Vissers protesteren tegen strenge eisen van EU

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
22 september 2017

Zo’n drieduizend vissers en visbedrijven in Samut Songkhram hebben geprotesteerd tegen de Europese Unie die harde maatregelen neemt tegen illegale visserij. De betogers droegen zwarte shirts met anti-EU teksten. Er dreigt er een importverbod van vis uit Thailand indien het land geen einde maakt aan de misstanden. 

Volgens de EU is Illegale visserij is schadelijk voor de vispopulaties, de vishabitats, de concurrentie, de bonafide vissers en de kustgemeenschappen, vooral in ontwikkelingslanden. Verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat illegale vissers geen winst meer maken op hun activiteiten

De Thaise betogers willen dat de regering de maatregelen herziet die de afgelopen twee jaar genomen zijn om aan de eisen van de EU te voldoen. De vissers zijn niet bang voor een importverbod van de EU omdat een groot deel van de vangst voor het eigen land bestemd is.

Volgens Mongkol, voorzitter van de National Fisheries Association of Thailand hebben de maatregelen van de regering een desastreus gevolg voor de visindustrie. De schade bedraagt zeker 500 miljard baht, schat hij. Duizend trawlers die buiten de Thaise wateren vissen, zijn failliet gegaan. Het aantal trawlers dat in die wateren vissen, is gezakt van 40.000 naar 10.000. Daarvan kunnen 3.500 niet uitvaren wegens personeelsgebrek.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Vissers protesteren tegen strenge eisen van EU”

 1. Rob Tha Mai zegt op

  Er wordt nu gewezen naar de versvisvisserij, echter het probleem ligt meer bij de kweekvissen, garnalen en oesters. In deze kwekelingen zitten te veel verboden chemicalien. Dit zijn niet alkleen de kleine kwekers maar meer de grote visfarms, om ziekten te voorkomen wordt de chemie aangesproken. Trouwens het voer wat de kleine kwekers moeten gebruiken, wordt ook weer op de markt gebracht door de eigenaar van de grote visfarms.

 2. stevenl zegt op

  “Duizend trawlers die buiten de Thaise wateren vissen, zijn failliet gegaan. Het aantal trawlers dat in die wateren vissen, is gezakt van 40.000 naar 10.000. Daarvan kunnen 3.500 niet uitvaren wegens personeelsgebrek.”

  Goed nieuws voor het milieu.

 3. Harrybr zegt op

  Ik ben nog niet vergeten, dat in 1995 al een eigenaar van een Thaise visconservenfabriek klaagde over het feit, dat de regering van Myanmar de Thaise schepen geen toegang gaf tot hun visserijgronden. Een van de reden was, dat de Thais met dynamiet de vissen uit hun leefplaatsen in de riffen verjaagden.
  Nog nooit heeft één Z.O. Aziaat noch Chinees ede draad om het milieu gegeven. regelrechte roofbouw. Heel veel ondermaatse vis verdwijnt in de vissaus-industrie. Maakt niet uit hoe klein nog.
  Net als de Thais op kunnen leggen wie en onder welke voorwaarden en met welke rechten buitenlanders in HUN land mogen leven, mag de EU bepalen, onder welke voorwaarden goederen van elders de EU inkomen.
  Maar… niemand dwingt hen aan de EU te leveren. Wat mij betreft, had de EU lang voot 2000 de grens al moeten sluiten voor vis uit Z.O. Azie en China. Ze zijn vele jaren lang gewaarschuwd. Wanneer bijt de EU eens door ?
  De Thais zullen doorgaan met leegroven van de zeeën tot de laatste vis opgegeten is en de rest verpest met hun plastic afval.

  • Rob E zegt op

   Volgens het originele artikel zijn de vissers de EU ook beu. En zeggen dat het ze niks kan schelen als de EU hun vis niet meer hoeft.

 4. ruud zegt op

  Als de schade 500 miljard zou bedragen, zouden de vissers misschien voldoende loon moeten betalen aan hun personeel.
  Met zo’n sterk gekrompen vloot, moet het voor de overblijvenden immers erg makkelijk zijn, om de boot vol te vissen.

  En als je goed betaalt, is er aan personeel geen gebrek.
  Maar goed, als ik mij goed herinner, had de visserij het niet zo op het betalen van personeel, en dan is het natuurlijk even slikken.

 5. niek zegt op

  Die dreiging van een importverbod bestaat al lang vanuit de EU vanwege illegale toestanden in de Thaise visserij. Maar die illegale toestanden hebben in de eerste plaats te maken met de mensenhandel en slavernij op de boten, waarvan vooral illegale Rohynghia-vluchtelingen uit Myanmar het slachtoffer waren.
  Mensen kregen niet uitbetaald, werden vermoord en over boord gezet, moesten in veel gevallen lange periodes op zee werken zonder soms meer dan één jaar een voet aan wal te kunnen zetten en meer van dit soort horrorverhalen werden bekend.
  De Thaise overheid kreeg toen van de EU de opdracht ‘schoon schip’ te maken en een einde te maken aan die mensensmokkel en uitbuiting alvorens de dreiging van een importverbod zou opgeheven worden.
  Er zijn toen wat arrestaties verricht door de Thaise politie van mensen, die verdacht werden van deze praktijken en die ook te maken hadden met de gevonden massagraven op de grens van Maleisië en Thailand.
  Gebleken is dat tot in hoge regionen van de Thaise politiek geprofiteerd werd van de opbrengsten van mensenhandel in de tijd dat er veel bootvluchtelingen uit Myanmar naar Thailand, Maleisië en Indonesië trachtten te ontkomen.
  Het laatste jaar is de etnische zuivering van Rohynghia moslims uit Rakhine staat geescaleerd en heeft dat alle kenmerken gekregen van een naderende genocide, ook gezien de anti-propaganda, de discriminatie, de pogroms, het in brand steken van dorpen, de vele moordpartijen en verkrachtingen door de militairen kortom de demonisering van die moslimgroepering, aangevoerd door de regering van Myanmar.
  Van de landen uit ZO.Azië zou er meer politieke druk op Myanmar moeten komen en niet alleen van de zijde van de EU, VN en diverse mensenrechtenorganisaties.

 6. leppak zegt op

  Dit alles lezend maakt mij zeer somber, geen van de betrokken partijen zoals hier beschreven is zuiver op de graad, merendeel zelfs crimineel bezig.
  De diersoort “mens”, zo moeten we langzamerhand concluderen is wel het slechtste wat deze aarde heeft voortgebracht en duidelijk op weg naar haar eigen ondergang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website