niet geaccepteerd. Zo’n arts kan vertrekken. En daar is ook niks mis mee.
    In het Bumrungrad bijv kom je veel Amerikanen tegen in mijn geval Bill Clinton. Ook veel oliesheiks en familie.
    Des nachts is er een uitstekende service voor noodgevallen. Drie artsen met verplegend personeel staan paraat/
    Dat daaraan een prijskaartje hangt leid geen twijfel. Kwaliteit kost altijd geld.
    Bij binenkomst wordt direct gevraagd “Wie gaat dit betalen” Dat zijn we in Nederland niet gewend. Urgente gevallen worden direct behandeld, doch behandelingen die kunnen wachten worden pas uitgevoerd als de G.O.P. van Uw verzekeraar binnen is.
    Nu komt om de hoek kijken dat een goede tussenpersoon( een broker) die de boel coordineert zeer belangrijk is.

    • Johnny BG zegt op

     Urgente gevallen moeten volgens getekende verdragen sowieso behandeld worden maar het nabehandeltraject is het probleem. Commerciele ziekenhuizen zijn voor een kamerhuur niet gebonden aan marktprijzen en kunnen alles vragen en dat levert een goede handel voor verzekeraars en het ziekenhuis op. Het zijn gewoon kartelpraktijken voor klanten met angst.

 3. Cornelis zegt op

  Ik neem aan dat met de 3000 ‘openbare ziekenhuizen’ de staatsziekenhuizen worden bedoeld. Dan lijkt me de opvatting dat 3000 van de in totaal 4000 ziekenhuizen staatsziekenhuizen zijn en maar 1000 privé, niet zo aannemelijk. Alleen al hier in Chiang Rai zijn er naast dat ene staatsziekenhuis nog 3 van die andere categorie, met een 4e in aanbouw, en dat lijkt me in andere grote steden niet veel anders.

  • Ger-Korat zegt op

   Nou voordat je 1000 partikuliere ziekenhuizen hebt moet je wel alle grote steden langs en dat zijn er nu ook weer niet zoveel. De kleinere provinciehoodsteden hebben er geen of hooguit 1 of 2. In Korat tel ik er 4, drie grote en 1 kleine en dan praat je over 1 van de grootste steden van het land. Roi Et ken ik er 2. In Yasothon, Surin, Sisaket..en meer ken ik er geen. En zo kom je met een paar in de grotere plaatsen, geen in de provincieplaatsen en wat meer in Bangkok toch wel aan 1000 denk ik.

  • Ger-Korat zegt op

   Ter aanvulling las ik een Industry Outlook van de Krungsri Bank over private hospitals 2020- 2022, via Google te vinden). Daarin wordt gemeld dat er 370 partikuliere ziekenhuizen zijn waarvan er 116 in Bangkok en 254 er dan buiten. Dit betreffen geregistreerde ziekenhuizen dus neem aan dat dit de officiële telling is, en geen 1000, want de banken doen gedegen onderzoek en rapportages. Van die 370 zijn er 101 kleine ziekenhuizen, tot 30 bedden.

 4. fred zegt op

  De zorg mag in de privé ziekenhuizen dan al niet slecht zijn er blijft toch nog altijd de taalbarrière. In Bangkok zal dat misschien nog wel meevallen maar in de provincie hoofdsteden valt dat toch redelijk tegen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja daar kies je dan voor als je in Thailand gaat wonen. Elke arts en andere medisch personeel met een hoge opleiding spreekt goed Engels en daar ontbreekt het bij de buitenlandse bezoekers vaak aan. Ga dan niet het probleem van de taal bij het medisch personeel leggen, want denk je nou echt dat ze Japans, of Chinees zouden moeten spreken naast het Engels, want daar komen de meeste buitenlanders vandaan. Of neem de Fransen welke vaak ook een probleem met het Engels hebben, of de Duitsers en zo voort. Leer wat Thais en dan komt het goed, en je hebt ook vertaal apps en Google translate.

   • fred zegt op

    Laat het nu net het gebrek aan goed Engels sprekende artsen en verpleegkundigen zijn dat mij weerhoudt om me definitief in Thailand te vestigen. In de betere ziekenhuizen in het binnenland heb ik al vele malen moeten vaststellen dat artsen er amper paar woorden Engels spreken en al zeker niet in staat zijn een normaal gesprek te voeren met de patiënt. Ze geven wel graag de indruk ze het begrijpen maar meerdere malen kwam ik tot de vaststelling dat dit enkel schijn was. Ik veronderstel dat dit in de betere ziekenhuizen in BKK waarschijnlijk wel anders zal zijn gezien daar veel artsen werken die hun opleiding of althans een deel ervan in het buitenland genoten.
    In steden als Surin of Buriram is de kennis van het Engels zeer povertjes en al zeker niet goed genoeg om een normaal gesprek te kunnen voeren.

 5. PimWarin zegt op

  Onlangs voor 2 operaties achterelkaar in een Privé ziekenhuis (UbonRak Thonburi) in Ubon Ratchathani geweest en daar is het de gewoonte (of verplichting) om tijdens je verblijf in het ziekenhuis je in ieder geval ‘snachts te laten begeleiden door een verzorger/familielid op de privékamer.
  In mijn geval was dat de dochter van mijn vrouw waar ik thuis gewoon Engels mee spreek.
  Mocht er ‘snachts iets gebeuren dan heb je toch een vertrouwd iemand bijdehand.
  Overigens, indien er niemand van de familie of een bekende beschikbaar is die zich ‘snachts wil opofferen dan zorgt het ziekenhuis van de nachtelijke begeleiding, voor zover ik heb begrepen is dat dan een verpleegsters die daar een centje mee bijverdiend want de kassa blijft wel rinkelen natuurlijk.
  De artsen waar ik mee te maken heb gehad, een chirurg, een neuroloog, een hartspecialist en een Farmaloog, spraken stuk voor stuk beter Engels dan ik en ik kan me toch meestal best wel redden in het Engels.
  Ook de mensen die de voorbereiding doen in de operatiekamer zoals de anesthesist spreken uitstekend Engels!
  De verpleegsters die een paar keer per dag langs komen voor temperatuur en bloeddruk spreken meestal geen of nauwelijks Engels maar die zwaaien met een thermometer en bloeddruk apparaat en dan is al gauw duidelijk dat ze niet langskomen voor de felicitatiedienst of voor de verlenging van een abonnement op de Donald Duck.
  De opname in het ziekenhuis, de eerste keer van mijn leven, is me prima bevallen, behalve het eten maar dat is een ander verhaal!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website