Vorige week bleek dat er in Thailand 20 besmettingen met het Zika-virus bij waren gekomen, het aantal is gevallen van infectie is de honderd al ruim gepasseerd. Volgens de autoriteiten hoeft men zich geen zorgen te maken. Bangkok Post heeft daar twijfels over. 

Het Bureau of Epidemiology van het ministerie van Volksgezondheid zegt nu wel dat de opmars van het Zika virus is onderschat. Het probleem is dat de ziekte (zikakoorts) meestal vrij mild verloopt. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Dus meldingen blijven uit. Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen. Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn:

  • acute, maar meestal niet hoge koorts
  • niet-etterige ontsteking van het oog
  • spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
  • huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
  • en minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.

Volgens Surasak Glahan van Bangkok Post is het niet de eerste keer dat het ministerie een potentiële dreiging en verspreiding van een virus bagatelliseert. Het roept herinneringen op hoe de regeringen en gezondheidsautoriteiten in het verleden met andere uitbraken van ziektes, zoals vogelpest, omgingen. Het erkennen en voorlichten van de bevolking kwam te laat en was te summier.

Het feit dat een Zika-infectie mild en van korte duur is, wil niet zeggen dat er geen risico is. Men moet zich juist wel zorgen maken, als het gaat om zwangere vrouwen of wanneer er een kinderwens is.

Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat er een verband is tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven.

Dengue fever

Het Mekong Basin Disease Surveillance Network stelt voor dat Thailand en de buurlanden de Zika uitbraak gebruikt om ook dengue fever (knokkelkoorts) uit te roeien omdat deze ziekte door dezelfde mug wordt verspreid. De eerste zes maanden van dit jaar zijn 18.000 gevallen van dengue fever gediagnosticeerd en er zijn zestien patiënten overleden. 

Velen van ons vinden een muggenbeet vervelend, maar als je kijkt naar aantal infecties van dengue en Zika moeten we ons goed beseffen dat muggenbeten niet alleen hinderlijk zijn, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid kunnen zijn, aldus Sarusak.

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website