Het Thaise Rode Kruis smeekt het publiek dringend bloed te doneren omdat de ziekenhuizen in het land te weinig bloedreserves hebben voor patiënten, waardoor veel spoedeisende operaties moeten worden uitgesteld.

Assoc. prof. dr. Dutjai Chaivanichsiri, directeur van het National Blood Centre van het Thaise Rode Kruis, zei donderdag dat de COVID-19-pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal bloeddonaties. Hij voegde eraan toe, dat al enige tijd een tekort is aan gedoneerd bloed, maar de situatie is de laatste tijd kritiek geworden.

Onder normale omstandigheden hebben ziekenhuizen elke dag gemiddeld 200.000 eenheden bloed nodig, maar in juli werden slechts 149.384 eenheden bloed gedoneerd.

Dr. Dutjai zei dat er meer dan 340 ziekenhuizen zijn in heel Thailand, die elk gemiddeld 8.000 eenheden bloed per dag nodig hebben, terwijl het National Blood Centre slechts 2.300 eenheden kan leveren. Dat is slechts 28% van wat ze nodig hebben, hetgeen een bedreiging vormt voor de levens van patiënten die dringend bloedtransfusies nodig hebben.

Patiënten, die lijden aan bloedziekten hebben elke 3 tot 4 weken 1-2 eenheden bloed nodig, degenen die gewond zijn geraakt bij ongevallen die een spoedoperatie nodig hebben, kankerpatiënten en patiënten met andere aandoeningen die een operatie nodig hebben, zijn afhankelijk van gedoneerd bloed.

Dr. Dutjai heeft begrip voor het feit, dat de pandemie veel mensen heeft ontmoedigd om te gaan reizen en bloed te doneren, waardoor bloedtekorten ontstaan, maar bloed is een levensreddende noodzaak in ziekenhuizen.

Ze roept alle gezonde mensen op om spoedig bloed te doneren en voegde eraan toe, dat ze voor hun eigen veiligheid of gemak in elk ziekenhuis terecht kunnen, dus ook in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Bron: PBS World

7 reacties op “Urgente oproep van Thaise Rode Kruis voor bloeddonors!”

 1. RobHH zegt op

  Toevallig ben ik laatst bij het Rode Kruis geweest om bloed te doneren. Maar dat mocht toen niet omdat ik niet het hele jaar in Thailand woon. Ik meen dat je eerst een vol jaar woonachtig moet zijn om te ‘mogen’ doneren.

  Dus ja, de wil is er wel. Maar misschien moeten ze de regels wat versoepelen.

  • Chris zegt op

   Ja, dat geldt ook voor de leeftijdsgrens. Ik geef nog wel bloed terwijl ik boven de 60 ben omdat ik voor Thailand zeldzaam bloed heb: O-neg. Maar in eerste instantie wilde men mij niet meer hebben vanwege mijn leeftijd. Nu heb ik een VIP-kaart.
   Ik ben echter gestopt toen mij uit een betrouwbare bron ter ore kwam dat een deel van het Thaise bloed naar China verdwijnt. De tekorten dateren niet (alleen) van de pandemie.

 2. Janin Ackx zegt op

  Naar mijn weten mogen farangs boven de 60 geen bloed doneren. Ook mensen die niet geregistreerd zijn komen niet in aanmerking, zo sluit men al dadelijk een hoop mensen uit, die misschien gezond en wel leven in Thailand

 3. Pieter Roos zegt op

  Ja ik wil wel maar vanwege leeftijd (68) mocht ik geen bloed afstaan. Ik ben helemaal gezond en de wil is er maar ze houden de strenge regels aan.

 4. Rob V. zegt op

  Volgens de overkoepelende website van bloeddonaties zijn dit de eisen en beperkingen:

  – Leeftijd: 17-70 jaar. 17 jarige moeten toestemming van de ouder hebben
  – Voor de eerste bloed donatie mag je niet ouder zijn dan 60.
  – Donoren tussen de 60-65 kunnen 1x per 3 maanden doneren.
  – Donoren tussen de 76-70 kunnen 1x per 6 maanden doneren.

  En dan zijn er nog wat uitsluitingen: geen donaties als je ooit drugs via een naald tot je hebt genomen, geen donatie als je in het afgelopen jaar langer dan 72 uur in de gevangenis hebt gezeten, Geen bloed donatie als je tussen 1980-1996 langer dan 3 maanden in het VK hebt gewoond (wegens Gekke Koeien ziekte) enzovoort. Geen donatie indien je tussen 1980 en 2001 in totaal 5 jaar in Frankrijk hebben gewoond, ook wegens Gekke Koeien.

  Bron met alle beperkingen rondom bloed doneren in Thailand:
  https://blooddonationthai.com/?page_id=745

  Niets over aparte leeftijdsregeltjes voor niet-Thai of een minimale woonst van 1 jaar in Thailand. Is dat misschien specifiek voor het Rode Kruis? Kan natuurlijk ook zijn dat Thai superieur bloed hebben?

  Op bijvoorbeeld de website van het Khon Kaen ziekenhuis staan (op de Thaise webpagina) weer andere eisen: leeftijd 18-60 jaar etc. Dat is wat de Thaise tekst zegt, een afbeelding er onder van het Rode Kruis heeft dan weer over 17-70 jaar…). Dus mijn serieuze gok zou zijn dat het op Thaise wijze gewoon per locatie kan verschillen wat de regeltjes zijn en mogelijk ook hoe de dienstdoende medici die regeltjes interpreteren.

  Maar ik geloof best dat er in principe andere regels voor buitenlanders gelden, discriminatie is het land helaas niet vreemd. Wie zelf wil Googelen, zoek op บริจาคโลหิต ((borie-tjaak loo-hiet): bloed doneren.

  • Rob V. zegt op

   Elders lees ik dan wéér andere regeltjes: TastyThailand en PhuketNews spreken bijvoorbeeld over het feit dat als je nog nooit bloed hebt gegeven je vanaf 55 jaar geen donor kunt worden. Maar dat de leeftijdsgrens (onder voorwaarden) 70 jaar is.

   En op weer een andere ziekenhuis website las ik dat mensen die tussen 19 zoveel en 2000 zoveel in de EU hebben gewoond geen bloed kunnen doneren wegens BSE enzovoort. Dus die “geen bloed donaties door niet Thais ouder dan 60” .

   Leuk, al die tegenstrijdige informatie her en der… Op de meest voor de hand liggende primaire bron, het Rode Kruis kan ik in het Engels geen voorwaarden vinden. Beste is denk gewoon contact leggen met een ziekenhuis en het zelf navragen of via een tussenpersoon (partner, buurman, …) als er een taalbarrière is.

   Zie oa: https://tastythailand.com/who-cannot-donate-blood-in-thailand-you-may-be-on-the-list-of-people-who-cannot/

 5. Ger-Korat zegt op

  Er is in Westerse landen zoals Nederland geen leeftijdsgrens om bloed te doneren, er werd in het verleden een grens ingesteld om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. Nu las ik dat het Rode Kruis in België geen bovengrens meer heeft en de bloedbank Sanquin ( degene die in Nederland bloed afneemt ) stelt deze op 79 jaar. In de VS bijvoorbeeld stelt het Rode Kruis ook geen bovengrens; nou lijkt me bij een claimcultuur wat de VS is dan wel veilig om geen bovengrens te hebben. Nu nog zover krijgen dat de Thaise “wetenschappers” ook hun officiële literatuur eens bekijken en de bovengrens laten vervallen of ophogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website